Albanië Comité bedankt alle gevers

Voedselpakketten en noodhulpactie – Nog steeds geld nodig:

Albanië Comité bedankt alle gevers

HUIZEN – Het bestuur van de Stichting Albanië Comité Huizen wil iedereen die een geldelijke bijdrage heeft geleverd aan de Voedselpakkettenactie en de  noodhulpactie na de aardbeving van eind november, heel hartelijk bedanken.  Er is meer dan voldoende binnengekomen om alle hulpbehoevende gezinnen van een voedselpakket te voorzien en ze de winter door te helpen. De beoogde

€ 36.000,- is ruimschoots gehaald. Bovendien kwam er extra geld binnen voor het getroffen aardbevingsgebied, waardoor een begin kon worden gemaakt met noodhulp.

Anders dan andere jaren kwam de Voedselpakkettenactie die half oktober van start ging, meteen goed op gang. Dankzij een bredere PR-campagne via de diverse media en kerkbladen in Huizen (en daarbuiten), Facebook, de Nieuwsbrief die o.a. in het Huizer Kerkblad werd gevouwen en de statiegeldactie bij de flessenautomaat van Albert Heijn Kerkstraat, waren meer mensen op de hoogte van de actie en doneerden geld voor het goede doel. Ook werd in meerdere kerken gecollecteerd voor de voedselpakketten. Daarnaast trok de spontaan opgezette noodhulpactie van het Albanië Comité niet alleen lokale, maar ook regionale en zelfs landelijke aandacht en bracht een verrassend bedrag op om direct praktische hulp te kunnen bieden in het getroffen gebied.

Duizenden keren bekeken

Vanaf oktober waren Herman en Anne-Lise Lubbers al in Albanië om o.a. het transport met hulpgoederen te coördineren. Ook werden enkele honderden gevulde  schoenendozen en tasjes getransporteerd, met nuttige artikelen en leuke cadeautjes om de Albanese kinderen mee te verrassen. Het filmpje op Facebook waarop te zien is hoe blij de kinderen zijn als de dozen en tasjes worden uitgedeeld, is duizenden keren bekeken.

De aardbeving overviel behalve Herman en Anne-Lise ook vele gezinnen waarmee het Huizer echtpaar al jaren contact heeft. Vooral de woonhuizen van de Roma-gemeenschap, waar het Albanië Comité o.a. een voedsel- en scholingsproject is gestart, liepen veel schade op. Complete flats stortten in elkaar en werden totaal onbewoonbaar door de beving en diverse naschokken. Er was (en is nog steeds) gebrek aan voedsel, kleding en dekens, die het echtpaar Lubbers meteen heeft kunnen uitdelen dankzij de binnengekomen giften.

Kleding, dekens en extra geld

Veel mensen reageerden op de berichtgeving van Herman en Anne-Lise, die meerdere keren werden geïnterviewd en uitgebreid via de sociale media verhaalden over hun wederwaardigheden in het rampgebied. Er was veel medeleven vanuit de achterban van het Albanië Comité en ook werd gevraagd op welke manier er hulp kon worden geboden.

Nu de aardbeving in Albanië en de schade die de mensen hebben geleden niet meer in het nieuws zijn, ligt het geven van donaties stil. Maar Herman en Anne-Lise hebben met eigen ogen gezien hoe de gezinnen eraan toe zijn en dat voor de opbouw nog veel geld nodig is. Ook kleding en vooral dekens zijn noodzakelijk, want woonhuizen zijn dusdanig beschadigd dat de mensen in tentjes wonen en slapen in winterse weersomstandigheden. Vandaar de oproep om dekens en warme kleding te komen brengen naar de inzamellocatie en heel graag extra geld over te maken, om de schouders te kunnen zetten onder de opbouw van de leefomstandigheden van de bewoners in het rampgebied. Binnenkort reizen Herman en Anne-Lise weer naar Albanië af om de handen ter plekke uit de mouwen te steken.

Goederen kunnen iedere maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur gebracht worden bij het depot aan de Fabrieksweg 2 te Huizen. Elke gift is welkom op NL97 RABO 0329 9600 08.

Verhaal halen 9 februari

Verhaal Halen in de Thomaskerk 9 februari 2020.

Jetze Jaarsma vertelt een Japans verhaal over de ondankbare mens en de dankbare dieren. Tijdens een overstroming in het voorjaar redt een beginnend arts een kuiper, een vos en een slang van de verdrinkingsdood. Ze beloven hem eeuwige dankbaarheid. Wie houdt zich aan deze belofte?

De muzikale omlijsting is in handen van Marjolein L’Herminez en Marion Schaap. Zij bespelen verschillende instrumenten.

Kerk open       15.30 uur

Begin              16.00

Entree 3,50, kinderen gratis

Foto’s Driekoningen 2019

Bert de Bruin heeft foto’s gemaakt van de nieuwe koning:

Verhaal halen 12 januari

Vandaag vertelt Youssef Alkhoury. Misschien hebt u hem gezien én gehoord met een kort verhaal in maart 2019. Hij vertelde toen hoe blij en dankbaar hij is om met zijn vrouw en zoontje in Nederland te mogen wonen. Youssef komt uit Syrië. En omdat hij zijn geboorteland niet vergeten is, neemt Syrië dit keer een grote plaats in.

De moeder
Een jongen wordt door zijn alleenstaande moeder opgevoed.
Hij schaamt zich voor haar.
Haar gezicht is verminkt. Zij heeft maar één oog.
Hij verlaat haar zo gauw hij kan. Hij is succesvol en maakt carrière.
Maar dan...

Het Syrische verhaal wordt omlijst en onderbroken door Monir Coran met Syrische muziek op een Syrisch instrument: de Oed.

Vanaf 15.30 uur is de kerk open. Ook na afloop kunt u nog wat napraten en een glas blijven drinken.

Datum             : zondag 12 januari

Aanvang         : 16.00 uur

Locatie            : Vertelcafé in de Thomaskerk, Huizermaatweg 61.

Kosten            : € 3,50. Kinderen tot 12 jaar gratis

Namens Team Ontmoeten & Inspireren,

Hanneke Henrichs (RK)

Lenie van den Ende (PKN)

Activiteiten Kerst/Advent

Hieronder is meer informatie te vinden over de activiteiten rond Kerst en de Advent.

Herderstocht

Meelopen met de herders

Wilt u net als de herders ruim 2000 jaar geleden deden op weg gaan naar de stal waar Jezus geboren werd? Dat kan op zaterdag 21 december a.s. Tijdens de tocht ervaart u wat er toen gebeurd moet zijn in die eerste Kerstnacht.

De herderstocht start om 17.00 uur bij de Goede Herderkerk, Piersonlaan 2 in Huizen. Om de tien minuten zal er een groepje starten. U loopt met een gids een route langs scènes van het Kerstverhaal. Acteurs en actrices brengen in de straten rondom de Nieuwe Kerk en de Goede Herderkerk het kerstverhaal tot leven. Halverwege krijgt u iets warms te drinken, iets lekkers te eten en kunt u luisteren naar kerstmuziek. De route komt weer uit bij de Goede Herderkerk en duurt ongeveer anderhalf uur. De tocht is zeer geschikt voor ouders met kinderen. Aan rolstoelgebruikers is gedacht.

Het aantal deelnemers is gelimiteerd. Om mee te doen moet u van te voren kaartjes kopen. Die kosten € 2,50 per stuk. Vijf kaarten krijgt u voor € 10.00. Kinderen t/m 6 jaar kunnen gratis mee. U kunt bij het kopen van de kaartjes aangeven op welk tijdstip u wilt vertrekken. Belangrijk is dat u tien minuten voordat uw groepje vertrekt aanwezig bent. De kaartjes zijn te koop in de ECHO boekwinkel, Kerkstraat 50 in het Oude Dorp. Wees er snel bij, want op is op!

KBO bulletin dec/jan

Kerstzang in de Goede Herderkerk

Op de Derde Adventszondag, 15 december, is er een Kerstzang in de Goede Herderkerk. Tijdens deze bijeenkomst kunt u luisteren naar het kamerkoor ‘Akkoord’ uit Hilversum. Zij laten fraaie kerstliederen horen, onder meer van de Deense componist Lauridsen. De koormuziek wordt afgewisseld met lezingen, een overdenking, en met het zingen van bekende kerstliederen. Voorgangers zijn dominee Richtsje Abma en mevrouw Hanneke Henrichs. De dienst begint om half acht. Er is koffie/thee na afloop. U bent van harte welkom !

Albanië Comité Huizen gaat noodhulp verlenen in getroffen aardbevingsgebied


Alsof ze in een achtbaan zat, zo schrok Anne-Lise in de vroege ochtend van 26 november wakker vanwege de aardbeving die op 25 kilometer van haar huis in Mushqeta in Tirana en Durrës de meeste schade aanrichtte. Herman en Anne-Lise Lubbers verblijven momenteel in Albanië om o.a. de jaarlijkse Voedselpakkettenactie van het Albanië Comité Huizen te coördineren. De beving om 04.00 uur had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en heeft rond het epicentrum enorme schade en chaos aangericht. De hele dag waren er nog naschokken te voelen. Tientallen mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond. Op meerdere plekken stortten gebouwen in. Het lukte de hulpverleners om tientallen bewoners levend onder het puin vandaan te halen. “Gelukkig zijn wij ongedeerd, maar het is echt verschrikkelijk hier”, laten Herman en Anne-Lise via Facebook weten. “Bid voor Albanië”.

Vraag om hulp

In het getroffen gebied is dringend hulp nodig. Het Albanië Comité Huizen heeft direct besloten om noodhulp te gaan verlenen in het getroffen gebied. Er is behoefte aan voedsel en water, dat in overleg met de lokale autoriteiten uitgedeeld gaat worden.

In Tirana ondersteunt het Albanië Comité een project voor Roma gezinnen. Hier zijn 30 gezinnen bij betrokken, waarvan de kinderen naar school gaan en waarbij de families van eten worden voorzien via de gaarkeuken. Het gebouw is door de aardbeving flink beschadigd. De mensen zijn bang dat het pand in zal storten en leven daarom buiten. De kerk aldaar heeft de gaarkeuken opengezet om iedere dag maaltijden te koken voor de gezinnen. “Het is ons verlangen om dit mogelijk te maken en hen van voedsel te voorzien”, aldus het Albanië Comité.

Voor deze noodhulp is extra geld nodig naast de lopende actie voor de voedselpakketten en de andere projecten. Iedere gift hiervoor is meer dan welkom op rekeningnummer NL97 RABO 0329 9600 08 o.v.v. ‘noodhulp aardbeving’. Via de website en Facebookpagina van het Albanië Comité zal het laatste nieuws over de situatie na de aardbeving bekend gemaakt worden.

Nieuws voedselpakketten Albanië comité

Na vijf dagen en 4600 kilometer arriveren schoenendozen en tasjes in Albanië:

Voedselpakkettenactie heeft nog een flinke sprint nodig

Vanwege een defecte vrachtwagen, die de goedgevulde schoenendozen en tasjes  naar Albanië zou brengen, bleven er noodgedwongen 700 dozen en tasjes achter in het magazijn van het Albanië Comité aan de Fabrieksweg. Het was voor Herman Lubbers geen optie om deze kerstattenties voor de Albanese kinderen pas met het volgende transport in februari mee te laten gaan. De kinderen verheugden zich er enorm op en hij wilde ze absoluut niet teleurstellen. 

Sinds half oktober zitten Herman en Anne-Lise Lubbers in Albanië om het transport en de Voedselpakkettenactie te begeleiden. Omdat hij toch heen en weer moest naar Huizen, vervoerde Herman op de terugreis de achtergebleven dozen en tasjes in een volgestouwde camper door sneeuwval in Oostenrijk en hevige regen met hagel en storm in Kroatië en Montenegro naar Albanië. Na in totaal zeven grenzen te zijn gepasseerd, kwam hij na vijf dagen en een rit van 4600 kilometer weer veilig in Mushqeta aan.

De schoenendozen en tasjes werden o.a. gevuld door diverse basisscholen in Huizen en Naarden, terwijl de Baptistengemeente ruim 100 tasjes voor haar rekening nam. Verder leverde meer dan de helft van de KANS-ouders een schoenendoos in voor hun adoptiekind. Het Albanië Comité is er blij mee: er zijn nog nooit zoveel schoenendozen en tasjes ingeleverd als dit jaar.

Nog niet zo’n vaart

Met de Voedselpakkettenactie die half oktober is gestart, loopt het helaas nog niet zo’n vaart. Er is tot nu toe zo’n €12.000,- binnengekomen. Een voedselpakket kost € 40,-. Het streven is net als andere jaren weer 900 voedselpakketten uit te kunnen delen. Daar is € 36.000,- voor nodig. In deze weken voor de feestdagen moet er dus nog een flinke sprint worden getrokken. Het Albanië Comité hoopt en verwacht ook dit jaar weer het benodigde geld bijeen te brengen om de allerarmste Albanese gezinnen de barre winter door te helpen. Bijdragen zijn meer dan welkom op rekeningnummer NL97 RABO 0329 9600 08 o.v.v. Voedselpakkettenactie 2019. Meer informatie is te vinden op www.albaniecomite.nl of op de Facebookpagina

Steeds meer hulpvragen

Herman en Anne-Lise zijn tijdens hun verblijf in Albanië al druk bezig geweest met het bezoeken van de KANS-kinderen en hun families. Verscheidene gezinnen zijn geholpen aan bedden, linnengoed en winterkleding. De hoop is dat er ook voldoende voedselpakketten uitgedeeld kunnen worden. De lijsten met namen van de gezinnen die een pakket nodig hebben liggen klaar en ook de kinderen die een schoenendoos krijgen zijn in kaart gebracht. Verder is het echtpaar Lubbers flink in de weer om alles in orde te maken voor het Roma project in Tirana. Er zijn de laatste jaren steeds meer hulpvragen op hun pad gekomen en die nemen de nodige tijd en zorg in beslag. Ook zijn er contacten met andere Nederlanders, die net als het Albanië Comité met Woord en daad hulp bieden in de bergdorpen. Ondertussen zijn Herman en Anne-Lise ook vanuit Albanië betrokken bij het werk dat het thuisfront vanuit Huizen verricht. Belangstellenden kunnen op de hoogte blijven van hun belevenissen via Facebook (ook op de website te bekijken) en ‘Waar ben jij nu.nl’.    

INLEVERDATA FEESTDAGEN

De laatste dag waarop in 2019 kleding en hulpgoederen ingeleverd kunnen worden bij het depot aan de Fabrieksweg 2 is 9 december. Vanwege de kerstdagen en de jaarwisseling is het magazijn daarna gesloten. Op maandag 6 januari 2020 staan de deuren weer elke maandagavond open vanaf 19.30 tot 20.30 uur.

Superblij met het voedsel van het Albanië Comité. Deze allernoodzakelijkste levensbehoeften helpen deze dorpsbewoner en alle andere arme Albanese gezinnen de winter door (Foto: Stichting Albanië Comité).