Lezing van de Paasviering 2010

Lezing


Hier is Peter Petersen in een directe uitzending vanuit Jeruzalem. Het is hier in Jeruzalem weer rustig geworden na een rumoerige week. Een week, die begon met de komst van Jezus van Nazaret hier in de stad. Deze Jezus trok al verschillende jaren door het land om te vertellen over God en over vrede. Hij vertelde de mensen hoe ze met elkaar moesten leven, hoe zij voor elkaar konden opkomen en van elkaar konden houden. Steeds opnieuw nam Hij het op voor de onderdrukte en buitengesloten mensen. Steeds meer mensen volgden Hem en toen hij vorige week zondag de stad binnenkwam, waren er binnen de kortste keren duizenden mensen op de been om hem toe te juichen en toe te zwaaien. Maar dat Jezus met zijn boodschap van vriendschap en vrede ook vijanden had, is deze week wel duidelijk geworden. Hoewel Jezus overdag gewoon op straat kwam, naar de markt ging en naar de kerk en overal met de mensen praatte, hebben ze hem donderdagnacht in het geheim opgepakt. Vrijdagmorgen hebben zij hem, na een onduidelijk proces, waarin zij zijn woorden handig wisten te verdraaien, ter dood veroordeeld. Binnen het uur hing hij aan het kruis. Even snel is hij door zijn diepgeschokte vrienden, in een diepdonker geworden Jeruzalem, begraven. Deze vrienden zijn vervolgens overal bij familie en kennissen ondergedoken, want het is zeker, dat ook zij de kans lopen te worden gearresteerd. Toch heb ik een paar vrienden van Jezus kunnen vinden en zij willen wel iets over het gebeurde zeggen.

Peter P: Wat vindt u van wat er deze week gebeurd is?
meisje: Onbegrijpelijk, ik snap er nog steeds helemaal niets van.
Peter P: U kende Jezus van nabij, wat vond u van hem?
meisje: Hij liet je gewoon zien, hoe je op de goede manier kon leven.
Ik wou, bijvoorbeeld, in mijn tuin onkruid uittrekken. Maar hij stond erbij en hij zei: ‘niet doen, geef alles een kans, kruid en onkruid’. Bij mensen is het net zo, bedoelde hij. Laat ze groeien, geef ze de kans te worden wat ze kunnen zijn.
Peter P: En nu is het over, gaat u nu weer doen zoals vroeger?
meisje: Nee, natuurlijk niet. Jezus is dan wel dood, maar hij had wel gelijk!
Peter P: En u mijnheer, wat vond u van Jezus van Nazaret?
Bert: Hij stelde je simpel voor de keus, meedoen of niet. Ik had op een keer allemaal klein volk achter mijn hek staan, armelui, kinderen, zwervers van de straat. ‘Dit zijn mijn vrienden’, zei Jezus. ‘Ik hoor bij hen, en jij mag meedoen als je wilt’
Peter P: En wat koos u?
Bert: Ik? Ik ging met hem mee.
Peter P: En nu hij dood is, gaat u nu weer terug naar uw kant van het hek?
Bert: Nee dat nooit meer, hij heeft laten zien dat we samen Gods volk zijn. Jezus heeft ons in elk geval op de goede weg gezet.
Peter P: En nu, wat vond u van hem?
inwoner: Een moedig mens, een dapper mens om hier naar toe te komen. Hij liet daarmee zien dat hij gelijk had. Ik heb staan zwaaien als een gek, vorige week. Ik was helemaal door het lint en uit de bol, als u begrijpt wat ik bedoel.
Peter P: En nu is hij dood….
inwoner: Die? Die gaat niet dood. Die krijg je er niet onder.
Peter P: Dus u gelooft dat hij nog leeft?
inwoner: Zodra mensen zich inzetten voor vrede en vriendschap en gerechtigheid, is hij erbij, zeker weten!

En uit deze woorden blijkt dat, al is Jezus van Nazaret gedood omdat zijn ideeën sommige mensen niet aanstonden, deze ideeën nog altijd spring- en springlevend zijn!
Dit was Jeruzalem, goede morgen