Mededelingen 5 november

De Gemeente en de Rotary van Huizen zijn in beweging gekomen om de medeNederlanders op Sint Maarten te helpen bij de opbouw van hun door de orkaan verwoeste eiland. Voor meer info zie facebook Huizen voor Sint Maarten

RK Huizen kan niet achterblijven. Ook al heeft u misschien al gedoneerd om de eerste noden te helpen oplossen: nu moet er geld komen voor de heropbouw.

Voor dit doel staat er een bak klaar (bekend van de Voedselbankactie) waar u uw bijdrage in kunt deponeren tot 11 november. Daarna storten wij de opbrengst in de kas van het project van de gemeente.

Uw bijdrage wordt van harte gevraagd!

De lokatieraad.

Zondag 5 november is er een themaviering die georganiseerd wordt door de gezins- vieringen groep. Het thema van deze zondag is: de heilige Sint Martinus.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze viering aanwezig te zijn. Ook uw kinderen of kleinkinderen zijn van harte welkom, want deze viering is voor het hele gezin bedoeld

 

Maandag 6 november houdt Cuno Lavaleije een Bijbel-lees-avond in de koffie kamer van de St. Vituskerk te Blaricum. Aanvang is 20.00 uur.

Vast voor in uw agenda:

–    Zondag 19 november is een bijzondere viering. In die viering wordt herdacht dat 40 jaar geleden het MOV (Missionaire werkgroep Huizen) is opgericht.

–    Donderdag 30 november: Parochie bijeenkomst (voorheen Parochie Vergadering)

–    Vrijdag 1 december: 1e Vrijdag viering.

–    Zondag 3 december: jaarlijkse voedselbankactie in de Thomaskerk

De andere Vitus-voorwerpen

Enkele Vitusvoorwerpen hebben op dezelfde dag een plek gekregen. In de garderobe hangt nu een aquarel uit de sacristie van de Vitus. Daarop staat links van het kruis de naam van de bisschop (‘nomen antistitis’), ‘Joannes’; dit was Johannes P. Huibers, bisschop van Haarlem van 1935-1960. Rechts van het kruis staat de naam van de patroonheilige van de kerk, S(int) Vitus. Priesters ‘van buiten’ die de mis kwamen lezen konden zodoende in de sacristie de namen zien die ze moesten noemen in de Latijnse canongebeden. Deze ingelijste aquarel moet aan de binnenkant nog worden nagezien door een lijstenmaker.

In de lezingen tijdens onze vieringen komen voortdurend allerlei vreemde namen voor van Bijbelse volkeren, streken, rivieren e.d. In beginsel kunnen we een behoorlijk aantal namen nu op een landkaart terugvinden. Want in De Goede Zaal is een kleurige landkaart van Palestina ten tijde van Oude en Nieuwe Testament opgehangen. Links onderaan staat de naam Ans van Zeijst (1906-1988), een internationaal bekend grafisch ontwerpster van affiches voor Philips t/m Daklozenfonds: haar fraaie stijl is ook op deze landkaart herkenbaar (zie Google). Verder ontwierp ze o.a. edelsmeedkunst. In 1952 trad ze in het (nu opgeheven) klooster van de Monialen van St. Augustinus te Werkhoven (Bunnik) waar ze als ‘zuster Theofoor’ met veel succes doorging met ontwerpen voor liturgische en architectonische doeleinden. 

De landkaart behoort bij een vroegere Bijbelse leergang ‘De weg naar en met Christus’ van de hand van frater Bellarminus Mol (kloosternaam voor F.K.B. Weultjes, 1890-2001) die bekend is van de verzamelingen ‘Bellarminus Bijbelplaten’, die overigens door anderen zijn getekend en geschilderd. Zowel landkaart als Bijbelleergang waren van de uitgeverij van de Fraters van Utrecht, het Sint Gregoriushuis. Deze uitgaven dateren uit de jaren ’50 en ’60 en zijn gebruikt in de lagere school, de Antoniusschool, die vroeger tegenover de Vitus stond.

Tenslotte is in De Goede Zaal een krijttekening opgehangen van de Emmausgangers; de herkomst en maker hiervan zijn nog onduidelijk.

Binnenkort zal de bel uit de Vituskerk waarmee zo vele kosters het begin van een viering inluidden worden bevestigd in de entréezaal aan de muur tussen secretariaat en de keuken. Hij kan bijvoorbeeld dienst doen bij vergaderingen. Het geluid van de Vitus blijft zodoende in ons gehoor liggen.

Een klein houten tabernakeltje uit de Vitus is als rustaltaar al in gebruik geweest tijdens de Stille Week en huist in de sacristie.

Er zijn nog andere voorwerpen die op bestemming wachten: een fraai Maria-reliëf (Italiaanse stijl), een ingelijst gebed tot Maria van altijddurende bijstand, de altaarsteen van het hoofdaltaar en een kleinere voor vieringen met jeugdgroepen (met een verhaal!). Ook nog een maquette van de omgeving van de Vitus anno 1950, en twee grote mappen (75 bij 50 cm) met gedrukte en handgeschreven Gregoriaanse muziek. Hierover later meer, zodra de locatieraad daarover beslissingen heeft genomen.

Geen commentaar meer mogelijk.