Ontvangst Pro Ecclesia Roemeniegroep Huizen

Donderdag 7 december t/m zaterdag 9 december 2017 zijn de oud voorzitter van de Roemeniëgroep Huizen (ROG) Jan van Netten en de huidige voorzitter Martijn Wolters in Roemenië geweest voor het in ontvangst nemen van een kerkelijke onderscheiding. De prijs werd hen uitgereikt in de stad Satu Mare door de bisschop van de Gereformeerde Kerk van het district Bihor in Transilvanië.

Donderdag ochtend 03.30 ging de wekker en begon ons mini bezoek aan Roemenië. Reeds enkele weken ervoor kreeg ik de vraag of iemand namens de ROG op 8 december een prijs in ontvangst kon nemen. Meteen schoot de gedachte door mijn hoofd dat dit iets was voor Jan en mij. Nog diezelfde middag hebben we de tickets geboekt. Hierbij hadden we het geluk dat Ryanair sinds kort vanaf Weeze (DE) naar Oradea (RO) vliegt en stunt met prijzen. Voor slecht 6 euro de man vlogen we heen en weer. Op de luchthaven stond dominee Dénes István ons op te wachten voor vervoer naar Élesd.  Aan het einde van die middag hadden wij inmiddels een lunch achter onze kiezen, 3 bezoeken afgelegd (o.a. bij Pastor Peter) en merkten wij na het avondeten dat de vermoeidheid toch echt wel zijn intrede had gedaan. Het is die avond dan ook niet laat geworden en onze eigen kamers in het kerkelijk centrum waren hier mede de oorzaak van.

De volgende ochtend vrijdag 8 december moesten we vroeg uit de veren omdat ons busje met zeven mensen 3 uur moest rijden om in Satu Mare aan te komen. Nog half slapend arriveerden wij ruim op tijd om tussen alle hoogwaardigheidsbekleders te ontdekken dat wij niet de enige groep uit Nederland waren. Tijdens de ruim 2 uur durende kerkdienst, waarbij ook vier nieuwe predikanten ingezegend werden, maakten wij kennis met nog 2 groepen uit Holland t.w uit Emst en Meerkerk. Plots werden onze namen genoemd en moesten we naar voren komen om onderscheiden te worden met een Pro Ecclesia. Wij ontvingen deze als blijk van waardering voor de hulp die wij al ruim 20 jaar bieden aan de kerkelijke gemeenschap in Élesd.    

De lunch was een feestelijke aangelegenheid waarbij wij met een delegatie uit Canada aan tafel zaten die ook een goed doel in het bisdom hadden. Het blijft even wennen om ook tussen de middag warm te eten maar gezien de kou en het tijdstip hadden wij hier geen enkele moeite mee. Bewonderenswaardig te zien hoe de gemeenschap aldaar voor ons in de weer was om ruim 100 man van eten te voorzien. Hoogtepunt was het toetje waarbij de bisschop het mes in een marsepeinen bijbel mocht zetten waarna ‘het woord’ tot ons allen kwam.

 

De terugweg bestond ook weer uit een 3 uur durende tocht waarbij o.a.  de duisternis zorgde dat onze ogen af en toe dicht  vielen. De avond bestond uit een diner bij de familie Dénes waarbij ook de familie van Paul Kajántó (curator van de kerk én loco burgemeester van de stad) aanwezig was. De avond werd afgesloten met een bezoek aan de voorbereiding van de kerstmarkt die de volgende dag zou plaats vinden. Daar ontmoeten we nog meer vrienden en werd er gezellig bijgepraat.

Zaterdagochtend werden wij door Paul Kajántó naar de luchthaven gebracht en vlogen wij moe maar voldaan terug naar Weeze, mijmerend  over groende bossen, zonneschijn en temperaturen waarbij soms niet eens de jas nodig was. De landing deed ons echter ontwaken en bracht ons sneeuw, hagel, nattigheid en dus file op de terugreis naar Huizen. Gelukkig met een route via Utrecht kwamen wij enthousiast weer thuis en realiseerden wij ons dat dit kortstondige avontuur naast een enorme verrijking als mens ook weer de nodige energie geeft om door te gaan met de hulp aan Élesd zoals we altijd al doen en misschien nog wel meer!                                            

Jan van Netten & Martijn Wolters, ROG Huizen

De officiële orkonde: Pro Ecclesia ROG Huizen
De Vertaling van de oorkonde: Ere Oorkonde
Het officiële document: Laudatio (vertaling Nemes Áron)

Geen commentaar meer mogelijk.