MOV nieuwsbrief oktober

NIEUWSBRIEF M.O.V.GROEP .R.K.GELOOFSGEMEENSCHAP HUIZEN/BLARICUM

.Jaarlijks houdt Missio tijdens de Wereldmissiemaand oktober een aktie, dit jaar voor Ethiopië.

“God is ons een toevlucht en een sterkte”

Onder dit motto uit psalm 46 voert Missio dit jaar de campagne voor de Wereldmissiemaand. Deze zin uit de Bijbel is een bron van kracht voor christenen wereldwijd. In Ethiopië en hier bij ons in Nederland.

Arm land met rijke cultuur

Ethiopië heeft een bijzondere geschiedenis en een rijke cultuur, maar is nog steeds een van de armste landen ter wereld. Het is grotendeels afhankelijk van de landbouw. Als enige land in Afrika is Ethiopië nooit gekoloniseerd geweest (afgezien van een vijf jaar durende bezetting door Mussolini). Daardoor heeft het zich op heel eigen wijze kunnen ontwikkelen. Maar liefst zeven plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Zoals Axum, de oudste stad en de rotskerken van Lalibela. 

Christelijk land

Het Ethiopisch-orthodoxe christendom met zijn
religieuze en culturele factor in Ethiopië. Heel bijzonder voor Sub-Sahara Afrika: ze is de enige nog bestaande kerk die niet door Europese missionarissen is gesticht, maar in de
4e eeuw door de uit Syrië afkomstige Frumentius. Elk orthodox kerkgebouw heeft een tabot, een kopie van de Ark van het Verbond. Hij wordt op speciale feestdagen in processie rond de kerk gedragen. Men gelooft dat de originele Ark zich in Axum bevindt.

Steun voor koffieboeren

Ethiopië is de grootste koffieproducent van Afrika. In de regio Kaffa in het vicariaat Jimma-Bonga zijn de Menjas afhankelijk van de koffieverbouw. Deze bevolkingsgroep is erg klein, is arm en wordt gediscrimineerd. Vanuit hun gemeenschap in Wush Wush hebben de “Kleine Zusters van Jezus” zich het lot van de Menjas aangetrokken en proberen ze hun situatie te verbeteren.

De zusters, onder leiding van zuster Kidist, hebben al veel bereikt. Kleine projecten waarmee de mensen een inkomen kunnen verdienen. Ook is er een kleuterschool in Wush Wush. Voor onderwijs na de basisschool ontbreekt het geld.

Een toevlucht bieden

Ethiopië neemt na Oeganda het grootste aantal vluchtelingen op. Ongeveer 900.000 mensen, vooral uit Zuid-Soedan, Somalië en Eritrea vonden hier een toevlucht.

In het Apostolische Vicariaat Gambella, een van de armste regio’s van het land, is de eigen bevolking al lang in de minderheid. Hier wonen vooral mensen uit Zuid-Soedan, gevlucht voor de oorlog. Onder hen zijn ook veel onbegeleide kinderen. De priesters, zusters en catechisten die hier leven, hebben een bewuste keuze gemaakt.

Zij gaan naar de vluchtelingenkampen, delen het armoedige leven en bemiddelen tussen vijandige etnische groepen. sommigen is Ethiopië de wieg van de mensheid. Hier werd in 1974 het skelet van de oudste bekende mens (“Lucy”) gevonden. De laatste keizer, Haile Selassie, werd in 1974 afgezet. Van 1974 tot 1991 was Ethiopië een communistische staat. Sindsdien is het een republiek.

Op zondag 7 oktober is er aandacht besteed in het kader van wereldmissiedag van de kinderen.

Op missiezondag 21 oktober wordt er wereldwijd aandacht besteed aan Ethiopië.

.U  kunt  uw bijdrage storten op rekening  NL77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen.

 

Hartelijk dank voor uw bijdrage.

 

De collecte voor de Miva heeft op 26 augustus j.l. € 95,35 opgebracht.