Albanië Comité Huizen gaat noodhulp verlenen in getroffen aardbevingsgebied


Alsof ze in een achtbaan zat, zo schrok Anne-Lise in de vroege ochtend van 26 november wakker vanwege de aardbeving die op 25 kilometer van haar huis in Mushqeta in Tirana en Durrës de meeste schade aanrichtte. Herman en Anne-Lise Lubbers verblijven momenteel in Albanië om o.a. de jaarlijkse Voedselpakkettenactie van het Albanië Comité Huizen te coördineren. De beving om 04.00 uur had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en heeft rond het epicentrum enorme schade en chaos aangericht. De hele dag waren er nog naschokken te voelen. Tientallen mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond. Op meerdere plekken stortten gebouwen in. Het lukte de hulpverleners om tientallen bewoners levend onder het puin vandaan te halen. “Gelukkig zijn wij ongedeerd, maar het is echt verschrikkelijk hier”, laten Herman en Anne-Lise via Facebook weten. “Bid voor Albanië”.

Vraag om hulp

In het getroffen gebied is dringend hulp nodig. Het Albanië Comité Huizen heeft direct besloten om noodhulp te gaan verlenen in het getroffen gebied. Er is behoefte aan voedsel en water, dat in overleg met de lokale autoriteiten uitgedeeld gaat worden.

In Tirana ondersteunt het Albanië Comité een project voor Roma gezinnen. Hier zijn 30 gezinnen bij betrokken, waarvan de kinderen naar school gaan en waarbij de families van eten worden voorzien via de gaarkeuken. Het gebouw is door de aardbeving flink beschadigd. De mensen zijn bang dat het pand in zal storten en leven daarom buiten. De kerk aldaar heeft de gaarkeuken opengezet om iedere dag maaltijden te koken voor de gezinnen. “Het is ons verlangen om dit mogelijk te maken en hen van voedsel te voorzien”, aldus het Albanië Comité.

Voor deze noodhulp is extra geld nodig naast de lopende actie voor de voedselpakketten en de andere projecten. Iedere gift hiervoor is meer dan welkom op rekeningnummer NL97 RABO 0329 9600 08 o.v.v. ‘noodhulp aardbeving’. Via de website en Facebookpagina van het Albanië Comité zal het laatste nieuws over de situatie na de aardbeving bekend gemaakt worden.