MOV nieuwsbrief aug/sep

NIEUWSBRIEF VAN DE M.O.V.GROEP VAN DE R.K.PAROCHIE IN HUIZEN VAN AUGUSTUS/SEPTEMBER.

MIVA-COLLECTE 2020

MEDISCHE ZORG IN BANGLADESH VOOR ROHINGYA VLUCHTELINGEN.

In het weekend van 29 en 20 augustus vindt de Miva-collecte plaats in de kerken.

Gezien de huidige toestand vindt de collecte plaats in de mandjes die achter in de kerk staan.

U kunt ook uw brfage per bank overmaken. Voor details zie onderaan het bericht.

Juist in deze tijd zijn wij ons bewust van de situatie in de wereld dichtbij maar ook verder weg. Over de hele wereld worden MIVA ambulances ingezet om Corona te bestrijden. De meest kwetsbare mensen worden het hardst getroffen, in Nederland maar zeker ook in ontwikkelingslanden.

Via de parochies wil MIVA graag aandacht voor het bereikbaar maken van medische zorg in Bangladesh. En dan voornamelijk voor de miljoen vluchtelingen op de grens van Myanmar en Bangladesh. Centraal staat het werk van pionier Anwar, die zijn leven in het teken zet van het welzijn van deze mensen.

Samen helpen we Anwar zijn bestemming te bereiken voor medische zorg in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

Miva medewerkers Inge Op ten berg en Daphne Op den Kamp reisden eind 2019 naar Bangladesh om daar een bezoek te brengen aan het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Bijna 1 miljoen mensen vluchtten van Myanmar naar Bangladesh. Dit jaar staat de MIVA-collecte voor het werk van pionier Anwar daarom centraal op de agenda.

Pionier Anwar is 43 jaar oud en komt zelf uit Bangladesh. Hij zet zich in voor de Rohingya, mensen die tijdens het conflict in 2017 uit Myanmar werden verdreven. Voor deze vluchtelingen wil hij medische zorg beschikbaar maken. Een enorme opgave, gezien het grote aantal vluchtelingen.

Toen zij verdreven werden uit Myanmar, zijn veel mannen vermoord, veel vrouwen verkracht, hun huizen platgebrand.

Ze mogen Bangladesh niet verder in, terug naar Myanmar kunnen ze niet. 

Hun kleine huis in het kamp is gemaakt van rieten schuttingen, de regen houden ze tegen met zeil.

Er is geen meubilair, de mensen slapen op de grond, kinderen krijgen beperkt onderwijs.

In het begin was er nauwelijks iets in het Rohingya-kamp.. De mensen hadden geen voedsel, geen onderdak, geen medische zorg.

Nu hebben de internationale hulporganisaties hier een aantal klinieken gebouwd, echter nog veel te weinig voor het grote aantal vluchtelingen en zonder vervoer niet bereikbaar voor deze mensen.

Dankzij de donateurs kon MIVA Anwar afgelopen jaar al helpen met één ambulance die de mensen uit het kamp naar deze kleine klinieken brengt, hier krijgen zij eerste hulp, worden zwangere vrouwen gecheckt en kinderen gevaccineerd.

Als de kleine klinieken niet de juiste zorg kunnen bieden worden de mensen naar de ziekenhuizen buiten het kamp gebracht. Maar zonder vervoer kunnen zij niet de goede hulp bieden.

De MOV-groep ontvangt graag uw donatie via rekening  NL77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen.