Kontaktpunten 30 mei 2021

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Deuteronomium 4, 32-34, 39-40, Romeinen 8, 14-17, Marcus 28, 16-20
De eerste lezing van vandaag uit het boek Deuteronomium is een gedeelte uit een toespraak van Mozes aan het volk van Israël. Hij hield op het eind van zijn leven een aantal toespraken, vlak voordat de Israëlieten het beloofde land introkken. Hij vat in deze eerste toespraak het verleden samen: de uitverkiezing van Israël tot Gods volk, de bevrijding uit Egypte en de toezegging van het beloofde land. Mozes somt op wat God allemaal voor het volk Israël gedaan heeft. Hij vraagt daarvoor terug dat ze God als enige God erkennen en dat ze zijn voorschriften en geboden onderhouden. En als ze dat doen, zo lezen we, zullen ze samen met hun kinderen gelukkig zijn en lang leven.
 
Als je het verhaal zo samenvat en oppervlakkig beoordeelt, zou je bijna denken, dit is koppelverkoop: voor wat hoort wat. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Bij het onderhouden van de tien geboden gaat het weliswaar ook om respect en liefde voor God, maar het zijn toch vooral voorschriften om goed met elkaar om te gaan. Vraagt Mozes ons hier niet om waar we zien dat iemand niet tot zijn recht komt, ons in te zetten om de ander zich te laten ontplooien? Om als iemand niet volwaardig mens kan zijn, ons er als mens – en zeker als gelovige mens – voor in te zetten om die ander meer mens te laten worden.
 
We voelen als gelovigen Gods aanwezigheid om ons heen. Misschien voelen we dit niet altijd en niet zo direct als Mozes beschrijft, maar Gods aanwezigheid is een overtuiging die ons leven draagt, met name als het erg moeilijk is. Gods Geest begeleidt ons door heel ons leven. Gods nabijheid uit zich vaak onverwacht, in een gebaar, een woord, een blik, een hand, een lach, een omhelzing.
 
Zou de oproep van Mozes niet zowel een oproep kunnen zijn om oog en oor te hebben voor elkaar, als een oproep om oog en oor te hebben voor Gods woorden en daden met ons. Zoals Mozes het volk oproept om terug te kijken en vooruit te kijken, zouden wij ons af kunnen vragen: Wanneer hebben wij Gods nabijheid ervaren? Wanneer hebben we hem ontmoet? Maar ook: Waar kunnen wij Zijn liefde uitdragen? Waar kunnen wij een mens meer mens laten worden?
 
Verder nadenken over Gods nabijheid? Kom dan als u hebt gereserveerd kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar een van de livestreams.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 30 mei 09:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Vrijdag 4 juni 10:15 uur 1e vrijdagviering / eucharistieviering. Voorganger Pater Wijnand van Wegen. Thema: het Heilig Hart.

Zondag 6 juni 9:30 uur familieviering / eucharistieviering. Voorganger pastor Andrea Geria. Thema: Sacramentsdag

Zondag 13 juni 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen.
Voor alle andere vieringen vragen we u om te reserveren. Zie onder ‘Reserveren’.
Collectes zondag 30 mei
Eigen kerk:
Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld. Juist nu is uw bijdrage extra welkom!
Solidariteitsfonds:
In veel parochies in ons bisdom lopen de aantallen parochianen en kerkgangers terug, maar ook in ons bisdom zijn er parochies die juist groeien of die nieuw worden opgericht. Deze parochies  kunnen vaak financieel niet gelijk op eigen benen staan. Via het bisdom ondersteunen wij deze nieuwe hoopvolle initiatieven. U kunt uw bijdrage  overmaken op rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Solidariteitsfonds.
 
Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via een livestream.
De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringendie komende week worden uitgezonden zijn:Zondag om 09.30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:30 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdrage aan de kosten van de livestream uitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Vieringen in de kerk
Wekelijks is er op zondag om 9:30 uur viering. Elke 1e vrijdag van de maand is er een Eucharistieviering om 10.15 uur. Elke 4e zaterdag van de maand om 19.00 uur is er een woord- en gebedsviering. Per viering zijn er maximaal 30 bezoekers welkom. Ook verder zijn er strikte regels. U leest deze hier

Wilt u proberen om op zondag rond 9:15 uur aanwezig te zijn. U herkent de vrijwilligers die u ontvangen bij de deur en begeleiden in de kerkzaal aan een rood hesje. U kunt ook bij hen terecht met vragen of opmerkingen. Zij helpen u graag verder.
We willen er alles aan doen om te voorkomen dat er besmetting plaatsvindt in de kerk. Er mag door bezoekers niet gezongen worden en we vragen u om een mondkapje te dragen. Om het veilig te houden hebben we uw medewerking hard nodig. Helpt u mee?
 
Omdat we extra moeten ventileren is de kerk niet zo warm als u gewend bent. We raden u aan om warme kleding aan te trekken als u naar de viering komt.

Vanaf vrijdag 4 juni kunt u weer koffie drinken na de vieringen.
Openingstijden Thomaskerk
Op zondag is de Thomaskerk alleen om 9:30 uur open voor een viering.
U kunt doordeweeks langskomen om een kaarsje op te steken of voor individueel gebed tijdens de openingstijden van het secretariaat. U kunt het beste langskomen op
dinsdagochtend tussen 9:30 en 12:30 uur
woensdagochtend tussen 09:30 en 11.30 uur
vrijdagmiddag tussen 13:30 en 16:30 uur.
De deur is meestal dicht, maar als u aanbelt wordt u binnengelaten.
Reserveren
U wordt dringend verzocht om te reserveren. Als uw reservering verwerkt is, ontvangt u een antwoord. Nu het maximum aantal bezoekers beperkt is tot 30 personen, is er een kans dat u de viering niet kunt bijwonen. Is het maximale aantal bezoekers bereikt, dan komt u op de wachtlijst en als u dat wenst staat u bovenaan de lijst voor de viering de week erna. U kunt zich opgeven bij het secretariaat. Hebt u geen email, dan kunt u zich telefonisch (035-5240069) opgeven. Aanmelden voor een specifieke viering op zaterdag of zondag kan tot de vrijdag ervoor 12 uur ’s middags. Het  is het niet mogelijk om voor meerdere vieringen tegelijk te reserveren.
Bent u BHV-er of heeft u een EHBO-diploma, wilt u dit dan aan ons laten weten. Volgens de regels moet er elk viering een EHBO-er of BHV-er aanwezig zijn. De BHV-er telt ook niet mee voor het maximum van 30 personen.

Mocht u ziek zijn of koorts- of verkoudheidsklachten hebben dan verzoeken we u om thuis te blijven. Als u niet kunt komen, wilt u zich dan afmelden bij het secretariaat dan kan iemand anders wellicht blij gemaakt worden met uw plekje.
Nieuws uit de parochie
Het Heilig Hart.
In de Bijbel wordt het hart vaak beschouwd als het symbool van moed, vreugde en hartstocht. Sint Augustinus (354-430) beschreef het hart als symbool van liefde. Middeleeuwse mystici beschreven hun ervaringen van de hartstochtelijke liefde van Jezus voor de mensheid. Deze liefde uit zich in de wil om te lijden en te sterven in het belang van de ander.

Het Heilig Hartfeest ontstond in Frankrijk. In een visioen van Sint Margaretha Maria Alacoque (1646-1690) toonde Jezus zijn bloedend hart. Hij maakt haar deelgenoot van zijn verdriet vanwege het grote aantal mensen dat zijn liefde afwees. Daarom moest er een dag komen waarop zijn onmetelijke liefde centraal zou komen te staan. Tijdens de viering van de eerste vrijdag van de maand juni staan we hierbij stil. Wees welkom tijdens de eucharistieviering op vrijdag 4 juni om 10.15 uur.
Feest!
U heeft het vast allemaal al een keer gehoord én gelezen: In november bestaat onze Thomaskerk 40 jaar. En dat gaan we vieren! De Lokatieraad heeft uit haar gelederen een commissie aangesteld die de feestelijkheden zal gaan coördineren. Deze commissie bestaat uit Ruud Hehenkamp, Carla Schaap en Hanneke Henrichs. Het is de bedoeling dat iedereen met plannen zich meldt bij de commissie om zo tot een afgestemd geheel te komen. De Lokatieraad is eindverantwoordelijk voor de gang van zaken. U kunt ons bereiken via email: Ruud HehenkampCarla Schaap, Hanneke Henrichs.
Interkerkelijke bloemengroet
De  interkerkelijke bloemengroet met Pinksteren had dit jaar als thema: feest van de hoop. De verbeelding bestaat uit een veelkleurige regenboog die symbool staat voor de band tussen God en de mens in al zijn verscheidenheid. De altijd groenblijvende bladeren van de klimop waarmee de regenboog bekleed is representeren Gods altijddurende trouw aan zijn verbond met ons, de mens. De felle roze en gele Gloriosa zetten de boog in vuur en vlam zoals de Heilige Geest ons in vuur en vlam kan zetten. Het witte gipskruid en de duiven ondersteunen dit symbool. Onder de boog staan vaasjes met bloemen. Deze symboliseren de individuele mensen. De boog zorgt voor samenhang, voor verbondenheid tussen de mensen, ondanks alle verschillen: eenheid in verscheidenheid. Bij het bloemstuk hoort een gedicht:Interkerkelijke bloemengroet
 
Een lichtend vuur
 
Een lichtend vuur
Een stem in de nacht
Een spoor voor ons uit
         
Een boog aan de hemel
Een licht op de berg
Een stem bij het graf
Een vlam in ons hart
         
Pinksteren
Wij staan op
Wij leven
Parochiebijeenkomst mei
Omdat de beperkingen in binnenruimtes nog niet zijn opgeheven, gaat de parochiebijeenkomst van mei helaas niet door. We proberen u via Kontaktpunten en de Zaaijer zoveel mogelijk op de hoogte te houden van activiteiten en gebeurtenissen in de parochie.
Meimaand, Mariamaand
De Akathistoshymne is een lofzang ter ere van de heilswerken die God door Maria aan ons mensen heeft gedaan. De lofzang is uit de Byzantijnse tijd, uit de zesde of zevende eeuw. Akathistos betekent letterlijk niet-zittend. Vanwege het plechtige karakter staan zangers en gelovigen tijdens het zingen van de hymne.
 
In de hymne, die ongeveer 40 minuten in beslag neemt, worden de mysteries van het leven van Maria bezongen in verschillende coupletten, die telkens beginnen met een volgende letter van het Griekse alfabet. In totaal zijn er daarom 24 coupletten.  Na elke twee coupletten volgt de lof van Maria in refreinen van driemaal vier verzen, die telkens beginnen met ‘Verheug u’.
 
Het bidden van Akathistoshymnen is een wijd verspreid en zeer geliefd gebruik bij de Orthodoxe christenen. Velen voegen een Akathist, een couplet van de Akathistoshymne,  naar keuze toe aan het morgen-of avondgebed. Wilt u de tekst van de hymne lezen of luisteren naar de hymne, klik dan op deze link; 
Wilt u een praatje maken?
Hoewel de verhalen steeds optimistischer worden blijven de besmettingen en ziekenhuisopnames hoog. Al meer dan een jaar zitten we aan huis gekluisterd. Corona maakt deel uit van ons leven maar dat valt niet mee. Soms zijn we maar al te blij als we weer eens een andere stem horen, al is het maar door de telefoon. We missen elkaar in de kerk, bij de koffie en gewoon op de doordeweekse dagen. Hieronder vindt u diverse telefoonnummers die u kunt bellen. Even een luisterend oor of iemand die met u meedenkt kan soms enorm fijn zijn.
U kunt bellen tussen 10.00 en 22.00 uur met
Pastor Andrea Geria 06 26 78 86 05
Pastor Mikel Palić 06 12 19 04 84 –
  (vakantie van 10 mei t/m 4 juni)
Cuno Lavaleije 06 24 69 94 85
Carla Schaap 0616 44 51 62
Hanneke Henrichs 06 21 66 43 70

Misschien is er wel iemand, waarvan u denkt: Hij of zij zit alleen. Misschien zou die wel eens willen praten met iemand. Laat het ons weten. Dan worden ze gebeld.
Vakantie
Van 10 mei t/m 4 juni is pastor Mikel Palić met vakantie. 

Ter bemoediging
Ruimte
Een professor filosofie staat voor zijn klas. Hij pakt een kleine emmer en doet deze vol met golfballetjes. Vervolgens vraagt hij aan de studenten of de emmer vol is. De studenten stemmen hiermee in. De professor neemt vervolgens een doos met kleine kiezelsteentjes en giet deze uit in de emmer. Hij schudt de emmer een beetje en de kiezelsteentjes vinden hun plek. ‘Zo’ zei de professor ‘is de emmer nu wel vol?’. ‘Ja’ zeggen de studenten.
De professor pakt een zakje zand en strooit dit uit in de pot. Natuurlijk vult het zand verder alles op. ‘En nu?’  ‘Nu is de emmer vol’ zeiden de studenten. Daarop neemt de professor twee biertjes en giet de hele inhoud in de emmer. De studenten lachen…
 
‘Nu,’ zei de professor toen het lachen minderde ‘nu wil ik dat je deze emmer ziet als je leven. De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in je leven, liefde, je familie, je gezondheid, vriendschappen, je passie. Als de rest verloren gaat, is je leven nog steeds vol. De kiezelsteentjes zijn dingen zoals je werk, je huis, je auto. Het zand is al het andere, de kleine dingen. Als je eerst het zand in de emmer doet, is er geen plek meer voor de steentjes en de golfballetjes. Hetzelfde geldt voor het leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Stel je prioriteiten. Breng tijd door met de mensen waar je van houdt.’
 
‘En de biertjes…’, vraagt een student. ‘Ja’, zegt de professor, ‘hoe vol je leven ook lijkt, zorg dat er altijd ruimte is voor een paar biertjes met vrienden.’
(Mark Verhees – Link:)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meld u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.