Friersdale reisverslag 2010

Ons het bly bou aan die muur.

September 2010

Pater van Wegen is weer terug uit Friersdale. En natuurlijk heeft hij van alles te vertellen over zijn bezoek aan “thuis”.

Hoe vaak hij ook gaat, zijn verhalen zijn telkens weer anders. Maar de kern van het verhaal is hetzelfde:

De mensen daar werken hard aan hun eigen toekomst, maar een steun in de rug van ons hier uit Nederland is altijd meer dan welkom en nodig.

Onze regio heeft zich sinds vorig jaar helemaal echt verbonden aan de missiepost van Pater van Wegen. Voor zijn verjaardag mochten we hem de garantie geven, dat ook nadat hij zelf niet meer in staat zal zijn om voor zijn missiepost te zorgen, wij het overnemen.
De mensen zijn druk in de weer geweest om oins een begroting te geven van wat de kosten zijn per jaar.

En dat is niet eenvoudig. Wij in Nederland zijn gewend om alles op de stuiver te berekenen.

Maar in veel andere landen komt men niet verder dan kijken wat de dag van vandaag brengt.

Morgen… dat is morgen en dan zien ze wel weer.

Maar het is ze toch gelukt: er ligt een begroting en de Regio weet nu wat er allemaal per jaar aan kosten zijn.

Huizen, Laren, Eemnes, Blaricum en Naarden: allemaal dragen deze parochies bij aan de begroting en dus de jaarrekening van de missiepost in Friersdale, Zuid Afrika.

En wij van RK Huizen-Blaricum/Bijvanck, wij proberen de mensen in de Regio via de website op de hoogte te houden van het wel en wee daar in het zonnige Friersdale.

Het kinderhuis in Friersdale is uitgebreid! Nu kunnen er 60 kinderen wonen in plaats van 40.

De kinderen komen overal vanuit de Kalahariwoestijn, zo’n 150 km van Friersdale. Alleen in de vakantie zijn ze bij hun ouders. Ze komen naar Friersdale om zich voor te bereiden op hun toekomst. En die kans krijgen ze daar. Dankzij de missiepost van Pater van Wegen. En dankzij de bijdragen die hier vanuit de regio naar daar worden gestuurd.

Vorig jaar werden er 2 nieuwe klaslokalen aangebouwd. Er zaten wel 55 kinderen in 1 lokaal. En dat is ook voor Zuid Afrikaanse begrippen best veel.

Dit jaar werd begonnen met het kinderhuis uit te bereiden. De meeste kinderen hebben nu een eigen slaapplaatsje en deken. Een man uit het dorp heeft de stapelbedjes gesmeed. Voor de kinderen is dat riant. De meesten slapen thuis op de grond in het zand.

Alle kinderen kunnen ook aan tafel zitten en eten. De plaatselijke timmerman heeft de tafels gemaakt. Het eten is eenvoudig, maar er zit alles in wat een opgroeiend kind in Afrika nodig heeft. Zowel de meisjes als de jongens leren mee te helpen in de huishouding. Ze helpen de kosmoeder, Lydia, ook om het eten klaar te maken. En natuurlijk zingen ze godsdienstige liederen met elkaar.

Iedereen noemt de kosmoeder Mammie. De kinderen zijn gek op haar.

De ouders van de kinderen zijn dolblij dat hun kinderen in het huis en de school terecht kunnen. Kinderen leren daar niet alleen, maar kunnen daar ook echt kind zijn. En dat is uitzonderlijk in het harde leven van de Zuid Afrikaan.

Pater van Wegen was blij weer even “thuis” te zijn geweest en wij zijn weer blij dat hij terug is. Hij benadrukt voortdurend hoe blij hij is met onze inzet. We hebben met elkaar ons eigen steentje bijgedragen om de muren daar letterlijk op te bouwen.

En ons bly bou aan die toekoms van die kinders in Friersdale.
Een bymekaarkomplek van de parochianen in Huizen en Friersdale.

Met Gods hulp.
en die van U.
 

Hanneke Henrichs-Kerkstra,

parochiebestuur Diaconie.