MOV nieuwsbrief april

NIEUWSBRIEF  VAN DE M.O.V. GROEP VAN DE R.K. GELOOFSGEMEENSCHAP VOOR APRIL 2020 .

KERKEN MOETEN BRUGGEN BOUWEN.

Op 12 juni 2019 werd in Amsterdsam-Zuidoost een symposium gehouden over missie. Er was een gevarieerd gezelschap aanwezig van binnen- en buitenlandse religieuzen, Missionarissen, vertegenwoordigers van missionaire organisaties en andere belangstellenden. Prof.dr. Stefan Paas was uitgenodigd te spreken over zijn visie op de missie van nu. Stefan Paas is een van de belangrijkste denkers over missionaire vraagstukken in Nederland. Voor de helft van zijn tijd werkt hij sinds 2010 als bijzonder hoogleraar kerkplanning en kerkvernieuwing aan de Vrije Universiteit. De andere helft van de week is hij hoogleraar missiologie in Kampen, met bijzondere aandacht voor het geseculariseerde Westen. Hij doceert niet alleen over missie en zending, hij brengt dit ook in praktijk, zoals in 2006 met de stichting van een kerkelijke gemeente, via Nova in Amsterdam. Deze beweging omschrijft zichzelf als een “Beweging van mensen, (gelovig of niet), met Jezus als basis en oriёntatiepunt.” Via Nova kwam eerst in een oude kerk bijeen, later ineen oud schoolgebouw en deelt nu een locatie met een bioscoop annex restaurant.

NEDERLAND EEN SECULIER EILANDJE?

Sinds 2018 werd Stefan Paas verkozen tot Theoloog des Vaderlands door een jury en dit was een extra stimulans voor hem om als “ambassadeur van de theologie” te wijzen op het belang van geloof en kerkelijke gemeenschap in de samenleving. De theologie kan helpen het maatschappelijke gesprek te voeden met intelligente verhalen, met mooie beelden, met ervaringen van vroeger en wereldwijd. Nederland is een seculier eilandje in de wereld.

Je kunt je afvragen: missen we misschien iets, zouden we niet moeten proberen die andere mensen en ook ons eigencultuurgoed, te begrijpen?” De oorzaak van de onverschilligheid ligt volgens Paas in de voorheen dominante positie van de kerken. Maar, we kunnen volgens hem niet zonder zending. Als je door de boodschap diep aangesproken wordt door de boodschap  en integer leeft, dan wil je ook anderen daarvoor uitnodigen. Dat lijkt me inherent aan geloof, je bent intellectueel en moreel niet consistent als je anderen niet wil bereiken.

IEDEREEN IS BEZIG MET MISSIE.

Missie betekent in de klassieke zin van het woord anderen uitnodigen om christen te worden. Als je ergens in gelooft, of iets moois hebt ontdekt, probeer je anderen te overtuigen van de juistheid van je standpunt, daar is niets mis mee. Je bent al snel aan het zenden. Zo zitten mensen gewoon in elkaar; het is een cement van ons sociale leven. Ook mensen die humanisme prediken of voor een politiek ideaal staan zijn bezig meet missie.

VIJF KENMERKEN VAN MISSIE.

Paas predikt verzoening van verschillen ook al staan mensen soms recht tegenover elkaar.

Hij vindt de vijf aspecten  van missie ook voor ons nu nog zeer bruikbaar.

1:  Verkondiging van het goede nieuws.

2:  Discipelschap (gebed en vorming)

3:  Armoedebestrijding.

4: Werken aan gerechtigheid.

5: Zorgen voor heelheid van de schepping.

Deze elementen vormen één geheel. Ieder kan op eigen manier werken aan missie. “We moeten de gaven van de Geest zoeken in ieder van ons en daarmee werken.” Die gaven van de Geest zijn in de katholieke kerk tegenwoordig bij uitstek te vinden in de migrantengemeenschappen. Paas wees erop dat nogal wat christelijke, niet westerse migranten zich helemaal niet zien als gelukzoekers, zoals migranten vaak worden afgeschilderd, maar als geluksbrengers.

De vraag voor allochtone christenen is:

Hoe kunnen we in onze gemeenten en parochies recht doen aan hun gaven en enthousiasme?

Paas wees op de multicurele wijk waarin de deelnemers aan het symposium bijeen kwamen. Toen de Bijlmer werd gebouwd was er niet één kerk gepland, want het christendom was achterhaald, dacht men toen. Nu is dat het meest christelijke stukje van Amsterdam. De komst van migranten heeft een enorme impuls gegeven. Veel parochies die op sterven na dood waren, bruisen weer door migranten uit Polen, Afrikaanse en Aziatische landen.

Uit de Missionaire Agenda nr. 4  2019  door Gerard Moorman.

Vastenactie De vastentijd is alweer bijna voorbij. Daarom vragen we nog een laatste keer uw aandacht voor de vastenactie die dit jaar in het teken staat van onderwijs. De meeste kinderen in ontwikkelingslanden krijgen tegenwoordig wel basisonderwijs, maar geen vervolg daarop. En alleen basisonderwijs is niet genoeg om aan de armoede te ontkomen. De Vastenactie ondersteunt daarom projecten om het voortgezet onderwijs in ontwikkelingslanden beter toegankelijk te maken en projecten om mensen te helpen een onderneming op te starten. Nu de collectes voor de vastenactie niet doorgaan hopen we dat u uw (extra) bijdrage wilt storten op rekening NL77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie. Dank u wel.