MOV nieuwsbrief okt 2020

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2020 VAN DE M.O.V. groep  R.K.Huizen/Blaricum-Bijvanck

OKTOBERMAAND  –  MISSIEMAAND.

Niger en Nigeria waren lange tijd, samen met buurlanden in de Sahelregio, een voorbeeld van vreedzaam samenleven van mensen van verschillende religies en etnische groepen. Ondanks grote problemen als armoede en honger was er sprake van een relatieve stabiliteit. Maar de laatste jaren is die vrede onder druk komen te staan. Islamitische terreurgroepen breiden zich over steeds meer landen uit. In Nigeria is de terreurgroep Boko Haram nog altijd actief. In maart doodden de Moslimfundamentalisten in Nigeria en in het naburige Tsjaad meer dan honderd soldaten.

In Niger lijden mensen al lange tijd onder armoede, droogte en islamitische terreur. Zuster Marie Catherine Kingbo heeft zich met haar kleine gemeenschap van zusters gewijd aan het ondersteunen van vrouwen en meisjes in de dorpen van de Sahel. De zusters strijden tegen kindhuwelijken, besnijdenis van meisjes en ondervoeding. De coronapandemie betekent voor iedereen nieuwe uitdagingen. Hongersnoden leiden tot sociale onrust en een ineenstorting van veel structuren. Omdat de grenzen gesloten zijn, komen er geen goederen het land meer in. De prijzen exploderen en er is geen werk meer.

Vrouwen blijven achter De mannen proberen meestal via illegale wegen het land te verlaten om ergens anders werk te vinden. De vrouwen blijven achter en doen hun best om voor de kinderen te zorgen. Omdat het niet voldoende zal zijn alleen het risico op infectie in te dammen, heeft zuster Marie Catherine een project opgezet dat lessen in hygiëne en de productie van zeep verbindt met levenshulp. Hun kleine gemeenschap werkt met vrouwengroepen uit 125 dorpen. Elke groep bestaat uit 40 vrouwen. Op deze manier doen in totaal 5.000 vrouwen mee aan het project.

“Onze opdracht is de dienst aan de armen. Zelfs wanneer het moeilijk wordt, zijn wij bereid om voorop te gaan.” aldus zuster Marie Catherine Kingbo

De vrouwen leren hoe ze zelf zeep moeten maken. Daarnaast leren ze hoe ze tropenziektes zoals malaria kunnen vermijden. Omdat de basisgezondheidszorg in elkaar gestort is, vrezen de vrouwen een dramatische toename van andere ziektes door de coronacrisis.

Voor een betere voedselvoorziening, die vóór de pandemie al in gevaar was vanwege de slechte oogsten door de droogte, kopen de zusters maïs op. Omdat de maïs verdeeld kan worden via de structuur van de vrouwengroepen, is er de zekerheid dat die ook de gezinnen bereikt.

Help mee aan de verbetering van de levens van vrouwen en meisjes in Maradi

In het laatste nummer van De Zaaijer stond aan het einde van het artikel over Missio dat een acceptgiro was bijgevoegd voor uw bijdrage. Echter door technische omstandigheden is dit niet het geval geweest. Wij verzoeken u daarom, als u een bijdrage wilt leveren dit over te maken op bankrekening NL77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Missio.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.