Nieuwsbrief MOV groep maart 2022

NIEUWSBRIEF VAN DE M.O.V.GROEP  VAN DE R.K.GELOOFSGEMEENSCHAP HUIZEN/BLARICUM VOOR MAART 2022.

VASTENACTIE 2022

Verhaal van de vastenactie van 2022.

Stelt U zich eens voor dat u binnen twee weken uit uw huis gezet wordt omdat er een groot datacentrum wordt gebouwd. Wat u ook zegt of doet, er is niets meer aan te veranderen: u moet uit uw vertrouwde huis.

Waarschijnlijk raakt u in paniek, want twee weken is niet lang om een ander onderkomen te vinden. Vragen blijven door uw hoofd malen: waar moet ik met mijn spullen heen, waar kunnen we slapen, raak ik al mijn geld kwijt?

Nu zult u zeggen: dat overkomt mij niet in Nederland, ik heb rechten en wordt beschermd door de wetten in ons land.

En inderdaad, deze situatie zal ứ niet snel overkomen.

Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Dagelijks worden mensen over de hele wereld uit hun huizen gezet omdat een overheid of grote onderneming zijn oog heeft laten vallen op de kostbare grond waar ze wonen.

Er komt een palmolieplantage of sojavelden, minbouw of er staat een grote waterkrachtcentrale gepland. Die uitzendingen gaan vaak gepaard met veel intimidatie en zelfs geweld.

Dit overkwam ook Juana Ical en haar gezin, zij werden in 2011 met geweld uit hun huis

gezet omdat op de plek van hun huis een suikerrietplantage kwam.

Het huis werd in brand gestoken en de familie bleef met lege handen achter.

Gelukkig kwam er hulp. Met ondersteuning van een lokale hulporganisatie zijn ze er in geslaagd samen met andere families nieuw land te pachten. Nu kunnen ze weer gewassen verbouwen en verkopen en in hun levensonderhoud voorzien.

Het verhaal van Juana Ical laat zien dat economische belangen vaak zwaarder wegen dan de rechten van de lokale bevolking. De landonteigeningen hebben ook veel impact op het milieu en klimaat. Denk aan het teruglopen van de biodiversiteit en de grootschalige houtkap.

Daarmee raken landrechten aan de grote uitdagingen waarmee we op dit moment te maken hebben: voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking, een klimaatcrisis en zware milieuschade. Ons westerse consumptiegedrag heeft gevolgen voor mensen ver weg.

Voor onze mobieltjes zijn grondstoffen nodig waardoor grootschalige mijnbouw plaatsvindt.

In heel veel producten die we kopen in de supermarkt zit palmolie, waardoor grote palmolieplantages nodig zijn. De vastentijd is een tijd van bezinning op de eigen levenswijze: even minderen voor een ander.

Vastenactie  ondersteunt dit jaar mensen die bedreigd worden in hun landrechten en daardoor geen middelen van bestaan meer hebben. Via lokale hulporganisaties geeft Vastenactie juridische ondersteuning  aan gemeenschappen.

Procedures bij de rechtbank duren lang en de tegenstander is vaak machtig; financiёle en juridische ondersteuning is dan onmisbaar om landrechten veilig te stellen.

Maar Vastenactie helpt ook op een andere manier door gemeenschappen te helpen een nieuw bestaan op te bouwen op hun land, zoals hulp bij de reparatie van het drinkwatersysteem, landbouwtrainingen of de aanschaf van kassen en bijenkorven.

‘JE LAND IS JE LEVEN’.

Help Vastenactie mensen te ondersteunen voor een goed leven op hun land.

Als u de acceptgiro bij de laatste uitgave van De Zaaijer gemist hebt en u wilt een bijdrage leveren, dan kunt u dit over te maken op bankrekening NL77 INGB 0003 934700 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie 2021