Kontaktpunten 1 mei

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 5, 27b-32, 40b-41, Openbaringen 5, 11-14, Johannes 21, 1-19 
In de eerste lezing lezen we deze week dat de apostelen voor het Sanhedrin, de Hoge Raad, worden gevoerd. Ze krijgen het verwijt dat ze onderricht geven in Jezus’ naam waardoor heel Jeruzalem vol is van hun leer. Daarnaast krijgen ze het verwijt dat ze de hogepriesters verwijten dat ze Jezus aan het kruis geslagen hebben. Petrus antwoordt dat God meer gehoorzaamd moet worden dan de mensen. Dat God Jezus ten leven heeft gewekt en als Leidsman en Verlosser aan zijn rechterhand verheven om kwijtschelding van zonden te schenken. Nadat de leerlingen wordt verboden om in Jezus’ naam te spreken verlaten zij verheugd het Sanhedrin omdat zij vernederd zijn omwille van Jezus’ naam.

Er wordt in de lezing een stuk uit de tekst uit Handelingen weggelaten. Daarin staat dat de hogepriesters de leerlingen ter dood willen brengen. Een van hen echter is door de woorden van Petrus gaan twijfelen. Hij stelt dat er al eerder bewegingen waren  met veel volgelingen, maar dat deze vanzelf uiteenvielen nadat de leider gedood was. Als deze beweging van Jezus mensenwerk is, zal dit weer gebeuren. Zo niet, dan is het het werk van God. Hij stelt daarom voor af te wachten. Dit overtuigt de anderen in de Hoge Raad en nadat de apostelen gegeseld zijn worden ze vrij gelaten. Dat verklaart ook waarom er staat dat ze vernederd zijn omwille van Jezus’ naam. Als laatste zin in dit hoofdstuk van Handelingen lezen we tenslotte dat de leerlingen gewoon doorgaan met het verkondigen van het geloof.


Nog steeds is het in grote delen van de wereld gevaarlijk om er voor uit te komen dat je gelooft in Christus. Dat is hier in Nederland gelukkig niet het geval, maar er wordt vaak wel vreemd opgekeken als je zegt dat je gelovig bent. We vinden het daardoor soms ook moeilijk om te praten over het geloof. Het brengt ons uit onze comfortzone. Toch kun je jezelf soms verrassen in een gesprek over het geloof. Soms ervaar je juist dan de aanwezigheid van de Heer. Zoals bij Petrus in het Sanhedrin de juiste woorden naar boven kwamen om twijfel te zaaien waarna de apostelen gesterkt werden en door konden gaan, zo kan een gesprek ook ons geloof onverwacht versterken.

Hier verder over nadenken? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 1 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Andrea Geria

Vrijdag 6 mei 10:15 uur 1e vrijdagviering / eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 8 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 15 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg m.m.v. het Thomaskoor
Intenties

Uw kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 1 mei
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Élesd:
Élesd is het dorp in het westen van Roemenië waar we al sinds 1990 mee bevriend zijn. En onze vrienden daar hebben ons nodig. Het Maria Kájánto-kinderhuis en de thuiszorg Diakonia kunnen onze hulp goed gebruiken. Met veel liefde wordt voor de kwetsbare mensen in het dorp Élesd gezorgd. Om ervoor te zorgen dat de hulp door kan blijven gaan en bekwame mensen voor de kinderen en hulpbehoevende ouderen kunnen blijven zorgen, is een hoop geld nodig. Wij, als vrienden vanuit Nederland, hopen daar een bijdrage aan te leveren. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Élesd

Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijn:

Zondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk

Zondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk    

De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
We vragen u nog steeds nadrukkelijk om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op twee plekken nog anderhalve meter afstand aan. Deze gebieden zijn aangeven met groene anderhalve meter kaartjesen rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. Bij de vredeswens geven we elkaar geen hand maar maken een gebaar naar elkaar en de collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
1e vrijdagviering: Vuur
Wij staan stil bij de bijzondere dagen van 4 en 5 mei. We beginnen met het binnenbrengen van het vuur. Vuur, je kunt je eraan branden, maar het verwarmt je ook. We denken aan hen die die in het oorlogsvuur zijn omgekomen, maar we denken ook aan het vuur van echte vrijheid die hartverwarmend is. Vuur dat mensen bij elkaar brengt, zoals men gezellig rond een kampvuur zit of bij een open haard. Het is goed dat we elk jaar denken aan hen die omgekomen zijn in het vuur van oorlog en geweld, aan hen die voor het leven beschadigd zijn en de brandwonden altijd met zich meedragen. In onze streken is dat vuur gedoofd, maar er zijn nog zoveel plaatsen in de wereld waar het vuur nog mensen de dood injaagt en levens kapot maakt. Daarom is en blijft het belangrijk dat we met elkaar en voor elkaar ook dat andere vuur aansteken, het vuur van de vrijheid, het vuur dat niet beschadigt maar verwarmt, vuur dat mensen niet uit elkaar drijft maar juist samenbrengt. Daarom is en blijft het belangrijk dat we stil staan bij de vrijheid, voor ons zo gewoon en daarom vaak ondergewaardeerd; voor ons vanzelfsprekend maar lang niet voor iedereen, ook niet in onze huidige samenleving. Wees welkom bij de viering op vrijdag 6 mei 2022 om 10.15 uur.
Tafelen met Thomas
Op donderdag 9 juni vindt de eerste uitgestelde activiteit van de feestweek plaats. Vanaf 18:00 uur bent u welkom in de Thomaskerk voor “Tafelen met Thomas”, een gezellige maaltijd met een goed gesprek. Vanaf 18:30 uur beginnen we echt. We willen nadenken en praten over hoe wij ons samenzijn zien. Jezus getuigt van zichzelf: “Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald” (Joh. 6,51). In deze ene zin ligt het mysterie van de Eucharistie besloten. Het is èn een manifestatie van Gods aanwezigheid èn het is een vriendschapsmaaltijd. De avond zal worden ingeleid door Cuno Lavaleije. Hoe denkt u dat we in de toekomst dit mysterie zullen vieren? Vanwege de beperkte ruimte om te eten in de Thomaskerk vragen we u om u aan te melden bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069).
Rouwgroep najaar 2022
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans.

Voor mensen die langer dan een halfjaar geleden een ingrijpend verlies leden organiseren we zes bijeenkomsten op woensdagmiddag in de Thomaskerk: 14 en 28 september, 12 en 26 oktober, 9 en 23 november. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Meer informatie vindt u in de folders in de hal van de kerken. U kunt de folder hier ook downloaden. Link
Aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 10
Aanmelden kan bij Henk Veerman (veermanh@hotmail.com), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) en Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com)
 
Op weg naar Santiago de Compostella
Marion en Kate zijn alweer bijna 2 maanden onderweg na hun vertrek op 6 maart vanuit de Thomaskerk. Links ziet u een foto van één van de standaard bezigheden: het plannen en regelen van de route en overnachtingen voor de komende dag(en). Niet alleen Marion en Kate zijn bezig met hun verblijf. Eén van de dingen waar Marion en Kate zich over verbazen is de administratie die wordt bijgehouden als je een stempel krijgt in je pelgrimspaspoort: waar heb je de nacht ervoor geslapen, waar ga je naar toe, hoe oud ben je, ben je man of vrouw, lopend of fietsend en dat elke avond weer. Soms zijn de bordjes die ze tegenkomen overigens misleidend zoals op de middelste foto. Het duurt nog even voor ze echt bij Lourdes zijn.
Teksten van pater Titus Brandsma na zijn arrestatie
Vanwege de heiligverklaring op 15 mei van pater Titus Brandsma verschijnen bij het bisdom Rotterdam twee bijzondere boekjes. Het betreft de herdruk van twee uitgaven waarin pater Titus zelf aan het woord komt. Dit zijn “Het laatste geschrift” en “Mijn cel” met “Dagorde van een gevangene”.
De eerste tekst is door hem geschreven in opdracht
van de Gestapo in de gevangenis in Scheveningen. De tekst geeft antwoord op de vraag: Waarom verzet het Nederlandse volk zich, met name het katholieke volksdeel, tegen de N.S.B.? Dit is de tekst die is uitgegeven als “Het laatste geschrift”. De andere twee teksten zijn persoonlijke bladzijden over zijn arrestatie en over de eerste dagen daarna in zijn cel. Als u interesse heeft in deze boekjes, kunt u mailen naar bureau@bisdomrotterdam.nl. De boekjes kosten €1 per stuk en worden samen als set verkocht voor €2. Om de verzending eenvoudig te houden, wordt daarbij gevraagd om een gift en wordt geen factuur verstuurd.
Gebed voor de Oekraïne

Geve God
Geve God dat alle oorlog
aan een einde komen mag.
Geve God steeds in het kielzog
van de nacht een nieuwe dag.

Moge God ons steeds weer treffen
met vernieuwde levenskracht.
Geve God dat wij beseffen
dat we Thuis worden verwacht.

Geve God alwie in Hèm leeft
een goedgunstig levenslot.
Geve God dat niet slechts Híj geeft,
maar ook wij; dat geve God.
(Antonio) 

Ter bemoediging
Herkennen
Een man vond een heel oud boek. In het boek stond het verhaal over de ‘steen van verandering’. Een steen die ieder metaal kon veranderen in puur goud. De ‘steen van verandering’ zou een kiezelsteen zijn, die er net zo uit ziet als alle anderen. Het geheim was dat deze steen warm aanvoelt.

De man besloot op zoek te gaan naar de steen. Hij verkocht zijn bezittingen, kocht een aantal eenvoudige benodigheden, kampeerde aan de kust en begon met zoeken. De man besefte dat hij de kiezels na het voelen niet terug kon leggen. Dan zou hij dezelfde kiezels te vaak op gaan pakken. Dus als hij een koude kiezel pakte, gooide hij deze in zee. Hij deed dit de hele dag en vond de ‘steen van verandering’ niet. Maar hij ging door. Dagen werden weken. Weken werden maanden.

Op een dag pakt hij een steentje en deze was warm. De man gooide voordat hij het zich realiseerde de ‘steen van verandering’ in zee. Hij had zo’n sterke gewoonte gecreëerd om iedere kiezel in zee te gooien, dat hij de gouden kans die voorbij kwam niet meer zag.

Blijf altijd waakzaam voor de mogelijkheid die verschijnt.
(www.voorpositiviteit.nl/) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.