Kontaktpunten 8 mei

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 13, 14.43-52, Openbaringen 7, 9.14b-14, Johannes 10, 27-30 
Deze week lezen we over Paulus en Barnabas in Antiochië in Pisidië in het huidige Turkije. Het gebeuren speelt zich af tijdens een reis van Paulus en Barnabas in het gebied rond Cyprus en zuidelijk Klein-Azië. De bijbel  bericht als eerste over Barnabas dat hij zijn akker had verkocht en de opbrengst naar de apostelen bracht, maar hij was ook degene die Paulus introduceerde in de Christelijke gemeenschap in Jeruzalem. Hij leidt deze eerste reis van Paulus. Na afloop van deze reis ontstaat er onenigheid tussen Paulus en Barnabas en gaan ze ieder hun eigen weg. In totaal maakte Paulus in gezelschap van verschillende mede-gelovigen drie reizen door Klein-Azië en Griekenland waarin hij de Blijde Boodschap verkondigt. Daarna reist hij nog als gevangene naar Rome.

Paulus heeft in Antiochië op verzoek van de leiders van de synagoge verteld over Jezus, de Messias en de vergeving van de zonden voor allen die geloven. Dit spreekt de aanwezigen duidelijk aan. Paulus en Barnabas worden gevraagd de sabbat erna terug te komen. Als dan echter bijna de hele stad aanwezig is, worden de Joodse leiders jaloers en maken de woorden van Paulus en Barnabas verdacht. Deze besluiten daarop dat ze zich voortaan tot de heidenen zullen wenden en hen het geloof gaan verkondigen. De Joodse leiders hitsen de invloedrijke burgers op tegen Paulus en Barnabas die vervolgens uit het gebied worden verjaagd. De achtergebleven leerlingen zijn echter vol van vreugde en van de Heilige Geest.

Een mooie lezing voor roepingenzondag. Vaak wordt daarbij enkel gedacht aan de roeping tot priester, diaken of religieus. Maar Paulus en Barnabas richten zich niet voor niets tot iedereen. Zijn we niet allemaal geroepen, geroepen om als volgeling van Jezus, als zijn leerling de stem van de Heer te volgen? Daarbij staan vier relaties centraal: onze relatie tot God, tot elkaar, tot de schepping, en tot onszelf. Belangrijke vraag daarbij is: Wat is mijn, wat is jouw roeping? Ieder van ons verschilt in gaven. De kunst is om de soms fluisterende roepstem te horen die ons ingeeft hoe onze talenten te gebruiken in dienst van de Heer. Laten we een open en veilige sfeer creëren om die stem te horen en ons niet bedreigd voelen door het succes van anderen.

Verder nadenken over roepingen? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 8 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 15 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg m.m.v. het Thomaskoor

Zondag 22 mei 9:30 uur 1e communieviering / eucharistieviering. Voorganger pastor Andrea Geria
Intenties
Uw kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 8 mei
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Roepingenzondag:
Wereldwijd wordt dit weekend in kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. De collecte is dit weekend voor de priesteropleiding in ons bisdom. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Roepingenzondag

Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijn:

Zondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk

Zondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken.

Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
We vragen u nog steeds nadrukkelijk om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op twee plekken nog anderhalve meter afstand aan. Deze gebieden zijn aangeven met groene anderhalve meter kaartjesen rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. Bij de vredeswens geven we elkaar geen hand maar maken een gebaar naar elkaar en de collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
Vervanging parochiebijeenkomst
De halfjaarlijkse parochiebijeenkomst is standaard op de vierde donderdag van mei. Dat valt dit jaar op Hemelvaartsdag. De bijeenkomst gaat mede daarom niet door, maar wordt vervangen door Tafelen met Thomas op 9 juni.
Tafelen met Thomas
Op donderdag 9 juni vindt de eerste uitgestelde activiteit van de feestweek plaats. Vanaf 18:00 uur bent u welkom in de Thomaskerk voor “Tafelen met Thomas”, een gezellige maaltijd met een goed gesprek. Vanaf 18:30 uur beginnen we echt. We willen nadenken en praten over hoe wij ons samenzijn zien. Jezus getuigt van zichzelf: “Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald” (Joh. 6,51). In deze ene zin ligt het mysterie van de Eucharistie besloten. Het is èn een manifestatie van Gods aanwezigheid èn het is een vriendschapsmaaltijd. De avond zal worden ingeleid door Cuno Lavaleije. Hoe denkt u dat we in de toekomst dit mysterie zullen vieren? Vanwege de beperkte ruimte om te eten in de Thomaskerk vragen we u om u aan te melden bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069).
Rouwgroep najaar 2022
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans.

Voor mensen die langer dan een halfjaar geleden een ingrijpend verlies leden organiseren we zes bijeenkomsten op woensdagmiddag in de Thomaskerk: 14 en 28 september, 12 en 26 oktober, 9 en 23 november. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Meer informatie vindt u in de folders in de hal van de kerken.
U kunt de folder hier ook downloaden. Link
Aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 10
Aanmelden kan bij Henk Veerman (veermanh@hotmail.com), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) en Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com
Vituskerk
Afgelopen week is in door het parochiebestuur officieel een verzoek bij de gemeente ingediend om het bestemmingsplan voor het terrein van de Vituskerk te wijzigen zodat er woningbouw kan plaatsvinden. Hier is een heel proces aan vooraf gegaan. Er is lang informeel overleg geweest met de gemeente om tot een plan te komen waarvan verwacht wordt dat de gemeenteraad ermee in kan stemmen, wat maatschappelijk verantwoord is en wat voor de parochie financieel interessant kan zijn. Ook het bisdom dat toestemming moet geven is bij het proces betrokken en natuurlijk is er ook overleg geweest met de buurt. Het resultaat is een plan voor een appartementengebouw met 15 huur/koopwoningen voor senioren in de middeldure sector. Een deel van de huurwoningen zou de parochie in bezit willen houden om vanuit de huurinkomsten extra inkomsten te krijgen. Op het plaatje ziet u een ontwerpschets gemaakt voor het gebouw. Een concreet ontwerp is echter pas in de volgende fase aan de orde.
Op weg naar Santiago de Compostella
Marion en Kate zijn inmiddels in de Dordogne. Ze hebben zoveel gelopen dat de zolen van hun wandelschoenen versleten waren. Gelukkig hebben ze onderweg een schoenmaker gevonden die ze direct wilde verzolen. Ze moesten alleen even wachten tot de lijm droog was. 1 Mei is een feestdag waarop Fransen elkaar Lelietjes van Dalen cadeau doen. Marion en Kate zagen ze overal langs de kant van de weg te koop. Ze sliepen die avond op een heel speciale plek, in een echt kasteel: chateau de Puyferrat met zoals op veel plekken op de route een speciaal tarief voor pelgrims.
Nieuwe pastoor in Laren
Nieuwe pastoor in Laren
Op 26 juni, aan het einde van de St.-Jansprocessie gaat pastoor Vriend met emeritaat. Zijn opvolger, Nico van der Peet wordt dan geïnstalleerd als nieuwe pastoor van Laren. Hij is nu nog pastoor van de nieuwe Augustinus in Amsterdam-Noord. In de 17 jaar dat van der Peet daar pastoor was, is de parochie van vijf kerken naar één gegaan en is er een hechte gemeenschap ontstaan, met veel jongeren, klaar voor de toekomst. Als u een eerste indruk wilt krijgen van deze nieuwe pastor, luister dan eens naar een van zijn podcasts ‘Een woord uit Noord’ of neem een kijkje op de website www.denieuweaugustinus.nl/. Als bestuur hebben we al kennis met hem gemaakt op een vrijdagavond in de pastorie in Laren. Het was een prettig en informeel gesprek. We kijken uit naar de samenwerking met pastoor Nico van der Peet. 
Oecumenelezing 2022
De raad van kerken organiseert op vrijdagmiddag 13 mei in de Geertekerk in Utrecht de jaarlijkse oecumenelezing. Het thema is dit jaar: De liefde van Christus beweegt de wereld tot verzoening en eenheid. Peter Nissen zal in de lezing spreken over de vraag waarom de toekomst van de mensenwereld en van de aarde, ons gemeenschappelijk huis, de kerken ter harte moet gaan. Hij laat zich daarbij inspireren door het beeld van de kerk als een veldhospitaal in een gewonde wereld. Een beeld dat paus Franciscus in het eerste jaar van zijn pausschap heeft gebruikt en in het licht van de oorlog in Oekraïne niets aan actualiteit heeft ingeboet. Na de lezing is er een paneldiscussie met jongeren die reageren op de lezing. Meer informatie en aanmelden kan via www.raadvankerken.nl/oecumenelezing/. De kosten zijn €12,50. Studenten €2,50.
Heiligverklaring Titus Brandsma
Op zondag 15 mei wordt Titus Brandsma heilig verklaard. Al vroeg doorzag Titus Brandsma het grote gevaar van het nationaalsocialisme. Na de bezetting van Nederland in 1940 trok pater Titus in samenspraak met de Utrechtse aartsbisschop de Jong langs de redacties van de katholieke media om zo te zorgen dat nationaalsocialistische propaganda werd geweerd. Zo werd Titus Brandsma een ferme verdediger van de katholieke media en de persvrijheid in het algemeen tegenover de Duitse bezetter. Pater Titus werd daarmee een belangrijk katholiek verzetsman. Toen de Duitsers hem arresteerden besefte hij dat hij in levensgevaar was. Hij wist van zijn zwakke gezondheid waardoor hij in een concentratiekamp weinig kans had te overleven. Na een innerlijke strijd kwam er overgave en in Dachau wist hij andere gevangenen te bemoedigen. Op 26 juli 1942 werd hij in Dachau ter dood gebracht.

Zijn vele activiteiten voor kerk en samenleving, zijn principiële verzet tegens het nazisme en zijn martelaarsdood in het concentratiekamp Dachau getuigen van zijn rotsvaste geloof en intense betrokkenheid met medemensen. Hij was een inspiratiebron voor velen. U kunt de viering zondagochtend 15 mei waarin hij samen met negen anderen heilig wordt verklaard volgen via de KRO op NPO 2.
Gebed voor de Oekraïne

Waai
Heilige Geest,
Waai in de harten van de politieke leiders
Die zich omringen met wie hen volgen
Die beslissingen nemen als waren we pionnen
Die spelen met vuur en met mensenlevens
Misschien zijt Gij de enige
Die iets in hen kan keren

Waai niet gewoon, blaas maar stevig,
Onmiskenbaar hoorbaar
Tornado maar
Tot in de kwetsbaarheid van hun hart
En doe daar maar wat nodig is
Amen
(www.pastoralezorg.be
Moederdag
Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. De dag verschilt per land. In het bisdom Antwerpen wordt het bijvoorbeeld gevierd op 15 augustus, Maria Hemelvaart. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag. Het wordt halverwege de vasten gevierd op de vierde zondag in de Vastentijd. Hier in Nederland vieren we het de tweede zondag van mei. We wensen alle moeders op 8 mei een hele gezellige moederdag.
Roepingenzondag
Het thema van roepingenzondag op de vierde zondag van Pasen is ‘Vreugde verbindt’. Paus Franciscus heeft geschreven: “De vreugde van het Evangelie vervult het hart en het hele leven van hen die Jezus ontmoeten. Zij die zich laten redden door Hem, worden bevrijd van de zonde, de treurigheid, de innerlijke leegte, het isolement. Met Jezus Christus wordt de vreugde altijd geboren en herboren”  De Kerk heeft mensen nodig die boodschappers van die vreugde willen zijn, echte vreugdebodes die mensen bij elkaar brengen rond de persoon van Jezus Christus.  In Vlaanderen is het thema dit jaar: ‘Kom overeind en sta op je voeten! Ik stel je aan tot gezant en getuige’ een vers uit Handelingen 26. Paulus getuigt er over zijn bekering en roeping. De afgelopen twee jaar waren voor veel mensen een tijd van vereenzaming. Dit thema wil ‘veerkracht’ – ‘Kom overeind!’ – en ‘roeping’ – ‘Ik stel je aan tot gezant en getuige’ – oproepen en ons aanzetten om die vreugde van het geloof opnieuw te ervaren. Dit wordt mooi tot uitdrukking gebracht in het volgende gebed:

Ter bemoediging
Je eigen pad volgen
Op een dag gingen vader en zoon met een ezel op pad. Vader wilde lopen en zette zijn zoon op de rug van de ezel. Zo gingen zij op weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Zie daar de wereld op zijn kop. Die gezonde jongen zit rustig op de ezel, terwijl zijn arme, vermoeide vader nauwelijks vooruit komt.’

De jongen hoorde dit, schaamde zich en stapte af. Hij wilde dat zijn vader verder op de ezel zou rijden. Zo liepen ze voort. Even later hoorden ze: ‘Moet je dat zien. Wat een ontaarde vader, die zelf lekker op de ezel zit en zijn kind laat lopen.’

Na dit verwijt zei de zoon: ‘Kom, laten we samen op de ezel rijden.’ Zo vervolgden ze hun weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Kijk, dat arme beest. Zijn rug zakt door onder het gewicht van hen beiden, wat een dierenbeulen.’

Daarop zei de jongen: ‘Laten we allebei te voet gaan, dan kan niemand ons nog verwijten maken.’ Zo liepen ze verder achter hun ezel. Tot voorbijgangers commentaar leverden: ‘Zie deze dwazen. Ze lopen in de brandende zon en geen van beiden denkt eraan op de ezel te gaan zitten.’

Vader richtte zicht tot zijn zoon en zei: ‘Tja, mijn zoon, hoe je je ook gedraagt, op- en aanmerkingen zullen er altijd in overvloed zijn. Volg daarom altijd wat je eigen hart je ingeeft.’
(www.voorpositiviteit.nl/) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.