Kontaktpunten 26 juni

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen 1 Koningen 19, 16b. 19-21, Galaten 5, 1. 13-18, Lucas 9, 51-62 
De lezing van dit weekend is uit het boek 1 Koningen. De Heer geeft Elia de opdracht om Elisa als zijn opvolger als profeet te zalven. Elia trekt er op uit en treft Elisa op zijn akker waar hij aan het ploegen is. Elia werpt Elisa zijn profetenmantel toe. Elisa loopt achter Elia aan, vraagt toestemming om afscheid te nemen van zijn ouders, gaat terug slacht zijn ossen en geeft het gebraden vlees ervan aan het werkvolk. Daarna volgt hij Elia en wordt zijn dienaar.

Als we heel hoofdstuk 19 lezen, blijkt dat Elia op de vlucht is voor koningin Izabel die gezworen heeft hem te doden. Hij heeft het gevoel de enige te zijn die de Heer nog dient. Hij wil het liefste sterven. Elisa is neerslachtig. Wij zouden zeggen dat hij depressief is of een burn-out heeft.

Op dat moment grijpt de Heer in. Een engel geeft Elia te eten. Elia eet en drinkt en valt in slaap. Hij komt enigszins tot rust. Daarna komt de engel terug, geeft Elia weer te eten en stuurt hem op pad naar de berg Horeb. Daar ontmoet Elia de Heer. Niet in de harde wind, noch in de aardbeving of het vuur, maar in een zachte bries. Elia komt tot rust bij God. Daar krijgt hij de opdracht om twee koningen te zalven. De Heer toont Elia dat hij nog steeds belangrijk voor Hem is en Elia merkt dat er vernieuwing aan komt, dat er vooruitgang is.

Daarna stuurt de Heer Elia op pad om Elisa te zalven. Elia krijgt hulp én een opvolger. Hoe belangrijk is het niet als je neerslachtig en depressief bent om een vriend te hebben die met je optrekt. Door Elia’s opvolger aan te wijzen gaf God Elia tevens een duidelijk lange termijn perspectief. Zijn taak zal niet eindigen wanneer hij sterft, maar doorgaan in de persoon van Elisa die in zijn voetsporen treedt. Wat een geweldige steun in de rug voor Elia! Zo mag Elia ontdekken dat God bij hem is. En dat mogen wij ook ontdekken: God ís er al lang – Hij is Ik ben!

Ook Gods aanwezigheid ervaren? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zaterdag 25 juni 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorganger

26 juni 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Vrijdag 1 juli 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 3 juli 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Andrea Geria m.m.v. Vamos en cantores

Zondag 3 juli 12:40 uur peuter- en kleuterviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Zaterdag 9 juli 19:00 uur Armeense viering/woord- en gebedsviering. Voorganger Antonio Saliba

Zondag 10 juli 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Het Thomaskoor
Intenties
Uw kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 18 en 19 juni
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Muziek:
Wekelijks kunnen we tijdens de vieringen steeds luisteren naar zang en muziek. We genieten van de koren, de cantors, de organisten en pianisten. Daarvoor is het onderhoud van de piano’s en het orgel wel belangrijk. Hiervoor en voor onze bijdrage in de kosten van de organisten en koren vragen we deze week uw bijdrage.  U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Muziek.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijn:Zaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 9:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 10.00 uur vanuit de Vituskerk    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
We vragen u nog steeds nadrukkelijk om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op twee plekken nog anderhalve meter afstand aan. Deze gebieden zijn aangeven met groene anderhalve meter kaartjesen rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 25 juni om 19:00 uur is er een sfeervolle woord- en gebedsviering. Tijdens deze maandelijkse viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen over mensen die een nieuwe weg (willen) gaan en het afscheid nemen dat daarbij hoort. Hoe gaan wij daarmee om? Daarover willen we verder met u nadenken. U bent van harte welkom.
1e Vrijdagviering
Op 29 juni 2022 is de feestdag van de heilige Petrus en Paulus. Op vrijdag 1 juli gedenken wij hen. Petrus is vaste rots en toetssteen tegelijk als het gaat om de trouw aan Jezus’ boodschap. Paulus opende de deuren van de jonge kerk voor andersgelovigen. Samen bouwden zij een veeltalige en veelkleurige gemeenschap op het fundament van de kerk, Jezus Christus. Voor gevangenschap en vervolging bleven zij niet gespaard. Ze bezegelden hun roeping met hun bloed. Over dit alles willen we tijdens de viering verder nadenken. U bent welkom bij de viering  op vrijdag 1 juli 2022 om 10.15 uur.
Peuter- en kleuterviering
De peuter en kleuterviering is uitgesteld naar 3 juli om 12:40 uur. Tijdens de viering mogen de kinderen en hun (groot)ouders voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na.  Kom je ook de Thomaskerk van binnen bekijken? Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten
Eemalig geen zaterdagavondvering Vituskerk Blaricum
In verband met het Blaricum Music Festival is er op zaterdag 2 juli geen viering in de Vituskerk in Blaricum.
Terugblik vormselviering
Op zaterdag 18 juni werden 7 vormelingen uit Blaricum, Huizen en Laren gevormd. Bisschop Jan Hendriks hield een mooie overweging over de kracht van de heilige Geest. Hij vertelde het verhaal van een vrouw die gestorven was en waar maar met moeite iets positiefs over kon worden gezegd. Uiteindelijk herinnerde iemand zich dat ze ooit een bloem aan een verdrietige vrouw die langskwam had gegeven. Dit bleek voldoende om haar uit het vagevuur te halen. Het is het goede wat je doet in je  leven dat je redt. De heilige Geest geeft je het goede in. De vormelingen hebben de heilige Geest ontvangen tijdens de vormselviering. De bisschop wenst hen toe dat ze zich door de heilige Geest laten leiden in de rest van hun leven. Het was een feestelijke viering.
Artikel kerkgeschiedenis Huizen
In de feestweek heeft Ruud Hehenkamp een historische toelichting gegeven over de naam van onze Thomaskerk. Dat verhaal over de vroegste kerkgeschiedenis van Huizen staat nu op papier. Het tijdschrift Tussen Vecht en Eem heeft het opgenomen in het juni nummer, in één geheel mét alle bronvermeldingen. Losse nummers te verkrijgen bij boekhandel Bruna en andere boekhandels. In De Ratel, het blad van de Historische Kring Huizen, verschijnt het eveneens, maar dan vanaf deze maand in drie afleveringen (zónder alle voetnoten): verkrijgbaar bij Het Huizer Museum of bij boekhandel De Echo.
N.B. Door een los nummer te kopen steunt u de beide stichtingen, níet de schrijver (want die verdient hier niets mee).
Laatste mogelijkheid: Fietstocht/tuinfeest pastorietuin Blaricum
Op zondag 3 juli is in Blaricum het jaarlijkse parochie-evenement met fietstocht en warm & koud buffet voor parochianen uit Blaricum, Huizen en Laren. In de hal van de kerk kunt u meer informatie en de inschrijfformulieren vinden. Aanmelden kan ook per e-mail: activiteitenvitus@hotmail.com. U kunt zich tot 26 juni aanmelden.
Geeft u nu op voor de Kevelaer bedevaart
Dit jaar is er op maandag 25 juli een eendaagse bedevaart naar Kevelaer, net over de grens in Duitsland. De busreis kost Є50,-. Het 3-gangendiner inclusief 2 drankjes kost Є20,-. Rond 8 uur vertrekken de bussen vanaf een aantal opstapplaatsen. Om 11:15 uur is de intochtprocessie met aansluitend een mis in de Basiliek. Daarna is er koffie en gelegenheid om te lunchen (zelf meenemen). Om 14:15 uur is de grote en kleine Kruisweg en om 17:00 uur is het diner waarvoor u zich moet aanmelden bij inschrijving. Om 18:30 uur is er een gebedsdienst die wordt afgesloten met het Lof en de lichtprocessie. Het afscheid is bij de Genadekapel. Direct daarna is de terugreis. Meer informatie en aanmelden bij Irene Limburg-Bons, telefoonnummer 035-5311707.  U kunt zich tot 30 juni aanmelden.
Ook het Kevelaer projectkoor wordt weer opgestart! Een mooie gelegenheid om de bedevaart naar Kevelaer op een extra zinvolle manier te beleven  en anderen te laten genieten van prachtige koorzang. De repetities zijn op zaterdagmiddag 2 juli in de St-Jansbasiliek in Laren en 9 juli in de St. Jozefkerk te Hooglanderveen, telkens om 14.00u. De muzikale leiding berust bij dirigent Bas Groenewoud met Hans Rikkert de Koe aan het orgel. Interesse? Mail dan naar Henri Schouten hphschouten@gmail.com, 06-53700477
Bedevaartreis naar Banneux
In Banneux, een klein maar gezellig bedevaartsoord in de Belgische Ardenne, is in 1933 Maria acht maal verschenen aan de toen 12-jarige Mariette Beco. Ze noemde zich ‘De maagd der armen’ en zei “Ik kom het lijden verlichten”. Van 26 tot 30 augustus 2022 organiseert het bisdom een bedevaart naar Banneux.
Tijdens het 5-daagse verblijf zijn er priesters, een arts en verpleegkundigen en vele vrijwilligers aanwezig. Die 24 uur per dag voor u klaar staan, om te zorgen dat u niets te kort komt. De reis is met een rolstoelbus zodat er aan ieders zorgbehoefte voldaan kan worden. Op de bussen is zowel geestelijke als verpleegkundige zorg aanwezig. Ook de kamers kunnen naar uw zorgbehoefte aangepast worden. De kosten voor deze reis bedraagt €295,- hierbij is alles inbegrepen. Meer informatie en aanmelden via Ellen van der Laan: 06-30918592 of Eva Onderwater: 0297-222208, banneux.bisdomhaarlem@outlook.com. U kunt zich aanmelden tot 1 juli.
Op weg naar Santiago de Compostella – de afsluiting
Vrijdag 17 juni, na 104 dagen zijn Marion en Kate aangekomen in Santiago de Compostella. Na aankomst zijn ze naar het pelgrimsbureau gegaan voor de laatste stempel en voor het Compostella en afstandscertificaat. Dit kostte wel enige moeite. Het was er druk, de begeleiders waren ongeduldig, maar het is gelukt. ’s Avonds zijn ze naar de pelgrimsmis in de kathedraal geweest. Ze hadden geluk: het grote wierookvat (botafumeiro) werd op en neer gezwaaid door de kerk! Daarbij werden ook alle registers van het orgel opengezet: het was behoorlijk indrukwekkend. In de kathedraal zagen ze ook het graf van Jacobus en de Puerta del Perdón, de Heilige Deur van de kathedraal van Santiago de Compostella. Deze is alleen geopend in een Heilig jaar, als de feestdag van Jacobus (26 juli op een zondag valt. Dat was in 2021, maar i.v.m. corona is het heilig jaar een jaar verlengd. Behalve sightseeing in Santiago de Compostella, bezochten ze afgelopen week ook Finisterra en Muzia pre bus, beiden met een 0 km-paaltje voor de route. Helaas niet altijd met even mooi weer.
Gebed voor de Oekraïne

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne,
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld.
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.
Laat geweld en wapengekletter stoppen,
de wapens zwijgen.

Wij bidden U voor de Oekraïense gemeenschap in ons land,
zij hebben grote zorgen om familieleden en geliefden.
Heer, wees hen nabij nu alles zo onzeker is,
geef hen moed om vol te houden.

Heer, geef dat vijandsbeelden niet onnodig uitvergroot worden,
maak dat Uw visioen van verzoening en vrede ons hoe dan ook blijft dragen.
Geef dat de stemmen die weg willen blijven bij angst en strijd gehoord worden,
geef wijsheid aan alle betrokken leiders.

Geef dat wapens geen recht van spreken krijgen,
dat vrede gezocht en gevonden wordt.
Toon ons de weg van omzien naar elkaar,
van mildheid, vertrouwen en zachtheid.

Heer, ontferm U over deze wereld,
waarin de onderlinge liefde vaak zo ver te zoeken is,
geef ons uitzicht op Uw hoopvolle toekomst.

In Jezus’ naam,

Amen
Sint Jans processie Laren
Dit jaar is er een heel bijzondere editie van de Sint-Jansprocessie omdat tijdens de eucharistieviering op het kerkhof de nieuwe pastoor Nico van der Peet wordt geïnstalleerd. U bent van harte welkom bij de vele activiteiten op zondag 26 juni. Dit jaar is vanwege de oorlog in Oekraïne gekozen voor het thema “Op de weg van de Vrede”. Het programma is als volgt:
7:00 uur: Eucharistieviering op het Sint-Janskerkhof. Voorganger pastor Mikel Palić.
9:00 uur: Hoogmis in de Basiliek. Hoofdcelebrant is pastoor Eric Fennis. De viering is ook te volgen via de livestream op www.kerkdienstgemist.nl.
11:00 uur: Sint Jansprocessie. De processie vertrekt vanuit de basiliek naar het Sint-Janskerkhof.
12:15 uur: Eucharistieviering op het kerkhof. De installatie van onze nieuwe pastoor Van der Peet zal tijdens deze viering plaatsvinden. Hoofdcelebrant is Mgr. Jan Hendriks.
13:15 uur: Vertrek van de sacramentsprocessie vanaf het kerkhof terug naar de basiliek.
14:30 uur: Afsluiting van de processie met sluitingslof in de basiliek. De viering is ook te volgen via de livestream op www.kerkdienstgemist.nl. De feestelijkheden worden beëindigd door Drum- & Showband MCC met een aubade voor de pastoors op het kerkplein.
16:15 De basiliek is tot dit tijdstip open.
Ter bemoediging
Hij zal ‘Johannes’ heten.
Dat betekent: “God is genadig”.
Wat zal er van dit kind geworden?
Wordt hij de beloofde Messias,
of is hij de reïncarnatie van de profeet Elia?
Is hij het licht
dat de diepste duisternis verlicht?

Neen,
hij is de vinger die wijst naar wie na hem komt.
Hij effent de weg voor Hem, die komen zal.
Hij is de wegbereider,
de voorloper,
de roepende in de woestijn.
Hij is niet het licht,
wel de lamp die brandt
tot de dag aanbreekt.

Ook u en ik
zijn geroepen om ‘Johannes’-en te zijn:
mensen die de ster aanwijzen,
de Ster die ‘Jezus’ heet.
Mensen die de weg banen
naar Jezus – want Hij is de Weg.
Mensen die de waarheid aankondigen,
de waarheid die ‘Jezus’ is.
Mensen die, in Jezus’ naam,
tot leven wekken
wat ten dode is.

Wij zijn niet het licht,
we zijn er de getuigen van,
dienaars,
om de liefde Gods.
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.