Kontaktpunten 7 aug

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Wijsheid 18, 6-9, Hebreeën 11, 1-2. 8-12, Lucas 12, 32-48
De lezing uit Wijsheid kijkt dit weekend terug op de uittocht uit Egypte. We lezen dat de uittocht tevoren was aangekondigd en dat het volk vol vertrouwen uitkeek naar de toekomst. Ze zagen uit naar de redding van de rechtvaardigen en de ondergang van hun vijanden. Ze hadden zich goed voorbereid: het offermaal in stilte gebruikt en zich verplicht gezamenlijk het goede te delen en het kwaad te trotseren. Ze waren klaar om op weg te gaan.

Het verhaal van de uittocht wordt door Joden doorverteld van vader op zoon. Zo blijft het besef en de betekenis van bevrijding en vrijheid van generatie op generatie aanwezig. Er wordt herdacht dat het volk bevrijd is van de slavernij, van de uitzichtloosheid. Er is weer perspectief. Er is weer toekomst.
Dat roept de vraag op of wij ook bevrijd zijn uit Egypte, uit ons jachtig slavenbestaan, waarin we worden geleefd door alles wat we onszelf opleggen. Egypte staat zo voor het niet vrij zijn, voor alles waar we aan vastzitten en dat ons dagelijkse handelen bepaalt. Luther zei dat je god is dat waar je je vertrouwen aan geeft. Waar hebben we ons hart aan verpand? Aan welke stemmen in ons hoofd hechten we zoveel geloof dat we die volgen?

Ons geloof geeft ons iets van onschatbare waarde namelijk de belofte van een machtige God die zijn leiding, bescherming, vriendschap en nabijheid toezegt in de naam waarmee Hij zich laat noemen: Ik zal er zijn. Het verhaal van de uittocht uit Egypte is een krachtig symbool van het geloof en het vertrouwen dat de huidige situatie niet bepaalt wat er voor God mogelijk is. Met God zijn verandering en een nieuwe begin steeds reële mogelijkheden. Durven wij hierop te vertrouwen? Stellen wij ons hart hiervoor open?

Jezus gaf ons het voorbeeld hoe we vrij kunnen worden door op te staan en liefde te doen zodat het kwade steeds door het goede overwonnen wordt. Dat is bevrijding, dat geeft dat gevoel van: ik krijg weer lucht, er is weer perspectief, ik mag weer leven. Het doet er weer toe, wat ik wel of niet doe.

Verder nadenken over perspectief houden? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:
Zondag 7 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger Mikel Palić
Zondag 14 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 21 augustus 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 7 augustus
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Friersdale:In Friersdale, Zuid-Afrika, steunen we de school en het kindertehuis om duurzamer energie op te wekken. Ze willen graag het aantal accu’s uitbreiden om nog minder afhankelijk te zijn van de energiemaatschappij en meer zonne-energie ook ’s avonds te kunnen gebruiken.  Verder staan er nog twee zonneboilers voor het kindertehuis op de wensenlijst. U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Freiersdale.Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijn:Zondag om 9:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 10.00 uur vanuit de Vituskerk    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
We vragen u nog steeds nadrukkelijk om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen
Nieuws uit de parochie
Wereldwinkel
Op zondag 7 augustus kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, cadeautjes. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken.  Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank en leg het in de krat bij de ingang.
Projectkoor oecumenische viering
Zondag 25 september houden de Goede Herderkerk, de Oosterlichtkerk en de Thomaskerk een gezamenlijke oecumenische viering in de Oosterlichtkerk. Ds. Joke Krijnen en pastor Mikel Palic zullen samen voorgaan in de viering. Voor deze viering willen we graag weer een projectkoor samenstellen van leden uit de drie kerken. Zij zingen een aantal prachtige liederen onder leiding van Eric Bakker met begeleiding van Willem Boersma op piano. Wie zingt graag en wil meedoen? Na aanmelding krijgt u de liederen die gezongen zullen worden toegestuurd. U kunt vast de volgende oefenmomenten (in de Oosterlichtkerk) in uw agenda noteren:

Zondagmiddag 11 september
Maandagavond 19 september
Vrijdagavond 23 september
En natuurlijk ook een uur voor aanvang van de viering op zondag 25 september.

Zingt u mee? U kunt zich opgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069).
Namens de werkgroep oecumenische vieringen: Henk Veerman (GHK), Marion Brouwers (TK), Coby Wouda (OLK)
Gebed voor de Oekraïne
 Mensen gevraagd om de vrede te leren,
waar geweld door de eeuwen heen heeft gestaan,
mensen gevraagd die wegen markeren
waarop alles wat leven heeft verder kan gaan.


Mensen gevraagd om de noodklok te luiden,
en om tegen de waanzin de straat op te gaan,
Mensen gevraagd om de tekens te duiden,
die alleen nog moedwillig zijn mis te verstaan.

Mensen gevraagd om hun nek uit te steken
voor een andere tijd en een nieuwe moraal
Mensen om ijzer met handen te breken
ook al lijkt het ondoenlijk en paradoxaal.

Mensen gevraagd om hun stem te verheffen
verontrust door een wapen dat niemand ontziet
Mensen die helder de waarheid beseffen,
dat wie mikt op de ander zichzelf ook beschiet.

Mensen gevraagd die in naam van de vrede
voor behoud van de aarde en al wat daar leeft,
wapens het liefst tot een ploeg willen smeden
voor de oogst die aan allen weer overvloed geeft.

Mensen gevraagd,
er worden mensen gevraagd,
dringend mensen gevraagd.
Mensen temidden van mensen gevraagd
Samenkerk
In de hal van de kerk ligt het zomernummer van SamenKerk boordevol zomerse onderwerpen als de zomerpuzzel en een tekenwedstrijd voor uw kleinkinderen. Wat zijn heilige putjes en waarom komen 800 jongeren eind deze maand naar Amsterdam? Lees erover in SamenKerk. Neem een gratis exemplaar mee. En misschien een voor een ander, die nu op vakantie is? U kunt dit nummer van SamenKerk ook lezen op de website van het bisdom.
Zomeravondkring met Nikolaas Sintobin
Op dinsdagavond 9 augustus is internetpastor, Jezuïet en schrijver Nikolaas Sintobin te gast bij de Zomeravondkring van de Kruiskerk. De zomerkring bespreekt in juli en augustus, in een zestal bijeenkomsten het jongste boek van Sintobin ‘Vertrouw op je gevoel’. We zijn blij dat de auteur naar Huizen toekomt om met ons in gesprek te gaan. Deze avond staat open voor alle leden van alle kerken. Ook als je het boek niet kent of niet bij de andere avonden kunt zijn, van harte welkom om deze avond, in de tuin van de Kruiskerk, mee te maken. We beginnen om 20.00 uur, laat het even weten als je komt dan zorgen we voor genoeg stoelen en koffie en thee. Aanmelden bij: elsbeth.gruteke@eo.nl
Vakantie
Pastor Andrea Geria is op vakantie tot en met 22 augustus. Het secretariaat is vanwege vakantie gesloten tot en met 29 augustus. Uw email en voicemails worden wel afgehandeld, maar het kan een paar dagen langer duren.
Ter bemoediging
Als ergens iemand iets voor elkaar weet te krijgen

dat wie verblind is
weer zicht kan krijgen
en wie verdoofd is
gehoor vindt

dat wie sterft van de honger
eten kan vinden
en wie klem zit
toch los komt

dat wie eruit ligt
binnengehaald kan worden
en wie gebukt gaat
zijn rug weer recht

dat wie alleen is
wordt opgevangen
en een kind op straat
beschermd is

dan kan God niet ver zijn.
(Karel Eykman uit ‘Een knipoog van u zou al helpen’) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.