Kontaktpunten 25 sept

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Amos 6, 1a. 4-7, 1 Timoteüs 6, 11-16, Lucas 16, 19-31
Dit weekend lezen we net als vorig weekend uit Amos. Amos behoort tot de twaalf Kleine Profeten. Hij komt uit Tekoa, een stad bij Betlehem in het Zuidrijk, Juda. Hij is geen profeet van beroep, maar een boer met een grote kudde schapen die ook vijgen kweekt. In 760 vóór Christus roept de Heer hem en geeft hem de opdracht om als profeet naar het Noordrijk, naar Israël te gaan.
Wanneer de zuiderling Amos naar het Noordrijk trekt is het een periode van vrede en welvaart. Men woont in mooie huizen en kan volop feestvieren en van het leven genieten. De Israëlieten zijn er vast van overtuigd dat de Heer met hen is – de welvaart en rijkdom beschouwen ze als een zichtbaar teken van Gods tevredenheid met hen. Ze verwachten dat de Heer al hun vijanden zal straffen en vernietigen. Deze hoogconjunctuur kent echter ook haar schaduwzijden. Er is geen compassie of solidariteit met minder bedeelden. De schuldslavernij neemt toe, er heerst klassenjustitie. De rijken verrijken zich ten koste van de armen die steeds armer worden. De sociale tegenstellingen worden steeds groter. Er is machtsmisbruik van de leidende klassen tegenover de rechteloosheid van de zwakkeren.

In de lezing van vandaag spreekt Amos de rijken in Sion, het Zuiden en in Samaria, het Noorden aan. Hij stelt hun vadsige, onbekommerde en zelfzuchtige leven aan de kaak. Ze liggen op hun bedden en rustbanken en eten en drinken in overvloed. Ze geven niets om de armen. Zij zullen daarom als eerste in ballingschap gaan waar het feesten voorbij is.

Ook in deze tijd lijken rijken en armen in verschillende werelden te leven. Je hoeft niet veel te merken of te zien van degene met wie het minder goed gaat. Ook wij hebben het druk met onze eigen bezigheden, ambities en sores. Zou de lezing van vandaag niet ook ons willen wakkerschudden en willen aansporen om onze ogen te openen voor mensen die ons nodig hebben? Omzien naar anderen doen we vanwege de nood van anderen, maar ook uit innerlijke noodzaak. Zo worden we werkelijk mens, daar ligt het goede leven: in aandacht, in verbondenheid, in solidariteit.

Verder nadenken over rijk en arm? Kom dan zondag om 10:00 uur naar de Oosterlichtkerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 25 september 9:00 uur stille mis/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 25 september 10:00 uur Oosterlichtkerk oecumenische viering/woord- en communieviering. Voorgangers dominee Joke Krijnen en pastor Mikel Palić
Zondag 25 september 12:40 uur peuter- en kleuterviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 2 oktober 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorgangers pastoor Carlos Fabril, pastor Javier Acuña
Zondag 9 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić. m.m.v. het Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 25 september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Friersdale (Thomaskerk):
Vorig weekend was in het nieuws dat in Zuid-Afrika minstens 6 uur per dag in het grootste deel van het land geen stroom is en dat de stroomvoorziening met 6000 megawatt wordt teruggebracht. Het terugschroeven van de productie is nodig om een totale ineenstorting van het stroomnetwerk te voorkomen. 6000 megawatt is in Nederland voldoende om zo’n 6 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Daarom is het zo fijn dat de school in Friersdale inmiddels op zonne-energie draait. Nu is het kindertehuis aan de beurt. U kunt uw bijdrage hiervoor overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Friersdale.
Vredesweek (Oosterlichtkerk):
Colombia werd tientallen jarenlang geteisterd door een gewapend conflict. In 2016 werd er een vredesakkoord gesloten tussen de regering en guerrillabeweging FARC. Er moet nog steeds veel gebeuren om de samenleving weer op te bouwen. Vrouwen uit verschillende kerken verenigden zich voor een vreedzame samenleving. Zij willen vrouwen die slachtoffer waren van geweld tot steun zijn en zetten zich in voor verzoening en vredesopbouw. De helende kracht van Bijbelverhalen is hierbij een belangrijke inspiratiebron. U kunt uw bijdrage hiervoor overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Vredesweek.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijnZondag om 10:00 uur vanuit de Oosterlichtkerk (kerkdienstgemist.nl/stations/664)Zondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
Nu de besmettingen weer oplopen, vragen we u om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Woord- en gebedsviering
De woord- en gebedsviering van zaterdag 24 september kan vanwege ziekte van de voorganger helaas niet doorgaan
Oecumenische viering
Zondag 25 september houden de Goede Herderkerk, de Oosterlichtkerk en de Thomaskerk een gezamenlijke oecumenische viering in de Oosterlichtkerk. Ds. Joke Krijnen en pastor Mikel Palić zullen samen voorgaan in de viering. Voor deze viering is een projectkoor samengesteld van leden uit de drie kerken. Het thema van de viering is arm en rijk, waarbij het niet alleen om materiële rijkdom gaat, maar juist ook om geestelijke rijkdom. U bent van harte welkom om 10:00 uur in de Oosterlichtkerk. Er is ook kindernevendienst en crèche. De viering is via de livestream te volgen.
Peuter- en kleuterviering
Speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen is er weer een peuter- en kleuterviering op zondag 25 september om 12:40 uur. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. Kom je ook de Thomaskerk van binnen bekijken? Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten. 
Installatie pastor Andrea in Hoorn
Beste medeparochianen,
Op 25 september word ik door Mgr. Hendriks tot pastoor in solidum geïnstalleerd. U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn en de viering bij te wonen. De eucharistieviering begint om 10 uur in de Koepelkerk, Grote Noord 15, Hoorn. Er zijn twee parkeerterreinen waar u uw auto kunt parkeren:
1. Noorderveemarkt, 1622 AA Hoorn (vlakbij het treinstation, 700 m van de kerk).
2. Westerdijk 37, 1621 LC Hoorn. (350 m van de kerk).
Mijn nieuwe woonadres is Pastoor Nuijenstraat 3A, 
1689 GM Zwaag.
Hartelijk groet,
pastor Andrea
Familieviering
Op zondag 2 oktober tijdens de familieviering van 9:30 uur verwelkomen we pastor Andrea’s opvolger: pastor Javier Acuña. De officiële eerste lezing van deze zondag is een stukje uit het korte geschrift van de profeet Habakuk. Wat een bijzondere naam: ‘Habakuk’! De betekenis heeft te maken met om-armen, zoals een slingerplant of klimop zich om iets anders heen slingert. In de hele Bijbel zijn er maar twee personen die zo heten. Reden genoeg om uit te zoeken en te vertellen wie dat zijn!
Eerste viering pastor Javier
Op zondag 2 oktober in de familieviering om 9:30 uur gaat pastor Javier Acuña voor het eerst voor in Huizen. Na de viering is er tijdens de koffie de mogelijkheid om nader kennis te maken met pastor Javier. U bent van harte welkom. Pastor Javier verhuisd op 19 september naar de pastorie in Blaricum en zal vanaf die datum samen met pastor Mikel de pastorale taken in de parochie op zich nemen.
Bijbelleesavonden
Eén keer per maand komen er een aantal parochianen bij elkaar om zich samen over een tekst uit de bijbel te buigen. We lezen de tekst en proberen samen te begrijpen wat de schrijver heeft bedoeld. Dit jaar beginnen we met het boek Samuel. Op de eerste bijeenkomst krijgen we een update over waar we gebleven zijn. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. De avonden zijn afwisselend in Blaricum (koffiekamer naast de Vituskerk) en Huizen (Thomaskerk) op maandagavond en duren van 20:00 uur tot ongeveer 22:00 uur. De eerste avonden op 3 oktober (Huizen), 7 november (Blaricum) en 12 december (Huizen). Iedereen die belangstelling heeft kan aansluiten na aanmelding. U bent van harte welkom. Meer informatie vindt u in de folder in de hal van de kerk. Aanmelden en meer informatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
VAMOS! zoekt dirigent
VAMOS! is een oecumenisch georiënteerd middenkoor met haar oorsprong in de katholieke kerk in Huizen. Op dit moment hebben we zo’n 15 enthousiaste leden: een gezellige groep die het als een uitdaging ziet om anderen te inspireren en waarde hecht aan het sociale aspect. Vamos is Spaans voor ‘Laten we op weg gaan’. In deze naam komt tot uitdrukking wat het koor voor ogen heeft: een koor dat in beweging is, open staat voor ontwikkeling en graag samen naar een doel toewerkt.

We repeteren elke dinsdagavond van 20 uur tot 22 uur in de Thomaskerk in Huizen en gebruiken het halfuur vóór de repetitie en het kwartier pauze graag voor het sociale aspect. Onze nieuwe dirigent straalt natuurlijk gezag, enthousiasme en geduld uit en heeft affiniteit met kerkelijke liturgie. Net zo enthousiast geworden over Vamos, als dat wij zijn? Of kent u iemand die dit zou willen doen? Lees dan de gedetailleerde vacature- beschrijving in dit pdf bestand: Vacature koordirigent.pdf.
Sollicitaties vóór 1 oktober richten aan bestuur@vamosweb.nl.
Klaverjassen
De activiteitencommissie van de parochie in Blaricum heeft besloten om in het najaar nog drie klaverjasavonden te plannen. De data zijn: 18 oktober, 25 oktober en 8 november 2022. U bent van harte welkom in de koffiekamer van de Vituskerk in Blaricum. Aanvang van de avonden: 19.30 uur.
Nationaal Katholiek Thuisfront
Vrede, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het helaas niet. Sinds de Russische invasie in Oekraïne beseffen we des te meer dat vrede kwetsbaar is. Vrede is een gezamenlijk project waar we elke dag aan moeten werken. Vrede is helaas onmogelijk zonder militairen. Militairen staan in dienst van de overheid, maar worden gedragen door de samenleving. Het Nationaal Katholiek Thuisfront zet zich in voor steun en verbondenheid met militairen en hun ‘thuisfront’ en met veteranen. Het NKT werkt nauw samen met de Dienst Rooms-katholieke Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht. Deze samenwerking komt onder andere tot uitdrukking bij de jaarlijkse Requiemviering voor overleden defensiepersoneel te Best en de veteranenkruisweg te Roermond. Daarnaast ondersteunt het NKT individuele militairen en diverse projecten.

Het werk van het Nationaal Katholiek Thuisfront is voor militairen en veteranen van grote waarde als schakel tussen de kerk, de samenleving en de krijgsmacht. Al sinds jaren wordt voor het Nationaal Katholiek Thuisfront een financiële bijdrage gevraagd in het tweede weekend van de vredesweek. Met uw bijdrage toont u uw betrokkenheid met de Nederlandse militairen. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Nationaal Katholiek Thuisfront.Voor meer informatie over het Nationaal Katholiek Thuisfront kunt u de website raadplegen: www.katholiekthuisfront.nl. 
Gebed voor de Oekraïne
Bidden we om vrijheid en vrede in Oekraïne
en in al die andere landen 
waar oorlog en terrorisme menswaardig leven onmogelijk maken.
Bidden we om verzoening tussen verschillende bevolkingsgroepen,
om ontwapening van gewapende bendes,
om een beter leven voor alle slachtoffers van het geweld,
om reële hoop op een vreedzaam bestaan.

Bidden wij om vrijheid en vrede voor Europa,
om een groeiend besef van onderlinge verbondenheid,
om veiligheid voor alle burgers in alle landen
opdat niemand bedreigd wordt door vormen van terreur,
om verdraagzaamheid en wederzijds respect voor alle volken
opdat linkse noch rechts extremisten de kans krijgen
een gevaar te worden voor een vreedzame samenleving.

Bidden wij om vrijheid en vrede,
om de moed eigen keuzes te maken bij jong en oud
opdat niemand slaafs misleidende denkwijzen overneemt;
om wijsheid en de sterke wil om te werken aan een vreedzame samenleving
opdat het geen jungle wordt waarin men elkaar naar het leven staan
Jubileum Kinderhuis in Elesd, Roemenië
De opbrengst van de boekenmarkt van 10 september ging afgelopen weekend (17/18 september) mee naar Elesd. Daar werd het 25-jarig jubileum van het Kinderhuis gevierd met alle betrokkenen: de 18 kinderen, oud bewoners van het kinderhuis, personeel en de gereformeerde gemeente in Elesd, aan wie het kinderhuis is verbonden. Onder leiding van directrice Julia Balla werd gedurende drie uur in dankbaarheid teruggeblikt. Ook alle sponsoren – naast de Roemeniëgroep uit Huizen ook de regionale Diakonie, een groep uit Sassenheim en een groep uit Duitsland – waren aanwezig. Het is niet alleen bijzonder dat het Kinderhuis is gestart; het is nog bijzonderder dat het nog steeds draait. Dat vergt het uiterste van staf en directie en kan niet zonder aanhoudende steun. Daar zal de Roemeniëgroep zich voor blijven inzetten. 
Ter bemoediging
Een indiaan bezocht zijn witte vriend in de stad. Zij wandelden over straat en de indiaan was heel verbaasd over al het lawaai. Plotseling zei hij tegen zijn vriend: “Hoor jij wat ik hoor?” De vriend hoorde alleen maar het verkeerslawaai. “Ik hoor hier vlakbij een krekel tsjirpen.” “Je moet je vergissen, er zijn hier geen krekels.” Maar de indiaan schoof bij een grauwe muur wat bladeren uiteen en, ja hoor, daar zat een krekel.

“Indianen kunnen nu eenmaal beter horen dan wij,” zei de witte man. Terwijl ze verder liepen zei de indiaan: “Je vergist je”, en tegelijk liet hij een muntstuk vallen. Direct draaiden zich een aantal mensen om. “Zie je wel,” zei de indiaan, “dat muntje maakte niet meer lawaai dan die krekel.”

Je hoort wat je graag wil horen…
(www.theobaldusparochie.nl
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.