Kontaktpunten 30 okt

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Wijsheid 11, 23-12,2, 2 Tessalonicenzen 1, 11-2,2,  Lucas 19, 1-10
Net als vorig weekend lezen we dit weekend uit een van de deuterocanonieke boeken, namelijk uit het Boek der Wijsheid. Dit boek wordt ook wel ‘De wijsheid van Salomo’ genoemd. Hoewel zowel deze naam als de inhoud van het boek soms die indruk wekt, is het niet door Salomo geschreven. Het is waarschijnlijk rond het begin van onze jaartelling geschreven door een Jood in Alexandrië, misschien wel om te laten zien dat het joodse godsbeeld niet strijdig is met de Griekse filosofie.

We lezen dit weekend dat de Heer zich over allen ontfermt ook al is de aarde als een stofje op de weegschaal. De Heer houdt van alles wat bestaat en niets wat Hij geschapen heeft verafschuwt hij. Dan had Hij het immers niet geschapen. De Heer spaart alles omdat alles van Hem is en Hij vol liefde heerst. Zijn Geest is aanwezig in alles wat bestaat. Daarom straft de Heer zondaars met mate en waarschuwt opdat zondaars weer het goede pad kiezen en trouw blijven aan Hem.
Wij zijn geneigd mensen in te delen in categorieën: goed of fout, bescheiden of schreeuwerig, aardig en aangenaam of onprettig en opdringerig om zomaar enkele categorieën te noemen. Wij hebben bij een ontmoeting vaak al snel ons oordeel klaar: bij een bedelaar, bij iemand die het geloof hekelt of juist strenggelovig is, bij iemand die ons een keer over het hoofd ziet of die een vervelende opmerking maakt. Sommige van deze categorieën mensen voldoen niet aan onze normen en waarden, aan onze verwachtingen.

Hoe benader je iemand van wie je een negatief beeld van hebt? Of ga je die persoon misschien maar liever helemaal uit de weg? Als we dit weekend lezen dat de Heer zich over ons allemaal ontfermt, dat Hij iedereen spaart en ons waarschuwt zodat we trouw blijven aan Hem. Is dat dan ook niet voor ons een oproep om diegenen in onze omgeving die we minder sympathiek vinden open tegemoet te treden en om onze best te doen om hem of haar beter te leren kennen? Als je op afstand blijft en de ander veroordeelt, zal immers de afstand blijven en zal er niets ten goede veranderen. Best een lastige opgave, maar Gods Geest die in alles aanwezig is helpt.

Verder nadenken over onze omgang met anderen? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. Denkt u er aan dat de wintertijd ingaat en de klok een uur wordt teruggezet?
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 30 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril

Woensdag 2 november 19:30 uur Allerzielenviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Vrijdag 4 november 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 6 november 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña

Zondag 13 november 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Het Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 30 oktober / 2 november
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Solidariteitsfonds (30 oktober):In veel parochies in ons bisdom lopen de aantallen parochianen en kerkgangers terug, maar ook in ons bisdom zijn er parochies die juist groeien of die nieuw worden opgericht. Deze parochies  kunnen vaak financieel niet gelijk op eigen benen staan. Via het bisdom ondersteunen wij deze nieuwe hoopvolle initiatieven. Graag vragen we hiervoor uw bijdrage. U kunt deze bijdrage ook overmaken naar rekeningnummerNL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Solidariteitsfonds.
Instandhouding parochie (2 november):
Tijdens de allerzielenviering is er een collecte voor de instandhouding van onze parochie.  U kunt uw bijdrage hiervoor ook overmaken naar rekeningnummerNL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Instandhouding parochie.

Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijnZaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11.00 uur vanuit de VituskerkWoensdag om 19:15 uur vanuit de VituskerkWoensdag kunt u vanaf ongeveer 21:30 uur de allerzielenviering vanuit de Thomaskerk terugkijken    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
Nu de besmettingen weer oplopen, vragen we u om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
Allerzielen
Zoals elk jaar vieren we op woensdag 2 november Allerzielen. Pastor Mikel Palić gaat voor in de viering om 19:30 uur in de Thomaskerk. Voorafgaand aan de viering om 18:30 uur kunt u het graf van uw dierbare op de begraafplaats in Huizen laten zegenen. Het kerkhof zal sfeervol verlicht zijn. Ook het zegenen van de graven gebeurt door pastor Mikel Palić. Na de viering bent u uitgenodigd voor een kopje koffie met cake. De nabestaanden van overledenen van het afgelopen jaar krijgen een persoonlijke uitnodiging toegestuurd, maar iedereen die een geliefde overledene wil herdenken is van harte welkom zowel tijdens het zegenen van de graven als bij de viering. De Allerzielenviering vanuit Blaricum van 19:15 uur wordt rechtstreeks via de livestream uitgezonden. De viering vanuit Huizen kunt u vanaf ongeveer 21:30 uur terugkijken
Hulp gezocht op 2 november
Sinds enkele jaren worden met Allerzielen op het kerkhof het katholieke gedeelte en het pad er naar toe met waxinelichtjes verlicht. We zoeken enkele vrijwilligers die willen helpen met het neerzetten en/of weghalen van de lichtjes. Om 17:00 uur zetten we de potten met kaarsjes neer en om ongeveer 19:15 uur halen we ze weer weg. Wilt u bij hierbij helpen, neem dan contact op met Marion Brouwers (06-48755843)
1e Vrijdagviering
Op de eerste dag van november viert de Kerk het feest van Allerheiligen, dat als vanzelf overgaat in Allerzielen. Omdat niet iedereen in de gelegenheid was de avondviering met Allerzielen bij te wonen, staan we in deze viering nog even stil bij Allerzielen en ook bij Allerheiligen. We lezen de zaligsprekingen in het evangelie. In feite lezen we: ‘Vooruit! Je bent op de goede weg.’ Jij die opkomt voor vrede, zachtmoedigheid en gerechtigheid, jij bent op de goede weg. De Heer weet maar al te goed dat dit geen gemakkelijke weg is. Wie blijft opkomen voor gerechtigheid en vrede, wie poogt eerlijk en oprecht te zijn, krijgt de belofte mee: Gij zult getroost worden, gij zult het land bezitten, gij zult God zien.
Een leraar ging met groep vier de Sint Jan in Den Bosch bekijken. De kathedraal maakte veel indruk op de kinderen. En ze troffen het: het was een mooie zonnige dag, en de zon scheen volop door de glas-in-loodramen. De gids vertelde over de heiligen die in de ramen waren afgebeeld. Terug op school vroeg de leraar in de klas wat heiligen waren, en toen zei een van de kinderen: ‘Dat zijn mensen die licht doorlaten’. ‘Mensen die licht doorlaten’ – een betere omschrijving is er eigenlijk niet te vinden. Mensen die het licht van God doorlaten; in hen schijnt Hij dichterbij. Daarover willen we tijdens de viering verder nadenken, Wees welkom in de viering op de eerste vrijdag van de maand op vrijdag 4 november om 10.15 uur.
Sint Maarten in familieviering
Wanneer op elf november ’s avonds kinderen met een lampion aanbellen weet iedereen waar dat voor is: iets lekkers! Je hoort ze zingen: Sint Maarten, Sint Maarten / de koeien hebben staarten / de meisjes hebben rokjes aan / daar komt Sinte Maarten aan. Dit eeuwenoude bedel-gebruik gaf arme kinderen de kans wat extra’s te verzamelen voor de komende winter. Maar o wee, als ze niets kregen. Dan zongen ze keihard: Tiere liere liere / Hier woont ene gier. (gierigaard). Maar waarom dit alles precies op de feestdag van Sint Maarten? Die kwam toch uit Frankrijk? Hoe werd hij hier bij ons zo populair? Dat hoor je tijdens de familieviering op zondag 6 november om 9:30 uur. Neem je ook een lampion mee, want een lampionnentocht hoort er natuurlijk bij als we het over Sint Maarten hebben.  
Historische lezing over het Sint-Janskerkhof in LarenZondag 6 november om 10.30 uur is er in De Engel, César Francklaan 13 in Huizen  een lezing door historicus dhr. H. Michielse met als titel: Van “heidens” urnenveld tot Sint-Janskerkhof. Tot aan de 8e eeuw cremeerden onze voorouders in het Gooi hun doden. Vanaf begin 8e eeuw werden de doden ineens begraven. Wat zat hier achter? Wat waren de ‘heidense’ opvattingen en praktijken rond de dood? Waar komen de christelijke concepties rond dood en begraven vandaan? Hoe dachten de vroeg-middeleeuwse christenen over dood en begraven? Hoe zag de laat-middeleeuwse katholieke memorie-cultuur er uit en hoe stond de Reformatie tegenover dood en begraven? Werden de katholieke gebruiken als ‘paepse stoutigheden’ bestreden of bestond er ook op dit gebied zo iets als ‘omgangsoecumene’? De lezing wordt afgewisseld met middeleeuwse en renaissance-begrafenismuziek. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom
Huiskamergesprekken
In de periode van 2 t/m 16 november worden er door de Oosterlichtkerk en de Thomaskerk gezamenlijke huiskamergesprekken georganiseerd rondom het thema aan tafel. Tijdens een huiskamergesprek ontmoet u medegelovigen in een huiselijke omgeving. In de Kontaktpunten van 23 oktober staat het thema verder toegelicht. Weet u allen welkom! Wel graag snel aanmelden, dan kunnen we de groepjes samenstellen. Mocht u problemen hebben met het vervoer, geef ook dat gerust door, dan bedenken we een oplossing. De bijeenkomst op donderdagmiddag 3 november vindt plaats in de pastorie van de Vituskerk in Blaricum. De overige gesprekken vinden plaats in gasthuiskamers in Huizen. Daarnaast kunt u aansluiten bij een gesprek in één van de verzorgingshuizen, ook al bent u daar niet woonachtig! 
Aanmelden het liefst per e-mail of na de viering op zondagochtend in de hal: Graag 2 mogelijke data aangeven!
groepspastoraatolk@gmail.com tel 06 37651888 t.a.v. Roelie Loois, of secretariaat@rkhuizen.nl 035-5240069 t.a.v. Hanneke Henrichs of Carla Schaap
Voorbereiding Eerste Communie
In november begint voor de parochies van Huizen en Blaricum de voorbereiding voor kinderen die hun eerste communie willen doen. De voorbereiding voor de eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen dan ook van harte uit voor de ouderbijeenkomst op dinsdag 8 november om 19.45 uur in de Thomaskerk. Na een korte kennismaking geven we uitleg over wat u en de kinderen kunnen verwachten en kunt u al uw vragen stellen. We sluiten rond 21.00 uur af. U kunt uw zoon/dochter tot 15 november inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl).
Sint Maarten OptochtOp vrijdag 11 november om 18.00 uur verzamelen we ons op het kerkplein voor de Sint-Vituskerk voor de jaarlijkse Sint-Maartenoptocht. De kinderen dragen een lichtje met zich mee, bijvoorbeeld in een lampion, en hebben iets lekkersbij zich (fruit/koek/snoep). Samen lopen we al zingend een stukje door Blaricum en eindigen de optocht in de tuin van de pastorie. Daar wordt het verhaal van Sint Maarten verteld. Om de gedachte achter Sint Maarten, namelijk het met elkaar delen wat we hebben, in praktijk te brengen, delen de kinderen vervolgens hun meegebrachte lekkers met elkaar. Kinderen uit Huizen zijn ook van harte welkom.
Verhaal halen
Hans Koster is op 13 november de verteller met het verhaal ‘The Verger’, een kort verhaal van William Somerset. Het gaat over een koster, Verger, die al heel lang in de gemeente werkt, ook tot volle tevredenheid van de predikant. Maar dan komt er een nieuwe predikant, die van vegen en nieuwe bezems houdt en tot zijn verbijstering ontdekt dat de Verger niet kan lezen of schrijven. Van het ene op het andere moment wordt onze held, de Verger, ontslagen. Piekerend onderweg naar huis – hoe zal hij het zijn vrouw vertellen – bedenkt hij dat zijn sigaren op zijn… en daarmee start een heel nieuw hoofdstuk van zijn leven… Het verhaal wordt omlijst met Ierse muziek door Marjolijn L’Herminez op verschillende instrumenten en Tets Halbertsma op de harp. Het begint om 16.00 uur. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Thomasweekend
Het weekend van 19 en 20 november vieren we de verjaardag van de Thomaskerk en tegelijkertijd is het de afsluiting van het 40-jarig jubileum. Op 19 november worden van 15:00 uur tot 17:00 uur films getoond. Allereerst de jubileumfilm waarin er met mooie beelden wordt teruggekeken op 40 jaar Thomaskerk van de vieringen in de scholen in het prille begin tot de vele activiteiten in de Thomaskerk op dit moment. Daarnaast tonen we opnames die bewaard zijn gebleven van oude feestelijke gebeurtenissen in de Thomaskerk. Een geweldig moment om herinneringen op te halen. U bent van harte welkom.  Zondag 20 november om 9:30 uur besteden we aandacht aan de 41e verjaardag van onze parochie in een feestelijke viering. Na de viering kunt u natuurlijk napraten bij een kopje koffie of thee. Er is ook een kleine veiling. Om 12:00 uur sluiten we de festiviteiten af met een feestelijke lunch waarvoor we wel een kleine bijdrage van € 3,50 vragen. Voor de lunch vragen we u om u aan te melden bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069) zodat we weten hoeveel we moeten inkopen. Houdt u van bakken en wilt u iets meebrengen voor de lunch, dat stellen we dat zeer op prijs. 
Interkerkelijke gebedsviering voor Oekraïne
Op zondag 20 november om 19:00 uur is er een interkerkelijke viering in de Meentkerk. De viering is voor Oekraïne en voor de gevolgen van de oorlog in Nederland en daarbuiten. Voorgangers van verschillende kerken, waaronder pastor Mikel Palić, zullen allemaal een korte bijbeltekst lezen en een kort gebed doen. Tussendoor wordt er gezongen. U bent van harte uitgenodigd om bij deze gebedsviering aanwezig te zijn.   
Zing mee met Vamos!
Op zondag 20 november (Voleindingszondag) om 10:00 uur zal het koor Vamos de dienst in de Oosterlichtkerk ondersteunen met enkele passende liederen. Lijkt het je leuk om op projectbasis deze dienst met Vamos mee te zingen, meld je dan aan! Je krijgt de bladmuziek dan digitaal thuis gestuurd. Om zo goed mogelijk in te kunnen voegen in het bestaande koor, vragen we je het volgende:
– Je leeftijd ligt tussen de 15-55 jaar;
– Je bereidt je thuis (enigszins) voor met behulp van de bladmuziek;
– Je komt mee-repeteren op dinsdag 1 november, dinsdag 8 november en dinsdag 15 november (van 20.00 tot 22.00 uur in de Thomaskerk aan de Huizermaatweg in Huizen).

Het lijkt ons super leuk om ons koor tijdelijk wat uit te breiden voor deze bijzondere dienst. Voor jou een kans om een keer mee te zingen zonder ergens aan vast te zitten. En blijkt het zingen met Vamos je nou erg goed te bevallen, dan mag je uiteraard langer blijven :-). Meld je snel aan door een mailtje te sturen naar annemiekebakkerkok@gmail.com
Groeten van Vamos!
Wereldmissiemaand
Younib (Youth Network for Interreligious Brotherhood) is een jeugdbeweging in Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi. Younib is in 2012 is opgericht door pater Serge Patrick. Pater Patrick is opgeleid als danser en voordat hij priester werd werkte hij als choreograaf. Hij biedt zang, sport en dans aan. Zo’n 120 jongvolwassenen en circa 2000 scholieren doen mee. Daardoor zorgt hij dat jongeren in deze sloppenwijk elkaar in een inspirerende omgeving ontmoeten en uit handen blijven van criminele bendes. Wilt u deze en andere initiatieven in Kibera ondersteunen? U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. Missio.
Gebed voor de Oekraïne
voorzichtig
heb ik de gevangen vogel
uit de strik verlost
ik laat hem vliegen
hij geeft mij vleugels
(Willem Hussem, 2005)
Roepingenweek
Van zondag 6 t/m zaterdag 12 november vindt de landelijke Roepingenweek 2022 plaats. Binnen het bisdom Haarlem-Amsterdam wordt deze dit jaar ingevuld als Open Dagen Week: Veel instituten, congregaties en gemeenschappen openen deze week hun deuren om jongeren te ontvangen. Door meeleefdagen, oriëntatie-avonden en andere boeiende activiteiten kunnen jongeren zo proeven of het iets voor hen zou zijn om een dergelijke stap te zetten. Meer informatie is te vinden op de website www.volgjeroeping.nl/  
Muzikale avond met Duo Astoria
Op donderdag 10 november vanaf 20:00 uur (vanaf 19:30 uur inloop) verzorgt Duo Astoria een muzikale avond in de Brassershoeve, Waterstraat 2 in Huizen. Beroepsmusicus Ruud Wagemakers op viool en techneut Theo Henrichs die de begeleiding op de piano voor zijn rekening neemt, voeren u mee op een muzikale reis. (zie www.duoastoria.nl). Een avond met Zuid Amerikaanse tango’s en choro’s, Jazz en Bluesnummers, van Piazzolla, Jobim en vele anderen. Entree is vrij, donaties zijn welkom. U bent van harte welkom. 
Ter bemoediging
Jaren geleden zocht een boer naar een nieuwe knecht. Op zijn advertentie kwam alleen een kleine, dunne man van middelbare leeftijd af. ‘Ben je een goede knecht?’, vroeg de boer. ‘Nou, ik kan slapen als het stormt’, antwoordde de man. De boer raakte verward door dit antwoord, maar besloot de man bij gebrek aan beter toch aan te nemen.De kleine man bleek een harde werker te zijn. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was hij voortdurend aan het werk. De boer was erg tevreden. Totdat ’s nachts de wind harder ging waaien. Het ging stormen. De boer maakte zijn knecht wakker. ‘Sta op. Het stormt. Alles waait weg.’‘Oh’, zei de knecht, ‘ik kan slapen als het stormt’. En de knecht ging weer in zijn bed liggen.
De boer rende woedend naar buiten om alles stevig vast te maken. Tot zijn grote verbazing zag hij de koeien op stal en de kippen in hun kooi. Op alle benodigde plekken waren voorzorgsmaatregelen genomen. Alles was goed geregeld.Toen begreep de boer wat de knecht bedoelde. Wees altijd goed voorbereid.
(Mark Verhees, www.voorpositiviteit.nl
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.