Kontaktpunten 6 nov

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Makkabeeën 7, 1-2. 9-14, 2 Tessalonicenzen 2, 16-17. 3, 1-5,  Lucas 20, 27-38
We lezen dit weekend uit het deuterocanonieke boek Makkabeeën. De Makkabeeën waren een Joodse priesterfamilie die vanaf de tweede eeuw voor Christus de Makkabese opstand leidde tegen het Seleucidische Rijk, een groot rijk dat onder andere Syrië en Mesopotamië omvatte. Het bijbelboek is waarschijnlijk ook rond die tijd geschreven. We lezen een gruwelijk verhaal. Een moeder en zeven zonen worden door de koning gevangen genomen omdat ze geen verboden varkensvlees willen eten. Vervolgens worden ze één voor één tot de dood toe gemarteld. De zeven mannen en hun moeder sterven allen in vol vertrouwen op God en het eeuwige leven. Allemaal getuigen ze hierover. De tweede zoon zegt bijvoorbeeld tegen de koning: Gij kunt ons wel het tegenwoordige leven ontnemen, maar de Koning der wereld zal ons, die voor zijn wetten sterven, laten opstaan tot een eeuwig leven. Zo getuigen ze alle zeven, en hun moeder als achtste, van hun Godsvertrouwen.
Het geloof in een hiernamaals is niet typisch voor het jodendom. Bijna nergens in het Oude Testament komt het aan de orde. Israël lijkt vooral te leven in het heden voor het aangezicht van God in het hier en nu. Toch ontstaat er in de laatste eeuwen voor het begin van onze jaartelling in het jodendom een steeds sterkere overtuiging dat het einde van een mensenleven in deze wereld voor God het einde niet kan zijn.

In de tijd van Jezus, een kleine 200 jaar later, was de overtuiging dat God na afloop van het mensenleven op aarde de mens beloont en straft in Joodse kringen breed aanvaard. Ook Jezus lijkt hier een diep vertrouwen in te hebben. De weg van God gaan, betekende voor Jezus niet wijken, ook al komt de dood op je weg. Jezus geloofde vast dat hij zo zijn leven zou vinden in het licht van God zijn Vader.

Niemand van ons heeft kennis over een leven na de dood. Een welles-nietes discussie daarover is zinloos. Maar we kunnen, in navolging van Christus wel geloven, dromen, en ernaar verlangen om thuis te zijn bij God. Zo kunnen we ook gestorven mensen toevertrouwen aan Gods barmhartigheid. Dit doen betekent ook afzien van het zelf als mens willen oordelen over het leven van een ander mens. Het betekent dat je het leven van een mens kostbaar vindt en behorend bij Gods mooie schepping

Verder nadenken over de verrijzenis? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:
Zondag 6 november 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 13 november 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Het Thomaskoor
Zondag 20 november 9:30 uur Thomasviering/eucharistieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 6 november
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Willibrord: 
Het thema van deze Willibrordzondag is “De liefde van Christus beweegt de wereld tot eenheid en verzoening”.De wereld wordt op dit moment geconfronteerd met crises (klimaat, migratie, oorlog, armoede) en het doet ertoe hoe religies, kerken en christenen zich opstellen. De oecumenische beweging zet zich in voor gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping, omdat ze gelooft in een liefdevolle en barmhartige God die zich bekommert om de hele schepping en die zich in Jezus Christus heeft geopenbaard.De Katholieke Vereniging voor Oecumene zet zich vanuit de Rooms-katholieke Kerk in voor de oecumenische samenwerking in Nederland. Wilt u het werk van de vereniging voor oecumene steunen?  U kunt uw bijdrage  overmaken op rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Willibrord.

Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijnZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk   De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
Nu de besmettingen weer oplopen, vragen we u om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
Sint Maarten in familieviering
Wanneer op elf november ’s avonds kinderen met een lampion aanbellen weet iedereen waar dat voor is: iets lekkers! Je hoort ze zingen: Sint Maarten, Sint Maarten / de koeien hebben staarten / de meisjes hebben rokjes aan / daar komt Sinte Maarten aan. Dit eeuwenoude bedel-gebruik gaf arme kinderen de kans wat extra’s te verzamelen voor de komende winter. Maar o wee, als ze niets kregen. Dan zongen ze keihard: Tiere liere liere / Hier woont ene gier. (gierigaard). Maar waarom dit alles precies op de feestdag van Sint Maarten? Die kwam toch uit Frankrijk? Hoe werd hij hier bij ons zo populair? Dat hoor je tijdens de familieviering op zondag 6 november om 9:30 uur. En je mag ook een lampion meenemen, want die hoort er natuurlijk bij als we het over Sint Maarten hebben.
Historische lezing over het Sint-Janskerkhof in Laren
Zondag 6 november om 10.30 uur is er in De Engel, César Francklaan 13 in Huizen  een lezing door historicus dhr. H. Michielse met als titel: Van “heidens” urnenveld tot Sint-Janskerkhof. Tot aan de 8e eeuw cremeerden onze voorouders in het Gooi hun doden. Vanaf begin 8e eeuw werden de doden ineens begraven. Wat zat hier achter? Wat waren de ‘heidense’ opvattingen en praktijken rond de dood? Waar komen de christelijke concepties rond dood en begraven vandaan? Hoe dachten de vroeg-middeleeuwse christenen over dood en begraven? Hoe zag de laat-middeleeuwse katholieke memorie-cultuur er uit en hoe stond de Reformatie tegenover dood en begraven? Werden de katholieke gebruiken als ‘paepse stoutigheden’ bestreden of bestond er ook op dit gebied zo iets als ‘omgangsoecumene’? De lezing wordt afgewisseld met middeleeuwse en renaissance-begrafenismuziek. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom
Huiskamergesprek voor jongeren
Voor iedereen in de leeftijd van 16 tot 26 jaar: pak die agenda er eens bij ?!! Want er staat een fijne avond gepland speciaal voor jullie op donderdag 10 november a.s. Tijdens deze avond willen wij graag met je in gesprek over welkom zijn en genoeg plek aan tafel en wat de Bijbel daar over zegt. Hoe laat: 19.30 uur. Waar: Waterland 21. Aanmelden: d.hofstra@casema.nl of 06 4628 7055.Je bent van harte welkom, er is plaats genoeg! Marjon en Debbie
Huiskamergesprekken
De eerste week van de huiskamergesprekken zit erop. Bij het thema “Aan tafel” hebben al een paar groepen kunnen proeven van iets zoets, iets zuurs of misschien zelfs iets hemels. En er zijn mooie gesprekken gevoerd over vragen als: Waar denk je aan bij de woorden “aan tafel”? of Spreek je aan tafel wel eens over het geloof?  In onderstaand schema ziet u waar nog plek is, graag snel aanmelden! 
Aanmelden het liefst per e-mail of na de viering op zondagochtend in de hal: Graag 2 mogelijke data aangeven!
groepspastoraatolk@gmail.com tel 06 37651888 t.a.v. Roelie Loois, of secretariaat@rkhuizen.nl 035-5240069 t.a.v. Hanneke Henrichs of Carla Schaap
Bijbelleesavond
Maandag 7 november is er de maandelijkse bijbelleesavond. De bijeenkomsten zijn afwisselend in Blaricum en Huizen. Dit keer is de bijeenkomst in de koffiekamer van de Vituskerk in Blaricum. Dit jaar wordt er gelezen uit het boek Samuel. Ook al is de cyclus vorige maand begonnen, u bent van harte welkom. Iedere avond is weliswaar een vervolg op de voorgaande avond, maar de avond staat op zichzelf. U kunt zich aansluiten na aanmelding bij Cuno Lavaleije (tel. 035-8886946, email cuno66@gmail.com.
Voorbereiding Eerste Communie
In november begint voor de parochies van Huizen en Blaricum de voorbereiding voor kinderen die hun eerste communie willen doen. De voorbereiding voor de eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen dan ook van harte uit voor de ouderbijeenkomst op dinsdag 8 november om 19.45 uur in de Thomaskerk. Na een korte kennismaking geven we uitleg over wat u en de kinderen kunnen verwachten en kunt u al uw vragen stellen. We sluiten rond 21.00 uur af. U kunt uw zoon/dochter tot 15 november inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl).
Verhaal halen
Hans Koster is op 13 november de verteller met het verhaal ‘The Verger’, een kort verhaal van William Somerset. Het gaat over een koster, Verger, die al heel lang in de gemeente werkt, ook tot volle tevredenheid van de predikant. Maar dan komt er een nieuwe predikant, die van vegen en nieuwe bezems houdt en tot zijn verbijstering ontdekt dat de Verger niet kan lezen of schrijven. Van het ene op het andere moment wordt onze held, de Verger, ontslagen. Piekerend onderweg naar huis – hoe zal hij het zijn vrouw vertellen – bedenkt hij dat zijn sigaren op zijn… en daarmee start een heel nieuw hoofdstuk van zijn leven… Het verhaal wordt omlijst met Ierse muziek door Marjolijn L’Herminez op verschillende instrumenten en Tets Halbertsma op de harp. Het begint om 16.00 uur. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Thomasweekend
Als locatieraden van Blaricum en Huizen hebben we besloten om voortaan elkaars parochiefeest gezamenlijk te vieren. We hebben het dan over de viering op Sacramentsdag met de processie in Blaricum (twee weken na Pinksteren) en de Thomasviering (rond 21 november) in Huizen. Dat betekent dat op zondag 20 november als we de 41e verjaardag vieren van onze kerk, de parochianen van Blaricum ook van harte zijn uitgenodigd om naar de viering om 9:30 uur in de Thomaskerk te komen en dat de Vituskerk gesloten zal zijn die zondag. Laten we ze van harte verwelkomen door in grote getale aanwezig te zijn tijdens en na de viering.We vieren echter het hele weekend van 19 en 20 november de verjaardag van onze Thomaskerk waarmee we tegelijkertijd ons 40-jarig jubileum afsluiten. Op 19 november worden er films getoond van 14:00 uur tot 17:00 uur (let op gewijzigde aanvangstijd). Allereerst de jubileumfilm waarin er met mooie beelden wordt teruggekeken op 40 jaar Thomaskerk van de vieringen in de scholen in het prille begin tot de vele activiteiten in de Thomaskerk op dit moment. Daarnaast tonen we opnames die bewaard zijn gebleven van oude feestelijke gebeurtenissen in de Thomaskerk. Een geweldig moment om herinneringen op te halen. U bent van harte welkom. Zondag 20 november om 9:30 uur besteden we aandacht aan de 41e verjaardag van onze parochie in een feestelijke viering. Na de viering kunt u natuurlijk napraten bij een kopje koffie of thee. Er is ook een kleine veiling. Om 12:00 uur sluiten we de festiviteiten af met een feestelijke lunch waarvoor we wel een kleine bijdrage van € 3,50 vragen. Voor de lunch vragen we u om u aan te melden bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069) zodat we weten hoeveel we moeten inkopen. Houdt u van bakken en wilt u iets meebrengen voor de lunch, dat stellen we dat zeer op prijs. 
Interkerkelijke gebedsviering voor Oekraïne
Op zondag 20 november om 19:00 uur is er een interkerkelijke viering in de Meentkerk. De viering is voor Oekraïne en voor de gevolgen van de oorlog in Nederland en daarbuiten. Voorgangers van verschillende kerken, waaronder pastor Mikel Palić, zullen allemaal een korte bijbeltekst lezen en een kort gebed doen. Tussendoor wordt er gezongen. U bent van harte uitgenodigd om bij deze gebedsviering aanwezig te zijn.   
Zing mee met Vamos!
Op zondag 20 november (Voleindingszondag) om 10:00 uur zal het koor Vamos de dienst in de Oosterlichtkerk ondersteunen met enkele passende liederen. Lijkt het je leuk om op projectbasis deze dienst met Vamos mee te zingen, meld je dan aan! Je krijgt de bladmuziek dan digitaal thuis gestuurd. Om zo goed mogelijk in te kunnen voegen in het bestaande koor, vragen we je het volgende:
– Je leeftijd ligt tussen de 15-55 jaar;
– Je bereidt je thuis (enigszins) voor met behulp van de bladmuziek;
– Je komt mee-repeteren op dinsdag 1 november, dinsdag 8 november en dinsdag 15 november (van 20.00 tot 22.00 uur in de Thomaskerk aan de Huizermaatweg in Huizen).

Het lijkt ons super leuk om ons koor tijdelijk wat uit te breiden voor deze bijzondere dienst. Voor jou een kans om een keer mee te zingen zonder ergens aan vast te zitten. En blijkt het zingen met Vamos je nou erg goed te bevallen, dan mag je uiteraard langer blijven :-). Meld je snel aan door een mailtje te sturen naar annemiekebakkerkok@gmail.com
Groeten van Vamos!
Gebed voor de Oekraïne
Geef vrede, Heer, geef vrede, de wereld wil slechts strijd.
Al wordt het recht beleden, de sterkste wint het pleit.
Het onrecht heerst op aarde, de leugen triomfeert,
ontluistert elke waarde, o red ons, sterke Heer.

Geef vrede, Heer, geef vrede, Gij die de vrede zijt,
die voor ons hebt geleden, gestreden onze strijd,
opdat wij zouden leven bevrijd van angst en pijn,
de mensen blijdschap geven en vredestichters zijn.

Geef vrede, Heer, geef vrede, Gij die de vrede zijt,
die voor ons hebt geleden, gestreden onze strijd,
opdat wij zouden leven, bevrijd van angst en pijn,
de mensen blijdschap geven en vredestichters zijn.

Geef vrede, Heer, geef vrede, bekeer ons felle hart,
deel ons uw liefde mede, die onze boosheid tart,
die onze mond leert spreken en onze handen leidt.
Maak ons een levend teken: uw vrede wint de strijd.

(Marja van der Ploeg)
Roepingenweek
Van zondag 6 t/m zaterdag 12 november vindt de landelijke Roepingenweek 2022 plaats. Binnen het bisdom Haarlem-Amsterdam wordt deze dit jaar ingevuld als Open Dagen Week: Veel instituten, congregaties en gemeenschappen openen deze week hun deuren om jongeren te ontvangen. Door meeleefdagen, oriëntatie-avonden en andere boeiende activiteiten kunnen jongeren zo proeven of het iets voor hen zou zijn om een dergelijke stap te zetten. Meer informatie is te vinden op de website www.volgjeroeping.nl/  
Muzikale avond met Duo Astoria
Op donderdag 10 november vanaf 20:00 uur (vanaf 19:30 uur inloop) verzorgt Duo Astoria een muzikale avond in de Brassershoeve, Waterstraat 2 in Huizen. Beroepsmusicus Ruud Wagemakers op viool en techneut Theo Henrichs die de begeleiding op de piano voor zijn rekening neemt, voeren u mee op een muzikale reis. (zie www.duoastoria.nl). Een avond met Zuid Amerikaanse tango’s en choro’s, Jazz en Bluesnummers, van Piazzolla, Jobim en vele anderen. Entree is vrij, donaties zijn welkom. U bent van harte welkom. 
Taalmaatjes gezocht
De Vrijwilligerscentrale Huizen is opzoek naar taalmaatjes voor de boot MS Fortuna ten behoeve van de vluchtelingenopvang. De bewoners zouden het fijn vinden als je ongeveer 1,5 uur per week je vrije tijd wil geven om hen verder te helpen in de Nederlandse taal. Je mag zelf invulling geven aan deze tijd. Lesgeven, samen een boek lezen, of met je groepje een wandeling maken terwijl je Nederlandse woorden aanleert. Er is materiaal beschikbaar voor de opstart van de lessen. Je krijgt ook begeleiding om de vluchtelingen goed te kunnen helpen en je eigen grenzen te bewaken. Spreek je goed Nederlands en wil je de bewoners op de boot handvatten geven, zodat ze zich goed kunnen redden in en met hun dagelijkse bezigheden? Dan zijn we op zoek naar jou. Ben je geïnteresseerd neem dan snel contact met de Vrijwilligerscentrale Huizen via email info@vchuizen.nl 
Ter bemoediging
De vrede
Kijk, daar gaat de vrede.
Iedereen springt op.
Waar? Daar! In die blauwe jas!
Ze drukken hun neus tegen het raam,
leunen op elkaars schouders.
Hij is heel klein.
Ze hebben hem nog nooit gezien.
Ze roepen: vrede! vrede!
Hij hoort hen niet,
verdwijnt uit hun gezicht.Ze voelen hun hart bonzen
en gaan weer naar binnen,
grijpen elkaar beet
en aarzelen.
Moeten ze elkaar doodslaan
of moeten ze elkaar kussen?
Wat moeten ze doen?
Jij mag het zeggen, fluisteren ze.
Nee, jij.
Nee, jij!
Jij!! 
(Toon Tellegen, uit: Gedichten 1977-1999)  
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.