Kontaktpunten 20 nov

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen 2 Samuel 5, 1-3, Romeinen 1, 12-20,  Lucas 23, 35-43
Dit laatste weekend van het kerkelijk jaar lezen we uit het bijbelboek Samuel. Samen met de bijbelboeken 1 en 2 Koningen beschrijven 1 en 2 Samuel de opkomst en ondergang van het koningschap in Israël. Samuel vertelt de geschiedenis van Israëls laatste rechter, Samuel, en over de overgang van het rechterstijdperk naar het koningschap, eerst onder Saul en daarna onder koning David. In de lezing begeven alle stammen van Israël zich naar David. Ze zeggen dat ze Davids vlees en bloed zijn en dat David ook de verzekering van de Heer heeft gekregen dat hij het volk zal hoeden en erover zal heersen. David sluit een verbond met alle oudsten en zij zalven David tot Koning over Israël.
De stammen van Israël komen met lege handen naar David toe. Ze hebben niets te bieden. Hier zijn we, zeggen ze. Uw eigen vlees en bloed. Er staat eigenlijk vlees en been, zoals Adam over Eva zei: vlees van mijn vlees, been van mijn gebeente. Jij bent van mij, ik ben van jou. Wij horen bij elkaar.

Daarmee wordt de vrede getekend. Men aanvaardt elkaar. Zoals het hoort. Om verdere strijd te voorkomen. Zo zou het ook moeten gaan in families. Zo zou het moeten gaan in de politiek. Zo zou het moeten gaan in de kerk. Tegenstellingen overbruggen. Elkaar niet verwijten, maar elkaar het licht in de ogen gunnen. Geen strijd maar vrede! We zijn vlees en been, vlees en bloed van elkaar.

De Israëlieten herinneren David er aan dat hij het volk zal hoeden als een herder die zijn kudde weidt. Een koning die optreedt als een herder, die het goede zoekt voor zijn schapen. Een herder die er is om te dienen en te beschermen, om als het moet zijn leven te geven voor de schapen. En niet omgekeerd, zoals we maar al te vaak zien, dat de schapen de herder moeten dienen en hun leven voor hem moeten wagen.

Is dat niet ook een oproep aan ons op deze Christus Koning? Dat wij in plaats van op zoek te gaan naar macht en aanzien, een herder zijn en anderen voorgaan op de weg van de Heer. Dat wij elkaars vlees en bloed zijn. Zo’n leven is een vorstelijk leven. In geld niet uit te drukken, maar wel in kwaliteit van leven. Het is een vorstelijk leven als je mag leven van de genade die je geschonken wordt.

Samen de Thomasviering beleven? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 20 november 9:30 uur Thomasviering/eucharistieviering. Voorgangers diaken Ton Hekkenberg en pastor Mikel Palić m.m.v. cantores

Zaterdag 26 november 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorganger leken

Zondag 27 november 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Zondag 27 november 12:40 uur peuter- en kleuterviering/gebedsviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Vrijdag 2 december 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 4 december 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 20 november
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Jongeren: Op deze wereldjongerendag is de collecte voor het jongerenwerk in het bisdom en voor onze eigen jongeren. In ons bisdom worden er tal van activiteiten voor jongeren gehouden met dit jaar als hoogtepunt de reis naar de Wereldjongerendagen. Dit soort  jongerenactiviteiten dragen bij aan de toekomst en continuïteit van de Kerk.
In onze eigen parochie hebben we een breed aanbod voor kinderen en jongeren, van peutervieringen, tot eerstecommunie en vormsel, van kindercatechese tot na-vormselgroepen.Zo zijn ook deze generaties enthousiast en actief betrokken bij onze parochie. U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Jongeren

Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijnZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk   De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
Nu de besmettingen weer oplopen, vragen we u om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
Filmmiddag
We beginnen dit Thomasweekend op 19 november.  Van 14:00 uur tot 17:00 uur worden er films over de Thomaskerk getoond. Natuurlijk de jubileumfilm waarin er met mooie beelden wordt teruggekeken op 40 jaar Thomaskerk van de vieringen in de scholen in het prille begin tot de vele activiteiten in de Thomaskerk op dit moment. Daarnaast tonen we opnames die bewaard zijn gebleven van de bouw van de kerk en verschillende feestelijke gebeurtenissen in de Thomaskerk. Een geweldig moment om herinneringen op te halen
Veiling
Zondag 20 november is om 9:30 uur een gezamenlijke, feestelijke viering van onze parochie en de parochie uit Blaricum. Na de viering kunt u natuurlijk napraten bij een kopje koffie of thee. Na de viering is er ook een kleine veiling. Het aanbod is heel gevarieerd. Van enkele bidstoelen tot een prachtige Mexicaanse kerststal en Mariabeelden, van een rood stoeltje uit de Vituskerk tot een wierookvat en enkele mooie boeken. Een indruk van het aanbod vindt u in deze collage.
Verkoop wijn voor Wereld Jongeren Dagen
Een aantal jongeren uit onze parochie wil meegaan met de reis vanuit het bisdom naar de Wereld Jongeren Dagen komende zomer in Portugal. Om deze tweeweekse reis te bekostigen worden er sponsoracties gedaan waaronder de verkoop van bijzondere noveenkaarsen overheerlijke rode en witte wijn met een speciaal etiket van de Wereld Jongeren Dagen. Zondag 20 november na de viering zijn er jongeren aanwezig om deze wijn te verkopen. Met uw aankoop helpt u om deze bijzondere reis voor onze jongeren mogelijk te maken.
Interkerkelijke viering voor Oekraïne
Op zondag 20 november om 19:00 uur is er een interkerkelijke viering in de Meentkerk. De viering is voor Oekraïne en voor de gevolgen van de oorlog in Nederland en daarbuiten. Voorgangers van verschillende kerken, waaronder pastor Mikel Palić, zullen allemaal een korte bijbeltekst lezen en een kort gebed doen. Tussendoor wordt er gezongen.Oekraïners die in Huizen wonen zullen ook aanwezig zijn. U bent van harte uitgenodigd om bij deze gebedsviering aanwezig te zijn, ook om de aanwezige Oekraïners een hart onder de riem te steken.
Parochiebijeenkomst
Op donderdag 24 november om 20:00 uur is er een parochiebijeenkomst. Graag gaan we met u in gesprek over het reilen en zeilen in onze parochie. Waar is de locatieraad mee bezig? Wat speelt er bij u in de werkgroep? Hoe staat het inmiddels met de stilteruimte of met de Vituskerk? Hoe gaan we om met de gestegen prijzen? Voelt u zich betrokken bij onze parochie, dan bent u van harte welkom om mee te praten.
Woord- en gebedsviering
Zaterdag 26 november om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld.
De evangelielezing van dit weekend is opgeschreven in een onzekere tijd, een tijd van veranderingen waarop je als individu geen grip lijkt te hebben. Misschien wel vergelijkbaar met onze tijd met al zijn rampen en onzekerheden. Juist daarom is deze tekst over de komst van de mensenzoon misschien wel zo interessant om samen over na te denken. U bent van harte welkom.
Peuter- en kleuterviering
Speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen is er weer een peuter- en kleuterviering op zondag 27 november om 12:40 uur. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. Kom je ook de Thomaskerk van binnen bekijken? Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Vieringen de Bolder
Iedere eerste vrijdag van de maand is er om 15:30 uur een eucharistieviering door een van onze pastores in de Bolder. Vrijwilligers halen de bewoners in de Bolder op om de viering bij te wonen. Na de viering wordt er gezamenlijk koffie en thee gedronken waarna de mensen weer naar hun huiskamers worden teruggebracht. De vrijwilligers worden ongeveer om 15.00 uur verwacht. Omdat enkele vrijwilligers gaan stoppen zoeken we mensen die dit willen overnemen. Wilt u helpen of heeft u vragen, neem dan contact op met de geestelijk verzorger van de Bolder: Joke Krijnen. Ze is op maandag en woensdag tussen 9.00 en 10.00 uur telefonisch te bereiken op het telefoonnummer van De Bolder: 035- 5773100. U wordt dan doorverbonden. Of u kunt een mail te sturen naar: j.krijnenkriek@vivium.nl
Gebed voor de Oekraïne
Ons hele leven, van jongs af aan, horen wij berichten
over de ellende die onze medemensen treft.
Voor hen zeggen wij onze gebeden, dag in dag uit.
Maar soms is daar opeens een dreiging die, groter en dichterbij,

ons meer benauwt dan anders.
Zoals de dreiging van oorlog in Oekraïne.
De kerk verlangt geen aardse macht. De kerk oordeelt niet.
Zij heeft de waarheid lief, en de vrede. Daartoe werkt zij, en bidt.
Wij geloven in de vrede van God.
Vrede die als belofte onze verantwoordelijkheid is.
Vrede die de wereld omspant.
Laten wij met een stem, in een geest bidden om vrede,

voor alle mensen, in alle landen!
(https://skinrotterdam.nl/)
Terugblik huiskamergesprekken november 2022
Er werd smaakvol geproefd tijdens de verschillende huiskamergesprekken en dit gaf aanleiding tot verdieping van het onderwerp ‘Aan tafel’. De gesprekken waren soms verrassend, soms indringend, altijd verbindend. In het eerste post-corona jaar zijn we blij met de opkomst. Mocht u als deelnemer nog suggesties hebben voor volgend jaar, laat het ons weten.
Een hartelijke groet namens het groepspastoraat Oosterlichtkerk en Thomaskerk.
Titus’ laatste reis
Voorstelling in de Thomaskerk op vrijdagavond 20 januari 2023. Op 26 juli 1942 overlijdt priester Titus Brandsma (1881-1942) door mishandeling, ziekte en uitputting in concentratiekamp Dachau. Zes maanden eerder is hij gearresteerd door de Sicherheitsdienst nadat hij de redactie van katholieke kranten en weekbladen ervan heeft overtuigd geen advertenties van de NSB te plaatsen. Anno Sjoerd Brandsma (geboren in het Friese Bolsward),  beter bekend als Titus Brandsma, was priester, hoogleraar filosofie, journalist en geestelijk adviseur van de katholieke pers. Op zondag 15 mei vond de heiligverklaring van Titus Brandsma plaats.

De voorstelling volgt Titus op zijn lijdensweg vanaf zijn arrestatie door de Sicherheitsdienst tot en met zijn overlijden in concentratiekamp Dachau. In de nietsontziende terreur van de laatste periode uit het leven van Titus, waarin zijn geloof danig op de proef wordt gesteld, vallen zijn standvastigheid en moed op. Ondanks zijn zwakke gestel weet Titus Brandsma zijn menselijkheid te behouden, biedt hij anderen troost en vergeeft zelfs zijn beulen. Het zijn die bijzondere eigenschappen die Rein van Schagen hebben geïnspireerd deze voorstelling te maken. Wij zijn blij dat Rein van Schagen deze voorstelling, die dit voorjaar in De Boerderij Huizen was, ook in de Thomaskerk wil houden. U bent van harte welkom.

Reserveren voor de voorstelling kan vanaf nu. Geef via het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069) uw naam en het aantal personen door en maak per kaartje € 10 over naar de parochie. U ontvangt een bevestiging van uw reservering nadat uw overmaking binnen is. Misschien ook leuk als cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis!
Ter bemoediging
‘De moerbeitoppen ruischten;’
God ging voorbij;
Neen, niet voorbij, hij toefde;
Hij wist wat ik behoefde,
En sprak tot mij;
Sprak tot mij in de stille,
De stille nacht;
Gedachten, die mij kwelden,
Vervolgden en ontstelden,
Verdreef hij zacht.Hij liet zijn vrede dalen
Op ziel en zin;
‘k Voelde in zijn vaderarmen
Mij koestren en beschermen,
En sluimerde in.De morgen, die mij wekte
Begroette ik blij.
Ik had zo zacht geslapen,
En Gij, mijn Schild en Wapen,
Waart nog nabij.
(Nicolaas Beets)  
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.