Kontaktpunten 27 nov

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Jesaja 2, 1-5, Romeinen 13, 11-14,  Matteus 24, 17-44
We lezen dit weekend uit Jesaja, een van de grote profeten. We lezen een visioen. Op het einde der dagen zal de berg waarop de tempel van de Heer staat oprijzen. Alle volken en naties trekken erheen. Ze zeggen dat de God van Jacob hen zijn wegen zal wijzen en dat zij zijn paden bewandelen. Hij zal oordelen en rechtspreken en de volkeren zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers, hun speren tot sikkels. Niemand zal nog oorlog voeren. Ze willen wandelen in het licht van de Heer.

Profeten zien we vaak als mensen die iets in de verre toekomst voorspellen. Haast zoiets als een waarzegster. Maar misschien kunnen we een profeet beter vergelijken met een weerman. Een weerman bestudeert de lucht en de wolken, meet zaken als de windrichting en –snelheid, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Aan de hand daarvan voorspelt hij het weer voor de komende dagen. Een profeet bestudeert de maatschappij om zich heen. Analyseert hoe leiders het land besturen, hoe mensen met elkaar omgaan. Daardoor ziet hij dingen die anderen (nog) niet zien. Als het goed gaat, ziet hij de ongelijkheid, de onrechtvaardigheid, de ontevredenheid die er onderhuids is. In tijden van oorlog of onderdrukking ziet hij al kleine lichtpuntjes. Deze kleine aanwijzingen zijn voor een profeet aanleiding om een nieuwe tijd te verkondigen.
In de moeilijke tijd waarin Jesaja leeft verkondigt hij hoe er een einde aan de oorlog komt. Maar wat moeten wij met dat mooie beeld van zwaarden die omgesmeed worden tot ploegijzers en speren tot sikkels? Zeker nu er voor het eerst in vele jaren in Europa weer een oorlog woedt, lijkt dit visioen heel ver weg. Is het moeilijk om de komst van vrede te zien.

Misschien werkt het echter wel net zo als een horoscoop. Als je het onzin vindt dan vergeet je het gelijk weer. Als je er in gelooft, dan blijken er allerlei punten uit de horoscoop daadwerkelijk te gebeuren. Zou dat niet ook gelden voor een visioen. Als je er in gelooft, dan herken je de kleine lichtpuntjes op weg naar vrede. Dan komt die vrede dichterbij. Misschien ook wel omdat je zelf kleine stappen onderneemt in die richting. Misschien is dit visioen van vrede er wel om van ons vredestichters te maken; om ons in beweging te zetten, wandelend in het licht van de Heer.

Samen het begin van advent vieren? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:
Zaterdag 26 november 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorganger leken
Zondag 27 november 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 27 november 12:40 uur peuter- en kleuterviering/gebedsviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Vrijdag 2 december 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 4 december 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 11 december 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 27 november
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Adventsactie:
In deze adventstijd waarin we ons voorbereiden op de geboorte van Jezus, willen we ons ook inzetten voor kinderen overal ter wereld. Zoals voor de straatkinderen in Congo-Kinshasa. Door langdurige burgeroorlog vertrekken ze massaal naar de hoofdstad op zoek naar veiligheid. Inmiddels wonen er ongeveer 30.000 kinderen op straat. Vastenactie zamelt geld in voor een project voor straatkinderen. De medewerkers van dit project halen de kinderen van straat en bieden ze een veilige plek, kleding, eten, gezondheidszorg en onderwijs. De kinderen krijgen psychische hulp om hun traumatische ervaringen te verwerken. Daarna worden ze zoveel mogelijk herenigd met hun familie, die ook begeleiding krijgt. Laten we ouders en kinderen hoop geven op een goede toekomst door deel te nemen aan deze collecte. Uw financiële bijdrage voor Kinshasa kunt u overmaken op rekeningnummer  NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. Adventsactie.

Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijnZaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk   De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
Nu de besmettingen weer oplopen, vragen we u om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Geen verwarming tijdens de vieringen 
In verband met de enorm gestegen energieprijzen heeft de locatieraad besloten om zoveel mogelijk energie te besparen. Dit betekent dat tijdens de vieringen op zondag de vloerverwarming flink lager wordt gezet. Wilt u daarmee rekening houden als u naar de kerk komt? U kunt uw jas aanhouden en wellicht ook een dekentje meenemen.
Nieuws uit de parochie
Woord- en gebedsviering
Zaterdag 26 november om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld.
De evangelielezing van dit weekend is opgeschreven in een onzekere tijd, een tijd van veranderingen waarop je als individu geen grip lijkt te hebben. Misschien wel vergelijkbaar met onze tijd met al zijn rampen en onzekerheden. Juist daarom is deze tekst over de komst van de mensenzoon misschien wel zo interessant om samen over na te denken. U bent van harte welkom.
Peuter- en kleuterviering
Speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen is er weer een peuter- en kleuterviering op zondag 27 november om 12:40 uur. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. Kom je ook de Thomaskerk van binnen bekijken? Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Eerste vrijdagviering
De Advent is begonnen, een tijd van hoop en verwachting, maar meer nog een oefening in zien. Want het zal je gebeuren, dat het rijk Gods onder ons komende is en je hebt het niet in de gaten, het gaat helemaal aan je voorbij. Vandaar de oproep:
Wees waakzaam van hart!’ Zoek bij het werkelijke licht. Daarover willen we tijdens de viering wat verder nadenken.  Wees welkom bij die viering op vrijdag 2 december  om 10.15 uur in de Thomaskerk.
Familieviering
We kunnen er niet om heen en dat willen we ook niet. Op 4 december is het op één dagje na bijna pakjesavond, de grote avond waarop Sinterklaas zijn cadeaus uitdeelt. Hij doet dat niet in zijn eentje, hij wordt bij deze ontzaglijke taak geholpen door talloze assistenten. Overal kijken alle kinderen vol verwachting uit naar zijn komst. Hoeveel Sinterklaasliedjes zingen daar niet over: hij komt, hij komt, hij komt die goede Sint. Als je daarop let weet je ook dat het eigenlijk dáárom gaat: uitkijken naar zijn komst. Die spanning, dát is het verhaal. Zegt dit ook wat over …..  uitkijken naar Kerstmis? Jullie zijn van harte welkom bij de familieviering op zondag 4 december om 9:30 uur.
Wereldwinkel
Op zondag 4 december kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, mooie en originele cadeautjes voor Sinterklaas of Kerstmis. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken. Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank.
Actie voor de Voedselbank
Op zondag 4 december doen de parochies van Blaricum en Huizen weer mee aan de jaarlijkse voedselbankactie. Er staan weer kratten klaar voor uw bijdragen in natura. U kunt de producten meenemen naar de viering, maar u kunt het eventueel ook eerder brengen en in de krat bij de ingang leggen. We vragen u géén alcoholhoudende dranken aan te bieden en ook géén producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. De voedselbank kan deze producten niet gebruiken en neemt ze dan ook niet aan. Naast producten kan de voedselbank ook goed een geldelijke bijdrage gebruiken.
Verhaal halen
Op zondag 11 december wordt bij ‘Verhaal halen’ een bijzondere verhaal verteld. Het verhaal is geschreven door Hanneke Henrichs én het start in de haven van ons mooie dorp Huizen. De titel van het verhaal is: ‘De drie wijzen uit het Westen’. Het gaat over de Jannetjes die een avontuur beleven, waar ze niet op hadden durven hopen. Wie of wat zouden de Jannetjes eigenlijk zijn? Het verhaal wordt omlijst met live muziek. Ron Overtoom op piano en Astrid Sparreboom op de dwarsfluit nemen deze taak met veel plezier voor hun rekening. We beginnen om 16.00 uur. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Vieringen de Bolder
Iedere eerste vrijdag van de maand is er om 15:30 uur een eucharistieviering door een van onze pastores in de Bolder. Vrijwilligers halen de bewoners in de Bolder op om de viering bij te wonen. Na de viering wordt er gezamenlijk koffie en thee gedronken waarna de mensen weer naar hun huiskamers worden teruggebracht. De vrijwilligers worden ongeveer om 15.00 uur verwacht. Omdat enkele vrijwilligers gaan stoppen zoeken we mensen die dit willen overnemen. Wilt u helpen of heeft u vragen, neem dan contact op met de geestelijk verzorger van de Bolder: Joke Krijnen. Ze is op maandag en woensdag tussen 9.00 en 10.00 uur telefonisch te bereiken op het telefoonnummer van De Bolder: 035- 5773100. U wordt dan doorverbonden. Of u kunt een mail te sturen naar: j.krijnenkriek@vivium.nl
Titus’ laatste reis
Voorstelling in de Thomaskerk op vrijdagavond 20 januari 2023. Op 26 juli 1942 overlijdt priester Titus Brandsma (1881-1942) door mishandeling, ziekte en uitputting in concentratiekamp Dachau. Zes maanden eerder is hij gearresteerd door de Sicherheitsdienst nadat hij de redactie van katholieke kranten en weekbladen ervan heeft overtuigd geen advertenties van de NSB te plaatsen. Anno Sjoerd Brandsma (geboren in het Friese Bolsward),  beter bekend als Titus Brandsma, was priester, hoogleraar filosofie, journalist en geestelijk adviseur van de katholieke pers. Op zondag 15 mei vond de heiligverklaring van Titus Brandsma plaats.

De voorstelling volgt Titus op zijn lijdensweg vanaf zijn arrestatie door de Sicherheitsdienst tot en met zijn overlijden in concentratiekamp Dachau. In de nietsontziende terreur van de laatste periode uit het leven van Titus, waarin zijn geloof danig op de proef wordt gesteld, vallen zijn standvastigheid en moed op. Ondanks zijn zwakke gestel weet Titus Brandsma zijn menselijkheid te behouden, biedt hij anderen troost en vergeeft zelfs zijn beulen. Het zijn die bijzondere eigenschappen die Rein van Schagen hebben geïnspireerd deze voorstelling te maken. Wij zijn blij dat Rein van Schagen deze voorstelling, die dit voorjaar in De Boerderij Huizen was, ook in de Thomaskerk wil houden. U bent van harte welkom.

Reserveren voor de voorstelling kan vanaf nu. Geef via het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069) uw naam en het aantal personen door en maak per kaartje € 10 over naar de parochie. U kunt dit doen op rekeningnummer NL41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van kaartje Titus’ laatste reis. U ontvangt een bevestiging van uw reservering nadat uw overmaking binnen is. Misschien ook leuk als cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis!
Samen op pad
Thomas en Vitus gaan (weer) op pad. We gaan naar de Zwitserse Bergen en nog wel in de winter, dus we kunnen heerlijk genieten van de winterse Zwitserse landschappen. Tijdens de reis worden er drie treinritten gemaakt met de Glacier Express, de MontBlanc Express en met het treintje naar Zermatt (autovrij). We vertrekken op 4 of 11 februari 2023vanuit Hilversum en zijn zeven dagen weg. We sluiten aan op een bestaande reis en er zijn al een paar inschrijvingen vanuit onze parochie. Gaat u ook mee op pad? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar! Meer informatie bij Elly Herms, tel. 06 – 18565977; email: ellyhermsbode@gmail.com.
Verkoop wijn voor Wereld Jongeren Dagen
Een aantal jongeren uit onze parochie wil meegaan met de reis vanuit het bisdom naar de Wereld Jongeren Dagen komende zomer in Portugal. Om deze tweeweekse reis te bekostigen worden er sponsoracties gedaan waaronder de verkoop van bijzondere noveenkaarsen (€ 6,50 per stuk)en overheerlijke rode en witte wijn (€ 10 per stuk)met een speciaal etiket van de Wereld Jongeren Dagen. Op zondag na de viering zijn er jongeren aanwezig om deze wijn te verkopen, maar u kunt de wijn ook bestellen via wjdparochiesblh@gmail.com. U kunt ook een bedrag overmaken naar rekeningnummer NL83 ASNB 883 271 1125 t.n.v. C van der Paardt en M Aue. Met uw aankoop helpt u om deze bijzondere reis voor onze jongeren mogelijk te maken.
Gebed voor de Oekraïne
Christus Jezus,
nu we in stilte voor u staan,
laten we dit vurige gebed tot u opstijgen:
sta niet toe dat er nog langer wapens worden afgevuurd op Oekraïne!
Ontvang hen die sterven door geweld en oorlog in uw liefde,
troost hun rouwende families,
toon uw aanwezigheid aan hen die in angst leven of zijn gevlucht.

Ondersteun hen die een verlangen naar vrede koesteren
en die zich, in Oekraïne, Rusland, Belarus of elders,
inzetten voor een einde aan oorlog.

Oog in oog met een ondraaglijk lijden,
geloven we dat uw woorden van liefde en vrede nooit zullen vergaan.
U gaf uw leven aan het kruis,
en opende voor ons een toekomst, zelfs voorbij de dood.

Nu we op weg zijn naar Kerstmis,
zal het licht van uw geboorte ons leiden,
zelfs in het duister,
en ons eraan blijven herinneren dat het kwaad nooit het laatste woord heeft.
En we smeken u: geef vrede in onze dagen.
U bent onze hoop.
(Broeder Alois)
Terugblik Thomasweekend
Het weekend begon op zaterdagmiddag met films. Het was een feest van herkenning. Veel oude bekenden werden gespot op foto’s uit het prille begin, opnames van vieringen en films voor eerdere jubilea. In de mooie viering zondagochtend stonden zowel onze kerkwijding als Christus Koning centraal. Diaken Ton Hekkenberg had een inspirerende overweging over Frans Horsthuis, een Nederlandse priester die besloot zonder geld te willen leven. Na de viering werd er druk nagepraat tijdens de koffie en thee. Bij de veiling waren met name het rode stoeltje uit de Vituskerk en de Rembrandbijbel heel gewild. De veiling heeft een mooi bedrag opgebracht voor de Mariakapel/stilteruimte. Het weekend werd afgesloten met een heerlijke lunch. Al met al een geslaagd weekend. Het was fijn om samen met de parochianen van Blaricum dit feest te vieren. We kijken er naar uit om Sacramentsdag bij hen mee te vieren
Asielzoekers op een boot in Huizen
Het zal u niet ontgaan zijn dat er een boot vol asielzoekers in Huizen aan de kade ligt. Het gaat om ongeveer 160 mannen o.a. uit Syrië, Turkije en Jemen. Er is niet veel te doen op de boot. Gelukkig mogen ze sporten in een nabij gelegen sportaccommodatie. Veel mensen hebben geen sportschoenen. Daarom is er een actie gestart van de IPCI en de diaconieën van de verschillende kerken om geld bijeen te brengen om sportschoenen te kopen. Die actie loopt en wordt gecoördineerd door de Vrijwilligers Centrale Huizen. Ook de Turkse en Marokkaanse Moskee levert haar aandeel omdat men de taal spreekt en men hen welkom heet in hun diensten.

Een aantal mensen wil graag bijdragen aan de hulp voor deze asielzoekers, maar het is zaak dat alles goed gecoördineerd wordt. Dat gebeurt door de Gemeentelijke Vrijwilligers Centrale. Zij zoeken bv. taalmaatjes om de mensen de Nederlandse taal te leren. Ze instrueren de vrijwilligers goed over wat er wel en niet kan en waar je je persoonlijke grenzen moet stellen. Ook houden ze vinger aan de pols bij de verdere ontwikkeling
Waar men nog een beroep op de mensen wil doen is het volgende: Geef een jas en verwarm een hart. In navolging van initiatieven in het land om warme kleding in te zamelen zijn wij in Huizen ook geïnspireerd geraakt en willen wij in de periode van 1 december 2022 tot 31 januari 2023 ook een warme jassen actie organiseren. Versa Welzijn stelt haar locatie “De Draaikom” beschikbaar voor deze actie en verbindt dit met het initiatief ‘het buurthuis als warme huiskamer’. Het is een actie voor en door elkaar. Vaak omdat veel mensen wel een warme jas over hebben. Het mooie van deze actie is dat Iedereen een warme jas kan komen ophangen in De Draaikom. Voorwaarde is wel dat de jas schoon en niet kapot is. Iedereen die het nodig heeft kan een schone en warme jas komen ophalen. Wil jij een jas, sjaal, muts of handschoenen doneren? Breng deze dan naar De Draaikom. De Draaikom is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 15.00 uur.
Voorzitter IPCI BHL Cuno Lavaleije
Ter bemoediging
Advent
Soms staat een muur tussen u en mij,
hij klimt als een ring van mist
langs de decemberschimmel van de winterslaap.Dan worden de uren trager en kouder,
wij kunnen elkander niet raken,
er huilt iets in ons, de vleermuis
van het verdriet hangt aan de dakgoot
van het huis waarin wij heen en weer gaan
als blinden met tastende handen.
De honden klagen aan het tuinhek
in de doodskou van december.O Morgenster, breek door het duister
en graas de schimmel van de winterakker,
begraaf de twijfelkoorts. Klokken en vogels
roept mij wakker.
(Pieter G. Bunckinx, “God in gedichten’)  
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.