Kontaktpunten 21 mei

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Handelingen 1, 12-14, 1 Petrus 4, 13-16, Johannes 17, 1-11a
De eerste lezing is dit weekend uit het eerste hoofdstuk van het boek Handelingen. We lezen dat de apostelen van de Olijfberg terugkeren naar Jeruzalem. Daar gaan ze naar de bovenzaal waar ze samen met de vrouwen, Maria en de broeders van Jezus eensgezind volharden in het gebed.Voorafgaand aan deze lezing wordt verteld dat de apostelen de opdracht hebben gekregen om niet weg te gaan uit Jeruzalem en dat ze binnenkort gedoopt zullen worden met de Heilige Geest. Ze zullen dan de kracht ontvangen om te getuigen van Jezus in Jeruzalem en daarbuiten, tot het uiteinde van de aarde. Daarna wordt Jezus ten hemel opgenomen.Vergeleken met de evangeliën zien we hier iets nieuws. De apostelen komen niet samen in de tempel om te bidden, maar in de bovenzaal, een particuliere ruimte. We lezen later in Handelingen dat ze ook in particuliere huizen bij elkaar komen om samen de maaltijd te nuttigen. Naast de apostelen zijn ook vrouwen aanwezig in de bovenzaal, terwijl alleen mannen in de synagoge bij elkaar komen om te bidden. Vrouwen maken sinds de verrijzenis van Jezus echt deel uit van de gemeenschap. Zij waren het die als eerste bij het graf waren en zagen en geloofden dat Jezus verrezen was. Ook de opdracht om te getuigen over Jezus tot het uiteinde van de aarde is nieuw. In plaats van de focus op Jeruzalem is de focus nu op de hele wereld.Alleen al terugkeren naar Jeruzalem in plaats van te vertrekken naar het vertrouwde Galilea zal moed gevraagd hebben van de apostelen. Daar komt de opdracht om wereldwijd te getuigen dan nog bij. Dit verklaart misschien wel die nadruk op het gebed. Jezus belooft hen de kracht om te getuigen. Het komt dus aan op geloof en dat geloof uit zich in gebed. Uit dat gebed spreekt vertrouwen, het vertrouwen dat wat voor mensen onmogelijk is, mogelijk is bij de Heer.Alleen met eenzelfde vertrouwen kunnen wij in onze tijd kerk zijn. Dit bijzondere begin van het Christendom kan ons daarbij wellicht inspireren. Ook wij mogen erop vertrouwen dat we door eensgezind te volharden in gebed door de Heilige Geest kracht zullen ontvangen.Samen bidden met onze jongeren? Kom danzondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 21 mei 9:30 uur. Jongerenviering/woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 27 mei 19:00 uur. Pinsterwake/Woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 28 mei 9:30 uur. Pinksteren/Eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril, m.m.v. het Thomaskoor
Zondag 4 juni 9:30 uur. Eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 21 mei
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Wereldjongerendagen:
Eind juli gaan een aantal jongeren uit onze parochie voor twee weken naar de Wereldjongerendagen in Portugal. Dit is een kostbare reis die ze via allerlei acties proberen voor iedereen bereikbaar te maken. Daarom vragen we bij deze jongerenviering om uw bijdrage hiervoor.  Uw bijdrage kunt u overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Wereldjongerendagen
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Jongerenviering
Op zondag 21 mei is er in de Thomaskerk in Huizen een jongerenviering die helemaal is voorbereid door jongeren uit Blaricum en Huizen van de oudste navormselgroep. De jongeren hebben zelf teksten en liederen uitgezocht en zijn samen met diaken Ton Hekkenberg ingegaan op de inhoud van de lezingen. U bent van harte welkom bij deze woord- en communieviering tussen Hemelvaart en Pinksteren om 9.30 uur waarin diaken Ton Hekkenberg zal voorgaan.
Pinksterwake
Op de vooravond van Pinksteren, zaterdag 27 mei is er om 19:00 uur een Pinksterwake. In deze viering die voorbereid is door de lekenvieringengroep lezen we twee lezingen die horen bij Pinksteren, één uit Genesis en één uit Handelingen. De eerste lezing is het verhaal van de toren van Babel, binnen de lekenvieringengroep vooral bekend uit onze jeugd, uit de kinderbijbel. Nu lezen we het zoals het in de “gewone” bijbel staat. Uit Handelingen lezen we het verhaal van Pinksteren. Beide verhalen gaan over chaos en over de Geest, maar ze hebben ook iets tegenstrijdigs. Daarover willen we verder met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom.
Verkoop wijn voor de Wereld Jongeren Dagen
Een aantal jongeren uit onze parochie wil meegaan met de reis vanuit het bisdom naar de Wereld Jongeren Dagen komende zomer in Portugal. Om deze tweeweekse reis te bekostigen worden er sponsoracties gedaan waaronder de verkoop van bijzondere noveenkaarsen (€ 6,50 per stuk)en overheerlijke rode en witte wijn (€ 10 per stuk)met een speciaal etiket van de Wereld Jongeren Dagen. Op zondag na de viering zijn er jongeren aanwezig om deze wijn te verkopen, maar u kunt de wijn ook bestellen via wjdparochiehlb@gmail.com. U kunt ook een bedrag overmaken naar rekeningnummer NL83 ASNB 883 271 1125 t.n.v. C van der Paardt en M Aue. Met uw aankoop helpt u om deze bijzondere reis voor onze jongeren mogelijk te maken.
Jongerenbijeenkomst
Op vrijdag 2 juni is er bij de Vituskerk in Blaricum een bijeenkomst van de na-vormselgroepen. Jongeren tussen de 14 en 20 jaar uit Huizen, Blaricum en Laren, zijn van harte uitgenodigd van 18:00 uur tot 20:30 uur. We gaan die avond op zoek naar geluk. We denken na over datgene waar je vrolijk van wordt, over hoe je je ontspant en de stress vermindert, over wat je belangrijk vindt in je leven. Het belooft een gezellige avond te worden. We beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Kom je ook?
Eerste communieviering
Op zondag 4 juni doen 12 kinderen uit Huizen en Blaricum hun eerste communie. De viering is om 11:00 uur in de Vituskerk in Blaricum. U bent van harte welkom bij deze feestelijke viering. Vanwege de eerste communieviering is er in Huizen geen familieviering op 4 juni.
Bijbelleesavond
Op maandag 5 juni van 20.00- 22.00 uur is de laatste bijbelleesavond van dit seizoen. De bijeenkomst is in de Thomaskerk in Huizen. Dit jaar wordt gelezen uit het boek Samuel. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Kevelaerkoor
Ook dit jaar draagt het Kevelaerkoor bij aan de vieringen tijdens de bedevaart op maandag 24 juli. Tijdens de eucharistieviering in de Mariabasiliek zingen we o.a. de vierstemmige Missa brevis van Gounod. Tot nu toe hebben 28 enthousiaste koorleden uit de parochies en geloofsgemeenschappen van midden Nederland en ’t Gooi zich opgegeven maar er is nog plaats voor meer! Sopranen, alten en bassen zijn mooi verdeeld in de stempartijen maar tenoren zijn in het bijzonder van harte welkom. Natuurlijk kunt u zich ook nog aanmelden in een andere stempartij. Op de zaterdagmiddagen 8, 15 en 22 juli zijn de repetities van 14.00 uur tot 16.00 uur in de r.-k. kerk van Hooglanderveen. Voor informatie mailt u naar Henri Schouten hphschouten@gmail.com en bellen mag ook op 0658996831
Bavodag
Elk jaar is er voor alle vormelingen in het bisdom een Bavodag. Dit jaar is die dag op 17 juni. Alle tieners (11-17 jaar) en in het bijzonder de vormelingen van de afgelopen drie jaar zijn welkom in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. De dag is van 10:30 uur tot 16:30 uur. Er zullen verschillende workshops zijn, maar ook muziek, sport en spel ontbreken niet. De dag wordt afgesloten met een heilige Mis samen met de bisschop. Meer informatie en aanmelden via deze link
De kosten zijn € 5,- per persoon (deelnemer of begeleider). Iedereen wordt gevraagd een lunchpakket mee te nemen. Er wordt gezorgd voor frisdrank en snacks.
Wereldcommunicatiedag
Zondag 21 mei, de zondag voor Pinksteren, is het Wereldcommunicatiedag. Paus Franciscus publiceerde voor deze dag een boodschap met als thema: “Spreken met het hart: De waarheid in liefde.”Als we met een zuiver hart luisteren, zijn we ook in staat in liefde de waarheid te zeggen, aldus paus Franciscus.

Wanneer we hartelijk communiceren, beminnen we degenen die naar ons luisteren. Voor paus Franciscus is de heilige Franciscus van Sales (1567-1622) een inspirerend voorbeeld. In het begin van de zeventiende eeuw was hij bisschop van Genève waar theologen verhitte discussies voerden met de calvinisten. Zijn bereidheid om geduldig met iedereen in gesprek te gaan maakte hem tot een buitengewone getuige van God. Hij was ervan overtuigd dat, om goed te spreken, het voldoende is om op de juiste wijze lief te hebben.

De paus staat ook kort stil bij het synodale proces. In de Kerk is een grote behoefte aan een luisterende houding. Wanneer we onbevooroordeeld luisteren, “geven we ruimte aan het spreken in Gods stijl die gevoed wordt door nabijheid, barmhartigheid en tederheid”, aldus paus Franciscus. Hij droomt van een kerkelijke communicatie die onder leiding van de heilige Geest nieuwe wegen vindt voor een vriendelijke en profetische verkondiging die de relatie met God en de naaste centraal stelt en nooit waarheid en liefde scheidt. U kunt de Nederlandse vertaling van de boodschap van de paus lezen via deze link.  
Gebed om vrede
Vrede voor ons

Goede God,
vanuit alle duisternis
van oorlog, van hardheid, van geweld
komen we bij U met ons gebed
om vrede, om zachtheid, om liefde.
Vanuit duisternis en kou
komen we bij U met ons gebed
om licht en warmte.

God,
koester en verwarm de hoop in ons,
in de ziel van ieder
die zich bij Oekraïne betrokken weet
en uiteindelijk in de ziel van ieder op aarde.
Koester en verwarm de hoop in ons
op een wereld van recht en vrede
waarin Uw wil geschiede
Uw Koninkrijk kome.

Dat er een tijd zal zijn
aan angst en pijn voorbij.
Dat er een tijd zal zijn
aan vijandschap en strijd voorbij.
Dat er een tijd zal zijn
van licht en van liefde.

Zo bidden wij U.
In Jezus’ Naam.
Amen
(Ds. René de Reuver / Ds. Karin van den Broeke)
Afwezig
Het secretariaat is door omstandigheden de komende tijd beperkt bezet. Daardoor kan het wat lastiger zijn om telefonisch contact op te nemen met het secretariaat. Uw mail wordt gewoon gelezen. 
Ter bemoediging

Als er muren voor ons staan,
doe ons dan de gaten zien
waar het licht doorheen valt,
waardoorheen we verder kunnen kijken.

Als er bergen voor ons oprijzen,
doe ons dan de paadjes zien
waar onze voeten kunnen gaan,
waarlangs we verder kunnen komen.

Als de mist ons overvalt,
doe ons dan de kansen zien
om stil te staan, stilte te voelen
waarin we bij U kunnen komen.

En God, misschien,
als we moed hebben,
help ons dan het ook te maken:
die gaten, die paadjes, die kansen.
Amen
(Harmke Heuver)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.