Kontaktpunten 4 juni

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Handelingen 2, 1-11, 1 Korintiërs 12, 3b-7.12-13, Johannes 20, 19-23
Dit weekend lezen we in Exodus dat Mozes de Sinaï bestijgt zoals de Heer bevolen heeft. De Heer daalt neer in een wolk en komt bij hem staan. Hij is een barmhartige en medelijdende God, groot in liefde en trouw. Mozes valt op zijn knieën en vraagt de Heer om met hen mee te trekken. Mozes stelt dat het volk halsstarrig is en vraagt de Heer om vergeving daarvoor. De Heer kan het volk beschouwen als zijn eigen bezit.Voorafgaand aan deze gebeurtenis is Mozes al een keer de berg op gegaan waar de Heer hem uitgebreid instrueerde hoe het volk met de stenen tafelen moest omgaan en hoe het volk zich moest gedragen. Mozes ontving de stenen tafelen van het verbond. Daarna echter werd Mozes door een vertoornde Heer teruggestuurd naar zijn volk dat zich misdroeg. Bij terugkeer bleek het volk een gouden kalf gemaakt te hebben wat ze vereerden. Daarop sloeg Mozes de stenen tafelen stuk. In deze lezing gaat Mozes voor de tweede keer de berg op.We vieren dit weekend het feest van de Heilige Drie-eenheid, de Heilige Drievuldigheid. Met Pasen vierden we de verrijzenis van Jezus Christus, met Pinksteren kregen we de Geest. Nu komt het allemaal samen: Vader, Zoon en Heilige Geest. Met die heilige Geest kunnen gebeurtenissen worden overstegen. Zoals Mozes de Geest kreeg om voor de tweede keer de berg Sinaï op te gaan om opnieuw stenen tafelen te ontvangen. Mozes laat zich bewegen om nogmaals de berg op te gaan waar God zich opnieuw laat zien. Nu niet als een God die gehoorzaamheid vraagt zoals bij de eerste stenen tafels, maar als een God van barmhartigheid, liefde en trouw. Want in die ene Naam ‘Ik zal er zijn’ heeft Hij vele gezichten. In álle situaties is Hij aanwezig; Steeds anders, maar altijd aanwezig.Deze Geest van God, die in Mozes was en in Jezus, die wij hebben gekregen is onze Helper in alle moeilijke omstandigheden waarmee wij worstelen. Of het de klimaatveranderingen, de oorlog in Oekraïne met al zijn gevolgen zijn, of moeilijkheden in onze gemeenschap of in ons persoonlijke leven, deze Geest geeft kracht, maakt creatief, geeft hoop op verbetering en verder kunnen. Altijd verder.Steun vinden bij de Vader, Zoon en heilige Geest? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk

Zondag 4 juni 9:30 uur. Eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña

Zondag 11 juni 10:00 uur Sacramentsviering/Eucharistieviering in Vituskerk Blaricum. Voorganger pastor Javier Acuña m.m.v. Ceciliakoor en Thomaskoor

Zondag 18 juni 9:30 uur Woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 4 juni
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Pakistan:
In de jaren “90 hebben Alie Cobelens, Joop Wijfjes en Ronald van Dijk als lid van de MOV-groep een bezoek gebracht aan Pakistan. Daar hebben ze Tasawar Gill ontmoet, die tegenwoordig via de stichting STAR, kinderen onderwijs aanbiedt op zomerkampen en daarnaast allerlei activiteiten ontplooit om de verstandhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen te verbeteren.
Elk jaar geeft de parochie een bijdrage aan deze activiteiten. U kunt uw bijdrage voor STAR overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v.Pakistan.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Eerste communieviering
Op zondag 4 juni doen 12 kinderen uit Huizen en Blaricum hun eerste communie. In de viering om 11:00 uur in de Vituskerk in Blaricum ontvangen Constantijn Timmerman, Felix de Groot, Valerie Hanou, Skyler Brouwer, Merel Groen, Naomi Overmars, Lars Overmars, Elliot van der Krogt, Tobias Simonak, Eloise Roberts Jaramillo, Elise Roberts Jaramillo en Zuzanna Kulpa voor de eerste keer de Heilige Communie. U bent van harte welkom bij deze feestelijke viering. Vanwege de eerste communieviering is er in Huizen een gewone eucharistieviering en geen  familieviering op 4 juni.
Bijbelleesavond
Op maandag 5 juni van 20.00- 22.00 uur is de laatste bijbelleesavond van dit seizoen. De bijeenkomst is in de Thomaskerk in Huizen. Dit jaar wordt gelezen uit het boek Samuel. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Sacramentsdag
Op zondag 11 juni vieren we samen met Blaricum Sacramentsdag. De Thomaskerk is dan dicht en we komen om 10:00 uur samen in de Vituskerk in Blaricum. Tijdens de viering wordt gezamenlijk gezongen door het Thomaskoor en het Ceciliakoor. Aansluitend aan de viering is de Sacramentsprocessie. U bent voor zowel de viering als voor de processie van harte uitgenodigd.
Portugese maaltijd
Een aantal jongeren uit Huizen en Blaricum gaan deze zomer naar de Wereld Jongeren Dagen in Lissabon, maar dat is een nogal prijzige reis. Om hier geld voor in te zamelen organiseren zij op 10 juni in de Thomaskerk een Portugees 3-gangen diner. Jong en oud zijn van harte welkom. Lijkt het u leuk om hier bij te zijn, dan kunt u zich inschrijven via wjdparochiehlb@gmail.com. Het diner kost € 25,-. Het eerste drankje is inbegrepen. De inloop is vanaf 18:00 uur en het diner begint om 18:30 uur. Het belooft een gezellige avond te worden onder het genot van een heerlijke maaltijd.
Boekenmarkt voor Mariakapel
De plannen voor de Mariakapel worden steeds concreter. Een bevriende architect heeft nagedacht over een intieme, uitnodigende kapel binnen de Thomaskerk. We hopen snel meer over de plannen te kunnen vertellen. Maar zo’n kapel komt er niet voor niets. Naast een goed ontwerp is er ook geld nodig. Daarom organiseren we een boekenmarkt. Op vrijdag 30 juni kan iedereen die nog boeken over heeft ze brengen tussen 15.00 uur en 20.00 uur en Op zaterdag 1 juli vindt de boekenmarkt plaats tussen 10.00 uur en 16.00 uur in de Thomaskerk. Naast boeken zijn ook puzzels welkom.
Fietstocht en tuinfeest
Op zondag 9 juli is het weer zover: parochianen uit Blaricum, Huizen en Laren kunnen zich inschrijven voor de jaarlijkse fietstocht, gevolgd door een heerlijk koud en warm buffet, dit alles georganiseerd door de activiteitencommissie van de Vituskerk in Blaricum. U kunt zich inschrijven voor deze feestelijke dag tot zondag 25 juni via een inschrijfformulier dat u achterin de kerk en in de Zaaijer vindt, of dat u kunt downloaden via deze link. De fietstocht start om 13.00 uur vanaf de pastorietuin van de Vituskerk in Blaricum. Tot de tijd van vertrek kunt u een gratis consumptie gebruiken (koffie, thee, limonade).
Bavodag
Elk jaar is er voor alle vormelingen in het bisdom een Bavodag. Dit jaar is die dag op 17 juni. Alle tieners (11-17 jaar) en in het bijzonder de vormelingen van de afgelopen drie jaar zijn welkom in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. De dag is van 10:30 uur tot 16:30 uur. Er zullen verschillende workshops zijn, maar ook muziek, sport en spel ontbreken niet. De dag wordt afgesloten met een heilige Mis samen met de bisschop. Meer informatie en aanmelden via deze link
De kosten zijn € 5,- per persoon (deelnemer of begeleider). Iedereen wordt gevraagd een lunchpakket mee te nemen. Er wordt gezorgd voor frisdrank en snacks.
Gebed om vredeVrede voor ons

Goede God,
vanuit alle duisternis van oorlog, van hardheid, van geweld
komen we bij U met ons gebed om vrede, om zachtheid, om liefde.
Vanuit duisternis en kou
komen we bij U met ons gebed om licht en warmte.

God,
koester en verwarm de hoop in ons,
in de ziel van ieder die zich bij Oekraïne betrokken weet
en uiteindelijk in de ziel van ieder op aarde.
Koester en verwarm de hoop in ons
op een wereld van recht en vrede
waarin Uw wil geschiede
Uw Koninkrijk kome.

Dat er een tijd zal zijn
aan angst en pijn voorbij.
Dat er een tijd zal zijn
aan vijandschap en strijd voorbij.
Dat er een tijd zal zijn
van licht en van liefde.
Zo bidden wij U.
In Jezus’ Naam.
Amen
(Ds. René de Reuver / ds. Karin van den Broeke)
Pinkstergroet
Ieder jaar met Pinksteren groeten Huizense kerken elkaar met bloemen. Bloemen die iets zeggen over het Pinksterfeest, het feest van de Heilige Geest. De liturgische kleur is rood. Een kleur die vuur en bezieling oproept, waardoor je met hart en ziel geraakt wordt. In de schikking zien we een verticale lijn. Deze lijn verwijst naar de komst van de Geest als een geschenk uit de hemel. Er is ook een horizontale lijn. Deze lijn verwijst naar het leven op aarde. Daar geeft de Geest inspiratie – is helper en trooster. Daar is de Geest – als het ware – de actuele nabijheid van God. In het hart van de schikking zijn oranje-rode bloemen te zien. Rood is ook de kleur van de liefde door alle lijden heen. Vuur dat niet uitdooft, liefde die blijft. De volgende tekst hoort bij de schikking:
In naam van ons geloof
hebben we het recht en de plicht
in vuur te raken
voor de dingen van deze aarde.
(Door P. Teilhard de Chardin)
Pinksterbrief voor Caritas en Diaconie
De Nederlandse R.-K. bisschoppen hebben een pinksterbrief geschreven aan alle betrokkenen bij activiteiten voor caritas en diaconie in de parochies. Zij willen hen daarmee een hart onder de riem steken bij dit belangrijke werk ‘in het hart van de Kerk’. ‘Caritas en diaconie maken het verschil in het leven van mensen. Waar het leven wordt bedreigd, waar mensen zorg nodig hebben, geven caritas en diaconie kracht’, schrijven de bisschoppen. ‘De groeiende armoede, maar ook de komst van vluchtelingen en migranten roepen ons op om in actie te komen. Christus geeft ons het voorbeeld door oog te hebben voor mensen, juist voor hen die aan de rand van de samenleving staan.’ U kunt de hele brief lezen via deze link.  
Afwezig
Het secretariaat is door omstandigheden de komende tijd beperkt bezet. Daardoor kan het wat lastiger zijn om telefonisch contact op te nemen met het secretariaat. Uw mail wordt gewoon gelezen. 
Ter bemoediging
God met de vele gezichten

Er was eens een marmeren troon aan de poort in het oosten van een grote stad. Op deze troon zaten duizend koningen die blind waren aan het rechteroog, en duizend koningen blind aan het linkeroog, en duizend koningen met licht in beide ogen. Allen riepen zij tot God dat Hij zich zou vertonen, zodat zij Hem konden zien, maar allen gingen het graf in zonder dat hun wens vervuld was.

Toen de koningen waren gestorven kwam er een arme man, barrevoets en hongerig, en ging op de troon zitten. ‘God’, fluisterde hij, ‘de mensenogen kunnen het niet verdragen regelrecht naar de zon te kijken, want zij worden verblind. Hoe zouden zij dan, Almachtige, regelrecht naar U kunnen kijken? Heb medelijden, Heer. Temper uw kracht, wend uw heerlijkheid naar mij toe, opdat ik, die arm en bedroefd ben, U moge zien!’

Toen… werd God een stuk brood, een beker koud water, een warme jas, een hut, en voor de hut een vrouw, die haar kind liet drinken. De man strekte zijn armen uit en glimlachte gelukkig. ‘Dank U, Heer’, fluisterde hij, ‘U hebt uzelf vernederd om mijnentwil. U werd brood, water, een warme jas en mijn vrouw en zoon, opdat ik U zou kunnen zien. En ik zag U. Ik buig mij neder en aanbid uw geliefde gedaante met de vele gezichten.’
(N. Kazantzakis, E.K. Duchatelez: God ontmoeten; Altiora, Averbode/Helmond, 1979)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.
 Facebook