Gezinsviering 6 maart

Wat is de hemel volgens groep 8 kbs De Bijvanck

Groep 8 van de kbs de Bijvanck heeft opgeschreven wat volgens hen de hemel is. De kinderen hebben dat opgeschreven in Hemel gebedjes KBS de Bijvanck.

Foto’s van deze gezinsviering

De Rots

Spiegelverhaal bij Mattheus 7, 21-27

Marianne gaat morgen trouwen! Met Peter.

Ze kennen elkaar al een paar jaar en zijn nog steeds verliefd. Het leven is nog nooit zo mooi geweest!

Morgen is de grote dag, ze is best wat nerveus. Peter is nog even wat regelen met de muziek. De jurk is prachtig, maar wel een beetje strak. Haar moeder heeft haar net geholpen. Straks moet ze alleen nog naar de kapper.

“Maar hoe zal het zijn met Peter, als we getrouwd zijn… over een paar jaar, over 30 jaar….?”, denkt Marianne.

“Hoe hebben jullie het altijd zo goed met elkaar kunnen hebben?”

“Weet je, daar wilde ik ook net over beginnen!”, zei haar moeder verrast.

“Toen wij 30 jaar geleden trouwden, hadden we een heel goede priester. Een beetje ouderwets. Maar wel heel aardig. We moesten wel 12 avonden bij hem komen. Dat heb ik wel eens verteld. Marianne knikte.

Hij kwam natuurlijk altijd met Bijbelverhalen en had daar dan weer zijn eigen verhaal bij. Soms vertelde hij wel een half uur achter elkaar, maar het was nooit langdradig.”

“Natuurlijk was ik ook nerveus, net als jij. We waren ook druk met alles voorbereiden, we hadden niet veel geld. Soms had ik die avonden ook liever wat anders gedaan. Maar wat mij toen echt getroffen had was het verhaal dat hij vertelde op de laatste avond: over de keus die je hebt tussen het bouwen op rotsen of op zand.”

“Hoe ging het dan?”

“Nou, het begint ermee dat Jezus de leerlingen waarschuwt, dat ze niet zomaar de hemel binnenkomen.

De priester vroeg hierna aan je vader wat hij wilde doen na ons huwelijk.

Je vader begon over werk, kinderen krijgen, geld verdienen. Dat soort dingen.

De priester zei toen: ”ik wil niet vervelend zijn, maar ik heb jullie net verteld over de hemel en hoe Jezus zijn leerlingen waarschuwt. Alles wat je me net verteld kun je echt niet meenemen naar de hemel.

Je vader zei zoiets van: “ja, maar we gaan nu trouwen. We hebben daarna nog veel tijd om aan de hemel te denken.”

De priester zei: “Gaan jullie je huis op een rots bouwen of op zand? Je hebt net gehoord wat Jezus hierover zegt. Wat zal er gebeuren als er dingen fout gaan: je verliest je baan, je geld is op, er gaat iets mis met je kinderen, misschien gaan jullie ook uit elkaar? Bouwen jullie niet op zand?”

Ik vroeg de priester: “maar in Nederland bouwen we toch allemaal op zand”!

Hij glimlachte: “Ja, maar dat is ook niet de bedoeling van deze vergelijking. Weten jullie wat Jezus bedoelde met het bouwen op rots of op zand?”

Je vader: ”Een rots is steviger”

“En wat bedoelt Jezus met een huis bouwen?”

We bleven maar stil.

“Hij bedoelt dat je je leven leeft vanuit een zekere basis.

Hele gewone dingen, die jullie eigenlijk allebei goed doen. Zoals geloven. Zoals het goed willen doen. Niet alleen voor jezelf goed zijn, maar ook voor anderen.

De rots zelf is Jezus Christus. Als hij jullie voorbeeld is – en blijft – dan kunnen jullie tegen een stootje. Als jullie beiden Jezus als basis nemen, of als fundament waar je je huis op bouwt, dan staan jullie stevig.”

“De waarschuwing van Jezus geldt ook voor jullie, kies voor een goede basis. Je kiest nu voor elkaar. Ik vraag jullie, net als Jezus, kies samen ook voor de stevige grond.”

“En dat hebben we ook altijd gedaan”. Moeder had tranen in haar ogen.

Marianne pakte haar hand en knikte.

Ze zou het ook aan haar Peter vertellen.