MOV Nieuwsbrief december

NIEUWSBRIEF VAN DE M.O.V.GROEP VAN DE R.K. PAROCHIE HUIZEN-BLARICUM/BIJVANCK VAN DECEMBER 2021.

ADVENTSACTIE

EEN CAMPAGNE VAN VASTENACTIE.

Tijdens de adventsperiode – de periode van vier weken voorafgaand – vragen via de adventsactie aandacht voor de hoop. Hoop op de komst van het Licht. Hoop op een betere wereld! Hoop dat iedereen kan delen in overvloed en dat op een dag alle mensen een waardig leven kunnen leiden. Hoop is nooit vanzelfsprekend. Daarom vertellen we verhalen van mensen die met hun toewijding en hun liefde een verschil maken.

Hoopvolle ontwikkelingen rond de zorg voor moeders en jonge kinderen.

In 2019 was de kindersterfte gedaald tot het laagste punt ooit.

Bij moeders daalde het aantal sterfgevallen met meer dan een derde ten opzichte van 1990.

Het helpt dus enorm deze belangrijke, kwetsbare groep te steunen met concrete hulp en dat geeft hoop!

Adventsactie steunt dit jaar vier projecten die zich richten op goede, bereikbare zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap, de bevalling en de periode erna.

WAT IS ER AAN DE HAND?

De Gazastrook is een smalle strook land, ingeklemd tussen de Middellandse Zee en Israёl.

De mensen in de Gazastrook lijden onder een combinatie van problemen:

Een slepend politiek conflict, instabiliteit, hoge werkeloosheid, diepe armoede en beperkingen  in hun gaan en staan. Ze leven veelal van humanitaire hulp die momenteel echter fors afneemt, onder andere door Covid -19 restricties.

Zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar. Bijna 20% van de zwangere vrouwen is ondervoed en meer dan 30% lijdt aan bloedarmoede en heeft aanvullende voeding nodig.

Ook een groot deel van de kinderen tot één jaar kampt met bloedarmoede . Covid-19 verergert de situatie: nu de gezondheidszorg zich met name richt op het bestrijden van het virus, kan dit ten koste gaan van de zorg van zwangere vrouwen en jonge kinderen.

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

Het doel van het project is om zwangere vrouwen in het Wadi Al Salga-district medische zorg te bieden en om de gezondheid van moeders en jonge kinderen te verbeteren.

In het gebied is geen medisch centrum en veel zwangere vrouwen moeten naar een ander district reizen om medische zorg te krijgen.

De meeste gezinnen kunnen zich de reiskosten en de medische behandelingen niet veroorloven en krijgen dus geen enkele medische ondersteuning tijdens en na hun zwangerschap. De locale caritasorganisatie Caritas Jeruzalem voert het project uit met hulp Vastenactie.

HOE DOEN WE DAT?

Het medische team van Caritas Jeruzalem zal zo’n 200 zwangere vrouwen in het district Wadi Al Salga uitgebreide prenatale zorg bieden.

Daarbij komen de vrouwen voor ze bevallen tenminste vier keer op consult bij het medische team.

Caritas zal ook 1400 zieke kinderen tot vijf jaar behandelen.

Verder leren zij de ouders (meestal de moeders) hoe ze thuis hun zieke kinderen het best kunnen verzorgen.

Wij hopen dat u dit project wilt steunen.

U kan uw bijdrage overmaken op rekening NL77INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen onder vermelding van Adventsactie.