Kontaktpunten 15 mei

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 14, 21-27, Openbaringen 21, 1-5a, Johannes 13, 31-33a. 34-35 
Vorige week lazen we in de eerste lezing over de eerste reis van Paulus en Barnabas door Klein-Azië. Hij verkondigde daar de blijde boodschap en stichtte nieuwe christelijke gemeenten. Dit weekend lezen we over de terugkeer van Paulus en Barnabas. Ze doen dezelfde steden aan en bemoedigen de pas gestichte gemeenten en sporen hen aan tot volharding. Wanneer Paulus en Barnabas terug zijn in hun vertrekplaats brengen ze verslag uit aan de gemeente.
Wij denken vaak dat we in een chaotische wereld leven, waarin veel mensen wegtrekken uit hun eigen land vanwege (natuur)geweld en/of honger. Wij maken bij de mensen die naar ons land toe komen onderscheid tussen “echte” vluchtelingen en economische vluchtelingen. En die laatste groep willen we niet. Groepen in de samenleving wijzen ons op de gevaren van de vermenging tussen verschillende volkeren. Waar blijft onze eigen cultuur dan? De Islam verdringt onze eigen normen en waarden.

Maar als er ooit sprake is geweest van een multiculturele wereld, dan was het wel in de eerste eeuw van onze jaartelling, de tijd van Jezus en de tijd van de Handelingen der apostelen. De toen bekende wereld was enorm in beweging: vrijwel alle volkeren rond de Middellandse Zee en in noordelijke en oostelijke richting waren daarbij betrokken. Dat kwam door het grote en oppermachtige Romeinse Rijk. Daar werd je goedschiks of kwaadschiks onderdeel van.

Mensen waren nieuwsgierig naar nieuwe denkbeelden. Andere culturen werden niet als een bedreiging gezien. Paulus zag er niet tegenop om grote reizen te maken om het Evangelie te verspreiden. Lange, gevaarlijke reizen, waarvan het nog maar de vraag was of je heelhuids terug zou keren! Paulus was niet bang voor mensen die er anders uit zien of andere gewoontes hebben. Hij ging op reis en sprak ze aan.

En is dát niet wat christen-zijn inhoud: Geen angst hebben voor andere gewoonten of een andere huidskleur maar oprecht in de ander geïnteresseerd zijn? Met anderen in gesprek gaan, welke achtergrond die ander ook heeft?

Verder nadenken over de omgang met elkaar? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:

Zondag 15 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg m.m.v. het Thomaskoor

Zondag 22 mei 9:30 uur 1e communieviering / eucharistieviering. Voorganger pastor Andrea Geria

Zaterdag 28 mei 19:00 uur Woord- en gebedsviering. Voorgangers leken

Zondag 29 mei 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Intenties
Uw kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 15 mei
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Onderhoud kerk:Wekelijks zijn er vrijwilligers in onze parochie bezig met het schoonmaken en onderhoud van de Thomaskerk en de tuin. Om dit te kunnen blijven doen hebben we ook materiaal en gereedschap nodig. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummerNL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Onderhoud.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijn:Zondag om 9:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11.00 uur vanuit de Vituskerk    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
We vragen u nog steeds nadrukkelijk om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op twee plekken nog anderhalve meter afstand aan. Deze gebieden zijn aangeven met groene anderhalve meter kaartjesen rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. Bij de vredeswens geven we elkaar geen hand maar maken een gebaar naar elkaar en de collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen.
Nieuws uit de parochie
Vervanging parochiebijeenkomst
De halfjaarlijkse parochiebijeenkomst is standaard op de vierde donderdag van mei. Dat valt dit jaar op Hemelvaartsdag. De bijeenkomst gaat mede daarom niet door, maar wordt vervangen door Tafelen met Thomas op 9 juni.
Tafelen met Thomas
Op donderdag 9 juni vindt de eerste uitgestelde activiteit van de feestweek plaats. Vanaf 18:00 uur bent u welkom in de Thomaskerk voor “Tafelen met Thomas”, een gezellige maaltijd met een goed gesprek. Vanaf 18:30 uur beginnen we echt. We willen nadenken en praten over hoe wij ons samenzijn zien. Jezus getuigt van zichzelf: “Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald” (Joh. 6,51). In deze ene zin ligt het mysterie van de Eucharistie besloten. Het is èn een manifestatie van Gods aanwezigheid èn het is een vriendschapsmaaltijd. De avond zal worden ingeleid door Cuno Lavaleije. Hoe denkt u dat we in de toekomst dit mysterie zullen vieren? Vanwege de beperkte ruimte om te eten in de Thomaskerk vragen we u om u aan te melden bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069).
Eindexamens
Deze week zijn de eerste eindexamens begonnen. We wensen alle jongeren die dit jaar eindexamen doen heel veel sterkte en succes met hun examens.
 
Het Kevelearkoor
Het Kevelaer projectkoor wordt weer opgestart! Voor velen bekend van voorgaande jaren, voor sommigen nieuw. Een mooie gelegenheid om de bedevaart naar Kevelaer op een extra zinvolle manier te beleven en anderen te laten genieten van prachtige koorzang. De eendaagse bedevaart wordt gehouden op maandag 25 juli. Wie zoeken wij? Sopranen, alten, tenoren, bassen die bereid zijn om tijdens een aantal repetities op zaterdagmiddag het repertoire in te studeren om zo samen een prachtig geheel te vormen. De datums van deze repetities zijn op zaterdagen 2 juli in de St. Vituskerk te Blaricum en 9 juli in de St. Jozefkerk te Hooglanderveen, telkens om 14.00u. Wat zingen wij? De meerstemmige Missa brevis van Gounod staat weer op het programma, verder de bekende gezangen uit het lof, zoals Tantum Ergo, Adoro Te enz. Dit alles aangevuld met specifieke koorzang, processieliederen en samenzang uit GvL. De muzikale leiding berust bij dirigent Bas Groenewoud met Hans Rikkert de Koe aan het orgel. Ben je ook enthousiast om mee te zingen of ken je iemand die misschien nieuw is maar wel interesse heeft? Mail dan naar hphschouten@gmail.com

Met zanggroeten van Henri Schouten. 0653700477
Op weg naar Santiago de Compostella
Marion en Kate naderen de grens met Spanje. Ze verwachten komende dinsdag 17 mei de Pyreneeën over te zijn. Het wordt op de overnachtingsplekken steeds drukker met andere pelgrims. Waar ze een paar weken geleden vaak de enige waren op een overnachtingsplek, zijn gites nu soms zelfs al vol of slapen ze met wel tien pelgrims. Soms trekken ze een stuk met anderen op, maar uiteindelijk heeft toch ieder zijn eigen tempo. Sommige mensen lopen de Camino ook met een ezel voor hun bepakking. Dat lijkt makkelijker en sneller, maar met een ezel kun je maar een uur of vier en zo’n 15 km per dag lopen. Dat is een stuk minder dan de 25 tot 30 km die Marion en Kate geregeld lopen.
Heiligverklaring Titus Brandsma
Rector magnificus van de Radboud Universiteit, Han van Krieken: ‘De heiligverklaring van Titus Brandsma zien wij als een bijzondere erkenning voor zijn leven, dat in dienst stond van zijn geloof en zijn zorg voor de medemens en dat gekenmerkt werd door zijn hoogstaande moraal en moed. Brandsma was voorvechter van gerechtigheid en waarheid in de samenleving. Het gezamenlijke belang kreeg bij hem altijd voorrang boven eigenbelang en prestige. Hij bood weerstand aan een systeem van onderdrukking, discriminatie, onvrijheid en onmenselijkheid. Daarmee is hij tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen.’

Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij kwam om het leven in concentratiekamp Dachau, een half jaar nadat hij wegens zijn verzet tegen het nationaalsocialisme door de nazi’s was gearresteerd. In 1985 werd Titus Brandsma al zalig verklaard. Eind 2021 erkende Paus Franciscus al het wonder dat wordt toegeschreven aan Brandsma: de genezing van de Amerikaanse pater Driscoll.  U kunt de viering op zondagochtend 15 mei waarin hij samen met negen anderen heilig wordt verklaard volgen via de KRO op NPO 2. De plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad begint zondag om 10.00 uur. De televisieregistratie wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 2. Het commentaar is van Wilfred Kemp. Voorafgaand aan de viering, vanaf 9.30 uur, presenteert Leo Fijen live vanuit Bolsward (vlakbij Titus’ geboorteplaats Ugoklooster) een gespreksprogramma over de betekenis van deze heiligverklaring
Gebed voor de Oekraïne

God van vrede en gerechtigheid,
we bidden vandaag voor de mensen in Oekraïne
we bidden om vrede en het neerleggen van de wapens
we bidden voor allen die bang zijn voor de dag van morgen,
dat uw Geest van troost/sterkte hen nabij zal zijn.
We bidden voor hen met macht over oorlog en vrede
om wijsheid, onderscheidingsvermogen en barmhartigheid
dat deze hen leiden in hun beslissingen.
Bovenal bidden we voor elk van uw kostbare kinderen, in gevaar en angst
dat U hen houvast geeft en bewaart.
Dat bidden wij in de naam van Jezus, de Vredevorst.
(Aartsbisschop Justin Welby, Aartsbisschop Stephen Cottrell) 
Open Kloosterdag – Dit zijn wij!
Alweer voor de tiende keer wordt Open Kloosterdag gehouden. Zo’n 25 kloosters zetten zondag 15 mei 2022 hun deuren open om bezoekers te verwelkomen. Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat religieus leven een eigentijdse levenskeuze is. Zij willen tonen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven.
Dit zijn wij! Is het thema van deze Open Kloosterdag. De zusters, paters en broeders laten
Eén van de kloosters die open deze dag zien wie zij zijn en waar zij voor staan. Ze vertellen waarom zij kiezen voor een leven als religieus; om zich in te zetten voor anderen; hun leven te wijden aan mensen en aan God.

zijn, is Klooster Casella, Soestdijkerstraatweg 145, 1213 VZ Hilversum. Casella is een kloostergemeenschap gericht op stilte, gebed en gastvrijheid. Centraal staat het liefdevol samenleven in relatie met elkaar en met God. De zusters bieden een open huis voor jonge mensen die op zoek zijn naar stilte en ontmoeting. Voel je welkom en kom naar onze inspirerende plaats in de Hilversumse bossen! Het programma begint om 15:00 uur met ‘Samen in gesprek’ over teksten van Augustinus. Om 16:00 uur is er koffie/thee en daarna om 16:30 uur de afsluitende viering. Meer informatie vindt u via www.casella.nl.
Ter bemoediging
Die zachte fluistering,
was jij dat God?
Heel zacht, heel stil, haast ongemerkt?
Zó dat ik het eerst niet hoorde?

Luisterde ik niet goed?
Sprak jij te stil?
Of hoorde ik je niet
omdat jouw aanwezigheid zo vanzelf spreekt,
en jouw fluistering er altijd is?

Net als de wind,
die door de bomen ruist,
die mijn gezicht streelt,
en die pas opvalt als hij zwijgt.
Zoals de lucht
die ik in- en uitadem
er altijd is.
Ongemerkt.
Gewoon.
Onmisbaar.

Ik mocht je gaan ervaren, God,
in de warmte van mens tot mens,
in een blik, een handdruk, een gebaar.
En gaandeweg de rit,
langzamerhand, op kousenvoeten,
ben ik het gaan horen:
jouw roep naar mensen,
en naar mij.

Blijf ons toch roepen, God!
(www.kuleuven.be) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.