Kontaktpunten 14 aug

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Jeremia 18, 4-6, 8-10, Hebreeën 12, 1-4,  Lucas 12, 49-53
De eerste lezing is uit het derde deel van het boek Jeremia en wordt toegeschreven aan Baruch, vriend en secretaris van de profeet. Deze geeft een beschrijving van de gebeurtenissen die plaatsvonden vlak vóór en tijdens de Babylonische ballingschap die in 586 voor Christus begint. Egypte en Babylon strijden om politieke zeggenschap over de regio, onder andere ook over Juda. In tegenstelling tot koning Zedekia en aanzienlijke Judeeërs adviseert Jeremia om zich over te geven aan Babylon. Dat wordt hem niet in dank afgenomen en hij wordt tot twee maal toe gevangen genomen.
We lezen hoe tijdens de tweede gevangenneming de koning instemt met het doden van Jeremia en deze in een leegstaande put wordt neergelaten en daar half wegzakt in de modder. De Ethiopiër Ebed-Melek pleit bij de koning om Jeremia te redden. De koning stemt hiermee in en geeft zelfs aan dat Ebed-Melek drie mannen moet meenemen om Jeremia voor hij sterft uit de put te halen. De koning lijkt in dit verhaal nogal wispelturig. Eerst geeft hij toestemming om Jeremia te doden en even later mag hij gered worden. Maar is dat niet heel herkenbaar? Is wispelturigheid en verdeeldheid geen inherent onderdeel van ons leven? Wij kunnen ontzettend worstelen met onze wispelturigheid. Het kan een heel gevecht zijn om je jaloezie om te buigen in liefde en warmte. Om je boosheid te veranderen in zachtheid. Om je hebzucht te verleggen naar vrijgevigheid. Het kan dat je op de ene dag er zo over denkt en de andere dag weer anders. Dat je het ene moment heel liefdevol, kalm en vriendelijk bent en een ander moment je geduld niet meer kan bewaren. Soms voel je je kalm en soms voelt het alsof er een storm in je woedt. Je kunt je zo anders voelen, dat je jezelf even niet meer herkent. Maar zelfs als je het helemaal niet meer ziet zitten, je net als de profeet Jeremia met beide benen in de modder diep in de put zit, je je net als de koning hebt laten verleiden tot een verkeerde keuze, mag je erop vertrouwen dat er een moment komt dat je overeind kunt komen en door kunt gaan, dat je de kans krijgt je fout te herstellen. Jeremia kon niet op eigen kracht uit te put klimmen, de koning kon niet zonder hulp zijn fout herstellen, maar handen uit onverwachte hoek kwamen hen te hulp. Verder nadenken over verdeeldheid?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk:
Zondag 14 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 21 augustus 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 27 augustus 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 28 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 14 augustus
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Bisdom:Onze parochie betaalt, net als alle andere parochies maandelijks een financiële bijdrage aan het bisdom en daarom vragen wij u ook geregeld om een bijdrage. Dit bedrag is bestemd voor de organisatie van het bisdom en voor de ondersteuning van de parochies bij hun werk. U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Bisdom.Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden vanuit de Thomaskerk zijn:Zondag om 9:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 10.00 uur vanuit de Vituskerk    De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Corona-maatregelen 
We vragen u nog steeds nadrukkelijk om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk. We houden op één plek nog anderhalve meter afstand aan. Dit gebied is aangeven met groene anderhalvemeter-kaartjes en rode kruisen. Laat hier steeds twee stoelen leeg tussen u en uw buurman of buurvrouw. De collecte vindt aan het eind van de viering plaats. We vragen u dringend om thuis te blijven bij klachten die op corona kunnen wijzen
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 27 augustus om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen over het bezoek van Jezus aan een farizeeër op een sabbat en de genezing van een zieke. Een verhaal dat niet op zichzelf staat. Wat is het verband met andere genezingsverhalen op de sabbat en met andere bezoeken aan farizeeërs? En wat is de relatie met ons en ons leven? Daarover willen we verder met u nadenken. U bent van harte welkom.
Afscheid pastor Andrea Geria
Op zondag 4 september nemen we afscheid van pastor Andrea Geria. Onze bisschop heeft hem gevraagd om vanaf medio september te gaan werken als pastoor in solidum in de regio’s Hoorn en West-Friesland Zuidoost. Pastor Andrea Geria heeft vanaf 2015 eerst als diaken en daarna als priester gewerkt in onze parochie. We vinden het erg jammer dat hij ons gaat verlaten. Op zondag 4 september 9.30 uur nemen we tijdens de familieviering afscheid van hem. Aansluitend aan de viering is er een afscheidsreceptie waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Als cadeau voor pastor Andrea willen we geld inzamelen. Hij is aan het sparen voor een andere auto. In de hal van de kerk vindt u de melkbus waarin u uw bijdrage kunt doen. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar het rekeningnummer: NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. R.K. parochie Huizen/Blaricum-Bijvanck, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau A. Geria.
Rouwgroep najaar 2022
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans.
Voor mensen die langer dan een halfjaar geleden een ingrijpend verlies leden organiseren we zes bijeenkomsten op woensdagmiddag in de Thomaskerk: 14 en 28 september, 12 en 26 oktober, 9 en 23 november. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Meer informatie vindt u in de folders in de hal van de kerk.
Aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 10.
Aanmelden kan bij Henk Veerman (veermanh@hotmail.com), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com)
Boekenmarkt voor Kinderhuis
Op zaterdag 10 september 2022 is er van 10:00 tot 16:00 uur een boekenmarkt in de Thomaskerk. De opbrengst komt ten goede van het 25-jarige Kajantó Maria Kindertehuis in Álesd. Het kinderhuis Kajantó Maria viert dit jaar dat al 25 jaar lang kinderen een veilig thuis wordt geboden. De Roemeniëgroep uit Huizen was betrokken bij de start en ondersteunt het Kinderhuis nog steeds. In 2019 organiseerden we daarvoor een boekenmarkt. Na Corona doen we dat nu voor de tweede keer, kort na de wereldwijde ‘read a book day’ (6 september). Heeft u in de zomervakantie uw boeken uitgelezen, of staan ze in de weg? Breng uw oude boeken (platen, cd’s en puzzels mogen ook) dan naar ons op vrijdag 9 september a.s. van 18.00-20.00 uur in de Thomaskerk Huizen. Brengt u boeken, kunt u direct al even snuffelen! Op zaterdag 10 september opent de boekenmarkt om 10:00 uur. Kom gerust zoeken naar uw nieuwe favoriete boek, of een stuk taart eten! Om 14:00 uur is er een speciaal literair intermezzo, in de vorm van een verteld verhaal. De markt sluit om 16:00 uur. Vindt u het leuk om deze dagen met ons mee te doen, als boekensorteerder of koffieschenker? Dan bent u ook van harte welkom! Neem daarvoor gerust contact op met Marianne Hartong (06-44388251). Als u meer informatie wilt over de Roemeniëgroep, kijk dan eens op deze webpagina.
De Facebook pagina van het Kinderhuis vindt u hier.
Tot ziens op 9 en 10 september!
Roemeniëgroep Huizen
Gebed voor de Oekraïne
 God van vrede en gerechtigheidwe bidden vandaagvoor de mensen in Oekraïne. We bidden om vrede enhet neerleggen van de wapens.We bidden voor allendie bang zijnvoor de dag van morgen,dat uw Geest van troost hen nabij zal zijn. We bidden voor hen met machtover oorlog en vredeom wijsheid, onderscheidingsvermogenen barmhartigheiddat deze hen leiden in hun beslissingen. Bovenal bidden we voor elkvan uw kostbare kinderen,in gevaar en angst, dat Uhen houvast geeft en bewaart. Dat bidden wij in de naam van Jezus, de Vredevorst.Moeder van vrede, bid met ons,Amen
Maria Tenhemelopneming
Op maandag 15 augustus vieren we dat Maria, als eerste verloste mens, door haar Zoon Jezus ten hemel is opgenomen. Zij kon niet in de dood blijven maar werd meteen met lichaam en ziel door de Heer opgenomen. Zij is onze hoop want ook wij mogen op een dag met lichaam en ziel opgenomen worden in de Eeuwige Liefde van de Vader. Maria Tenhemelopneming geldt voor de Katholieke Kerk als het belangrijkste Mariafeest. Het feest lijkt zich te hebben ontwikkeld uit de jaarlijkse viering van de wijding van een Maria-kerk op de weg van Jeruzalem naar Betlehem. Het werd al rond 430 gevierd.
Op Maria Tenhemelopneming vond en vindt de wijding van de kruidwis plaats. Een overlevering verhaalt van de apostelen die bij het bezoek aan het graf van Maria in de plaats van haar lichaam, bloemen en geurend kruid aantroffen. Een kruidwis is een bos kruiden samengesteld uit zeven planten: twee onheilafwerende planten (Koninginnenkruid, Leverkruid, Wilde marjolein, Koningskaars, Sint-Janskruid, Wilgenroosje en/of Klaproos), twee helende planten (Valeriaan, Duizendblad, Boerenwormkruid, Echte Kamille, Tormentil, Bijvoet en/of Absintalsem), korenaren van rogge en tarwe en het groene blad van de walnoot. Er is die dag geen viering in de Thomaskerk, maar u bent van harte welkom bij de viering om 19:15 uur in de Vituskerk in Blaricum. Pastor Mikel Palić gaat voor in deze eucharistieviering.
Vakantie
Pastor Andrea Geria is op vakantie tot en met 22 augustus. Het secretariaat is vanwege vakantie gesloten tot en met 29 augustus. Uw email en voicemails worden wel afgehandeld, maar het kan een paar dagen langer duren.
Ter bemoediging
Ik ben een piepklein stukjevan het wonderen bóven mijn pet gaat zóveel méérdan er onder
(Toon Hermans’)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.