Kontaktpunten 28 mei

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Handelingen 2, 1-11, 1 Korintiërs 12, 3b-7.12-13, Johannes 20, 19-23
We lezen dit weekend het verhaal van Pinksteren uit het boek Handelingen. Allen zijn bij elkaar als uit de hemel een gedruis als een hevige wind komt. Er verschijnt iets dat op vuur lijkt en zich in tongen verdeelt en zich op ieder van hen neerzet. Ze worden vervuld van de heilige Geest en beginnen in vreemde talen te spreken. Joden uit allerlei volkeren horen hen nu spreken in hun eigen taal en zijn vol verwondering omdat het Galileeërs zijn die ze in hun eigen taal horen spreken van Gods grote daden.

Het was die dag, toen in Jeruzalem, feest. Alle vrienden van Jezus waren bij elkaar op één plek. Waarschijnlijk om Sjavoeot, het Joodse Wekenfeest, te vieren. Ze wilden samen eraan terugdenken, hoe God zijn volk in de woestijn in een vuur- en wolkkolom in Mozes nabij kwam en hoe hij hen na 50 dagen doelloos op de vlucht vanaf de berg Sinaï de stenen tafelen met de tien geboden heeft gegeven. Dat was toen een opluchting. Eindelijk was er iets van oriëntatie. Ze wisten weer welke kant ze op moesten.

Dit was waarschijnlijk ook waar de vrienden van Jezus op hoopten. Ook zij liepen al 50 dagen verloren rond, want Jezus had hun verlaten en was naar zijn Vader in de hemel gegaan. Toen gebeurde het plotseling. Niemand snapte wat met ze gebeurde, maar ze waren vol van de heilige Geest en iedereen verstond elkaar.

We leven in een wereld vol spraakverwarring. We leven vaak langs elkaar heen. Zelfs al doe je je best om de ander te bereiken, soms lukt het gewoon niet.In onze diversiteit stuiten we vaak op onbegrip. Hoe moeilijk is het om elkaar te verstaan, te begrijpen. Staan we wel open voor wat een ander belangrijk vindt?

Met Pinksteren gebeurt er iets bijzonders. De Geest laat ons elkaar verstaan. Kijk maar naar al die leerlingen. Ze kunnen zomaar de ander bereiken en echt contact maken. Echt een wonder. Maar wat was dat wonder eigenlijk: dat de leerlingen zich aanpasten naar andere talen of dat de anderen hen begrepen, een spreekwonder of een hoorwonder? Zou de Heilige Geest niet op beide manieren werken? Zowel bij de zender als bij de ontvanger. Als de Geest ons elkaar laat verstaan, als we recht doen aan elkaar en we begrip hebben, dan komt er ruimte , verbondenheid en eenheid, samengestroomd rond Gods taal van liefde. Dat is waar de Geest voor zorgt.

Samen Pinksteren vieren? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 27 mei 19:00 uur. Pinsterwake/Woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 28 mei 9:30 uur. Pinksteren/Eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril, m.m.v. het Thomaskoor
Zondag 4 juni 9:30 uur. Eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 11 juni 10:00 uur Sacramentsviering/Eucharistieviering in Vituskerk Blaricum. Voorganger pastor Javier Acuña m.m.v. Ceciliakoor en Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 28 mei
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. collectegeld.
Week Nederlandse missionarissen:
De Week Nederlandse Missionaris (WNM) steunt missionarissen en missionair werkers financieel in hun persoonlijke welzijn. Zo betaalt de WNM de ziektekostenverzekering of vult de AOW-premie aan, en draagt bij aan een welverdiend verlof in Nederland. Het thema dit jaar is “Geloven in de ander, samen een missie“. Steun het werk van deze bevlogen missionarissen en missionair werkers. Uw bijdrage kunt u overmaken naar rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. Week Nederlandse missionarissen.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.

De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Pinksterwake
Op de vooravond van Pinksteren, zaterdag 27 mei is er om 19:00 uur een Pinksterwake. In deze viering die voorbereid is door de lekenvieringengroep lezen we twee lezingen die horen bij Pinksteren, één uit Genesis en één uit Handelingen. De eerste lezing is het verhaal van de toren van Babel, binnen de lekenvieringengroep vooral bekend uit onze jeugd, uit de kinderbijbel. Nu lezen we het zoals het in de “gewone” bijbel staat. Uit Handelingen lezen we het verhaal van Pinksteren. Beide verhalen gaan over chaos en over de Geest, maar ze hebben ook iets tegenstrijdigs. Daarover willen we verder met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom.

Tweede Pinksterdag
Op maandag 29 mei, tweede Pinksterdag, is er geen viering in de Thomaskerk. U bent van harte welkom om 10:00 uur in de Vituskerk in Blaricum. We vieren die dag het feest van de Heilige Maria, Moeder van de Kerk.
 
Laatste Kans
Tot 31 mei kunnen jongeren zich aanmelden voor de Wereld Jongeren Dagen. Er zijn al veel aanmeldingen, ook uit onze parochie. De Wereld Jongeren Dagen biedt jongeren een geweldige kans om te groeien in geloof, in verbondenheid met leeftijdgenoten, en met vreugde terug te keren om te bouwen aan de Nederlandse kerk van morgen. Meer informatie en aanmelden via www.wjd.nl. Als je in contact wilt komen met de groep jongeren uit onze parochie die meegaan, mail dan naar wjdparochiehlb@gmail.com
1e Vrijdagviering
Sacramentsdag valt eigenlijk op donderdag 8 juni 2023, twee weken na Pinksteren. Deze dag wordt gevierd op zondag 11 juni 2023. Niet in Huizen, maar in de Vituskerk van Blaricum zal dan gezamenlijk om 10.00 uur dit feest gevierd worden met een eucharistieviering en aansluitend de sacramentsprocessie. Omdat enkele bezoekers van de viering op de eerste vrijdag van de maand aangegeven hebben dat zij niet naar Blaricum kunnen komen, werd de vraag gesteld om op de eerste vrijdag van de maand juni aandacht te besteden aan Sacramentsdag. Om die reden zal de viering op vrijdag 2 juni om 10:15 uur in het teken staan van het hoogfeest van Sacramentsdag.

Wat vieren we op Sacramentsdag? Op Sacramentsdag vieren we dat Jezus Christus zijn leven gaf omwille van Gods Liefde en dat Hij zich in brood en wijn blijft geven, telkens weer. Eigenlijk is het elke zondag Sacramentsdag, maar speciaal op de tweede donderdag na Pinksteren – een verwijzing naar Witte Donderdag en het Laatste Avondmaal – brengt de katholieke Kerk die waarachtige tegenwoordigheid van Jezus in de hostie onder de aandacht. In de liturgie ligt de klemtoon op lichaam en bloed als teken van het nieuwe Verbond. Eten van het brood en drinken van de beker, maakt ons tot deelgenoot van dat verbond. Het feest van Sacramentsdag brengt ons naar het hart van wat we vieren in de eucharistie: de onvoorstelbare liefde van God, die zich in Jezus met ons verbindt. In Jezus deelt Hij het mens-zijn. Wees welkom in deze viering.
Jongerenbijeenkomst
Op vrijdag 2 juni is er bij de Vituskerk in Blaricum een bijeenkomst van de na-vormselgroepen. Jongeren tussen de 14 en 20 jaar uit Huizen, Blaricum en Laren, zijn van harte uitgenodigd van 18:00 uur tot 20:30 uur. We gaan die avond op zoek naar geluk. We denken na over datgene waar je vrolijk van wordt, over hoe je je ontspant en de stress vermindert, over wat je belangrijk vindt in je leven. Het belooft een gezellige avond te worden. We beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Kom je ook?
Eerste communieviering
Op zondag 4 juni doen 12 kinderen uit Huizen en Blaricum hun eerste communie. De viering is om 11:00 uur in de Vituskerk in Blaricum waarin Constantijn Timmerman, Felix de Groot, Valerie Hanou, Skyler Brouwer, Merel Groen, Naomi Overmars, Lars Overmars, Elliot van der Krogt, Tobias Simonak, Eloise Roberts Jaramillo, Elise Roberts Jaramillo en Zuzanna Kulpa voor de eerste keer de Heilige Communie ontvangen. U bent van harte welkom bij deze feestelijke viering. Vanwege de eerste communieviering is er in Huizen een gewone eucharistieviering en geen  familieviering op 4 juni.
Bijbelleesavond
Op maandag 5 juni van 20.00- 22.00 uur is de laatste bijbelleesavond van dit seizoen. De bijeenkomst is in de Thomaskerk in Huizen. Dit jaar wordt gelezen uit het boek Samuel. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Sacramentsdag
Op zondag 11 juni vieren we samen met Blaricum Sacramentsdag. De Thomaskerk is dan dicht en we komen om 10:00 uur samen in de Vituskerk in Blaricum. Tijdens de viering wordt gezamenlijk gezongen door het Thomaskoor en het Ceciliakoor. Aansluitend aan de viering is de Sacramentsprocessie. U bent voor zowel de viering als voor de processie van harte uitgenodigd.
Portugese maaltijd
De Wereld Jongeren Dagen komen eraan. Een aantal jongeren uit Huizen en Blaricum wil daar graag naar toe gaan, maar het is een redelijk prijzige reis. Omdat de WereldJongerenDagen dit keer in Lissabon zijn, organiseren zij een Portugees 3-gangen diner om geld in te zamelen hiervoor. Lijkt het u leuk om hier bij te zijn, dan kunt u zich inschrijven via wjdparochieshlb@gmail.com. Het diner kost € 25,-. Het eerste drankje is inbegrepen. Het diner is op 10 juni in de Thomaskerk. De inloop is vanaf 18:00 uur en het diner begint om 18:30 uur. Het belooft een gezellige avond te worden onder het genot van een heerlijke maaltijd. U bent van harte welkom.
Bavodag
Elk jaar is er voor alle vormelingen in het bisdom een Bavodag. Dit jaar is die dag op 17 juni. Alle tieners (11-17 jaar) en in het bijzonder de vormelingen van de afgelopen drie jaar zijn welkom in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. De dag is van 10:30 uur tot 16:30 uur. Er zullen verschillende workshops zijn, maar ook muziek, sport en spel ontbreken niet. De dag wordt afgesloten met een heilige Mis samen met de bisschop. Meer informatie en aanmelden via deze link
De kosten zijn € 5,- per persoon (deelnemer of begeleider). Iedereen wordt gevraagd een lunchpakket mee te nemen. Er wordt gezorgd voor frisdrank en snacks.
Nederlandse vertalling slotdocument Praag
Van 5 t/m 11 februari werd de continentale vergadering voor de synode ‘voor een synodale Kerk’ gehouden in Praag. Aan het einde van deze bijeenkomst is de ontwerptekst voorgelezen van het gezamenlijke slotdocument. Nu is een Nederlandse vertaling beschikbaar. Het slotdocument is een samenvatting van alle reacties die geklonken hebben. U kunt het document lezen via deze link.
Eind mei verschijnt het werkdocument voor de Universele Fase van de synode. De wereldwijde synode zal plaatsvinden in oktober 2023 en oktober 2024.
Gebed om vrede
Op een zwoele zomeravond,
zweetdruppels op mijn warme huid
valt de vrede me plotseling in.
Als een briesje aait ze me.
Stil maar vol aandacht en leven.
Onzichtbaar, maar zo intiem.

Overal herkent ze zichzelf.
Glimlachend streelt ze alle dingen.
Ze vergeeft daar
waar twee of meer nog telt.
Haar zachtheid verandert alle vormen
in een melodie van eeuwigheid.

Mensen, dieren, vogels, vissen,
ze zegent ze in het ogenblik.
Licht en zacht als
de zon is ze
die fel in kracht
het ware oplicht
tot één groot herstel.

Oneindig daalt ze
het oneindige uit.
Op een zwoele zomeravond
valt vrede over de wereld
en alles wordt tot
een dankbaar Amen.
Verdeelde delen
komen in haar tezamen.
(Olette Luitwieler)
Terugblik Jongerenviering
Op zondag 21 mei was er in de Thomaskerk een jongerenviering. De jongeren van de oudste na-vormselgroep stelden samen met diaken Ton Hekkenberg de viering samen. Het thema was: Hoe geloof jij in de toekomst. Dat thema werd met onderstaand schilderij van een van hen, Isabeau Limburg, benadrukt. Ook vertelde een aantal jongeren tijdens de overweging hoe zij verwachten dat hun geloof tot uitdrukking komt in hun toekomstige baan, hoe ze keuzes maken vanuit hun geloof. Zo gaven ze bijvoorbeeld aan bewust aandacht te hebben en tijd te maken voor anderen, keuzes in hun werk te willen maken waarin ze een waardevolle bijdrage kunnen hebben voor de maatschappij, maar ook actief te willen zijn in de parochie. Ook de gebeden zoals het gebed om vergeving en de geloofsbelijdenis waren door de jongeren uitgezocht en maakten dat de viering erg mooi en bijzonder was. Hebt u de viering gemist? Het is echt de moeite waard om de viering terug te kijken. Dit kan via deze link.
Afwezig
Het secretariaat is door omstandigheden de komende tijd beperkt bezet. Daardoor kan het wat lastiger zijn om telefonisch contact op te nemen met het secretariaat. Uw mail wordt gewoon gelezen. 
Ter bemoediging
Pinksteren
Zoals de wind waait
zonder op te houden
niet altijd uit dezelfde hoek
zoals het vuur verwarmt
zonder zelf warmte te verliezen
zo blijft de geest
van alle kanten
verwarmend werken

geeft mij een nieuwe taal
om aan te spreken
een kracht van binnen uit
die moet getuigen
(al denken sommigen
ook dat ik dronken ben
dat raakt mij niet)

ik spreek van eenheid
in verbrokkeld leven
ik spreek van licht
in toegenomen duisternis

ik smelt het ijs
van het ontzettende verkillen
verander haat – torenhoog opgetast –
met tongen als van vuur
langzaam maar zeker
in de geest van God
die liefde heet.
(Piet Kalteren)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.