Kontaktpunten 23 juli

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Wijsheid 12, 13. 16-19, Romeinen 8, 26-27, Matteüs 13, 24-43
We lezen dit weekend uit Wijsheid. Dit deuterocanonieke boek is in het Grieks geschreven. Het weerspiegelt het milieu in Egypte waar de Septuaginta, de Griekse vertaling van de bijbel ontstond. Rond 300 voor Christus vestigden zich daar veel Joden. De soms moeizame relatie met de niet-Joodse omgeving en de afgoderij staat centraal in Wijsheid.

We lezen dat er geen andere god is die zorg draagt voor alles. Omdat de Heer over allen heerst behandelt Hij allen met zachtheid. Hij toont zijn macht waar niet geloofd wordt in zijn volstrekte macht en neemt dan alle grond tot overmoed weg. De Heer spreekt zijn oordeel met veel zachtheid uit en bestuurt ons met goedertierenheid. Zo heeft Hij zijn volk geleerd dat de rechtvaardige een vriend van de mensen moet zijn en heeft Hij zijn volk hoopvol gestemd dat Hij de kans tot inkeer biedt daar waar gezondigd wordt.
Gelovigen hebben soms de neiging om God voor hun karretje te spannen. Ze vragen iets en verwachten dan dat God daarvoor zorgt. Of ze maken van God een tiran met een oordeel dat al vanaf de geboorte vastligt. Of een moralist die ons precies vertelt wat we allemaal de fout doen en die regeltjes geeft tot in het kleinste detail.Maar deze lezing geeft een heel ander beeld. De Heer heeft alles te maken met goedheid en genade. Hij leert de rechtvaardige om een vriend van de mensen te zijn. Is dat niet iets wat we ons allemaal moeten aantrekken: niet streng zijn, maar mild?Hoe wij omgaan met elkaar heeft alles te maken met ons godsbeeld. Deze tekst geeft het beeld van een moeder die er altijd is voor haar kinderen, een vader die aanmoedigt en steunt, een vriend die je vertrouwen geeft, iemand die helpt om het beste uit jezelf te halen. Het is goed als wij ook zo naar onszelf kijken en naar onze medemens. Soms oordelen we veel te hard over elkaar. De beste eigenschappen van de ander liggen vaak dicht bij de slechtere eigenschappen. Dat herkent u misschien ook wel bij uzelf. Moeten we in plaats van elkaar daarop af te rekenen, het niet met elkaar oplossen? Laten we proberen om in gesprek te blijven en gezamenlijk de problemen onder ogen te zien.Verder nadenken over uw godsbeeld? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 22 juli 19:00uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken.
Zondag 23 juli 09:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Jan Duin
Zondag 30 juli 09:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 6 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Intenties
Graag vragen we u onderstaande intenties mee te nemen in uw gebeden.Familie van Winsen-HalfschepelTer herinnering aan Leni HendriksTer herinnering aan Jack WellingTer herinnering aan Rini Alebeek-MeijerTer herinnering aan Harrie en Josephine Schepens-CastenmillerTer herinering aan Martha DaalsU kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 23 juli
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Bloemen:
Wekelijks staat er een mooi bloemstuk op de altaartafel en bij de beelden en kruisjes. Op feestdagen en bij belangrijke gebeurtenissen besteedt de bloemengroep extra veel aandacht aan de aankleding van de kerkzaal en zijn er ook thematische bloemstukken. 
Een waardevolle toevoeging aan de vieringen. Deze week vragen we uw bijdrage aan de kosten voor de bloemen.  U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54
t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Bloemen.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavond viering
Zaterdag 22 juli om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. Jezus zegt in de lezing van dit weekend dat Hij het volk niet leerde zonder gelijkenissen. Deze zaterdag lezen we over het Rijk der hemelen in gelijkenissen natuurlijk. Maar wat wil Jezus ons leren? Hierover willen we verder met u nadenken tijdens deze viering.
Toos Wiewel 100 jaar
Op zondag 23 juli is er tijdens de eucharistieviering van 9:30 uur in het bijzonder aandacht voor onze medeparochiaan Toos Wiewel die donderdag 20 juli 100 jaar is geworden. Wij feliciteren haar natuurlijk van harte!
Vrijwilligers gezocht
Wekelijks worden katholieke parochianen in de Marke bezocht door een vrijwilliger. Dit gebeurt al meer dan 40 jaar. Nu dreigt hier een einde aan te komen omdat de laatste vrijwilliger gaat stoppen. Daarom zoeken we een of meer nieuwe vrijwilligers om dit mooie werk over te nemen. Heeft u interesse of wilt u meer informatie, neem dan contact op met het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069)
Actie vakantietas
Mede dankzij de bijdragen van u, onze parochianen, is het, gelukt. We hebben voor 150 kinderen en 93 ouders (opgegeven door de directie) een kaart kunnen kopen voor de entree van Oud Valkenveen met een snackmenu en een ijsje erbij! Met nog wat stiften, stoepkrijt en een bellenblaas is het een feestelijk tasje geworden wat met groot enthousiasme is ontvangen. Hun vakantie is goed begonnen! Dank u wel voor uw bijdrage. Volgend jaar proberen we weer iets anders. Hopelijk mogen we dan weer op u rekenen. Voor nu zijn we dankbaar voor die vrolijke snoeten.Namens de werkgroep Kerk en Moskee,Hanneke Henrichs Kerkstra
Werelddag van grootouders en de ouderen
Zondag 23 juli vieren we de werelddag van grootouders en de ouderen. Het thema is dit jaar “Barmhartig is Hij van geslacht op geslacht” (Lucas 1, 50). De paus heeft het in zijn boodschap voor deze dag over de relatie tussen Maria en haar oudere nicht Elisabeth en legt een verband met de Wereld Jongeren Dagen. Hij roept jongeren die daar heen gaan op om een eenzame oudere te bezoeken voor vertrek en ouderen om te bidden voor de jongeren die hier heen gaan. Speciaal hiervoor is het volgende gebed dat u via deze link kunt vinden. De hele boodschap van de paus kunt u lezen via deze link.
Ontmoet nu onze bisschop
Woensdag 26 juli bent u allen om 14:00 uur uitgenodigd voor een ontmoeting, een meet and greet, met onze bisschop Jan Hendriks. Hij ontvangt u graag in de pastorie bij de Sint-Bavokathedraal in Haarlem voor een gesprek over geloof en Kerk. U hoeft zich niet aan te melden. Kom aanstaande woensdag om twee uur naar de kathedraal. Er is van alles te doen deze zomer: musea geven korting, kerken openen hun deuren, orgels spelen hun mooiste muziek. Met de SamenKerk zomerpas 2023 krijgt u allerlei leuke kortingen. Pak die zomerse kans, neem een SamenKerk mee, voor uzelf en maak er ook een ander blij mee. Kijk ook op de website van het bisdom: (www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl)
Gebed om vrede
Als je gelooft dat een glimlach sterker is dan een wapen,
als je gelooft in de kracht van een uitgestoken hand,
als je gelooft dat anders-zijn een rijkdom is en geen gevaar,
als je gelooft dat wat mensen bijeen brengt
belangrijker is dan wat ze verdeelt:
dan komt er vrede…

Als je de ander bekijkt met een beetje liefde,
als je bereid bent de eerste stap te zetten
en niet te wachten op de ander,
als de blik uit een kinderoog je hart kan beroeren,
als je vreugde vindt in de vreugde van je buur:
dan komt er vrede…

Als je in een vreemdeling je broer ziet,
als je aandacht hebt voor mensen in de wereld,
als je gewoon uit liefde een beetje tijd kan geven,
als je met het gedeelde brood ook een stukje van je hart geeft,
als je gelooft dat vrede mogelijk is:
dan komt er vrede…
(www.rkamstelland.nl)
Afwezig
Pastor Mikel Palić en pastor Javier Acuña zijn van 26 juli tot en met 8 augustus naar de Wereld Jongeren Dagen. Voor pastorale zorg kunt u terecht bij pastoor Carlos Fabril (padrecarlosfabril@hotmail.com, 035-6943588/06-27078777).
Ter bemoediging
De hemel begint thuis
Er waren eens twee monniken die allebei in een heel oud boek hadden gelezen dat aan het eind van de wereld een plek te vinden zou zijn waar hemel en aarde samen kwamen. Ze besloten die plaats te zoeken en niet terug te keren voordat ze hem gevonden hadden. Ze liepen de hele wereld door, overwonnen ontelbare gevaren, doorstonden alle ontberingen die zo’n tocht door de wereld maar kan opleveren en leden onder alle mogelijke verleidingen die mensen van hun doel kunnen afhouden. Er zou daar een deur zijn – zo stond in het boek – waarop ze maar hoefden te kloppen om bij God te komen. Eindelijk vonden ze wat ze zochten. Ze klopten op de deur. Met bevend hart zagen ze hoe de deur openging. Toen ze naar binnen liepen, bleken ze thuis in hun kloostercel te staan. Toen begrepen ze dat de plek in de wereld waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, is op de plek die je van God gegeven is.
(Theobaldusparochie.nl)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.