Kontaktpunten 30 juli

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen 1 Koningen 3, 5. 7-12, Romeinen 8, 28-30, Matteüs 13, 44-52
We lezen dit weekend uit een van de eerste hoofdstukken van het bijbelboek Koningen. Salomo is net aangetreden als koning na de dood van zijn vader koning David. Er is nog geen tempel in Jeruzalem. Daarom offeren de Israëlieten op heiligdommen op hoogtes. Zo gaat Salomon naar Gibeon, een stad niet ver van Jeruzalem. Hier brengt Salomo voordat hij de droom uit de lezing krijgt duizend offers.
We lezen dat de Heer aan Salomo verschijnt in een droom en Salomo vraagt wat hij wil dat de Heer hem geeft. Salomo antwoordt dat hij nog jong en onervaren is en dat hij als dienaar van de Heer staat te midden van het grote volk dat de Heer heeft uitverkoren. Vervolgens vraagt hij de Heer om een opmerkzame geest om recht te kunnen spreken voor het volk van de Heer en onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. De Heer is blij dat Salomo dit vraagt en niet een lang leven, rijkdom of de dood van zijn vijanden. Omdat hij inzicht om recht te spreken heeft gevraagd geeft de Heer hem een geest vol wijsheid en begrip, meer dan wie dan ook.Waar bidt Salomo nu om? Hij vraagt niet iets voor zichzelf, zoals rijkdom of gezondheid, maar iets voor de taak die voor hem ligt. Er staat in de tekst dat hij vraagt om een opmerkzame geest, maar de letterlijke tekst in het Hebreeuws is ‘een luisterend hart’. Dat heeft hij nodig om zijn taak goed te doen. ‘Luisterend’, daar zitten verschillende kanten aan. Allereerst luisterend naar God. Dat je een probleem bij God brengt – én luistert! Wij bidden vaak in de ‘zendstand’: wij spreken en God moet luisteren, maar we vergeten dat God misschien ook iets wil zeggen! We vergeten de ‘ontvangstand’, om een luisterend hart te hebben. Soms als je ergens voor bidt, krijg je inzicht: zó zou het kunnen. Of is het alsof de Eeuwige zegt: laat het voor nu maar los.Een luisterend of opmerkzaam hart betekent ook dat je openstaat voor mensen en omstandigheden en niet zomaar je oordeel klaar hebt, dat je merkt wat er speelt, de verschillende factoren weegt en zo komt tot een juiste keuze. Het gaat erom dat we de dingen zien in Gods licht. Een luisterend hart en onderscheid tussen goed en kwaad. Zouden we dat niet allemaal nodig hebben, welke plek je ook inneemt in de maatschappij? 
 
Bidden om een luisterend hart? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk

Zondag 30 juli 09:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg

Vrijdag 4 augustus 10:15 uur eerste vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril

Zondag 6 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril

Zondag 13 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 30 juli
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Livestream:
Niet alleen voor de wekelijkse vieringen in het weekend is het fijn dat de viering via de livestream gevolgd kan worden, maar ook bij bijvoorbeeld een doop of begrafenis zeker als er familie en vrienden ver weg wonen. Ook andere activiteiten in de kerk zijn soms op die manier te volgen. Om dit mogelijk te maken hebben we apparatuur aangeschaft en een abonnement bij ‘kerkdienstgemist’. U kunt uw bijdrage aan de kosten hiervan overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Livestream
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Gaat u mee naar Banneux?
Vanwege het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming willen we op zaterdag 12 augustus naar de bedevaartsplaats Banneux in België gaan. Er zijn nog een aantal plekken vrij in de bus. De bus vertrekt vanaf de Thomaskerk. De kosten zijn slechts €35,-. Daarvoor is wel een volle bus nodig, dus meldt u snel aan. Interesse? Neem contact op met Johanna van Winsen (j.halfschepel@ziggo.nl, 06-10501728).
Terugblik viering Toos Wiewel 100 jaar
Zondag 23 juli vierden we de 100e verjaardag van Toos Wiewel. Toos is een actieve parochiaan die u wellicht kent van de wereldwinkel, de brieven voor Amnestie of de Gerarduskalender, maar misschien ook wel omdat ze wekelijks aanwezig is tijdens de vieringen. Tijdens de viering waarin pastor Jan Duin voorging stond ze midden in de belangstelling. Tijdens de overweging hoorden we over het goede zaad en het onkruid dat samen opgroeit en over het koninkrijk van God, het rijk van gerechtigheid en vrede dat van onderaf naar boven groeit. Goede en kwade krachten groeien samen op omdat er altijd een kans is dat met de tijd het onkruid, het kwaad verandert. Iedereen krijgt dezelfde kans om het rijk van God te bereiken. In die wereld leeft Toos al 100 jaar waarbij ze elke dag opstaat in het vertrouwen dat God voor haar zorgt. En precies dat is wat een mens kan geloven en wat het geloof een mens kan brengen. Dat kan een mens dankbaar maken. Er was een mooi, groot koor bestaande uit de cantores en leden van het Thomaskoor onder leiding van Marion Koster die met mooie liederen de viering nog feestelijker maakten. Het was een inspirerende, drukke viering met na afloop een gezellig samenzijn met koffie en wat lekkers.
Op weg naar de Wereld Jongeren Dagen
Op dinsdagavond 25 augustus vertrokken vier jongeren uit onze parochie voor hun reis naar de Wereld Jongeren Dagen in Lissabon. Miranda, Thijs, Alwin en Timo reisden naar Amsterdam waar zij konden overnachten in de pastorie van de St Paulusparochie in Osdorp zodat ze zonder problemen op woensdagochtend in alle vroegte bij station Sloterdijk konden zijn. Daarvandaan vertrokken ze naar Parijs waar ze overnachtten in het klooster naast de Sacré Coeur die ze ’s avonds na sluitingstijd konden bezoeken. De volgende ochtend vervolgden ze hun reis na een viering in de crypte van de Sacré Coeur. Na een tussenstop bij de Sint-Maartensbasiliek in Tours reisden ze door naar Ecole Saint-Vincent-de-Paul helemaal in het zuiden van Frankrijk waar ze pas om 22:00 uur aankwamen en na een snelle maaltijd gelijk naar bed gingen
Gebed om vrede
Wij bidden U, God, voor mensen
die in angst moeten leven.
Wij bidden voor mensen die op de vlucht gaan,
op zoek naar vrede.
Wij bidden voor mensen die regeren.
Laat hen er voor zorgen,
dat mensen veilig kunnen wonen in hun land.

Goede God, U weet hoe moeilijk het is
om de vrede te bewaren.
Misschien wil ik wel, maar een ander niet
Laat mij de wijste zijn
en leer mij geduld hebben, in vredesnaam.

U heeft beloofd, dat U alle tranen zult uitwissen
en dat wie onrechtvaardig behandeld is,
recht gedaan zal worden.
Op U wil ik vertrouwen.
Dat ik altijd mag blijven geloven in de kracht van vrede.
Amen
(www.theobaldusparochie.nl)
Afwezig
Pastor Mikel Palić en pastor Javier Acuña zijn van 26 juli tot en met 8 augustus naar de Wereld Jongeren Dagen. Voor pastorale zorg kunt u terecht bij pastoor Carlos Fabril (padrecarlosfabril@hotmail.com, 035-6943588/06-27078777).
Ter bemoediging
Tijd om af te sluiten
Om te weten hoe lang een jaar duurt,
vraag het aan de student
die niet slaagde voor zijn examen.

Om te weten hoe lang een maand duurt,
vraag het aan de moeder
die een maand te vroeg haar kind kreeg.

Om te weten hoe lang een week duurt,
vraag het aan de uitgever van een weekblad.

Om te weten hoe lang een uur duurt,
vraag het aan de geliefden
die wachten om elkaar weer te zien.

Om te weten hoe lang een minuut duurt,
vraag het aan degene
die zijn trein, bus of vliegtuig heeft gemist.

Om te weten hoe lang een seconde duurt,
vraag het aan degene
die iemand verloren is door een ongeval.

Om te weten hoe lang een honderdste seconde duurt,
vraag het aan degene
die een zilveren medaille won op de Olympische Spelen.

De tijd wacht op niemand.
Geniet van de momenten die je hebt
en ze zullen van grote waarde zijn.
Deel ze met degene die je liefhebt
en ze zullen nog waardevoller zijn!
(www.kuleuven.be)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.