Kontaktpunten 6 aug

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Daniël 7, 9-10a. 13-14, 2 Petrus 1, 16-19, Matteüs 17, 1-9
Rond 166 v.Chr. maakten Jeruzalem en Judea deel uit van het Seleucidische Rijk. In 168 werd Jeruzalem geplunderd en een jaar later werd door de koning zelfs een afgodsbeeld in de tempel geplaatst. Dit leidde tot een volksopstand die een einde maakte aan het bewind van de Seleuciden in Jeruzalem en omstreken. Ergens in de jaren van deze opstand werd het boek Daniël geschreven.

Het eerste deel van Daniël vertelt over enkele Joodse jongeren, waaronder Daniël. Het tweede deel van het boek is apocalyptisch. In vier grote visioenen wordt duidelijk gemaakt dat de Seleucidische overheersing, net als voorgaande imperia, tot ondergang gedoemd is. Het zevende hoofdstuk beschrijft een visioen, waarin de grote wereldrijken waarmee Israël in zijn geschiedenis te maken had, als schrikwekkende dieren worden voorgesteld. Deze dieren worden veroordeeld voor de troon van God en vernietigd. Daarna wordt het rijk van God symbolisch weergegeven door een persoon die op de wolken aankomt.
We lezen uit dit visioen dat een hoogbejaarde met een gewaad wit als sneeuw en hoofdhaar blank als wol op een troon gaat zitten die bestaat uit vlammen. Oneindig velen dienen Hem en staan voor Hem. Dan worden de boeken van het gerechtshof geopend. Op de wolken komt iemand die lijkt op een mens aan en wordt voorgeleid voor de hoogbejaarde. Hij krijgt de eeuwige heerschappij en koninklijke macht over alle volken.Daniël beschrijft hoe er een einde komt aan de beestenbende van zijn tijd. Wanneer je zo met macht omgaat, dan is er geen toekomst. Vervolgens beschrijft Daniël een toekomst met mensen die er geen beestenbende van maken. Een nieuw rijk in een wereld zoals God die ziet, de mens in harmonie met zijn wereld. Een wereld waar het gaat om een menswaardig bestaan, waarin mensen zichzelf kunnen zijn, waarin mensen tot hun recht komen. Mensen ten dienste van mensen. Daniël steekt hier het verdrukte volk van de Heer een hart onder de riem: “Wacht maar, straks komt de verlossing!” Dit visioen kan ook ons aanmoedigen om vol te houden en het geloof niet op te geven, om te blijven zoeken naar toekomst en perspectief.  
 
Nadenken over de toekomst? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 6 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Zondag 13 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 20 augustus 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 6 augustus
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Friersdale:
Tot 19 september is pater Wijnand van Wegen in zijn geliefde Friersdale in Zuid-Afrika. Hij wordt dan op de hoogte gebracht van de stand van zaken rond het zonnepanelenproject en zal meedenken over de toekomst. Maar vooral zal hij daar veel bezoeken afleggen aan de gewone, arme mensen in Friersdale en hen zoveel mogelijk steunen. Met uw hulp kan er veel gebeuren om de toekomst voor Friersdale te verbeteren. U kunt uw bijdrage daarvoor overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Friersdale
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Wereldwinkel
Op zondag 6 augustus kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, mooie en originele cadeaus. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken. Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank.
Gaat u mee naar Banneux?
Vanwege het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming willen we op zaterdag 12 augustus naar de bedevaartsplaats Banneux in België gaan. Er zijn nog plekken vrij in de bus. De bus vertrekt om 8 uur vanaf de Thomaskerk. De kosten zijn slechts €35,-. Daarvoor is wel een volle bus nodig, dus meldt u snel aan. Interesse? Neem contact op met Johanna van Winsen (j.halfschepel@ziggo.nl, 06-10501728).
Maria Tenhemelopneming
Op dinsdag 15 augustus is er op Onze Lieve Vrouwe Ter Nood in Heiloo een uitgebreid programma voor de viering van Maria Tenhemelopneming met om 11.00 uur een Hoogmis met Mgr. Hendriks met aansluitend een Mariaprocessie. Voorafgaand om 10.30 uur is er rozenkransgebed. We organiseren een carpool om hier gezamenlijk naar toe te gaan. Vertrek omstreeks 9.15 uur vanaf carpool A1 Ter Gooi. Aanmelding en meer informatie bij Maria Arisz: marisz@xs4all.nl.
De Wereld Jongerendagen in Lissabon
Vrijdag 28 juli liepen de jongeren uit ons bisdom die op weg zijn naar de Wereld Jongeren Dagen een stukje van de Camino de Santiago. Daarna gingen ze met de bus verder naar Caleruega waar bisschop Hendriks aansloot bij het gezelschap en ze kennismaakten met met een lokale Neocatechumenale gemeenschap. Na een bezoek aan Burgos reisden ze naar Fatima waar de politie zelfs een oprit van de snelweg voor ze afsloot toen ze de autoroute van Google maps volgden en via de vluchtstrook van de autoweg naar hun eetlocatie liepen. ‘s Avonds namen ze met kaarsen deel aan een indrukwekkende lichtprocessie met Maria van Fatima. Op weg naar Lissabon was er even tijd voor ontspanning en gingen de jongeren kanoën en daarna even zwemmen. Maandag werd in kleinere groepjes Lissabon verkend. ’s Middags was de openingsmis van de Wereld Jongeren Dagen in Parque Eduardo VII waarbij zo’n 1,2 miljoen mensen aanwezig waren. Een hele drukte! Woensdag kwam de paus aan in Lissabon. Op donderdagochtend was er net als de dag ervoor voor de Nederlandse jongeren een catechese-ochtend met een van de bisschoppen. ’s Middags was er live muziek in het park met daarna een viering waarin de paus voorging.
Gedaantwisseling van de Heer
Zowel de Oosterse als de Westerse kerken vieren op 6 augustus het feest van de gedaanteverandering van de Heer. In het Oosten is het een van de twaalf grote feesten van het liturgisch jaar, het tweede grote zomerfeest, samen met dat van Maria Tenhemelopneming op vijftien augustus. De gedaanteverandering voert ons binnen in het grote mysterie van Jezus’ persoon. De apostelen Petrus, Johannes en Jacobus zijn er getuige van hoe dezelfde Jezus die met hen sprak over zijn lijden en sterven, door de Vader verheerlijkt wordt. Jezus laat iets van zijn werkelijke goddelijke aard zien, door van gedaante te veranderen en gedeeltelijk het ‘hemelse licht‘ door zijn gestalte te laten schijnen. Met Jezus verschijnen ook Mozes en Elia die met de stralende Jezus praten.
Gebed om vrede
Hoe zou het zijn
als ieder moment
je angst zou bezorgen?
Angst voor de avond,
angst voor de morgen?

Hoe zou het zijn
als er op elke hoek
gevaar zou dreigen?
Angst om te praten,
angst  om te zwijgen?

Hoe zou het zijn
als je je nergens
veilig zou wanen?
Angst om te lachen,
angst voor je tranen?

Hoe zou het zijn:
angst voor de dood,
angst voor het front?
Hoe zou het zijn als
vrijheid niet bestond?
(knipoog.nu)
Afwezig
Pastor Mikel Palić en pastor Javier Acuña zijn tot en met 8 augustus naar de Wereld Jongeren Dagen. Voor pastorale zorg kunt u terecht bij pastoor Carlos Fabril (padrecarlosfabril@hotmail.com, 035-6943588/06-27078777).

Wegens vakantie is het secretariaat tot 28 augustus gesloten.
Ter bemoediging
Lang geleden was er een koning. Deze koning had een rotsblok op de weg laten leggen. Vervolgens keek hij toe of iemand het rotsblok zou verwijderen. Enkele van de meest welvarende kooplieden en leden van de hofhouding kwamen voorbij. Ze liepen allen om het rotsblok heen. Menigeen klaagde steen en been over het rotsblok midden op de weg. “De koning deed veel te weinig aan het onderhoud van de wegen.” Na enige tijd kwam er een boer aan met in zijn handen vele verse groenten. Toen de boer het rotsblok zag, legde hij de groenten neer en probeerde het rotsblok weg te duwen. Het was enorm zwaar. Toch zette de boer door en uiteindelijk lukte het hem om het rotsblok van de weg af te duwen. Toen de boer zijn groenten weer wilde oppakken, zag hij op de plaats waar het rotsblok had gelegen een klein zakje op de grond liggen. Het kleine zakje bevatte gouden munten en een boodschap van de koning. Hierop stond dat het goud voor de persoon was die het rotsblok van de weg af had geduwd.
De boer leerde iets wat velen nooit zouden begrijpen. Een obstakel kan een kans zijn om je omstandigheden te verbeteren. Overwin de obstakels.
(www.voorpositiviteit.nl)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.