Kontaktpunten 13 aug

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen 1 Koningen 19, 9a. 11-13a, Romeinen 9,  1-5, Matteüs 14, 22-33
De eerste lezing uit 1 Koningen speelt zich af in een zeer gespannen tijd. De koning is getrouwd met een buitenlandse prinses die in de Kanaänitische vruchtbaarheidsgod Baäl gelooft. Daardoor geeft de koning ruimte aan deze gelovigen. Elia is een fel tegenstander hiervan. Hij gelooft in de Heer. Elia heeft een aantal confrontaties met de koning en zijn getrouwen. De lezing begint nadat de koningin gezworen heeft om wraak te nemen op Elia en Elia op de vlucht slaat.
We lezen dat Elia aankomt bij de berg van God, de Horeb. Hij gaat een grot binnen en overnacht er. De Heer echter stuurt hem naar buiten om aan te treden voor de Heer-op-de-berg. Dan zijn er achtereenvolgens een enorme storm, een aardbeving en vuur. Maar in dit alles is de Heer niet. Op het vuur volgt een zachte bries. Dan bedekt Elia zijn gezicht met zijn mantel, gaat naar buiten en blijft staan bij de ingang van de grot.We treffen Elia op een moment waarop hij in hedendaagse termen tegen een burn-out aanzit. Hij is moe, uitgeput. Hij bezwijkt onder de stress. Hij trekt zich terug, wil niets meer met anderen te maken hebben en zit vol zelfmedelijden. Hij is op, voelt zich eenzaam en wil sterven. Hij vraagt zich af wie hij is, wat zijn leven nog de moeite waard maakt. De Heer laat Elia blijken dat hij er niet alleen voor staat. Het is geen toeval dat Elia naar de berg Horeb gaat, de berg waar Mozes de Heer ontmoette en de tien geboden ontving, de plek waar de Heer een verbond sloot met Israël. Daarmee gaat Elia terug naar het begin, terug naar de basis. Hij stelt zichzelf vragen als Waarvoor heb ik het allemaal gedaan? Wie ben ik eigenlijk? Welke plek heeft God in dit alles?De Heer verschijnt, maar niet zoals Elia verwacht. Elia verwacht dat als de Heer al komt Hij zich nadrukkelijk zal tonen zodat je niet om Hem heen kunt. Hij verwacht Hem in een storm, een aardbeving of in vuur zoals de Heer zich eerder ook heeft getoond. Maar dit keer toont de Heer zich in een zachte bries. Hij toont zich van een andere kant. De Heer is er niet alleen in grootste daden, maar ook in de stilte, ook als je hem bijna niet opmerkt. En geldt dat niet nog steeds? Geldt niet ook voor ons dat de Heer er altijd is, ook als we ons leeg voelen, als we gestrest zijn of eenzaam? Hij is er. Altijd. Je bent niet alleen.
 
De aanwezigheid van de Heer ervaren? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 13 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 20 augustus 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 27 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 13 augustusEigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Bisdom:
Onze parochie betaalt, net als alle andere parochies maandelijks een financiële bijdrage aan het bisdom en daarom vragen wij u ook geregeld om een bijdrage. Dit bedrag is bestemd voor de organisatie van het bisdom en voor de ondersteuning van de parochies bij hun werk. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Bisdom.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Koffie op woensdag
Vanaf 6 september wordt er elke woensdag vanaf 10:00 uur koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1.—, thee €0,50. Het duurt tot uiterlijk 12:30 uur. U bent van harte welkom.
Rouwgroep najaar 2023
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 12 september is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Hartelijk welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 10 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Wereld Jongerendagen in Lissabon
In Lissabon hebben de jongeren meer vrije tijd. In de ochtend wordt er door steeds wisselende begeleiders aan de Nederlandse deelnemers catechese gegeven gevolgd door een mis. Daarna zijn de jongeren vrij om te gaan en staan waar ze willen. Ze hebben een kaart waarmee ze gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen en met een QR code kunnen ze elke dag twee maaltijden krijgen op allerlei locaties in de stad. De maaltijden variëren van een maaltijdsalade uit de supermarkt tot een goed verzorgd driegangenmenu in een restaurantje. Naast de vieringen in het centrale park is er verspreid over de stad van alles te doen. Onze jongeren hebben uiteraard de stad zelf verkend, maar ook gratis optredens van internationale groepen bezocht zoals een optreden van een dansgroep uit de Kaapverdische eilanden, een optreden van een gospelgroep en een optreden van een Indiase muziekgroep. Zaterdagnacht was een bijzondere nacht. Er werd overnacht op het veld. Dat bleek geen grasveld te zijn, maar een zandvlakte met veel stenen. Slaapmatjes werden neergelegd nadat de grootste stenen verplaatst waren, maar slapen bleek toch lastig met continue langswaaiend zand. Na de slotviering zondagochtend wilde veel van de 1,5 miljoen bezoekers met het openbaar vervoer dezelfde kant op, wat tot flinke vertraging leidde. Daardoor vertrokken de twee bussen uit ons bisdom pas tegen de avond. In Lourdes maakten ze de maandagavond voor de tweede keer deze reis een lichtprocessie mee. Ook dit keer weer een hele mooie ervaring en een mooie afsluiting. Na nog een nacht in de bus waren de jongeren en hun begeleiders dinsdagavond rond 18:00 terug in Amsterdam. Een onvergetelijke ervaring!
Maria Tenhemelopneming
Op 15 augustus vieren we Maria Tenhemelopneming. Over het overlijden en vervolgens met lichaam en ziel opgenomen worden in de hemel van Maria zijn verschillende verhalen in omloop die uit de kerkelijke traditie afkomstig zijn. In de Bijbel wordt er niet over geschreven. Maria zou ergens tussen 36 en 50 na Christus zijn overleden. Het feest van Maria Tenhemelopneming lijkt zich te hebben ontwikkeld uit de jaarlijkse viering van de wijding van een Maria-kerk tussen Jeruzalem en Betlehem. Het werd al rond 430 gevierd. Om 19:15 uur is er een viering in de Vituskerk in Blaricum ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming.
Gebed om vrede
Oorlog
niemand wil het

Oorlog
we begrijpen niet waarom
en al helemaal niet
waarom met zo veel geweld

Oorlog
iedereen een verliezer

Vrede
we verlangen er allemaal naar

Vrede
in het klein is het soms al lastig
als dat wat de ander wil of doet
niet is
wat wij willen of doen

Vrede
het is hard werken
voor iedereen
overal

God zegene ons werk
altijd en overal
(www.abdijvanegmond.nl)
Afwezig
Pastoor Carlos Fabril is vanaf 14 augustus op vakantie.

Wegens vakantie is het secretariaat tot 28 augustus gesloten.
Ter bemoediging
Wij zegenen u, Maria,
omdat u geheel vervuld bent van het Woord van God.
Gezegend is ieder
die – als u – het goede woord ontvangt.
Gezegend is ieder
die – als u – het goed woord spreekt.
Zegen ook ons, Gezegende Vrouwe,
met het goede woord van uw zoon Jezus,
opdat de wereld vervuld worde
van de kracht
van Gods goede woord.
Gods woord dat de mensen voortdrijft
om elkaar te ontmoeten,
om het geheim van het leven te zien,
om het geheim van het eigen verlangen te vinden,
om het geheim van de vreugde te delen.
Dat Gods Woord meegaat in onze beweging.
Dat Gods Geest ons in beweging houdt.
Wees ons een zegen, Maria,
en ga met ons de lange weg. Amen.
(Vincent de Haas, diaken bisdom Breda in Van Donker naar Licht, gebeden rond de kerststal)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.