Kontaktpunten 27 aug

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Jesaja 22, 19-23, Romeinen 11, 33-36, Matteüs 16, 13-20
De lezing van dit weekend speelt zich af tijdens de belegering van Jeruzalem rond 700 voor Christus. Het is een rumoerige tijd met politieke spanningen. De profeet Jesaja richt zijn kritiek ook op de leiding van Juda en Jeruzalem: zij houden zich niet aan het verbond met de Eeuwige, ze laten sociale misstanden toe en neigen tot aanbidding van vreemde afgoden. Shebna was bestuurder van het Koninklijke paleis en maakte misbruik van zijn positie. In plaats van te zorgen voor de inwoners, het volk, en in dienst te staan van de Heer liet hij voor zichzelf praalwagens maken en een grafmausoleum bouwen. Hij dacht vooral aan zichzelf en zijn eigen welzijn.
Dan begint de lezing waarin de Heer tot Shebna zegt dat hij van zijn positie wordt verjaagd. Eljakim zal Shebna’s gewaad en sjerp krijgen en ook zijn taak. Hij zal een vader zijn voor de bewoners van Jeruzalem en Juda. De sleutel van Davids huis wordt op zijn schouders gelegd. Als hij opendoet zal niemand sluiten en als hij sluit zal niemand opendoen. De Heer zal Eljakim vastpinnen op een stevige plek. Hij wordt een erezetel voor het huis van zijn vader.
Shebna kon als de sleuteldrager beslissen over het openen en sluiten van de koninklijke vertrekken, had toegang tot alle gebouwen en kon erop toezien wie met de koning omging. Zo werd de sleutel een symbool van macht. Sleutels, je kunt ermee openen en iets mee afsluiten. Je kunt er iemand mee achter slot en grendel zetten, de mond snoeren. Maar ook een ander de vrijheid geven, levensruimte, nieuwe kansen.We hebben allemaal sleutels. Hoe groter de sleutelbos, hoe belangrijker iemand zich vaak voelt. Maar hoe zit het met de belangrijkste sleutel in het leven: de sleutel van je levensgeluk? Er worden ons veel sleutels voor een gelukkig leven aangeboden waaronder veel valse sleutels, sleutels die niet echt passen op het levensgeluk. Jezus heeft ons geleerd dat geluk alles te maken heeft met de vraag in hoeverre wij ons openstellen voor anderen. Het er zijn voor God  en voor elkaar is de enige sleutel voor elk levensgeluk. Die sleutel reikt Jezus ons aan en wij mogen hem doorgeven aan iedereen die zich voor Zijn boodschap openstelt. Wij mogen ook voor elkaar de deuren naar geluk en vrede ontsluiten. Die sleutel wordt ons allemaal aangereikt.
 
Op zoek gaan naar de sleutel van ons levensgeluk? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 27 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Vrijdag 1 september 10:15 uur eerste vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 3 september 9:30 uur familieviering/eucharistievering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 10 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 27 augustus
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Miva:
Dit jaar vragen we een bijdrage voor het arme en uitgestrekte noorden van Kenia. Omdat ouders op zoek moeten naar een bron van inkomen of eten, of soms zelfs zijn omgekomen, blijven kinderen alleen achter. Ze gaan niet naar school.
Juist onderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Zr. Pauline spoort verlaten kinderen op en helpt ze naar school, ook al is onderwijs soms op meer dan vier uur afstand. Vervoer is daarbij cruciaal. MIVA zamelt geld in voor vier stevige auto’s die opgewassen zijn tegen het ruige landschap in Kenia zodat nog meer kinderen naar school kunnen. Helpt u mee? U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL77 INGB 00 03 9347 00 t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. MIVA.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijn
Zondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk 
Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in Blaricum
De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Koffie op woensdag
Vanaf 6 september wordt er elke woensdag vanaf 10:00 uur koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1.—, thee €0,50. Het duurt tot uiterlijk 12:30 uur. U bent van harte welkom.
Verjaardag pastor Javier
Zondag 3 september wordt kapelaan Javier Acuña 40 jaar! Na de viering in Blaricum, vanaf ongeveer 12:00 uur is er koffiedrinken in de koffiekamer in Blaricum en trakteert hij op gebak. U kunt hem tot 14.00 uur feliciteren. U kunt hem natuurlijk ook rond de viering in de Thomaskerk feliciteren.
Rouwgroep najaar 2023
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 12 september is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Hartelijk welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 10 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Cantate “Een taal van liefde”
Zaterdag 16 september wordt de cantate “Een taal van liefde” uitgevoerd in de Thomaskerk. Er is een gevoel dat onze taal aan het verruwen is. Onze manier van spreken is harder aan het worden, op straat, in het uitgaansleven, op scholen. Mensen spreken meer dan ze luisteren en lijken vaak weinig geïnteresseerd in het woord van de ander. Ze lijken er vooral op uit te zijn om te winnen en de ander te verslaan. De regel ‘behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’ – beleden in alle religieuze tradities – nodigt uit om ruimte voor andere te maken, aandachtig en meelevend naar anderen te luisteren.Niet door debat, niet door de botsing van opvattingen komen we tot beter samenleven, maar door elkaar te willen begrijpen en door wederzijdse waardering. Een passend onderwerp aan het begin van de vredesweek. De cantate, geschreven door Michael Steehouder, wordt gezongen door een projectkoor uit Almere onder leiding van Rita Kremers. De cantate begint om 19:30 uur en duurt ongeveer een uur. Vanaf 19:00 uur is de kerk open. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
Uitnodiging voorbereiding vormsel
Iedere twee jaar starten wij een jongerengroep die zich gaat voorbereiden op het Vormsel. We willen jou hierover graag informeren en uitnodigen om mee te doen. Vormsel is samen met andere tieners (leeftijdsgenoten) op ontdekkingstocht gaan. Geloof ontdekken en zien dat het bijzonder is en helemaal niet saai hoeft te zijn. Eigenlijk is het Vormsel de laatste stap naar een volwassen geloof. Jouw ouders hebben je laten dopen en nu ben jij aan de beurt om er zelf mee aan de slag te gaan. In de vormselvoorbereiding gaan we samen op ontdekkingstocht wat geloof allemaal voor jou kan betekenen. Zo is er een kennismakingsavond, zijn er discussieavonden, worden er excursies georganiseerd en gaan we activiteiten ondernemen om iets goeds te doen voor anderen. Het is een afwisselende en actieve voorbereidingstijd van een jaar waarna je het sacrament van het Vormsel ontvangt. En dat beleef je samen met een leuke groep jongeren waar je vrienden kan maken. Op donderdag 28 september a.s. is er om 19:30 uur een informatieavond voor jongeren en hun ouders. Die wordt gehouden in de pastorie naast de Vituskerk in Blaricum (Kerklaan 19) De avond zelf hoef je nog niet te beslissen of je mee wilt doen, maar krijg je informatie en kan je vragen stellen. In principe richten wij ons op jongeren die ten minste 12 jaar oud zijn en op de middelbare school zitten. Indien ouders of kinderen eerder of juist later hieraan willen meedoen, staan we daarvoor open. Voor meer info: kapelaan M. Palic (06 121 904 84) of kapelaan J. Acuña (06-834 533 73) of per mail: vormselhbl2324@gmail.com
Werelddag van gebed voor de zorg van de Schepping
Op 1 september vieren we de werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping. Het is tevens het begin van de scheppingsperiode die loopt tot 4 oktober. Deze maand is een oecumenisch initiatief en heeft dit jaar tot thema: Genees de aarde en alles wat ademt en leeft. Bisschop de Korte, voorzitter Laudato Si’ Alliantie Nederland zegt: “Het herstel van verbinding met de natuur en de armen van deze aarde, brengen ons dichter bij onze Schepper. Daarom is het goed om ook in de kerk bezig te zijn met deze thema’s. De Scheppingsperiode is daarvoor uitermate geschikt”. Het thema verwijst naar de noodzaak van verduurzaming, natuurherstel en redding. De rijkdom aan planten- en diersoorten gaat door toedoen van de mens helaas sterk achteruit. Door samen te bidden, vieren en veranderen, werken we aan een leefbare aarde en toekomst voor alles wat ademt en leeft.
Gebed om vrede
God, wij bidden voor
alle mensen die lijden.
Elke dag sterven
duizenden mensen.
De oorzaken zijn oorlog,
hongersnood en natuurrampen.
Kinderen zijn zonder familie.
Ze hebben honger en dorst.
Families vluchten,
om een plek te vinden
waar ze beschermd zijn.

Help ons, God,
een wereld te bouwen,
waarin iedereen goed kan leven.
Een wereld, waarin iedereen
als een roos kan bloeien.
Een wereld, waarin niemand
meer huilt en geen oorlog meer is.
Een wereld, waarin iedereen
in vrede met elkaar danst en zingt.
(Uit de Marie-Jeannne-School, St. Anne, Thiès, Senegal)
Terugblik busreis Banneux
Het was fijn dat wij de traditie konden doorzetten om met elkaar Maria Tenhemelopneming te gedenken. Wij deden dat zoals eerder in Banneux. Een hele reis om dat op een dag te doen. Op zaterdag 12 augustus stonden de eersten al voor zessen bij de apotheek in de Oostermeent. De jonge chauffeur kende de route niet maar toch kwamen wij keurig op tijd voor de viering van elf uur aan. Voor de dienst was er voor degenen die dit wilden zelfs tijd om naar de grot waar Maria verschenen is te gaan. Onze diaken Ton Hekkenberg en zijn vrouw waren ook mee. Ton is mee voorgegaan in de dienst wat echt iets extra’s gaf. Daarna ging ieder zijns weegs om wat rond te lopen en te lunchen. Om één uur zaten wij in de bus om naar de watervallen van Coo te gaan. Om ongeveer half vier vertrokken we voor de terugreis zodat wij rond half acht weer in Huizen waren. Met elkaar willen wij de reis evalueren zodat wij er volgend jaar meer een pelgrimage van kunnen maken en wij ons ook wat meer met de invulling van de dienst kunnen bezig houden. (Achteraf hoorden wij dat dat mogelijk was en dat zelfs een eigen priester voor zou mogen gaan).
Afwezig
Pastoor Carlos Fabril is t/m 14 september op vakantie.
Ter bemoediging
De sleuteldrager
Er was eens een arme sleuteldrager. Hij had alleen maar een sleutel en het was iets heel bijzonders. Hij paste op de deur van de hemel en als je zo iets verliest dan ben je nog niet gelukkig, had de pastoor gezegd. De arme sleuteldrager echter had de sleutel al jaren en hij was ook niet bang om de sleutel te verliezen want hij had hem met ijzerdraad om zijn middel gebonden. En iedere morgen als hij wakker werd was hij de gelukkigste mens van de wereld en ’s avonds ook.

Nu gebeurde het dat de arme sleuteldrager op zekere dag een andere arme sleuteldrager tegenkwam. Deze was de ongelukkigste mens van de wereld want hij had zijn sleutel verloren. Onze arme sleuteldrager bedacht zich geen ogenblik. Hij gaf zijn eigen sleutel weg. De ander was daar zeer verwonderd over en vroeg: “Hoe moet jij nou in de hemel komen als jijzelf geen sleutel meer hebt?” “Och,” zei onze arme sleuteldrager, “ik zal die sleutel niet meer nodig hebben, omdat de deur al open zal staan.”
(theobaldusparochie.nl)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.