Kontaktpunten 3 sept

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Jeremia 20, 7-9, Romeinen 12, 1-2, Matteüs 16, 21-27
Dit weekend lezen we de laatste van vele teksten uit het boek Jeremia waarin de profeet zijn innerlijke worsteling met zijn roeping beschrijft. Jeremia schrijft dat de Heer hem verleid heeft en hij bezweken is, maar dat hij de hele dag wordt uitgelachen. Als hij het woord neemt moet hij schreeuwen. Het woord van de Heer brengt hem dagelijks smaad en schande. Soms wil Jeremia er niets meer van weten, maar dan laait er een vuur op in zijn hart en ondanks dat hij alle moeite doet om dit vuur te bedwingen, lukt hem dat niet.
Jeremia vertelt hier iets over zijn roeping, de innerlijke drijfveer en diepe overtuiging die hij heeft om het woord van de Heer te verkondigen. Door alle kritiek en tegenstand vraagt hij zich af waarvoor hij het allemaal doet. Een vraag die u wellicht bekend in de oren klinkt. We zijn bereid om ons voor de goede zaak in te zetten, maar soms wordt het ons teveel, omdat we nauwelijks waardering krijgen of te weinig resultaat zien. Dus waarom er niet mee stoppen?Het ergste dat je dan kan overkomen is, dat je je ideaal, je roeping opgeeft en dus het  hart uit je leven haalt. Als Jeremia verstandelijk over zijn situatie nadenkt is dat wat hij wil doen, maar als hij zijn hart laat spreken gaat hij toch door. Je hart laten spreken is niet altijd het verstandigste. Je krijgt kritiek, je maakt vijanden of financieel loont het niet. Je verstand gebruiken is dikwijls de makkelijkste weg kiezen. Je hart volgen brengt risico’s met zich mee en is soms een heel kruis. Toch zie je bij mensen die hun leven omgooien om hun hart te volgen, dat dat dé manier is om gelukkig te worden.Maar hoe ontdek je wat je roeping is? Je kunt je afvragen wanneer je echt gelukkig bent, wanneer je het gevoel hebt echt iets bij te dragen, op je plek te zijn. Wat zorgt ervoor dat je energie krijgt, ook bij tegenwerking of tegenslag? Waar spreek je vol vuur over met anderen? Vragen om over na te denken.Geen enkele samenleving kan zonder mensen die vooral hun hart laten spreken, mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een ander, voor de maatschappij. God is op zoek naar hen, hij zoekt bouwers voor zijn samenleving. Hij wakkert in ons dat verborgen vonkje aan, zodat het een laaiend vuur wordt.
 
Je innerlijk vuur laten aanwakkeren? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 3 september 9:30 uur familieviering/eucharistievering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 10 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 17 september 9:30 uur woord- en communievieren. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties

U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 3 september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Bisdom:
Onze parochie betaalt, net als alle andere parochies maandelijks een financiële bijdrage aan het bisdom en daarom vragen wij u ook geregeld om een bijdrage. Dit bedrag is bestemd voor de organisatie van het bisdom en voor de ondersteuning van de parochies en parochianen.
Denkt u bijvoorbeeld aan de zomerpas en alle activiteiten deze zomer. Wilt u bijdragen voor het bisdom? U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Bisdom
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Familieviering september
Op zondag 3 september gaan we … zingen! Natuurlijk doen we dat. Dat doen we elke zondag. Maar beseffen we wel wat zingen doet?  ‘Zingen is tweemaal bidden’, zei een oude kerkvader. Zingen geeft aan een viering iets extra’s dat we missen als we het niet doen. Wat is dat extra eigenlijk en wat  doet muziek met ons? Bidden we beter als we zingen? We staan bij deze vragen stil, omdat op 3 september gedacht wordt aan paus Gregorius uit de 6e eeuw. Naar hem is het Gregoriaans genoemd, de muziek van de katholieke kerk.
Verjaardag pastor Javier
Zondag 3 september wordt kapelaan Javier Acuña 40 jaar! Na de viering in Blaricum, vanaf ongeveer 12:00 uur is er koffiedrinken in de koffiekamer in Blaricum en trakteert hij op gebak. U kunt hem tot 14.00 uur feliciteren. U kunt hem natuurlijk ook rond de viering in de Thomaskerk feliciteren.
Koffie op woensdag
Vanaf 6 september wordt er elke woensdag vanaf 10:00 uur koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1.—, thee €0,50. Het duurt tot uiterlijk 12:30 uur. U bent van harte welkom.
Verkoop Gerarduskalender
De Gerarduskalender is weer te koop. De Gerarduskalender, uitgebracht door Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag op de voorkant een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit’. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten en puzzels.De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit klooster Wittem worden georganiseerd. Na de viering op zondagochtend kunt u de kalender kopen bij Mw. Bep Bloks.
Ziekenzondag
Sinds 1974 bestaat de Nationale Ziekendag in Nederland. Deze dag is in het leven geroepen om het contact tussen zieke en gezonde mensen te verbeteren. De IPCI (Inter-parochiële Caritas Instelling) van Blaricum, Huizen en Laren vindt dit een belangrijk initiatief en vraagt daarbij jullie hulp. Dit jaar is dit op zondag 10 september. Onderzoek geeft aan dat integratie tussen zieke en gezonde mensen heel goed is voor beiden. De gezonde persoon leert van de zieke persoon en omgekeerd. Bijvoorbeeld over doorzettingsvermogen vergroten of hulp vragen en aanvaarden. Daarom vragen we jullie om eens om je heen te kijken naar iemand die ziek is en je extra aandacht wilt geven, of aan een mantelzorger. Ziekenzondag is een zondag om deze mensen wat extra aandacht te geven. In de parochies van Blaricum en Huizen is het al enkele jaren een traditie om “aandachtsbloemen” uit te delen, dit jaar doet ook de parochie van Laren mee. Op zondag 10 september liggen in de kerken in Blaricum, Huizen en Laren 300 rozen met een kaartje klaar. We willen jullie vragen om deze rozen bij een of meer mensen af te geven en een gezellig praatje of wandeling te maken. We wensen jullie op 10 september een mooie en gezellige Nationale Ziekendag!
IPCI Blaricum Huizen Laren
Rouwgroep najaar 2023
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 12 september is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Hartelijk welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 10 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Cantate “Een taal van liefde”
Zaterdag 16 september wordt de cantate “Een taal van liefde” uitgevoerd in de Thomaskerk. Er is een gevoel dat onze taal aan het verruwen is. Onze manier van spreken is harder aan het worden, op straat, in het uitgaansleven, op scholen. Mensen spreken meer dan ze luisteren en lijken vaak weinig geïnteresseerd in het woord van de ander. Ze lijken er vooral op uit te zijn om te winnen en de ander te verslaan. De regel ‘behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’ – beleden in alle religieuze tradities – nodigt uit om ruimte voor andere te maken, aandachtig en meelevend naar anderen te luisteren.Niet door debat, niet door de botsing van opvattingen komen we tot beter samenleven, maar door elkaar te willen begrijpen en door wederzijdse waardering. Een passend onderwerp aan het begin van de vredesweek. De cantate, geschreven door Michael Steehouder, wordt gezongen door een projectkoor uit Almere onder leiding van Rita Kremers. De cantate begint om 19:30 uur en duurt ongeveer een uur. Vanaf 19:00 uur is de kerk open. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
Uitnodiging voorbereiding vormsel
Iedere twee jaar starten wij een jongerengroep die zich gaat voorbereiden op het Vormsel. We willen jou hierover graag informeren en uitnodigen om mee te doen. Vormsel is samen met andere tieners (leeftijdsgenoten) op ontdekkingstocht gaan. Geloof ontdekken en zien dat het bijzonder is en helemaal niet saai hoeft te zijn. Eigenlijk is het Vormsel de laatste stap naar een volwassen geloof. Jouw ouders hebben je laten dopen en nu ben jij aan de beurt om er zelf mee aan de slag te gaan. In de vormselvoorbereiding gaan we samen op ontdekkingstocht wat geloof allemaal voor jou kan betekenen. Zo is er een kennismakingsavond, zijn er discussieavonden, worden er excursies georganiseerd en gaan we activiteiten ondernemen om iets goeds te doen voor anderen. Het is een afwisselende en actieve voorbereidingstijd van een jaar waarna je het sacrament van het Vormsel ontvangt. En dat beleef je samen met een leuke groep jongeren waar je vrienden kan maken. Op donderdag 28 september a.s. is er om 19:30 uur een informatieavond voor jongeren en hun ouders. Die wordt gehouden in de pastorie naast de Vituskerk in Blaricum (Kerklaan 19) De avond zelf hoef je nog niet te beslissen of je mee wilt doen, maar krijg je informatie en kan je vragen stellen. In principe richten wij ons op jongeren die ten minste 12 jaar oud zijn en op de middelbare school zitten. Indien ouders of kinderen eerder of juist later hieraan willen meedoen, staan we daarvoor open. Voor meer info: kapelaan M. Palic (06 121 904 84) of kapelaan J. Acuña (06-834 533 73) of per mail: vormselhbl2324@gmail.com
Joods Amsterdam
Aanstaande woensdag 6 september bent u allen uitgenodigd voor een Meet en Greet met Marcel Poorthuis, columnist in ons bisdomblad SamenKerk. Die middag neemt hij u graag mee op een stadswandeling door joods Amsterdam. hoeft zich niet aan te melden: komt u om 13:30 uur naar de Sint-Nicolaasbasiliek tegenover Centraal Station in Amsterdam. Meer informatie op de website van het bisdom via deze link
Veertienheiligenreis naar Duitsland
Van 23 tot en met 27 september wordt een unieke en interessante reis georganiseerd door het bisdom naar Vierzehnheiligen in Duitsland. Daar is een bedevaartsplaats van de Veertien Noodhelpers, zoals Blasius, Barbara, Christoffel, Vitus en nog tien anderen. Er zijn nog busplekken en hotelkamers beschikbaar. Lijkt u dit wat? Kijk op de website van het bisdom via deze link, of mail naar Samenkerk via deze link.
Gebed om vrede
Leid mij van dood naar leven,
van leugen naar waarheid.
Leid mij van wanhoop naar hoop,
van angst naar vertrouwen.
Leid mij van haat naar liefde,
van oorlog naar vrede.
Laat vrede ons hart,
onze wereld en ons heelal vullen
(www.allaboutprayer.org)
Afwezig
Pastoor Carlos Fabril is t/m 14 september op vakantie.
Eerste oogst
Na de familieviering in mei 2021 hebben we een druivenstruik geplant in de tuin van de Thomaskerk. Die viering lazen we in het evangelie “Ik ben de wijnstok, gij de ranken“. Dit geeft onze verbondenheid aan met God, met elkaar, maar ook met de aarde. In de viering werd toegelicht: ”Zoals de lezing beschrijft dat wij rijke vruchten dragen als we Jezus volgen en zijn leerling zijn, zo hopen we dat deze struik ook rijke vruchten zal dragen.” Dit jaar kunt u zien dat dit goed gelukt is. De struik zit vol heerlijke druiventrossen.
Helpt u mee?
Wekelijks wordt de kerk op donderdagochtend schoongemaakt. Het is dan druk en gezellig in de kerk. De schoonmaakgroep wordt langzamerhand wat ouder. Daarom zijn een paar extra handen zeer welkom. Het gaat om zo’n anderhalf uur per keer en natuurlijk drinken we samen een kopje koffie of thee aan het begin en einde. U hoeft niet elke week mee te doen. Als u bijvoorbeeld eens per maand mee wilt helpen zou dat al fijn zijn. Het werk is niet zwaar om te doen. Velen handen maken licht werk. Meer belangstelling om in de tuin te werken? Ook de tuingroep is er elke donderdagochtend en kan nieuwe krachten goed gebruiken. Meer weten? Kom eens langs op donderdagochtend tussen 9:00 en 10:30 uur.
Ter bemoediging
In de schemer buiten
op een tuinbank gezeten
van de geluidloze vlucht
van de vleermuis omgeven
werkt het gestage knagen
van het geweten
ons méér op de zenuwen
dan binnen
op de bank gelegen met
de televisie aan –
vandaar dat in zo weinig
tuinen banken staan
(Jules Deelder)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.