Kontaktpunten 17 sept

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Sirach 27, 30; 28, 1-7, Romeinen 14, 7-9, Matteüs 18, 21-35
We lezen dit weekend uit het bijbelboek Wijsheid van Jezus Sirach, ook wel Ecclesiasticus (vertaald: kerk(elijk) boek) genoemd. Het boek is in de jaren 190-170 voor Christus in het Hebreeuws geschreven door Jezus, zoon van Sirach Eleazar, uit Jeruzalem. De schrijver is trouw aan de Joodse traditie, maar hij zoekt wel aanknopingspunten in waardevolle elementen van de omringende Hellenistische (Griekse) beschaving. Het is een deuterocanoniek boek en hoort dus niet tot de Hebreeuwse bijbel. De kleinzoon van Jezus Sirach heeft het boek in het Grieks vertaald, waardoor het een breder bereik kreeg. Dit boek werd opgenomen in de Septuagint, de Griekse vertaling van de bijbel en het Hebreeuwse origineel raakte in de vergetelheid. Inmiddels is een groot deel van de oorspronkelijke Hebreeuwse versie teruggevonden.Vandaag horen we dat alleen een zondaar rond blijft lopen met wrok en gramschap. De Heer zal de zonden van iemand die wraak neemt nooit uit het oog verliezen. Als je het onrecht van je naaste vergeeft en erom bidt zullen je eigen zonden vergeven worden. Kan iemand die onverbiddelijk is voor zijn medemens om vergeving bidden voor zijn eigen zonden? Denk aan het einde en houd op met haten en houd je aan de geboden. Denk aan de geboden en koester geen wrok tegen je naaste en vergeef je naaste zijn dwaling.Vergeven is moeilijk. Het vraagt het uiterste van je. Vergeven heeft te maken met je diepste krachten, goddelijke krachten. Om daar te komen moet je soms een lange weg gaan. Momenten waarop je kunt vergeven zijn begenadigde momenten. Kwaad met kwaad vergelden brengt niemand verder. Wraak nemen maakt de ellende alleen maar groter en zet aan van kwaad tot erger. Geen enkele relatie houdt stand als er geen compassie is voor elkaars zwakke kanten. Met alleen in je recht staan red je het niet in je huwelijk, je vriendschap, je werk of geloofsgemeenschap. Zonder begrip en vergeving van anderen heb je geen leven. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Als je niet vergeeft, als je woedend blijft op die ander, vergiftig je jezelf met negatieve gedachten en gevoelens. Dat is iets wat alleen jij voelt. Vergeven en vergeven worden is een ongelooflijk kostbare mogelijkheid die ons in handen is gegeven.
 
Verder nadenken over vergeven? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk

Zondag 17 september 9:30 uur woord- en communievieren. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 23 september 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 24 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 1 oktober 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 17 september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Friersdale:
In de bestrijding van armoede is onderwijs het belangrijkste middel. In 1968 startte de school in Friersdale (Zuid-Afrika) met drie lokaaltjes en wat kinderen uit de nabije omgeving. De school is inmiddels uitgegroeid naar 670 leerlingen en 22 teamleden. Veel leerlingen komen met de bus naar school, maar voor leerlingen die te ver weg wonen is er ook het  “Koshuis” waar zo’n vijftig jongens en meisjes tijdens de schoolperiode kost en inwoning krijgen. Onze parochie ondersteunt de school en het Koshuis. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Friersdale.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Cantate “Een taal van liefde”Zaterdag 16 september wordt de cantate “Een taal van liefde” uitgevoerd in de Thomaskerk. Er is een gevoel dat onze taal aan het verruwen is. Onze manier van spreken is harder aan het worden, op straat, in het uitgaansleven, op scholen. Mensen spreken meer dan ze luisteren en lijken vaak weinig geïnteresseerd in het woord van de ander. Ze lijken er vooral op uit te zijn om te winnen en de ander te verslaan. De regel ‘behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’ – beleden in alle religieuze tradities – nodigt uit om ruimte voor andere te maken, aandachtig en meelevend naar anderen te luisteren.Niet door debat, niet door de botsing van opvattingen komen we tot beter samenleven, maar door elkaar te willen begrijpen en door wederzijdse waardering. Een passend onderwerp aan het begin van de vredesweek. De cantate, geschreven door Michael Steehouder, wordt gezongen door een projectkoor uit Almere onder leiding van Rita Kremers. De cantate begint om 19:30 uur en duurt ongeveer een uur. Vanaf 19:00 uur is de kerk open. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
Zaterdagavondviering
Zaterdag 23 september om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. Jezus zegt in de lezing van dit weekend dat Hij het volk niet leerde zonder gelijkenissen. Deze zaterdag lezen we een gelijkenis van een landeigenaar die op verschillende momenten arbeiders inhuurt voor zijn wijngaard. Aan het einde van de dag krijgen ze allemaal evenveel loon. De arbeiders die de hele dag hebben gewerkt beginnen te morren. Logisch zo op het eerste gezicht, maar waarom zou dat dan toch onterecht kunnen zijn? Hierover willen we verder met u nadenken tijdens deze viering.
Koffie op woensdag
Elke woensdag vanaf 10:00 uur wordt er koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1,—, thee €0,50. Het duurt tot uiterlijk 12:30 uur. U bent van harte welkom.
Verkoop Gerarduskalender
De Gerarduskalender is weer te koop. De Gerarduskalender, uitgebracht door Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag op de voorkant een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit’. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten en puzzels.De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit klooster Wittem worden georganiseerd. Na de viering op zondagochtend kunt u de kalender kopen bij Mw. Bep Bloks.
Uitnodiging voorbereiding vormsel
Iedere twee jaar starten wij een jongerengroep die zich gaat voorbereiden op het Vormsel. We willen jou hierover graag informeren en uitnodigen om mee te doen. Vormsel is samen met andere tieners (leeftijdsgenoten) op ontdekkingstocht gaan. Geloof ontdekken en zien dat het bijzonder is en helemaal niet saai hoeft te zijn. Eigenlijk is het Vormsel de laatste stap naar een volwassen geloof. Jouw ouders hebben je laten dopen en nu ben jij aan de beurt om er zelf mee aan de slag te gaan. In de vormselvoorbereiding gaan we samen op ontdekkingstocht wat geloof allemaal voor jou kan betekenen. Zo is er een kennismakingsavond, zijn er discussieavonden, worden er excursies georganiseerd en gaan we activiteiten ondernemen om iets goeds te doen voor anderen. Het is een afwisselende en actieve voorbereidingstijd van een jaar waarna je het sacrament van het Vormsel ontvangt. En dat beleef je samen met een leuke groep jongeren waar je vrienden kan maken. Op donderdag 28 september a.s. is er om 19:30 uur een informatieavond voor jongeren en hun ouders. Die wordt gehouden in de pastorie naast de Vituskerk in Blaricum (Kerklaan 19) De avond zelf hoef je nog niet te beslissen of je mee wilt doen, maar krijg je informatie en kan je vragen stellen. In principe richten wij ons op jongeren die ten minste 12 jaar oud zijn en op de middelbare school zitten. Indien ouders of kinderen eerder of juist later hieraan willen meedoen, staan we daarvoor open. Voor meer info: kapelaan M. Palić (06 121 904 84) of kapelaan J. Acuña (06-834 533 73) of per mail: vormselhbl2324@gmail.com
Familieviering
Zondag 1 oktober is de dag waarop we denken aan de jonge Franse heilige Theresia van Lisieux, († 1897) patrones van  missionarissen: oktober is de missie-maand! Ze werd op haar 15e kloosterzuster en maar 24 jaar oud.  Wilskracht en gevoel voor humor typeren haar. Met haar ‘kleine weg’ (intensief doen wat van je gevraagd wordt, ook al lijkt het nog zo onbelangrijk) heeft ze grote indruk gemaakt.
Vaak wordt ze afgebeeld met een kruis en veel rozen in haar armen. ‘Ik wil het rozen laten regenen op aarde’, is een bekende uitspraak van haar. Theresia’s levensverhaal roept de vraag op of je grootse dingen moet doen om heilig te worden. Daarover willen we nadenken tijdens de viering.
Bijbelleesavonden
In oktober starten de bijbelleesavonden weer. Dit jaar lezen we verder in het boek Samuel. Op de eerste bijeenkomst krijgen we een update over waar we gebleven zijn. De bijeenkomsten zijn afwisselend in Blaricum in de koffiekamer en in Huizen in de Thomaskerk. De avonden zijn op maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur.  Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com De volgende data staan gepland: 2023: 2 oktober Blaricum; 6 november Huizen; 4 december Blaricum. 2024: 8 januari Huizen; 5 februari Blaricum; 4 maart Huizen; 8 april Blaricum;  6 mei Huizen; 3 juni Blaricum.
We gaan weer klaverjassen!
De activiteitencommissie heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen 3, 10, 17 en 24 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum.
Helpt u mee?
Wekelijks wordt de kerk op donderdagochtend schoongemaakt. Het is dan druk en gezellig in de kerk. De schoonmaakgroep wordt langzamerhand wat ouder. Daarom zijn een paar extra handen zeer welkom. Het gaat om zo’n anderhalf uur per keer en natuurlijk drinken we samen een kopje koffie of thee aan het begin en einde. U hoeft niet elke week mee te doen. Als u bijvoorbeeld eens per maand mee wilt helpen zou dat al fijn zijn. Het werk is niet zwaar om te doen. Velen handen maken licht werk. Meer belangstelling om in de tuin te werken? Ook de tuingroep is er elke donderdagochtend en kan nieuwe krachten goed gebruiken. Meer weten? Kom eens langs op donderdagochtend tussen 9:00 en 10:30 uur.
Musical Jozef & de waanzinnige technicolor dromenjas.
Zondag 17 september om 16:00 uur wordt de musical “Jozef & de waanzinnige technicolor dromenjas” uitgevoerd in de Zenderkerk (Borneolaan 30). De musical is geïnspireerd op het beroemde bijbelverhaal Jozef in het oude Egypte, waarin hij zich ontwikkelt van zijn vaders oogappel tot onderkoning van het land. Het is een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Dit alles wordt verteld op een uitbundige manier met veel humor en muziek. De toegang is gratis. Er is wel een vrijwillige collecte. U bent van harte welkom.
Vredesweek
Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog en hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Om aandacht te vragen voor de vrede is van 16 t/m 24 september de vredesweek. Het thema is dit jaar (On)vrede en nu? Dit jaar kijken we naar onze democratie die onder druk staat. Blijvende vrede begint bij een  inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.
In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt afbreekt. Gevaren liggen op de loer als machtsverhoudingen steeds verder uit balans raken en mensen het vertrouwen in instanties en elkaar kwijtraken. Daar moeten we iets mee. Alleen samen kunnen we stappen maken voor een stabiele democratie, een veilig land en een vreedzame samenleving. Informatie over activiteiten in deze week vindt u op de website van Pax. Link naar de website
Gebed om vrede
Goede God,
Wij danken U om Jezus,
uw sprekend evenbeeld,
mens onder de mensen,
die ons zijn vrede heeft nagelaten
als een zegen,
een kostbaar geschenk.
Wij bidden U:
Leer ons iedere dag opnieuw
hoe wij dit geschenk zo kunnen inzetten
in ons leven van alledag
dat wij vrienden en vijanden,
bekenden en onbekenden
tot zegen kunnen zijn.
Amen
(www.coventryberaad.nl)
Ter bemoediging
Misstappen
Twee joodse mannen waren op weg naar hun rabbijn om raad te vragen wat ze met hun misstappen van het afgelopen jaar aan moesten. Terwijl de ene man aan zijn grote fouten dacht, zuchtte en steunde hij en stroomden de tranen over z’n wangen. ‘Kan ik dit nog goedmaken?’, kreunde hij, ‘ik weet niet of ik hiervoor nog wel vergeving krijg.’
De andere man liep vrolijk en lichtvoetig naast hem: ‘Die kleine misstappen, ach, daar maak ik me niet druk om. De Allerhoogste vergeeft mij wel.’

Toen ze bij de rabbijn aangekomen waren, stond deze de twee ieder apart te woord. Het onderhoud met de eerste man was snel voorbij, maar het gesprek met de tweede duurde lang. Daarna riep de rabbijn de twee tezamen bij zich en sprak tot hen: ‘Ik heb diep nagedacht. Luister nu wat jullie kunnen doen.’
En hij vroeg de eerste man naar buiten te gaan, een groot rotsblok te verslepen en dat bij hem te brengen. De tweede man kreeg de vraag een aantal kleine stenen te verzamelen. En de mannen deden wat de rabbijn hun gevraagd had. De man die het zware rotsblok moest versjouwen, kwam uitgeput weer bij de rabbijn terug. De andere man echter stond al een poos naast de rabbijn te wachten, de kleine stenen naast zich op een stapel.Daarop keek de rabbijn hen aan en sprak: ‘Herstel nu wat je gedaan hebt en breng de stenen precies terug op hun eigen oude plek.’ De man met de zware steen droeg de steen met veel moeite terug naar de juiste plek. De man met de kleine stenen echter, zoekend naar al de oude plekken, bleef peinzen hoe hij de zaken weer kon herstellen.
(Leo N.Tolstoij) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.