Kontaktpunten 24 sept

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Jesaja 55, 6-9, Filippenzen 1, 20c-24. 27z, Matteüs 20, 1-16a
Dit weekend lezen we uit Deutero-Jesaja. In tegenstelling tot het eerste deel dat wordt toegeschreven aan de profeet Jesaja, is het tweede deel van het bijbelboek Jesaja waarschijnlijk geschreven door een onbekende profeet uit de zesde eeuw voor Christus, de laatste periode van de Babylonische ballingschap. In een tijd zonder hoop kondigt deze profeet aan dat de Heer het volk zal bevrijden.
In de lezing van dit weekend worden we opgeroepen om op zoek te gaan naar de Heer nu Hij zich laat vinden en hem aan te roepen nu Hij nabij is. De ongerechtige moet zijn weg verlaten en de zondaar zijn gedachten. Ze moeten terugkeren naar de Heer. De heer zal zich erbarmen. Hij vergeeft altijd. Onze gedachten zijn niet Zijn gedachten en Zijn wegen niet onze wegen. Zijn wegen en gedachten gaan de onze te boven zoals de hemel boven de aarde is.
De bijbeltekst “Uw gedachten zijn niet Mijn gedachten en Mijn wegen zijn niet uw wegen” leidt bij ons wel eens tot de uitdrukking “Gods wegen zijn onnavolgbaar”. We gebruiken dit vaak op momenten dat er iets ergs gebeurd is, als een verzuchting. Daarbij verwijten we God dat hij geen rekenschap geeft van zijn daden. Maar in de tekst gaat het niet over de voorzienigheid, de almacht van God. Het gaat juist over Gods genade. Waar wij keer op keer ons afwenden van de Heer, blijft Hij ons roepen, blijft Hij ons nabij. Waar wij steeds weer in de fout gaan, vergeeft Hij telkens weer.De tekst geeft ook aan dat er een enorm verschil is tussen het doen en denken van de Heer en dat van ons, vergelijkbaar met de afstand tussen de hemel en de aarde. Maar laat de tekst niet ook ruimte om deze afstand te verkleinen? Zou de wereld er dan niet een stuk mooier uitzien? De tekst roept ons op om de ander niet alleen een tweede kans te geven, maar ook een derde of vierde en om zorg en aandacht te hebben voor elkaar.

De een heeft meer tijd en gelegenheid om iets voor anderen te doen dan een ander, maar drukte kan nooit een excuus zijn om niets te doen. Iedereen die zijn best doet kan een stapje zetten. Voor het levensgeluk van jezelf en anderen is er altijd tijd en gelegenheid. Uiteindelijk wordt elk mens het gelukkigst als hij anderen gelukkig maakt.
 
Verder nadenken over Gods wegen en gedachten? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk

Zaterdag 23 september 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken

Zondag 24 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger kapelaan Mikel Palić

Zondag 1 oktober 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger kapelaan Mikel Palić

Vrijdag 6 oktober 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 8 oktober 09:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 24  september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Oost-Europa Commissie:
 Sinds januari 1990 bestaat er een hechte band tussen de Hongaars Gereformeerde Kerk in Élesd (Aleșd, in West-Roemenië) Het kinderhuis Kajantó Maria biedt al meer dan 25 jaar aan kinderen een veilig thuis.
In het kindertehuis wonen 24 kinderen en werken 12 medewerkers. De Roemeniëgroep uit Huizen was betrokken vanaf de start van het kindertehuis en ondersteunt het nog steeds. Er is veel geld nodig om het Kinderhuis overeind te houden. U kunt uw bijdrage hiervoor overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. OEC. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. OEC.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 23 september om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. Jezus zegt in de lezing van dit weekend dat Hij het volk niet leerde zonder gelijkenissen. Deze zaterdag lezen we een gelijkenis van een landeigenaar die op verschillende momenten arbeiders inhuurt voor zijn wijngaard. Aan het einde van de dag krijgen ze allemaal evenveel loon. De arbeiders die de hele dag hebben gewerkt beginnen te morren. Logisch zo op het eerste gezicht, maar waarom zou dat dan toch onterecht kunnen zijn? Hierover willen we verder met u nadenken tijdens deze viering.
Koffie op woensdag
Elke woensdag vanaf 10:00 uur wordt er koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1,—, thee €0,50. Het duurt tot uiterlijk 12:30 uur. U bent van harte welkom.
Verkoop Gerarduskalender
De Gerarduskalender is weer te koop. De Gerarduskalender, uitgebracht door Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag op de voorkant een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit’. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten en puzzels.De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit klooster Wittem worden georganiseerd. Na de viering op zondagochtend kunt u zich inschrijven voor een kalender bij Mw. Bep Bloks.
Uitnodiging voorbereiding vormsel
Iedere twee jaar starten wij een jongerengroep die zich gaat voorbereiden op het Vormsel. We willen jou hierover graag informeren en uitnodigen om mee te doen. Vormsel is geloof ontdekken en zien dat het bijzonder is en helemaal niet saai hoeft te zijn. In de vormselvoorbereiding gaan we samen op ontdekkingstocht wat geloof allemaal voor jou kan betekenen. Zo is er een kennismakingsavond, zijn er discussieavonden, worden er excursies georganiseerd en gaan we activiteiten ondernemen om iets goeds te doen voor anderen. Het is een afwisselende en actieve voorbereidingstijd van een jaar waarna je het sacrament van het Vormsel ontvangt. Op donderdag 28 september a.s. is er om 19:30 uur een informatieavond voor jongeren en hun ouders. Die wordt gehouden in de pastorie naast de Vituskerk in Blaricum (Kerklaan 19) De avond zelf hoef je nog niet te beslissen of je mee wilt doen, maar krijg je informatie en kan je vragen stellen. In principe richten wij ons op jongeren die ten minste 12 jaar oud zijn en op de middelbare school zitten. Indien ouders of kinderen eerder of juist later hieraan willen meedoen, staan we daarvoor open. Voor meer info: kapelaan M. Palić (06 121 904 84) of kapelaan J. Acuña (06-834 533 73) of per mail: vormselhbl2324@gmail.com
Familieviering
Zondag 1 oktober is de dag waarop we denken aan de jonge Franse heilige Theresia van Lisieux, († 1897) patrones van  missionarissen: oktober is de missie-maand! Ze werd op haar 15e kloosterzuster en maar 24 jaar oud.  Wilskracht en gevoel voor humor typeren haar. Met haar ‘kleine weg’ (intensief doen wat van je gevraagd wordt, ook al lijkt het nog zo onbelangrijk) heeft ze grote indruk gemaakt.
Vaak wordt ze afgebeeld met een kruis en veel rozen in haar armen. ‘Ik wil het rozen laten regenen op aarde’, is een bekende uitspraak van haar. Theresia’s levensverhaal roept de vraag op of je grootse dingen moet doen om heilig te worden. Daarover willen we nadenken tijdens de viering.
Bijbelleesavonden
In oktober starten de bijbelleesavonden weer. Dit jaar lezen we verder in het boek Samuel. Op de eerste bijeenkomst krijgen we een update over waar we gebleven zijn. De bijeenkomsten zijn afwisselend in Blaricum in de koffiekamer en in Huizen in de Thomaskerk. De avonden zijn op maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur.  Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com De volgende data staan gepland: 2023: 2 oktober Blaricum; 6 november Huizen; 4 december Blaricum. 2024: 8 januari Huizen; 5 februari Blaricum; 4 maart Huizen; 8 april Blaricum;  6 mei Huizen; 3 juni Blaricum.
We gaan weer klaverjassen!
De activiteitencommissie heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen 3, 10, 17 en 24 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum.
Verhaal halen
In oktober start het 15e seizoen van Verhaal halen. Elke tweede zondag in de donkere maanden van het jaar bent u welkom voor een boeiende vertelling en live muziek. Zondag 8 oktober om 16:00 uur opent Hans Koster het seizoen met een verhaal met de titel: “Vakantie, horror, maar wel een goed verhaal…”. Vakantie, je hoopt, gaat uit van zorgeloos weg en genieten. Maar is het wel leuk, zo’n rimpelloze periode?  Ellende van het moment kan ook een goed verhaal opleveren. De muzikale begeleiding is in handen van Theo Henrichs op piano en Alwin van der Paardt op blokfluit. Na afloop kan er worden nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. De middag kost € 3,50 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis.
Uitnodiging voorbereiding eerste communie
In november begint voor de parochies van Huizen en Blaricum de voorbereiding voor kinderen die hun eerste communie willen doen. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen dan ook van harte uit voor de ouderbijeenkomst op woensdag 11 oktober  19.45 tot 21.00 uur  Thomaskerk. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 20 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl) of Blaricum (secretariaat@vitusblaricum.nl).
Werelddag voor migrant en vluchteling
Op zondag 24 september viert de Rooms-Katholieke Kerk voor de 109e keer de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling. In zijn boodschap voor deze dag legt paus Franciscus het accent op vrijheid, vrijheid die de keuze om het eigen land te verlaten altijd zou moeten kenmerken. Het thema van zijn boodschap is dan ook ‘Vrij om te kiezen voor migreren of blijven’. De paus pleit voor het recht om niet te moeten emigreren: ‘Het betreft hier een recht dat nog niet wettelijk is vastgelegd, maar dat van fundamenteel belang is, en het garanderen hiervan moet verstaan worden als medeverantwoordelijkheid van alle staten ten opzichte van een gemeenschappelijk goed dat nationale grenzen overstijgt. Immers, daar de wereldwijde hulpbronnen niet onbegrensd zijn, hangt de ontwikkeling van de economisch armste landen af van het vermogen tot samen delen dat wij tussen alle landen tot stand kunnen brengen.’ De hele boodschap van de paus kunt u lezen via deze link
Gebed om vrede
Weerbericht
De donkere dagen rijgen zich aaneen.
Waar moet het met de wereld heen?
Wat zou ik blij zijn met het bericht
Dat overal de zon weer scheen!
(Leo Mesman)
Terugblik cantate
Zaterdag 16 september werd in de Thomaskerk de cantate “een taal van liefde” uitgevoerd.  Op deze laatste zomeravond viel de opkomst tegen, maar de aanwezigen werden getrakteerd op een prachtig muzikaal verhaal over de macht van de taal om mensen te verbinden maar ook te verdelen, over een zegenende taal die verzoend zonder het kwaad te verdoezelen en over de zegen van verscheidenheid. Een inspirerende avond.
Uitnodiging 125-jarig jbileum kathedrale basiliek Sint Bavo
125 jaar geleden werd de  kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem ingezegend. Bisschop Hendriks nodigt iedereen uit om dit jubileum mee te viering op zaterdag 30 september (1 oktober was van oudsher de feestdag van St Bavo). Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom. Kom even thuis in de kathedraal voor ontmoeting, deelname aan een rondleiding, het bekijken van historische beelden, het beklimmen van de torens en de koepel of het bezoeken van het museum. Er zijn op speciale kinderactiviteiten. De bisschop zal aanwezig zijn om u te ontmoeten. Uit dankbaarheid is er ter afsluiting om 15.30 uur een feestelijke eucharistieviering.
Ter bemoediging
Tekens van rijkdom
Een vader van een welgestelde familie nam zijn zoon op een dag mee voor een reis over het platteland om zijn zoon te laten zien hoe rijk ze waren en hoe arm andere mensen kunnen zijn. De man en zijn zoon verbleven een paar dagen op een boerderij van een familie die met moeite rond kon komen. Toen vader en zoon na een paar dagen weer terugreden naar hun landgoed, vroeg de vader aan zijn zoon wat hij van de afgelopen dagen vond. “Ik vond het geweldig, vader” zei de zoon.
“Heb je nu ontdekt hoe arm mensen kunnen zijn?” vroeg de vader. “Ja, ik heb veel geleerd”, antwoordde de zoon. “Ik zag dat zij vier honden hebben, terwijl wij er maar een hebben. Ik zag dat zij een beekje hebben dat doorloopt tot het einde van de wereld terwijl wij een vijver hebben die maar tot halverwege de oprit komt. Wij gebruiken lantaarns, terwijl zij iedere nacht naar de sterren kunnen kijken. Ons landgoed loopt maar tot de weg, terwijl zij de wereld tot aan de horizon hebben. Wij hebben bedienden die voor ons zorgen, terwijl zij voor anderen zorgen. Wij hebben muren om ons landgoed staan om ons te beschermen, terwijl zij vrienden hebben om hen te beschermen.” De vader zweeg verbijsterd en toen sprak zijn zoon: “Dank vader dat u mij hebt laten zien hoe arm we eigenlijk zijn.”
(www.heinpragt.com
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.