Kontaktpunten 1 okt

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Ezechiël 18, 25-28, Filippenzen 2, 1-11, Matteüs 21, 28-32
De eerste lezing is dit weekend uit Ezechiël. Hij leefde in dezelfde tijd als de profeet Jeremia, in de 6e eeuw voor Christus. Ezechiël was priester in de tempel van Jeruzalem en werd in 597 voor Christus samen met veel vooraanstaande Joden naar Babel gedeporteerd. Daar werd hij profeet en gaf hij de ballingen nieuwe moed en hoop op terugkeer naar Jeruzalem.

In de lezing lezen we dat de ballingen beweren dat de weg van de Heer niet recht is. De Heer vraagt hen of het echt Zijn weg is die niet recht is of dat het hun eigen weg is die niet recht is. Als een rechtvaardige kwaad gaat doen zal hij sterven om het kwaad dat hij heeft gedaan. Als een boosdoener zich bekeert en rechtvaardig wordt, zal hij zeker blijven leven en niet sterven.
Op het eerste gezicht lijkt deze tekst over tot inkeer komen te gaan, maar als we naar de context binnen het hele hoofdstuk kijken is er meer aan de hand. De ballingen vragen zich af waaraan ze de verbanning en onderdrukking verdiend hebben. Ze wijten hun ballingschap aan fouten van hun voorouders. Ezechiël houdt daarop een betoog dat ieder gestraft wordt voor zijn eigen fouten en niet voor de fouten van zijn ouders of van zijn kinderen. De ballingen geloven dit niet en verwijten God dat hij niet rechtvaardig is, dat Zijn weg niet recht is. Daarop reageert Ezechiël met de woorden uit de lezing van dit weekend. Vervolgens roept Ezechiël uit naam van de Heer zijn toehoorders op om zich te bekeren, te breken met de zonden en hun hart en ziel te vernieuwen. Dan zullen ze leven, want de dood van een mens geeft de Heer geen vreugde.Een oproep dus om eens naar jezelf te kijken en niet de ander de schuld te geven. Want is dat niet een heel menselijke reactie? Hebben niet ook wij vaak de neiging om bij een conflict, de ander de schuld te geven. Hebben we niet de neiging om als we in de problemen zitten dit aan anderen te wijten?
 
Samen luisteren en nadenken over Gods woord? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 1 oktober 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger kapelaan Mikel Palić
Vrijdag 6 oktober 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 8 oktober 09:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 15 oktober 09:30 uur woord- en communieviering. Voorganger Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 1 oktoberEigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Friersdale:
Pater Wijnand van Wegen is deze maand teruggekomen van een bezoek aan Friersdale, Zuid-Afrika. Als parochie ondersteunen we daar de school en het kindertehuis. Er wordt op dit moment gewerkt aan de veiligheid op het schoolterrein.
Er moet ’s nachts genoeg verlichting zijn. Alle buitenverlichting zal worden vervangen door LED verlichting. Voor het kinderhuis staan twee zonneboilers op de wensenlijst. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL 41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Friersdale.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Familieviering
Zondag 1 oktober is de dag waarop we denken aan de jonge Franse heilige Theresia van Lisieux, († 1897) patrones van  missionarissen: oktober is de missie-maand! Ze werd op haar 15e kloosterzuster en maar 24 jaar oud.  Wilskracht en gevoel voor humor typeren haar. Met haar ‘kleine weg’ (intensief doen wat van je gevraagd wordt, ook al lijkt het nog zo onbelangrijk) heeft ze grote indruk gemaakt.
Vaak wordt ze afgebeeld met een kruis en veel rozen in haar armen. ‘Ik wil het rozen laten regenen op aarde’, is een bekende uitspraak van haar. Theresia’s levensverhaal roept de vraag op of je grootse dingen moet doen om heilig te worden. Daarover willen we nadenken tijdens de viering.
Wereldwinkel
Op zondag 1 oktober kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, mooie en originele cadeaus. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken. Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank.
Verjaardag pastor Mikel
Zondag 1 oktober is kapelaan Mikel Palić jarig. Hij trakteert na de viering van 9:30 uur in de Thomaskerk. Daarnaast bent u bent van harte uitgenodigd om hem te feliciteren op donderdag 5 oktober tussen 16:00 en 19.00 uur te feliciteren onder het genot van een taartje en een lekker drankje in de pastorie.
Jongerenbijeenkomst
Op vrijdag 6 oktober om 18.00 uur zijn jongeren (van ± 16-33 jaar) uitgenodigd in de pastorie in Blaricum. Er is dan een avondmaaltijd, waarna we gaan kijken naar een korte ‘Sycamore’-video en in deelgroepen met elkaar in gesprek gaan. Wij hopen jullie te zien op deze gezellige en verdiepende avond. Aanmelding is niet nodig.
1e vrijdagviering
Woensdag 4 oktober is het Werelddierendag. Deze dag is afgeleid van de liefde voor de natuur van Sint Franciscus. Op 4 oktober eert de kerk de heilige sint Franciscus. Dat inspireerde ons om in de 1e vrijdagviering van 6 oktober aandacht te geven aan deze heilige. Wij horen in het evangelie hoe Jezus vastberaden de weg gaat die Hij gekozen heeft, de weg naar Jeruzalem, waar lijden en dood Hem wachten. Net als Franciscus daagt ook Hij ons uit te kiezen en Hem vastberaden te volgen. Wees welkom in deze viering die om 10:15 uur begint.
Bijbelleesavonden
In oktober starten de bijbelleesavonden weer. Dit jaar lezen we verder in het boek Samuel. Op de eerste bijeenkomst krijgen we een update over waar we gebleven zijn. De bijeenkomsten zijn afwisselend in Blaricum in de koffiekamer en in Huizen in de Thomaskerk. De avonden zijn op maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur.  Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com De volgende data staan gepland: 2023: 2 oktober Blaricum; 6 november Huizen; 4 december Blaricum. 2024: 8 januari Huizen; 5 februari Blaricum; 4 maart Huizen; 8 april Blaricum;  6 mei Huizen; 3 juni Blaricum.
We gaan weer klaverjassen!
De activiteitencommissie heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen 3, 10, 17 en 24 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum.
Koffie op woensdag
Elke woensdag vanaf 10:00 uur wordt er koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1,—, thee €0,50. Het duurt tot uiterlijk 12:30 uur. U bent van harte welkom.
Verhaal halen
In oktober start het 15e seizoen van Verhaal halen. Elke tweede zondag in de donkere maanden van het jaar bent u welkom voor een boeiende vertelling en live muziek. Zondag 8 oktober om 16:00 uur opent Hans Koster het seizoen met een verhaal met de titel: “Vakantie, horror, maar wel een goed verhaal…”. Vakantie, je hoopt, gaat uit van zorgeloos weg en genieten. Maar is het wel leuk, zo’n rimpelloze periode?  Ellende van het moment kan ook een goed verhaal opleveren. De muzikale begeleiding is in handen van Theo Henrichs op piano en Alwin van der Paardt op blokfluit. Na afloop kan er worden nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. De middag kost € 3,50 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis.
Uitnodiging voorbereiding eerste communie
In november begint voor de parochies van Huizen en Blaricum de voorbereiding voor kinderen die hun eerste communie willen doen. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen dan ook van harte uit voor de ouderbijeenkomst op woensdag 11 oktober  19.45 tot 21.00 uur  Thomaskerk. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 20 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl) of Blaricum (secretariaat@vitusblaricum.nl).
Friersdalezondag
Op 1 oktober is iedereen, die zich betrokken voelt bij het Zuid-Afrikaanse Friersdale uitgenodigd voor de Friersdalezondag 2023. Om 10.00 uur is er een speciale viering in de RK Nicolaaskerk in Eemnes (Wakkerendijk 60) waarin pater Wijnand van Wegen voorgaat en verslag doet van zijn verblijf in Friersdale waar hij van 11 juli tot 19 september was. Het thema van de viering is “Goed communiceren”. Om de samenwerking tussen Friersdale en Eemnes ook in de toekomst in stand te houden, is goede en gelijkwaardige communicatie van groot belang. Tijdens de viering zullen teksten worden gebruikt, die geschreven zijn door mensen uit Friersdale en Eemnes. Er is ook een powerpoint te bekijken met recente foto’s uit Friersdale. Het Eemnesser Jongerenkoor o.l.v. Edwin Klarenbeek en de Djembégroep van Mwajuma Kitano zorgt voor muzikale begeleiding in Afrikaanse sfeer. Tijdens de viering zal er geld worden ingezameld voor het zonnepanelenproject in Friersdale. Na afloop is er een gezellig samenzijn in gebouw De Schoter naast de kerk.
Help Friersdale via de actie RABO Club Support
De Stichting Friersdale-Eemnes neemt deel aan actie RABO Club Support. De Rabobank is vele jaren een belangrijke sponsor geweest van de Eemnesser Polderloop. Deze ondersteuning wil de bank nu laten verlopen via de actie “RABO Club Support”. Verenigingen of organisaties kunnen zich jaarlijks aanmelden om zo ondersteuning te krijgen. Bent u klant bij de Rabobank, dan kunt u Friersdale helpen door erop te stemmen.  Meer informatie vindt u via deze link
Hospice Huizen zoekt vrijwilligers
Wil jij als vrijwilliger het verschil maken in de laatste periode van het leven van onze gasten? Hospice Huizen zoekt vrijwilligers. Ben jij gastvrij, zorgzaam en vier uur per week beschikbaar? Dan gaan we graag met je in gesprek op de open dag op zaterdag 14 oktober van 14:00 tot 16:00 uur of op dinsdagavond 17 oktober van 19:00 tot 21:00 uur. Adres: Gooierserf 126 in Huizen. Kijk voor meer informatie op www.hospicehuizen.nl.
Gebed om vrede
Voor velen werd het weer geen zomer,
levend tussen mijnenvelden,
aangespoeld op verre stranden,
schuilend voor stormen
en stijgend water,
of zoekend naar leeftocht,
bedreigd door droogte.
Waar zijn we mee bezig,
wij die welvaart kennen?
O God,
We zitten zo vast
in onze manier van leven
die uw schepping schaadt
en vrede in de weg staat.
Help ons om ons om te keren,
te vechten voor verandering,
voor een leven dat heilzaam is
voor heel uw schepping
(www.coventryberaad.nl)
Uitnodiging 125-jarig jbileum kathedrale basiliek Sint Bavo
125 jaar geleden werd de  kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem ingezegend. Bisschop Hendriks nodigt iedereen uit om dit jubileum mee te viering op zaterdag 30 september (1 oktober was van oudsher de feestdag van St Bavo). Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom. Kom even thuis in de kathedraal voor ontmoeting, deelname aan een rondleiding, het bekijken van historische beelden, het beklimmen van de torens en de koepel of het bezoeken van het museum. Er zijn op speciale kinderactiviteiten. De bisschop zal aanwezig zijn om u te ontmoeten. Uit dankbaarheid is er ter afsluiting om 15.30 uur een feestelijke eucharistieviering.
Ter bemoediging
Rust en stilte
Aan een monnik, die teruggetrokken in een klooster leefde, werd eens gevraagd: ‘Wat is de zin van een leven in stilte en eenzaamheid?’ De monnik was juist bezig een emmer water te putten. Daarom vroeg hij zijn bezoekers dichterbij te komen. ‘Kijk nu eens in de put. Wat ziet u daar?’ Ze keken de diepte in maar zagen helemaal niets. Korte tijd later zei de monnik: ‘Kijk nu nog eens naar beneden.’ Opnieuw bogen de bezoekers zich over de rand van de put. ‘Wat ziet u nu?’ vroeg hij. ‘Nu zien we onszelf,’ was het antwoord. Daarop vervolgde de monnik: ‘Toen ik zojuist water uit de put haalde was het oppervlak onrustig. Maar nu is het rustig geworden. Dat is de ervaring van de stilte: je ziet jezelf. En als je in jezelf tot rust gekomen bent, zie je niet alleen de hele wereld met heel andere ogen, maar ook God.’
(www.theobaldusparochie.nl