Kontaktpunten 8 okt

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Jesaja 5, 1-7, Filippenzen 4, 6-9, Matteüs 21, 33-43
De eerste lezing is dit weekend uit Proto-Jesaja, het eerste gedeelte van dit bijbelboek. Dit deel wordt aan de profeet Jesaja toegeschreven. Jesaja trad tussen 750 en 700 v.Chr. op als profeet aan het hof van de koningen van het koninkrijk Juda. In zijn prediking staan het lot van Jeruzalem en van het volk Gods centraal. We lezen het lied van de wijngaard.
We lezen dat de ik-figuur voor zijn vriend een lied wil zingen over zijn vriend en zijn wijngaard. Zijn vriend had een wijngaard die lag op een vruchtbare helling. Hij spitte hem om, verwijderde de stenen en plantte er goede wijnstruiken. In het midden bouwde hij een uitkijktoren voor de beveiliging en hij hakte een perskuip uit. Toen hoopte hij druiven te krijgen, maar de wijngaard gaf alleen maar wilde vruchten. De bewoners van Jeruzalem, van Juda worden gevraagd om rechter te zijn over de wijngaard. Wat had er nog meer gedaan kunnen worden voor de wijngaard? Waarom dan die wilde vruchten? De ik-figuur vertelt wat hij gaat doen met de wijngaard. Hij haalt de omheining weg zodat de wijngaard platgetrapt en kaalgevreten kan worden. Hij maakt er een verwilderd stuk grond van dat niet meer wordt bewerkt en waar distels en dorens opschieten. Hij verbiedt de wolken om de wijngaard regen te geven. De wijngaard van de Heer is het huis Israël.
Het lied begint positief met een wijngaard waar alles tot in de puntjes geregeld is. Toch loopt het fout. Er komen geen zoete druiven, maar wrange, zure vruchten. Dan vraagt de zanger de omstanders wat hij met de wijngaard moet doen, maar gelijk daarop vertelt hij al wat zijn besluit is. De wijngaard wordt opgegeven en vernietigd.Maar dan die laatste zin! De clou van het verhaal is hard en confronterend. Zouden de omstanders vóór de laatste zin door hebben gehad dat het lied over hen gaat? Dat zij wilde vruchten voortbrengen? Dat zij er een puinhoop van hebben gemaakt? Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof er geen weg terug is, alsof de Heer het heeft opgegeven, maar zou het lied niet bedoeld zijn om de Israëlieten op te roepen om hun gedrag te veranderen? En zouden wij die oproep niet door moeten trekken naar onze tijd? De liefde en zorg van de Heer voor Zijn wijngaard zijn onvoorstelbaar groot en kostbaar, maar wat doen wij daarmee? Hoe vruchtbaar zijn we?
 
Verder nadenken over de wijngaard van de Heer? Kom dan zondag om 09:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 8 oktober 09:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 15 oktober 09:30 uur woord- en communieviering. Voorganger Ton Hekkenberg
Zaterdag 21 oktober 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 22 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 8 oktober
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Wereldmissiedag Kinderen:
Dit jaar vragen we uw bijdrage voor twee projecten in Beiroet in Libanon. Vrijwilligers van de groep “drama’s en wonderen” uit de parochie van pastoor Richard Abi Saleh bezoeken oude en eenzame mensen en bieden een luisterend oor.
Ze hebben contact met 180 families en brengen vijf dagen per week warm eten en medicijnen. Het huis van Licht en Hoop heeft een kleine school waar Syrische en arme Libanese kinderen les krijgen. Uw bijdrage voor deze projecten kunt u overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizeno.v.v. Wereldmissiedag
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.  
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Verhaal halen
In oktober start het 15e seizoen van Verhaal halen. Elke tweede zondag in de donkere maanden van het jaar bent u welkom voor een boeiende vertelling en live muziek. Zondag 8 oktober om 16:00 uur opent Hans Koster het seizoen met een verhaal met de titel: “Vakantie, horror, maar wel een goed verhaal…”. Vakantie, je hoopt, gaat uit van zorgeloos weg en genieten. Maar is het wel leuk, zo’n rimpelloze periode?  Ellende van het moment kan ook een goed verhaal opleveren. De muzikale begeleiding is in handen van Theo Henrichs op piano en Alwin van der Paardt op blokfluit. Na afloop kan er worden nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. De middag kost € 3,50 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis.
We gaan weer klaverjassen!
De activiteitencommissie heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen 10, 17 en 24 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum.
Koffie op woensdag
Elke woensdag vanaf 10:00 uur wordt er koffie en thee geschonken in de Thomaskerk. We hopen zo mensen met elkaar in contact te brengen. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een spelletje te doen. Koffie kost € 1,—, thee €0,50. U bent van harte welkom tot 12:30 uur.
Uitnodiging voorbereiding eerste communie
In november begint voor de parochies van Huizen en Blaricum de voorbereiding voor kinderen die hun eerste communie willen doen. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen dan ook van harte uit voor de ouderbijeenkomst op woensdag 11 oktober  19.45 tot 21.00 uur  Thomaskerk. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 20 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl) of Blaricum (secretariaat@vitusblaricum.nl).
Hospice Huizen zoekt vrijwilligers
Wil jij als vrijwilliger het verschil maken in de laatste periode van het leven van onze gasten? Hospice Huizen zoekt vrijwilligers. Ben jij gastvrij, zorgzaam en vier uur per week beschikbaar? Dan gaan we graag met je in gesprek op de open dag op zaterdag 14 oktober van 14:00 tot 16:00 uur of op dinsdagavond 17 oktober van 19:00 tot 21:00 uur. Adres: Gooierserf 126 in Huizen. Kijk voor meer informatie op www.hospicehuizen.nl.
Dag van de gevangene
Een dag om te denken aan hen die niet in vrijheid mogen leven, een dag om voor hen te bidden. In Nederland zitten zo’n 9000 mannen en vrouwen gedetineerd. Zij hebben anderen beschadigd – soms zeer ernstig – en ze zijn zelf beschadigd. Als we bidden voor de gevangenen bidden we ook, of misschien juist, voor geestelijke vrijheid. Geen verslavingen meer, niet aan middelen en geweld of snel geld. Vrijheid om meer en meer te leren kiezen voor het goede. Ook in de Justitiële Inrichtingen in Nederland is er een kerk om op zondag samen te komen en samen te vieren. Gedetineerden ontmoeten elkaar, bidden en zingen samen, steken een kaars aan voor de mensen die zij missen. En voor de mensen die ze pijn hebben gedaan, voor hun dierbaren en voor de slachtoffers van hun misdaden. Ze bidden om vergeving, om verzoening en soms om vrijspraak. Dat iemand omziet naar hun geliefden voor wie zij nu niet kunnen zorgen. En vooral bidden ze om hoop dat er voor hen een toekomst is. De ‘Dag van de gevangene’ is er om overal in het land in de kerk stil te staan bij geloofsgemeenschappen waar we anders vaak niet aan denken, zoals de kerk in gevangenissen. De paaskaars brandt ook in de gevangeniskerk, bij de geringsten van onze broeders en zusters.
Laudate Deum
Op woensdag 4 oktober, de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi, is Laudate Deum (Prijs God) gepubliceerd. Deze apostolische exhortatie (pauselijke brief) van paus Franciscus is een vervolg op zijn eerdere encycliek Laudato si’ (Geprezen zijt Gij), uit 2015. In de inleiding van Laudate Deum schrijft de paus dat allerlei gebeurtenissen in de wereld tijdens de afgelopen acht jaar rondom klimaat en sociale gerechtigheid, vragen om verheldering en aanvulling van Laudato si’. De paus schrijft dat de situatie nog urgenter is dan acht jaar geleden toen hij met zijn ‘groene’ encycliek kwam, waarin het niet alleen om klimaatverandering gaat maar vooral over de consequenties die dit heeft voor kwetsbare en arme mensen die er wereldwijd door getroffen worden. Paus Franciscus doet een hartstochtelijke oproep aan de wereldgemeenschap om gezamenlijk vaart te maken en de klimaatcrisis versneld aan te pakken. U kunt de Engelse vertaling van Laudate Deum lezen via deze link.  Aan de Nederlandse vertaling wordt nog gewerkt.
Gebed om vrede
God, help ons verder te kijken
dan onze vooroordelen.
Help ons meer te zien
dan de stoere buitenkant,
dat verlegen gezicht,
dat onhandige gedrag
of die rare kleren.
Help ons verder te kijken
dan wat we verwachten.
Open te staan voor
onbekende verrassingen.

Help ons een toekomst
vóór ons te zien,
waar je nu alleen nog maar
van kunt dromen: een wereld
waarin het goed is te leven voor ieder mens.
Waarin iedereen gelukkig is
en iedereen zichzelf kan zijn.
Een wereld waarin uw vrede
eindelijk zichtbaar wordt
Hulp Armeniërs
Nagorno-Karabach is een streek die binnen Azerbeidzjan ligt, maar die vooral wordt bewoond door Armeniërs. Opnieuw zijn daar enorme gevechten uitgebroken. Azerbeidzjan zegt de mensenrechten in Nagorno-Karabach te respecteren, maar veel van de 120.000 Armeniërs in de regio nemen het zekere voor het onzekere en slaan op de vlucht naar Armenië. Dat betekent weer veel mensen in ontreddering en nood. U weet wellicht dat er in onze parochie verschillende mensen afkomstig uit Armenië zijn. Hun zorg om deze vluchtelingen is groot. Daarom vragen zij ons en wij u om een helpende hand toe te steken. Er is in Nederland een stichting, stichting Ararat, die mensen in Armenië die hulp nodig hebben direct ondersteunt. U kunt erop vertrouwen dat uw bijdrage goed terecht komt. U kunt uw bijdrage overmaken aan Stichting Ararat, rekeningnummer NL 04 ABNA 0550 5777 26 onder vermelding van hulp voor vluchtelingen Artsakh
Namens onze Armeense parochianen hartelijk dank.
PS. Weet u dat volgens de Bijbel de ark van Noach aan land kwam op de berg Ararat?
Ter bemoediging
Goed nieuws
moet je niet alleen horen,
je moet het ook aan den lijve ondervinden.
Goed nieuws
zijn mensen die elkaar goede ervaringen geven:
de ervaring ‘er te mogen zijn’
en op elk moment toekomst te hebben.De ervaring dat iemand je graag ziet,
hoe klein en kwetsbaar je ook bent.De ervaring ‘mee te tellen’,
de ervaring dat leven mogelijk is
zonder dat er slachtoffers vallen,
zonder zondebokken
zonder zwarte schapen.Goed nieuws
is een goddelijke ervaring
die alleen gebeurt
als mensen ze geven aan elkaar.
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.