Kontaktpunten 10 dec

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Jesaja 40, 1-5. 9-11, 2 Petrus 3, 8-14, Marcus 1, 1-8
Dit weekend lezen we uit het tweede deel van Jesaja, Deutero-Jesaja. Dit gedeelte uit Jesaja wordt ook wel het troost-boek genoemd omdat het begint met de woorden “Troost, troost toch mijn Stad, zegt uw God” en dat is dan ook het begin van de eerste lezing. We lezen verder dat Hij zegt Jeruzalem moed in te spreken. Haar straftijd is voorbij, haar ongerechtigheid vergeven. Een stem roept om een weg in de steppe te banen voor de Heer, een heerbaan in de woestijn. Elk dal moet gevuld, elke berg en heuvel geslecht worden. Alle oneffenheden moeten vlak. De glorie des Heren zal verschijnen en allen zullen daarvan getuige zijn. Sion moet de hoogste berg beklimmen en tot Juda roepen dat God de Heer op komst is en zijn beloning voor hem uit gaat. Als een herder zal Hij zijn schapen weiden.

Wat een geweldig nieuws voor de Joodse ballingen in Babylon die in een wanhopige situatie leven ver weg van hun vaderland. De profeet geeft ze hoop: God zal ze thuisbrengen. Hoe mooi zou het zijn om nu tegen mensen in Gaza, Israël, Oekraïne of Nagorno Karabakh te kunnen zeggen: houdt moed, binnenkort is er vrede en kun je naar huis, tegen de aardbevingsslachtoffers in Turkije, Syrie en Marokko of de Libiërs in Derna: troost je, je huis is weer opgebouwd of tegen Afrikaanse jongeren gestrand in Europa: Houdt vol, je zwerftocht is bijna voorbij. Wat zou dat heerlijk zijn. Maar niemand kan die hoop geven. De wereld lijkt in brand te staan. Het is niet vreemd dat mensen de hoop verliezen.

Toch zie je overal ook mensen die de moed niet opgeven, die hoop houden en zich blijven inzetten voor vrede en gerechtigheid. Mensen als moeder Teresa, Nelson Mandela of van de Pauluskerk in Rotterdam. Zolang er mensen zijn zoals zij is er hoop. Gelukkig zijn er veel van deze hoopgevende mensen. Mensen die niet opgeven, ook al lijkt er niets te veranderen. Mensen die het kleinste stapje in de goede richting al de moeite waard vinden. Mensen die een betere toekomst zien en daaraan iets willen bijdragen. Hoop is iets dat in je zit, een soort koppigheid die ervoor zorgt dat je je niet neerlegt bij de feiten. Hoop houdt je gaande, ook als er bijna geen doorkomen aan is. Zijn wij mensen van hoop? Als we ons Christen noemen dan moet ons geloven ook hoop betekenen, hoop dat het zin heeft om vast te houden aan onze christelijke idealen en ons daarvoor in te zetten.
 Samen op weg gaan naar Kerstmis? Kom danzondag om 09:30 uur naar deThomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 10 december 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Zondag 17 december 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 24 december 18:00 uur Kerstviering peuters- en kleuters/gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 24 december 19:00 uur familie-Kerstviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić m.m.v. Cantores
Zondag 24 december 21:00 uur Kerstavondviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Vamos
Maandag 25 december 9:30 uur viering 1e Kerstdag/eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril m.m.v. Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 10 december
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Adventsactie:
Het thema van de adventsactie is dit jaar “Alle kinderen mogen kind zijn”. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar tientallen miljoenen kinderen gaan niet of nauwelijks naar school en maken lange dagen om geld te verdienen.
Daarom besteedt de Adventsactie dit jaar extra aandacht aan kinderarbeid, kinderen onder de 12 jaar die werken, kinderen onder de 14 jaar die zwaar werk verrichten en kinderen onder de 18 jaar die gevaarlijk werk doen. 160 miljoen kinderen wereldwijd verrichten kinderarbeid en dit aantal stijgt! De adventsactie zet zich in het bijzonder in voor zulke kinderen in Pakistan, India, Bangladesh en Congo. Helpt u mee? U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen  o.v.v. Adventsactie
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Verhaal halen
Op zondag 10 december van 16.00-17.00 uur blikt Ute van Luyn vooruit naar Kerstmis. Zij vertelt over een kleine dennenboom, die Twinkel heet en ook nog eens een wens heeft. Twinkels grootste wens is om een keer ergens als kerstboom te mogen staan. Maar of dat lukt…? Het verhaal wordt omlijst met livemuziek dor Ron Overtoom en Astrid Sparreboom op piano en dwarsfluit. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte welkom.
Boete/Verzoeningsviering
Op donderdag 14 december om 19:15 uur is er een boete-/verzoeningsviering in de Vituskerk in Blaricum. U bent van harte uitgenodigd om deze viering bij te wonen om zo de liefdevolle en barmhartige hand van God te ervaren. Hij komt ons tegemoet in alle sacramenten, maar vooral in dit sacrament van verzoening waarin hij tot ons spreekt en ons moed geeft om verder te gaan. Na afloop van de viering is er voor wie dit wenst gelegenheid tot biechten.
Koffie op woensdag
Komende woensdag vanaf 10:00 uur kunt u voor het laatst een kopje koffie of thee komen drinken in de Thomaskerk. De deur staat wijd open. Er is ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken in de kerk. Koffie kost € 1.-, thee €0,50. U bent van harte welkom tot 12:00 uur.
Peuterviering
Zondag 17 december om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Vituskerk in Blaricum. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De kerk is al helemaal in kerstsfeer. Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten
Vieringen rond Kerstmis
Zondag 24 december is er geen viering in de ochtend. In de St-Jansbasiliek in Laren is er wel een ochtendviering om 10:00 uur. ’s Avonds zijn er drie vieringen:
18:00 uur peuter- en kleuterviering. In de viering van een half uur bidden we en zingen we kerstliedjes, en we kijken en luisteren naar het kerstverhaal.
19:00 uur familieviering. In deze eucharistieviering vieren we Kerstmis, feest van het licht.
21:00 uur nachtmis. In deze eucharistieviering wordt gezongen door Vamos.
Maandag 25 december is om 9:30 uur de viering voor 1e Kerstdag. In deze eucharistieviering zingt het Thomaskoor.
Dinsdag 26 december is er geen viering in de Thomaskerk. U ben van harte welkom om 10:00 uur in de Vituskerk in Blaricum.
Kindje wiegen
Voor peuters en kleuters is er op eerste kerstdag, maandag 25 december, om 15:30 uur  “Kindje Wiegen” in de Vituskerk in Blaricum. Er worden liedjes gezongen, het kerstverhaal wordt verteld en natuurlijk kan de kerststal bekeken worden. Ook mag je een zelfgemaakte kerstversiering van huis meenemen en in de boom hangen. U bent van harte welkom met uw (klein)kinderen.
Laatste kans Kerstdiner jongeren
Jongeren tussen de 16 en 35 jaar uit onze regio zijn op 15 december vanaf 18:00 uur uitgenodigd voor een kerstdiner in de Koepelkerk, Brinklaan 40 in Bussum. Je kunt je aanmelden via de QR code hiernaast . De kosten zijn € 5.—. Aanmelden kan tot 10 december.
Een kerstkaart voor Alesd 
Elk jaar rondom kerst sturen onze partnergemeente in Aleșd (Roemenië) en Protestante Gemeente Huizen en de Rooms-katholieke parochie Huizen/ Blaricum-Bijvanck elkaar welgemeende groeten en wensen voor het nieuwe jaar. De projecten van de Roemeniëgroep in Aleșd voor het kinderhuis en de thuiszorg zijn niet altijd even zichtbaar, maar lopen goed. Kerstmis is een mooi moment om onze verbondenheid te onderstrepen. Wij hopen dat u daaraan wilt meedoen!
Meedoen is makkelijk! U kunt tot 11 december een kerstkaart in een daarvoor bestemde ‘brievenbus’ in de kerk te doen. De Roemeniëgroep zorgt voor de verzending naar Roemenië. Uw kaart wordt vervolgens bezorgd bij een van de gemeenteleden in Aleșd. Wat schrijft u op uw kaart? Onze partnergemeente is Hongaarstalig, maar Engels worden vaak goed begrepen. Een Hongaarse kerstgroet die u direct kunt gebruiken, is: “boldog békés Karácsonyt” (gezegende/vredige kerst). Gelukkig nieuwjaar is: ”boldog új évet”. Het zou leuk zijn als u uw naam en eventueel uw adres op de kaart zet. Kaarten mogen ook worden ingeleverd bij leden van de Roemeniëgroep op Hooghuizenweg 13, Hooghuizenweg 18, Sloep 31, Monnickskamp 87 of Kuinder 18.
Hartelijke groet van de Roemeniëgroep, Daniela en Martijn Wolters, Carla en Herman Eggink, Annemiek Wijnja, Marianne Hartong, Eric Bakker
Kerststallententoonstelling Vituskerk Blaricum
Na het succes van vorig jaar is er ook dit jaar een expositie van verschillende kerststallen in de Vituskerk in Blaricum. De kerk opent hiervoor haar deuren op zondag 17 december van 14.00-16.00 uur. De kerststallen zijn vooral afkomstig uit de collecties van inwoners van ons dorp. Uiteraard is ook de bijna 100 jaar oude kerststal van de Sint Vituskerk zelf te bewonderen. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig en voor de kinderen is er warme chocolademelk en een kerstkransje.
Najaarsconcert Toonkunst Bussum
Op zondagmiddag 10 december om 15.00 uur geeft Toonkunst Bussum haar Najaarsconcert. Het koor en orkest spelen en zingen muziek van Hollandse Meesters, o.a. Jurriaan en Hendrik Andriessen. Bovendien laat het jeugdorkest van zich horen! De locatie is ook bijzonder: de onder architectuur gebouwde Morgensterkerk te Hilversum aan de Seinstraat. Het programma past in de actualiteit van onze grote zorgen om het klimaat: het koor zingt het Zonnelied (Il Cantico del Sole) van Franciscus van Assisi op muziek van de Hilversumse componist Nico Hovius. In de hal van onze Thomaskerk hangt een poster met nadere informatie. Voor meer informatie en kaarten kunt u ook terecht op www.toonkunstbussum.nl
Kerststallententoonstelling Amersfoort
Van zaterdag 9 t/m zondag 17 december is er weer een kerststallententoonstelling in de Sint Ansfriduskerk, Jacob Catslaan in Amersfoort. Er zijn ruim 100 kerstgroepen te bekijken uit alle werelddelen. Ze zijn gemaakt van allerlei materialen en in allerlei kleuren. In het weekend treden koren en muziekgroepen belangeloos op. De openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 12.30-17.00 uur. Entree € 2 per persoon, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 0,50 t/m 4 jaar gratis. De netto opbrengst van de Kerststallententoonstelling is bestemd voor War Child. Zie voor meer informatie www.sintansfridus.nl/kerststallen
Kerstfeest op het plein
Op de laatste zaterdag voor kerst, 23 december, organiseren de kerken in Huizen een kerstfeest in en rond de Oude Kerk. Er zal van 11.00 tot 19.45 uur van alles te horen, zien en te beleven zijn in kerstsfeer. Wilt u een paar uur meewerken? We kunnen uw/jouw hulp goed gebruiken. Er komen verschillende kramen waarvoor we mensen zoeken. De kramen zijn heel divers: van het uitdelen van chocolademelk, een ‘creatieve-kraam’ tot een ‘stilte-kraam’. Voor de kinderen is er een eigen programma, met als afsluiting een lampionnentocht. Vamos verleent ook medewerking en zingt om 15:30 uur in de kerk. Vanuit onze parochie zal Vamos zingen om 15:30 uur en organiseren we de ‘stilte-kraam’ waar mensen een kaarsje kunnen opsteken. Heb je zin om mee te helpen? Één of twee uurtjes zou al fijn zijn. Bel dan
Elly Herms (06 1856 5977)
Huizen Ontmoet Interkerkelijk (HOI)
Vier.nu
Kerstmis staat voor de deur. Met de website Vier.nu leeft u toe naar dit belangrijke christelijke hoogfeest. Dit jaar is er op de site speciale aandacht voor de kerststal, want het is precies 800 jaar geleden dat de eerste levende kerststal werd ingericht. In aanloop naar Kerstmis vertellen acht bisschoppen op Vier.nu over steeds een ander figuur uit de kerststal.
Slottekst synode
De slottekst van de 16e bisschoppensynode ‘Voor een Synodale Kerk: communio, participatio, missio’ is nu beschikbaar in een Nederlandse vertaling. De vertaling wordt onder meer gebruikt bij het vervolgtraject van deze synode in de voorbereiding op de bisschoppenvergadering die in oktober 2024 in Rome over hetzelfde thema zal worden gehouden. In het document staan tal van onderwerpen, variërend van de armen en vrouwen tot zending en luisteren. Over elk onderwerp staan punten beschreven waarover overeenstemming is, punten die behandeld moeten worden en voorstellen. U kunt het document lezen via deze link
Gebed om vrede
Vol verlangen bidden we
om mensen van vrede
om mensen die het geluid van oorlog en geweld
overstemmen met woorden en daden van liefde
Heer, ontferm U!

Vol verlangen bidden we
om mensen die helpen dragen
om mensen die niet alleen voor zichzelf opkomen
maar de gemeenschap in het oog houden
Christus, ontferm U!

Vol verlangen bidden we
om mensenkinderen van God
die het licht steeds weer opnieuw ontsteken
en met hoop en volharding
staande blijven onderweg naar morgen
Heer, ontferm U!
(ds. Rianne Veenstra)
Secretariaat geslotenWegens ziekte is het secretariaat beperkt bezet. Het secretariaat is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10:00-12:00 uur en vrijdag van 13:00-15:00 uur.
Ter bemoediging
Broeder ezel
De ezel heeft – zo zegt ons het kerstverhaal – Maria met haar ongeboren Kind op zijn rug gedragen. Hij bepaalde niet zijn eigen route, maar ging de weg die hem gewezen werd. Rustig voortgaand, stap voor stap, werkte hij op z’n eigen wijze mee aan de menswording van de Messias. Zo’n 800 jaar nadat Sint Franciscus het kerstverhaal in de eerste kerststal tot leven bracht, heeft de ezel daar nog steeds zijn vaste plek. Diezelfde Franciscus noemde in zijn Zonnelied alle schepselen ‘broeders en zusters’. De ezel uit de kerststal mogen we dus best ‘broeder ezel’ noemen, want als gehoorzaam lastdier droeg hij de Verlosser op zijn rug. Niet in een gouden koets of in een luxe auto, maar op de rug van een ezel werd God op de weg van Nazareth naar Bethlehem mens. Eenvoud brengt de Goddelijke Liefde tot bij de eenvoudige mens.
(Harrie Smeets in “Van Donker naar Licht”.)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.