Kledinginzameling-nieuwe-stijl Albanië Comité

HUIZEN – Met ingang van maandag 8 januari 2024 zal de wekelijke kledinginzameling van het Albanië Comité veranderen in een maandelijkse inzameling van uitsluitend kinderkleding bij het magazijn aan de Fabrieksweg 2. Vanwege toenemende kosten voor opslag en transport en bovendien een vrijwilligerstekort, heeft het bestuur van de stichting dit drastische besluit moeten nemen.

Al meer dan 30 jaar zamelt het Albanië Comité kleding in voor de allerarmsten in de Albanese bergdorpen. De inzameling en distributie van kleding is altijd één van de kerntaken geweest. In de loop van de jaren zijn de werkzaamheden van de stichting steeds verder uitgebreid, maar dankzij een trouwe achterban van donateurs en vrijwilligers is het tot nu toe steeds gelukt alle projecten draaiende te houden. Het werk kon altijd doorgaan, soms in afgeslankte vorm in tijden wanneer de inkomsten minder waren. Dat was rond 2019 het geval, toen besloten moest worden het kindertehuis op halve kracht te laten functioneren om de kosten te drukken. Dat was heel jammer voor o.a. schoolgaande kinderen uit de bergdorpen, die juist zoveel baat hadden bij de huiswerkbegeleiding en daardoor duidelijk beter presteerden op school.

Financiële steun blijft nodig

Een grote wens van Anne-Lise Lubbers was dan ook, het kinderhuis weer hele dagen in bedrijf te hebben. Die wens is recent in vervulling gegaan door keuzes te maken voor wat betreft de kerndoelen van de stichting, waarbij ook de vrijwilligerscapaciteit een grote rol heeft gespeeld. Naast het vrijwilligersprobleem, nemen ook de kosten van opslag en transport steeds verder toe. Al deze zaken hebben ertoe geleid dat het bestuur de keuze heeft moeten maken om vanaf januari 2024 te stoppen met de wekelijkse kledinginzameling op de maandagavond en deze terug te brengen naar een maandelijkse inzameling van louter kinderkleding (ook incontinentiemateriaal en medische hulpmiddelen kunnen nog ingeleverd worden) bij het magazijn aan de Fabrieksweg 2. Op deze manier worden de vrijwilligers ontlast en kan bezuinigd worden op opslag en transport, waardoor het kindertehuis weer fulltime kan draaien. Omdat hulpgoederen en kleding nog steeds hard nodig zijn, gaat de stichting de uitgespaarde gelden tevens gebruiken om lokaal kleding en zo mogelijk goederen aan te schaffen, waardoor er beter afgestemd kan worden op de behoefte aldaar. Bovendien wordt op deze manier de ontwikkeling van de Albanese ondernemers ondersteund. Ondanks de bezuinigingen blijft het Albanië Comité dus onverminderd financiële ondersteuning nodig hebben om al het werk te kunnen doen. Uw giften blijven welkom op NL97 RABO 0329 9600 08 t.n.v. Stichting Albanië Comité. Meer informatie over de kledinginzameling-nieuwe-stijl in de Nieuwsbrief van het Albanië Comité, te lezen op www.albaniecomite.nl

In verband met de winterstop, zal de laatste kledinginzameling van dit jaar zijn op maandag 18 december. Met ingang van maandag 8 januari 2024 geldt de inzameling-nieuwe-stijl met uitsluitend kinderkleding van 19.00 tot 20.30 uur aan de Fabrieksweg 2, elke eerste maandag van de maand (met uitzondering van feestdagen). Ook incontinentiemateriaal en medische hulpmiddelen zijn welkom.

Met ingang van maandag 8 januari 2024 zal de wekelijke kledinginzameling van het Albanië Comité veranderen in een maandelijkse inzameling van uitsluitend kinderkleding (Foto: Evita Copier Fotografie).