Kontaktpunten 17 dec

Vieringen
Deze zondag zijn de lezingen Jesaja 61m 1-2a. 10-11, 1 Tessalonicenzen 5, 16-24, Johannes 1, 6-8. 19-28
De derde zondag van de advent heet ook wel Gaudete. Dat betekent “Verheug u” en de eerste lezing van dit weekend sluit daar ook op aan. Jesaja schrijft dat de geest van de Heer God op hem rust. Hij heeft hem gezalfd om aan de armen de blijde boodschap te brengen, om gebroken harten te genezen, gevangenen bevrijding te melden. Om een genadejaar van de Heer aan te kondigen. Jesaja wil jubelen en wil zich verheugen in God. De Heer laat zijn gerechtigheid ontluiken en zijn glorie voor het oog van de volken.

Jesaja is een profeet die achter de dingen kon kijken, die God erachter zag. Hij ziet de Heer achter zichzelf en daarom ziet hij zichzelf als brenger van de blijde boodschap. Jesaja weet dat de geest van de Heer op hem rust. Vanuit dat geloof, vanuit die overtuiging kan hij zeggen dat hij gebroken harten geneest en gevangenen vrijheid meldt. Geloven is God achter de dingen zien en achter jezelf zien.  Vanuit dat geloof kijk je anders naar het leven. Je realiseert je dat het mooie in de natuur, het goede dat mensen doen voor elkaar pas echt betekenis krijgt als je God erachter kunt zien, als je Gods liefde en zorgzaamheid erachter kunt voelen. Dan zie je een taak voor jezelf om Gods licht door te geven.

Hoe kunnen wij Gods licht doorgeven? Daarbij zouden we kunnen bedenken dat wij staan tussen God en de zieken en gebrekkigen, tussen de Heer en de armen, de verschoppelingen. Als wij Gods licht niet doorgeven aan hen blijven zij in het duister achter. De Heer toont zijn liefde en zorg alleen door mensen, mensen zoals u en ik. Daar verheugt Jesaja zich op, dat is de blijde boodschap die hij brengt: dat alle mensen zich door God laten gebruiken om zijn zorgzaamheid en bevrijding aan elkaar te tonen. Als dat werkelijkheid wordt zullen gebroken harten genezen, gevangenen of mensen die zich gevangen voelen bevrijd worden en vrijheid krijgen. Wat een droom. Zou die ooit werkelijkheid worden? Wij staan in ieder geval voor de opdracht om te doen wat we kunnen om mensen in onze omgeving te steunen en helpen. Alleen zo kunnen we Gods licht doorgeven.
 Samen Gaudete vieren? Kom danzondag om 09:30 uur naar deThomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 17 december 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg

Zondag 24 december 18:00 uur Kerstviering peuters- en kleuters/gebedsviering. Voorgangers leken

Zondag 24 december 19:00 uur familie-Kerstviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić m.m.v. Cantores

Zondag 24 december 21:00 uur Kerstavondviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Vamos

Maandag 25 december 9:30 uur viering 1e Kerstdag/eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril m.m.v. Thomaskoor

Zaterdag 30 december 19:30 uur Oudejaarsviering. Voorgangers leken

Zondag 31 december 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril

Maandag 1 januari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 10 december
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Adventsactie:
Het thema van de adventsactie is dit jaar “Alle kinderen mogen kind zijn”. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar tientallen miljoenen kinderen gaan niet of nauwelijks naar school en maken lange dagen om geld te verdienen.
Daarom besteedt de Adventsactie dit jaar extra aandacht aan kinderarbeid. De adventsactie zet zich in het bijzonder in voor zulke kinderen in Pakistan, India, Bangladesh en Congo. Zo steunt de adventsactie een organisatie in Pakistan die zich inzet voor onderwijs aan werkende kinderen in Punjab. Helpt u mee? U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen  o.v.v.Adventsactie.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week worden uitgezonden zijnZondag om 9:30 uur vanuit de Thomaskerk Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Peuterviering
Zondag 17 december om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Vituskerk in Blaricum. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De kerk is al helemaal in kerstsfeer. Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten
Vieringen rond Kerstmis
Zondag 24 december is er geen viering in de ochtend. In de St-Jansbasiliek in Laren is er wel een ochtendviering om 10:00 uur. Wel zijn er vieringen ’s avonds om 18:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur en maandag 25 december om 9:30 uur.
Dinsdag 26 december is er geen viering in de Thomaskerk. U bent van harte welkom om 11:00 uur in de Vituskerk in Blaricum.
Peuterviering Kerstmis
Zondag 24 december om 18:00 uur is er in de Thomaskerk een kerstviering voor peuters en kleuters. In de viering van een half uur bidden we en zingen we kerstliedjes, en we kijken en luisteren naar het kerstverhaal. Daarin gaat een klein ezeltje gaat samen met zijn buurmeisje op zoek naar zijn moeder die met Maria en Josef op weg is naar Bethlehem. Ze volgen dezelfde route als Maria en Josef. Gaan ze Maria en Josef vinden? Gaan ze het kindje Jezus zien?
Familieviering Kerstmis
24 december om 19:00 uur is er de kerst-familieviering. Kerstmis is een lichtfeest. Daarom gaan we op deze avond voor kerst zoveel mogelijk lichtjes aansteken. Om ons te binnen te brengen dat we zélf ook licht kunnen zijn.  En: licht kunnen brengen bij anderen! Weet je nog dat we een maand geleden bootjes hebben gevouwen? We dachten toen aan Willibrord die op een bootje uit Engeland is gekomen om ons het licht te brengen van Jezus’ geboorte. Op deze kerstavond steken we dus kaarsjes aan bij onze bootjes van november zodat het lichtscheepjes worden! 
Kindje wiegen
Voor peuters en kleuters is er op eerste kerstdag, maandag 25 december, om 15:30 uur  “Kindje Wiegen” in de Vituskerk in Blaricum. Er worden liedjes gezongen, het kerstverhaal wordt verteld en natuurlijk kan de kerststal bekeken worden. Ook mag je een zelfgemaakte kerstversiering van huis meenemen en in de boom hangen. U bent van harte welkom met uw (klein)kinderen.
Oudejaarsviering
Ook dit jaar zetten we de traditie van een oudejaarsviering voort. Omdat oudjaar op een zondag is verschuiven we de viering dit jaar een dag naar voren. Op 30 december 19:30 uur staan we in de Thomaskerk in een korte viering stil bij het afgelopen jaar. De viering, voorbereid door de lekenvieringengroep, is een gebedsviering gebaseerd op de klassieke avondviering waarin we samen zingen en bidden, luisteren en overdenken. Na een half uur gaan we met een goed gevoel huiswaarts, klaar voor het nieuwe jaar.
Kerstal Thomaskerk
Dit jaar speelt water een rol tijdens de advent in de Thomaskerk. Tijdens de laatste familieviering hebben we bootjes met een lichtje “in het water” gelegd als lichtscheepjes op onze weg. Het water ligt op de route waarover Maria en Josef naar de stal reizen. Daarom reizen Maria en Josef dit jaar ook een stukje van deze lange reis met de boot. Dit ontlast de ezel een beetje die zelf al overgezwommen is en staat de wachten aan de andere oever.
Kerststallententoonstelling Vituskerk Blaricum
Na het succes van vorig jaar is er ook dit jaar een expositie van verschillende kerststallen in de Vituskerk in Blaricum. De kerk opent hiervoor haar deuren op zondag 17 december van 14.00-16.00 uur. De kerststallen zijn vooral afkomstig uit de collecties van inwoners van ons dorp. Uiteraard is ook de bijna 100 jaar oude kerststal van de Sint Vituskerk zelf te bewonderen. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig en voor de kinderen is er warme chocolademelk en een kerstkransje.
Kerststallententoonstelling Amersfoort
Van zaterdag 9 t/m zondag 17 december is er weer een kerststallententoonstelling in de Sint Ansfriduskerk, Jacob Catslaan in Amersfoort. Er zijn ruim 100 kerstgroepen te bekijken uit alle werelddelen. Ze zijn gemaakt van allerlei materialen en in allerlei kleuren. In het weekend treden koren en muziekgroepen belangeloos op. De openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 12.30-17.00 uur. Entree € 2 per persoon, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 0,50 t/m 4 jaar gratis. De netto opbrengst van de Kerststallententoonstelling is bestemd voor War Child. Zie voor meer informatie www.sintansfridus.nl/kerststallen
Licht van Kerst – In en rondom de Oude Kerk
Op zaterdag 23 december zijn er van 11.00-20.00 uur in en rond de Oude Kerk diverse (kerst)activiteiten. Het programma is opgesteld door verschillende kerken van Huizen, die samenwerken onder de vlag van “Huizen Ontmoet Interkerkelijk”. Op het kerkplein
zullen kraampjes staan waar goede doelen organisaties uit o.a. Huizen meer vertellen over hun missie en wat ze zoal doen. Er komt een kraam zijn met koffie, thee en iets lekkers. Voor de kinderen wordt er speciaal een knutsel- en voorleeshoek opgezet. In de Oude Kerk is er kerst-livemuziek. Verschillende bands en koren uit Huizen zullen optreden. Vamos treedt op om 15:30 uur op en de dag wordt muzikaal afgesloten door samenzang met Princess Brass koperensemble en het kinderkoor Jong Holland.Tegen 17.00 uur zal er een fakkeltocht zijn voor de kinderen naar het Oude Raadhuisplein. De kinderen zijn al welkom vanaf 16.30 uur. We zijn graag zo goed mogelijk voorbereid op het aantal kinderen, dus we vragen je om ons te laten weten dat je komt via het formulier op de website zie www.kerstinhuizen.nl
De kerken van Huizen willen ook graag in deze kerstperiode iets betekenen voor de mensen in Huizen die dat nodig hebben. Op het kerkplein van de Oude Kerk is er 11.00 tot 16.00 uur een pop-up inzamelpunt voor de Voedselbank. Hier kunnen houdbare producten (etenswaren en schoonmaakproducten) worden ingeleverd. Het is ook mogelijk om via een gift bij te dragen aan de Voedselbank. De kerstbeleving op 23 december is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Voor meer info en het volledige programma, zie www.kerstinhuizen.nl
Hulp gevraagd Kerst – In en rondom de Oude Kerk
Onze parochie organiseert tijdens Licht van Kerst de stilte-kraam. Hier kunnen mensen even tot rust komen en een lichtje aansteken. We zoeken vrijwilligers die 23 december ’s middags deze stand een of twee uurtjes kunnen bemensen. Wilt u meehelpen? Neem dan contact op met Elly Herms (ellyhermsbode@gmail.com,  06 1856 5977)
Nieuwe plek Kombuis’ kerststal
De kerststal gemaakt door Paul Schiffers die jarenlang op de Kombuis stond heeft een nieuwe bestemming gevonden. De kerststal zal voortaan elk jaar rond Kerstmis opgebouwd worden bij Gasterij ’t Nennetje op Landal park Gooise Heide, Woensbergweg 5 op de grens van Huizen en Blaricum. Afgelopen donderdag is de Kerststal feestelijk geopend. De vereniging “Samen Buren” nodigt u van harte welkom uit om de kerststal te komen bekijken. De kerststal is tot 31 december dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 21:00 uur. Dit weekend en het kerstweekend zijn daarnaast allerlei kerstactiviteiten. Meer informatie vindt u op hetnennetje.nl/kerst-bij-het-nennetje
Vier.nu
Kerstmis staat voor de deur. Met de website Vier.nu leeft u toe naar dit belangrijke christelijke hoogfeest. Dit jaar is er op de site speciale aandacht voor de kerststal, want het is precies 800 jaar geleden dat de eerste levende kerststal werd ingericht. Zo kunt u een brief lezen van paus Franciscus over de kerststal en kunnen kinderen een kerststal knutselen.
Gebed om vrede
Heer, onze God,
vanwaar komt toch
dat onbedwingbaar verlangen
naar vrede in ons?
Is het uw scheppingskracht die ons beroert,
is het de gestalte van Jezus van Nazareth die ons niet loslaat,
is het zijn Geest die in ons bezig is?
Wij bidden U:
laat de droom nooit in ons verloren gaan
die in ons spreekt van een goede schepping
van mensen in verbondenheid.
Wek in ons de taal van de vrede
die bemoedigt en samenbrengt.
Dat vragen wij U voor vandaag en morgen en alle dagen.
Amen.
(www.kuleuven.be)
Opbouw Kerstbomen
Het opbouwen van de kerstbomen is jaarlijks een hele klus. Opbouwen? Ja, opbouwen. Onze mooie kerstbomen worden tak voor tak in elkaar gezet. En daarna worden er ook nog eens lichtjes in geplaatst. Gelukkig wil de beheergroep deze klus elk jaar weer doen en kunt u ook dit jaar weer van een kerk helemaal in kerstsfeer genieten.
 
Secretariaat gesloten
Wegens ziekte is het secretariaat beperkt bezet. Het secretariaat is open dinsdag en donderdag van 10:00-13:00 uur, woensdag van 10-12.00 uur en op vrijdag van 13:00 -16:00 uur. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar is het secretariaat gesloten.
Ter bemoediging
Vrede kleurt je leven, omdat:
Kleuren de wereld mooi maken.
Kleur daarom ook je leven.
Strijk veel hemelsblauw van je vriendelijkheid uit.
Gebruik kwistig het geel van je blijdschap.
Laat het rood van je liefde niet ontbreken.
Borstel er ook wat groen van je opgewektheid door
en vergeet niet het wit van je eerlijkheid uit te smeren.
Het grijs van tegenslag of het paars van droefheid
mogen de andere kleuren nooit overheersen.

Maak van je leven een kleurenfeest!
Dat zal jezelf en anderen vrede en vreugde geven.
Al kun je sommige dagen de donkere tinten niet weren:
Veeg nooit alle kleuren uit!
Wie weet of na een erge tegenslag
het warme roze
je leven komt kleuren!
(www.kuleuven.be)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.