Kontaktpunten Kerst

– . – . – . – . – 
Vieringen
Kerstavond zijn de lezingen Jesaja 9, 1-3. 5-6 , Titus 2, 11-14, Lucas 2, 1-14
Eerste Kerstdag zijn de lezingen Jesaja 52, 7-10, Hebreeën 1, 1-6, Johannes 1, 1-18
De eerste lezing op eerste Kerstdag is uit Jesaja. We lezen hoe welkom de vreugdebode op de bergen is, die goed nieuws meldt en zegt dat onze God regeert. De torenwachters jubelen omdat zij de terugkeer van de Heer naar Sion zien. Op de puinhopen van Jeruzalem wordt gejubeld omdat de Heer zijn volk heeft getroost en Jeruzalem verlost. Iedereen heeft het heil van God aanschouwd.

Met de val van Jeruzalem in 586 voor Christus was de tempel verwoest, de stadsmuren en de verdedigingswerken rond Jeruzalem met de grond gelijk gemaakt en een groot deel van het volk weggevoerd naar Babel. De resterende inwoners in dit verwoeste Jeruzalem leefden onder het juk van de bezetter. Ze keken uit naar nieuws uit Babel. Zou het nog wat worden met Jeruzalem? Was er nog iets van God te vinden nu de tempel was verwoest, en de Ark van het Verbond gestolen? Zou God nog van zich laten horen?

Dan klinkt deze profetie van Jesaja. Een boodschap die onbereikbaar lijkt. Of is dit juist de enige manier om het vol te kunnen houden? Door hoop te houden. Door reikhalzend uit te kijken naar goed nieuws. Is dat niet wat ons ook nu nog op de been houdt: reikhalzend uitkijken naar een hoopvolle toekomst? De bijbel roept ons op om vooruit te kijken, om op de puinhopen die het leven soms kan zijn, te zoeken of er al iets van God ons leven binnenkomt. Het goede nieuws, de vrede die wordt aangekondigd en de redder zijn dichterbij dan we denken. De engel verkondigt aan de herders: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen.’ Dat goede nieuws blijkt vlakbij te zijn, in de stal waar de herders elke nacht hun schapen onderbrengen. Vlakbij, in een kwetsbaar kind en liefhebbende ouders.

Het is de kunst om elkaar op al die kleine hoopvolle tekens te wijzen. Mensen die om elkaar heen gaan staan, die elkaar vasthouden en troosten. Mensen die genieten van het goede dat we hebben en met elkaar delen. Zo kunnen we het volhouden. Het goede nieuws is vlakbij, maar het is er nog niet. We zijn ernaar op weg. God gaat voor ons uit en steunt ons. Hij wijst ons op kleine tekens van Zijn komst. Hij helpt ons het vol te houden. Zalig Kerstmis!

Samen Kerstmis vieren? Kom dan zondagavond of maandagochtend naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 24 december 18:00 uur Kerstviering peuters- en kleuters/gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 24 december 19:00 uur familie-Kerstviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić m.m.v. Cantores
Zondag 24 december 21:00 uur Kerstavondviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Vamos
Maandag 25 december 9:30 uur viering 1e Kerstdag/eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril m.m.v. Thomaskoor
Zaterdag 30 december 19:30 uur Oudejaarsviering. Voorgangers leken
Zondag 31 december 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Maandag 1 januari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Mikel Palić
Vrijdag 5 januari 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 7 januari 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastoor Mikel Palić.

Aansluitend aan de viering is de Nieuwjaarsreceptie.
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 24 december
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Friersdale (24 december):
De Kerstactie van de Stichting Friersdale Eemnes is dit jaar anders opgezet dan in de voorgaande jaren. Dit keer wil men maaltijden thuisbezorgen bij de kinderen van Friersdale. Er is daar veel honger onder de jeugd. Op schooldagen wordt er wat aan gedaan door schoolmaaltijden te verstrekken aan alle kinderen.
Met het geld van de Kerstactie wil de stichting maaltijden bekostigen die op zaterdagen thuis worden bezorgd. Twee zaterdagen per maand komen vrijwilligers in de schoolkeuken bij elkaar om maaltijden te bereiden. Per zaterdag worden deze maaltijden afwisselend in andere woongebieden bij de kinderen thuis gebracht. Zo wil men het voor elkaar krijgen om gespreid over een aantal zaterdagen 720 schoolkinderen een gratis maaltijd thuis te bezorgen. Wilt u dit mooie initiatief steunen? Maak dan uw bijdrage over naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Friersdale.
Adventsactie (25 december):
Het thema van de adventsactie is dit jaar “Alle kinderen mogen kind zijn”. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar tientallen miljoenen kinderen gaan niet of nauwelijks naar school en maken lange dagen om geld te verdienen.
Daarom besteedt de Adventsactie dit jaar extra aandacht aan kinderarbeid. De adventsactie zet zich in het bijzonder in voor zulke kinderen in Pakistan, India, Bangladesh en Congo. Zo steunt de adventsactie een organisatie in Pakistan die zich inzet voor onderwijs aan werkende kinderen in Punjab. Helpt u mee? U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen  o.v.v. Adventsactie.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week vanuit de Thomaskerk worden uitgezonden zijnZondag om 19:00 uurZondag om 21:00 uurMaandag om 9:30 uurDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Vieringen rond Kerstmis
Zondag 24 december is er geen viering in de ochtend. In de St-Jansbasiliek in Laren is er wel een ochtendviering om 10:00 uur. In de avond zijn er vieringen om 18:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur en maandag 25 december om 9:30 uur.
Dinsdag 26 december is er geen viering in de Thomaskerk. U bent van harte welkom om 10:00 uur (Let op: afwijkende tijd) in de Vituskerk in Blaricum.
Peuterviering Kerstmis
Zondag 24 december om 18:00 uur is er in de Thomaskerk een kerstviering voor peuters en kleuters. In de viering van een half uur bidden we en zingen we kerstliedjes, en we kijken en luisteren naar het kerstverhaal. Daarin gaat een klein ezeltje gaat samen met zijn buurmeisje op zoek naar zijn moeder die met Maria en Josef op weg is naar Bethlehem. Ze volgen dezelfde route als Maria en Josef. Gaan ze Maria en Josef vinden? Gaan ze het kindje Jezus zien?
Familieviering Kerstmis
24 december om 19:00 uur is er de kerst-familieviering. Kerstmis is een lichtfeest. Daarom gaan we op deze avond voor kerst zoveel mogelijk lichtjes aansteken. Om ons te binnen te brengen dat we zélf ook licht kunnen zijn.  En: licht kunnen brengen bij anderen! Weet je nog dat we een maand geleden bootjes hebben gevouwen? We dachten toen aan Willibrord die op een bootje uit Engeland is gekomen om ons het licht te brengen van Jezus’ geboorte. Op deze kerstavond steken we dus kaarsjes aan bij onze bootjes van november zodat het lichtscheepjes worden! 
Kindje wiegen
Voor peuters en kleuters is er op eerste kerstdag, maandag 25 december, om 15:30 uur  “Kindje Wiegen” in de Vituskerk in Blaricum. Er worden liedjes gezongen, het kerstverhaal wordt verteld en natuurlijk kan de kerststal bekeken worden. Ook mag je een zelfgemaakte kerstversiering van huis meenemen en in de boom hangen. U bent van harte welkom met uw (klein)kinderen.
Oudejaarsviering
Ook dit jaar zetten we de traditie van een oudejaarsviering voort. Omdat oudjaar op een zondag is verschuiven we de viering dit jaar een dag naar voren. Op 30 december 19:30 uur staan we in de Thomaskerk in een korte viering stil bij het afgelopen jaar. De gebedsviering, voorbereid door de lekenvieringengroep, is gebaseerd op de klassieke avondviering waarin we samen zingen en bidden, luisteren en overdenken. Na een half uur gaan we met een goed gevoel huiswaarts, klaar voor het nieuwe jaar.
Bijbelleesavond
Maandag 8 januari van 20.00 uur tot 22.00 uuris er een bijbelleesavond in de Thomaskerk. Dit jaar lezen we tijdens de bijbelleesavonden verder in het boek Samuel. Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com
Licht van Kerst – In en rondom de Oude Kerk
Op zaterdag 23 december zijn er van 11.00-20.00 uur in en rond de Oude Kerk diverse (kerst)activiteiten. Het programma is opgesteld door verschillende kerken van Huizen, die samenwerken onder de vlag van “Huizen Ontmoet Interkerkelijk”. Op het kerkplein
zullen kraampjes staan waar goede-doelenorganisaties uit o.a. Huizen meer vertellen over hun missie en wat ze zoal doen. Er komt een kraam met koffie, thee en iets lekkers. Voor de kinderen wordt er speciaal een knutsel- en voorleeshoek opgezet. In de Oude Kerk is er kerst-livemuziek. Verschillende bands en koren uit Huizen zullen optreden. Vamos treedt op om 15:30 uur op en de dag wordt muzikaal afgesloten door samenzang met het Princess Brass koperensemble en het kinderkoor Jong Holland. Tegen 17.00 uur zal er een fakkeltocht zijn voor de kinderen naar het Oude Raadhuisplein. De kinderen zijn al welkom vanaf 16.30 uur. We zijn graag zo goed mogelijk voorbereid op het aantal kinderen, dus we vragen je om ons te laten weten dat je komt via het formulier op de website zie www.kerstinhuizen.nl
De kerken van Huizen willen ook graag in deze kerstperiode iets betekenen voor de mensen in Huizen die dat nodig hebben. Op het kerkplein van de Oude Kerk is er van 11.00 tot 16.00 uur een pop-up inzamelpunt voor de Voedselbank. Hier kunnen houdbare producten (etenswaren en schoonmaakproducten) worden ingeleverd. Het is ook mogelijk om via een gift bij te dragen aan de Voedselbank. De kerstbeleving op 23 december is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Voor meer info en het volledige programma, zie www.kerstinhuizen.nl
Kerststal Woensberg
De kerststal gemaakt door Paul Schiffers is te zien bij Gasterij ’t Nennetje op Landal park Gooise Heide, Woensbergweg 5 op de grens van Huizen en Blaricum. U bent van harte welkom om de kerststal te komen bekijken. De kerststal is tot 31 december dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 21:00 uur. Dit weekend is er ook een aantal andere kerstactiviteiten. Meer informatie vindt u op hetnennetje.nl/kerst-bij-het-nennetje 
Gebed om vrede
Vrede is ver,
verder dan ooit.
Zo dicht bij huis
rusten de wapens nooit.
Wat heeft de angst
met ons gedaan?
Laat alles wat ademt
in vrede bestaan.

Macht speelt met macht
een dodelijk spel;
bang voor elkaar
dreigen ze met de hel.
Leer nu of nooit
samen te gaan:
Laat alles wat ademt
in vrede bestaan.

Hoe vreemd ook de taal,
je kunt hem verstaan
Laat alles wat ademt
in vrede bestaan.
Laat alles wat ademt
in vrede bestaan.
(Rob de Nijs)
SamenKerk
In het kerstnummer van SamenKerk is veel aandacht voor 800 jaar kerststal: waarom kwam Sint Franciscus op het idee en wat is het geheim van die kribbe, dat het ons nog steeds zo aanspreekt. U kunt een exemplaar meenemen uit de  hal van de kerk of u kunt Samenkerk lezen via de website van het bisdom via deze link.
Secretariaat gesloten
Wegens ziekte is het secretariaat beperkt bezet. Het secretariaat is open dinsdag en donderdag van 10:00-13:00 uur, woensdag van 10:00-12.00 uur en op vrijdag van 13:00 -16:00 uur. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar is het secretariaat gesloten.
Ter bemoediging
Jezus werd één van ons:
geen verre God,
geen machtige en rijke God
maar een kind
in een kribbe.


Wie onbevangen kijkt
met de ogen van het hart
ziet meer
dan wat hij ziet.
Hij hoort en verstaat:
God heeft de mens
oneindig lief!
Hij daalt af
tot in de stal,
Komt wonen
in ons hart en zegt:
“Ik ben bij jou”.
(M. De la Marche sj.)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.