Kontaktpunten 31 december

Vieringen
31 december zijn de lezingen Genesis 15, 1-6: 21, 1-3, Hebreeën 11, 8-11. 17-19, Lucas 2, 22-40
Nieuwjaarsdag zijn de lezingen Numeri 6, 22-27, Galaten 4, 4-7, Lucas 2, 16-21
Op nieuwjaarsdag lezen we uit Numeri het gedeelte dat bekend staat als de priesterlijke zegen, een zegen die u wellicht herkent omdat hij nog steeds veel gebruikt wordt. We lezen dat de Heer tot Mozes zegt dat deze aan Aäron en zijn zonen moet zeggen dat ze, als ze de Israëlieten zegenen, de volgende woorden moeten gebruiken: “Moge de Heer u zegenen en u behoeden. Moge de Heer de glans van zijn gelaat over u spreiden en u genadig zijn. Moge de Heer zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken!” Als ze zo de naam van de Heer over de Israëlieten uitspreken dan zal Hij hen zegenen.

Belangrijke conclusie uit deze lezing is dat het niet Aäron, niet de priester is die zegent, maar dat deze de woorden van de Heer uitspreekt en dat het de Heer is die zegent. Wat dat betreft is de naam priesterlijke zegen verwarrend. Dat het de woorden van de Heer zijn wordt benadrukt in de 26 woorden waaruit de Hebreeuwse tekst bestaat. 26 is het getal van de Godsnaam (JHWH = 10+5+6+5). Zo worden we eraan herinnerd dat het de Heer is die zegent en dat de priester slechts de stem van de Heer vertolkt. Ook het feit dat alle drie de zinnen beginnen met “Moge de Heer…” geeft aan dat het de Heer is die zegent.

Als we bidden “Moge de Heer u zegenen en u behoeden.”, dan gaat het om een lang en gezond leven en alles wat daarbij hoort, ook materiële zaken zoals kinderen, bezittingen of een succesvolle carrière. De Heer behoedt de ontvangers voor alles wat deze zegen in de weg staat en beschermt ze tegen al het kwaad. In de tweede zin “Moge JHWH het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn” gaat het juist om geestelijke gaven, om wijsheid en inzicht om Gods woord te begrijpen en na te leven, om liefde en trouw, om zachtmoedigheid en vrijgevigheid. Als de Heer het licht van zijn gelaat over je laat schijnen, dan is Gods aanwezigheid zichtbaar in jou. Het eerste deel van de laatste zin Moge JHWH het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn” gaat het juist om geestelijke gaven, om wijsheid en inzicht om Gods woord te begrijpen en na te leven, om liefde en trouw, om zachtmoedigheid en vrijgevigheid. Als de Heer het licht van zijn gelaat over je laat schijnen, dan is Gods aanwezigheid zichtbaar in jou. Het eerste deel van de laatste zin “Moge de Heer zijn gelaat naar u keren” spreekt de wens uit tot intiem contact met de Heer. Zoals je bij een goed gesprek elkaar in de ogen kijkt. De zegen eindigt met “en u vrede schenken”, sjalom. Sjalom is veel meer dan geen oorlog of geen ruzie. Het heeft te maken met geluk, vriendschap, verbondenheid. Als je een ander sjalom wenst, wens je diegene op alle gebieden het beste toe. Een prachtige wens voor het nieuwe jaar: sjalom.

Samen de jaarwisseling vieren? Kom dan zaterdagavond of zondag- of maandagochtend naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 30 december 19:30 uur Oudejaarsviering. Voorgangers leken
Zondag 31 december 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Maandag 1 januari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Mikel Palić
Vrijdag 5 januari 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 7 januari 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastoor Mikel Palić. Aansluitend aan de viering is de Nieuwjaarsreceptie.
Zondag 14 januari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 31 december/1 januari
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Bisdom (31 december):
Onze parochie betaalt, net als alle andere parochies maandelijks een financiële bijdrage aan het bisdom en daarom vragen wij u ook geregeld om een bijdrage. Dit bedrag is bestemd voor de organisatie van het bisdom en voor de ondersteuning van de parochies en parochianen.
Denkt u bijvoorbeeld aan ons bisdomsblad Samenkerk, de website vier.nu of de bedevaart naar de veertien noodhelpers. Maak dan uw bijdrage over naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Bisdom.
Onderhoud (1 januari):
Of het nu zomer of winter is, elke donderdag zijn er vrijwilligers in onze parochie bezig met onderhoud. Zo zijn de deurtjes van de keukenkastjes inmiddels zo oud dat de bovenlaag loslaat. Daarom zullen ze binnenkort in een nieuw fris kleurtje geverfd worden. Hiervoor en voor andere klusjes moeten natuurlijk materialen worden aangeschaft. Uw bijdrage kunt u overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Onderhoud.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week vanuit de Thomaskerk worden uitgezonden zijnZaterdag om 19:30 uurZondag om 09:30 uurMaandag om 9:30 uurDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Storing Kerkdienstgemist
Als u op 1e Kerstdag naar de livestream van de viering wilde kijken kon u waarschijnlijk geen verbinding krijgen. Helaas was er vanaf Kerstavond 23 uur een landelijke storing bij Kerkdienstgemist.nl die ook maandagochtend nog niet opgelost was. Inmiddels is het probleem opgelost en zijn de vieringen weer terug te zien.
Nieuws uit de parochie
Oudejaarsviering
Ook dit jaar zetten we de traditie van een oudejaarsviering voort. Omdat oudjaar op een zondag is verschuiven we de viering dit jaar een dag naar voren. Op 30 december 19:30 uur staan we in de Thomaskerk in een korte viering stil bij het afgelopen jaar. De gebedsviering, voorbereid door de lekenvieringengroep, is gebaseerd op de klassieke avondviering waarin we samen zingen en bidden, luisteren en overdenken. Na een half uur gaan we met een goed gevoel huiswaarts, klaar voor het nieuwe jaar.
Eerste vrijdagviering
Tijdens de eerste vrijdagviering op 5 januari om 10:15 uur staan we stil bij het feest van de Openbaring des Heren. De ster die de wijzen in het Oosten hadden gezien, zette hen in beweging en was hun gids op hun lange tocht. Deze ster blijkt, wanneer zij stil staat, een ster van vrede te zijn. De ster brengt verbondenheid tussen de volkeren. God wil alle mensen deelgenoot maken van zijn licht, zijn vreugde en zijn vrede. Zo wil Hij onze God zijn. Daarover willen we verder denken in deze viering op de eerste vrijdag van het nieuwe jaar. Wees welkom bij deze viering in de Thomaskerk.
Familieviering
Zondag 7 januari is de zondag waarop we ‘Driekoningen’ vieren. Het Mattheus-evangelie is het enige evangelie dat vertelt over dit bezoek van wijzen uit het Oosten. Mattheus schrijft – en dit is opvallend – over het huis waar de wijzen aankloppen. Het huis! Dus geen stal! Vandaar dat we dit jaar aandacht geven aan de bekende huiszegen met die bijna wiskundige formule: 20 C+M+B 24. Deze formule wordt in sommige landen nog steeds boven de voordeuren gekalkt, met krijt. Want dan kun je gemakkelijk een getal wijzigen: even vegen, klaar! Maar het is een zegenspreuk. Helpt zo’n spreuk boven je voordeur? Wérkt het? Hoe dan?
Nieuwjaarsreceptie
Zondag 7 januari aansluitend aan de familieviering, om ongeveer 10:30 uur, is de Nieuwjaarsreceptie. De locatieraad hoopt u daar te ontmoeten.
Bijbelleesavond
Maandag 8 januari van 20.00 uur tot 22.00 uuris er een bijbelleesavond in de Thomaskerk. Dit jaar lezen we tijdens de bijbelleesavonden verder in het boek Samuel. Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com
Verhaal halen
Op zondag 14 januari van 16.00-17.00 uur is er een nieuwe verteller: Marjon Bosch, pastor bij de Duif. De titel van haar verhaal is: Zwarte Patrick en de gekke koning. Een Iers verhaal over een koning die ontevreden is over zijn uiterlijk, zijn huis en zijn vrienden. Aan zijn hofhouding geeft hij onmogelijke opdrachten zodat zijn volk hem ‘gek’ gaat noemen. Maar een eenvoudige aardappelboer brengt een oplossing… Bij zo’n erhaal hoort natuurlijk ook Ierse muziek. De musici die de live muziek verzorgen zijn Marjolijn L’Herminez op box en flute, Tets Halbertsma op harp en Ine van Loosdrecht op Irish flute. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte welkom.
Koppertjesavonden
In het nieuwe jaar kan er weer worden gekaart. U bent welkom op: dinsdag 9, 16, 23, 30 januari; 6 en 13 februari in de koffiekamer van de Vituskerk in Blaricum.
Gebed om vrede
Gij die steeds werkt aan een nieuw begin,
Gij die steeds hoop vestigt op mensen,
wees met allen die niet meer durven dromen,
wees met allen die niet meer durven hopen
dat de wereld nog leefbaar wordt voor alle mensen.
Doe hen en ons weer opleven,
Doe hen en ons weer geloven
dat alles goed kan worden
als wij ons willen en durven inzetten.
Doe hen en ons weer geloven
dat Gij uw vrede zult schenken
als wij ze waarmaken met elkaar
(https://www.kuleuven.be)
Secretariaat beperkt geopendWegens ziekte is het secretariaat beperkt bezet. Het secretariaat is open dinsdag en donderdag van 10:00-13:00 uur, woensdag van 10:00-12.00 uur en op vrijdag van 13:00 -16:00 uur.
Kerststal
Na alle regen van dit jaar komen de drie koningen op weg naar Bethlehem bij een plas aan waar ze niet gemakkelijk omheen kunnen trekken. Gelukkig is er een boot beschikbaar waar ze gezamenlijk in passen zodat ze geen vertraging oplopen tijdens hun lange reis.
Terugblik Kerst rond de Oude Kerk
Op zaterdag 23 december organiseerden de gezamenlijke kerken een kerstfestival in het oude dorp. Het was een gezellige dag waarbij iedereen aan zijn trekken kwam. Vamos trad op met prachtige kerstliederen. Er werd gratis koffie en chocomel geschonken. Er waren allerlei kraampjes, er was een kunstexpositie rond het thema licht en er waren kinderactiviteiten. Onze parochie had een mooie stilteruimte ingeruimd. Wat fijn dat we dit gezamenlijk tot stand konden brengen.
Ter bemoediging
Recept voor een nieuw jaar
Neem twaalf maanden
Haal er alle bitterheid, gierigheid, pietluttigheid en angst uit
Snij elke maand in ongeveer gelijke delen
Maak elk deel apart klaar:
een deel werk en twee delen blijheid en humor.
Voeg er drie eetlepels optimisme aan toe,
een theelepel verdraagzaamheid,
een snufje respect
en een gram vertrouwen op God.
Garneer het gerecht met kleine attenties.
Serveer dagelijks met een blij gezicht.

Veel kookgenot.
(//bijbelin1000seconden.be)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.