Kontaktpunten 14 jan

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Samuel 3, 3b-10. 19, 1 Korintiërs 6, 13c-15a. 17-20, Johannes 1, 35-42
We lezen deze zondag uit het boek Samuel, een van de historische boeken van de bijbel. Door de profeet Jeremia (15,1) wordt Samuël vermeld als één van de belangrijkste figuren uit de joodse traditie: ‘De Heer zei tegen mij: “Zelfs al zouden Mozes en Samuël voor Mij staan,…”.’  Hanna, de moeder van Samuel brengt hem op jonge leeftijd naar de tempel in Silo om de Heer te dienen. Daar groeit Samuel op onder de hoede van de priester Eli en wordt hij geroepen als profeet. Als profeet zalft Samuel Saul en David tot koning van Israël en door zijn tussenkomst worden de twaalf stammen van Israël één volk.
We lezen dit weekend over de roeping van Samuel. We lezen dat de lamp van God nog niet is gedoofd. Samuel ligt te slapen in de tempel bij de ark van God. De Heer roept Samuel driemaal. Elke keer loopt Samuel naar Eli met de woorden “Hier ben ik”. De eerste twee keer ontkent Eli dat hij Samuel heeft geroepen en zegt hem weer te gaan slapen. De derde keer begrijpt Eli dat de Heer Samuel roept. Eli antwoordt deze keer dat Samuel als de Heer weer roept moet zeggen: “Spreek, Heer, uw dienaar luistert.” De Heer komt bij Samuel staan en roept “Samuel, Samuel”. Samuel antwoordt zoals Eli heeft gezegd. Samuel groeit op en de Heer is met hem.De zonen van Eli misdragen zich in de tempel. Eli spreekt zijn zonen hierop aan, maar die trekken zich hier niets van aan. De zin “de lamp van God was nog niet gedoofd” heeft hier mee te maken. De Heer is nog niet weg, maar het woord van de Heer klinkt nog nauwelijks. Of misschien beter: het woord van de Heer wordt nog nauwelijks herkend, wordt niet meer ontvangen. Ook wij merken soms weinig van God. Alles gaat gewoon door: gezin, kerk, werk, zorg voor naasten. Dat kost allemaal veel energie. Het woord van de Heer breekt daar nog nauwelijks doorheen.Herkenbaar? Als iemand op de een of andere manier een beroep op ons doet, dan denken we er geen moment aan dat misschien God ons daarin roept. Toch doet de Heer in en door mensen soms een beroep op ons. Deze roepstem horen en vervolgens in actie komen is vaak niet eenvoudig. Maar zoals Eli Samuel helpt, kunnen ook wij elkaar helpen om deze stem te herkennen. Mogen we hiervoor openstaan.Samen luisteren naar het woord van de Heer? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 14 januari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Zondag 21 januari 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 27 januari 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 28 januari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 14 januari
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Orgelfonds:
Muziek en zang zijn tijdens de vieringen onmisbaar. Om daarvan te kunnen blijven genieten is het onderhoud van de piano’s en het orgel belangrijk. Hiervoor vragen we deze week uw bijdrage. Mocht u overigens iemand weten die orgel of piano zou willen spelen in vieringen, dan horen we dit graag.
U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Orgelfonds.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u hierboven en in de kerk boven de mandjes bij de beelden van Maria en Thomas. Er staat standaard een bedrag van € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De vieringen die komende week  worden uitgezonden zijn:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Verhaal halen
Op zondag 14 januari van 16.00-17.00 uur is er een nieuwe verteller: Marjon Bosch, pastor bij de Duif. De titel van haar verhaal is: Zwarte Patrick en de gekke koning. Een Iers verhaal over een koning die ontevreden is over zijn uiterlijk, zijn huis en zijn vrienden. Aan zijn hofhouding geeft hij onmogelijke opdrachten zodat zijn volk hem ‘gek’ gaat noemen. Maar een eenvoudige aardappelboer brengt een oplossing… Bij zo’n erhaal hoort natuurlijk ook Ierse muziek. De musici die de live muziek verzorgen zijn Marjolijn L’Herminez op box en flute, Tets Halbertsma op harp en Ine van Loosdrecht op Irish flute. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte welkom.
Aktie Kerkbalans
De jaarlijkse Actie Kerkbalans gaat weer van start. Kerkbalans is de grootste fondsenwervende actie van het land. Al 50 jaar vragen plaatselijke parochies en gemeenten door het hele land rond deze tijd hun leden om een financiële bijdrage over te maken. Doet u dit jaar (ook weer) mee? Uw bijdrage komt volledig ten goede van onze parochie in Huizen.
Samen kerk-zijn is veel waard! We kunnen elkaar ontmoeten in de Thomaskerk, het geloof delen en bidden om hulp of uit dankbaarheid. We leven in een lastige tijd en de kerk biedt ons hulp. We willen een plek zijn en blijven waar mensen rust en verdieping vinden en God ontmoeten. Waar we naar elkaar omzien en voor elkaar zorgen. Waar we klaarstaan voor mensen in de samenleving die onze steun nodig hebben. Uw bijdrage is onmisbaar om dit samen kerk-zijn ook in 2024 vorm en inhoud te geven.
Rouwgroep voorjaar 2024
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 5 maart is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 8 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Koppertjesavonden
In het nieuwe jaar kan er weer worden gekaart. U bent welkom op: dinsdag 16, 23, 30 januari; 6 en 13 februari in de koffiekamer van de Vituskerk in Blaricum.
Peuterviering
Zondag 28 januari om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Vituskerk in Blaricum. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De kerk is al helemaal in kerstsfeer. Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Busreis
De jaarlijkse busreis georganiseerd door de Vitusparochie gaat dit jaar naar de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het uitje is op vrijdag 19 april. De bus vertrekt om 9:00 uur vanaf de Schapendrift in Blaricum. Na ontvangst met koffie en iets lekkers is er een rondleiding van ongeveer anderhalf uur. Na de lunch is er vrij te besteden tijd en kunt u ook de kloosterwinkel bezoeken. Rond 16:00 uur vertrekt de bus terug naar Blaricum. De kosten inclusief lunch zijn € 67,50. Parochianen uit Huizen zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. U kunt een inschrijfformulier vinden in de hal van de kerk of (binnenkort) op de website van Blaricum (vitusblaricum.nl).
Dag van het Jodendom
Woensdag 17 januari viert de Rooms-katholieke kerk van Nederland de Dag van het Jodendom. Thema is dit jaar: ‘Lef / lev’. Wat betekent ‘lef’? Lef heeft alles te maken met moed, moed die samengaat met bewogenheid en inspiratie. Die moed geeft energie om werk te verzetten. Er is genoeg in onze wereld, in onze samenleving, onze geloofsgemeenschappen om somber over te zijn. Maar in het jodendom en christendom geloven we in de toekomst en in onze blijvende inzet daarvoor. Binnen onze gemeenschappen en daarbuiten.
In een democratische samenleving is geen plaats voor discriminatie, in welke vorm dan ook, dus ook niet voor Jodenhaat. Helaas zijn de ontwikkelingen de laatste tijd anders. Ook dat maakt deze Dag van het Jodendom zo belangrijk. De terreuraanslag van 7 oktober en het geweld daarna in Israël en Gaza roepen wereldwijd, ook in Nederland veel emoties op. Die emoties in ons land richten zich voor een deel tegen Joden. Het aantal antisemitische incidenten is toegenomen. Daarbij gaat het om scheldpartijen, pesterijen, het roepen van leuzen die door Joden als bedreigend worden ervaren enzovoort. Maar ook de moslimgemeenschap in ons land lijdt hier in toenemende mate onder. Dat alles bedreigt de samenleving die we kennen en voorstaan: een samenleving waarin iedere mens ongeacht kleur, nationaliteit, godsdienst of sekse er mag zijn en gerespecteerd wordt. Laten we juist in deze tijd van crisis naar elkaar op zoek gaan, naar elkaar blijven luisteren en elkaar vasthouden. Meer informatie vind u op dagvanhetjodendom.nl.
Gebed om vrede
Laat uw aangezicht zien, God,
in mensen die barrières slopen,
die openingen maken waar wegen afgesloten zijn.
Laat uw stem horen in

mensen die geloofwaardig spreken en handelen.
Laat uw licht schijnen

in mensen die krachtig zijn in hun tedere nabijheid,
in mensen mild en warm in hun oordeel.
Dan zal menswaardigheid opbloeien

en zal er vrede heersen.
(www.kuleuven.be)
Nieuwe koning
Op zondag 7 januari werd de nieuwe koning gekroond. Tijdens een spannend selectieproces vond de nieuwe koning een boon in zijn broodje. Nadat de vorige koningin Roosmarie toestemming had gegeven om haar koningschap te delen en over te dragen beloofde  Pieter plechtig om een goede koning te zijn, andere mensen te  helpen en God als hoogste Koning te aanvaarden. Vervolgens werd hij gekroond door pastor Mikel Palić.
Nieuwjaarsreceptie
Zondag 7 januari na de familieviering was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Het gezellige samenzijn was uitstekend verzorgd door de beheer- en koffiegroep. Het was fijn om zoveel mensen te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.
Bijzonder
Onze bisschop Mgr. Hendrik publiceert zijn preken vaak op zijn website www.arsacal.nl. De overweging van 1 januari, het hoogfeest van Maria, Moeder van God, heeft hij geïllustreerd een foto van de Maria-icoon in de Thomaskerk. De foto is gemaakt door fotografe Diana Nieuwhold. Zij is gespecialiseerd in het fotograferen van kerken. Zo’n twee jaar geleden heeft ze onze kerk heeft gefotografeerd.
Ter bemoediging
Een onbekende boom
Er was eens een boom, een onbekende boom, ergens langs de waterkant. Geplant door niemand weet wie. Hij leefde daar breeduit met vele takken. Hij droeg de forse stem van de wind, of de doodse stilte van de avondlucht.
’s Winters was het leven kaal, en zwiepend op de harde wind en met zijn twijgen als toegeklemde vuisten, stond hij maar te wachten op de lente. Tot zijn takken weer vol groen en bloesems schoten van ingehouden leven! En, als de zomer kwam, maakte hij gratis schaduw voor iedereen, en soms een paraplu tegen de regen. Zo leefde die boom daar, jaar in, jaar uit, op en neer in vier seizoenen.
Maar op een zekere dag kwam er een man, gewapend met een mes. Er was geen ontkomen meer aan: de mooiste tak werd afgesneden en de man nam hem mee naar huis. Een dode tak … voorgoed van het leven weggesneden. En straks natuurlijk vergeten.
Drie dagen later kwam de man terug bij de boom. Die stond daar, doodstil van angst. Welke tak is vandaag aan de beurt?
Maar kijk, de man ging zitten aan de voet van de boom en hij blies op de afgesneden tak. Hij blies het lied van de fluit. De boom hield al zijn ruisen in en verstond de fluit: “Horen jullie mij? Ik leef! Ik leef! En meer dan ooit tevoren. Ik leef! Ik fluit! Ik zing!”
(Marinus van den Berg)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.