Kontaktpunten 28 jan

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Deuteronomium 18, 15-20, 1 Korintiërs 7, 32-35, Matteüs 1, 21-28
De naam van het vijfde boek uit de bijbel, Deuteronomium komt uit het Grieks en betekent tweede wet. Het boek beschrijft de rede die Mozes gaf vlak voor zijn dood, voor de intocht in het beloofde land Kanaän. Een belangrijk deel van deze rede gaat over de wet. Mozes herhaalt de tien geboden, maar geeft daarnaast een hele reeks aan richtlijnen en bepalingen die het Joodse volk moeten helpen om op een goede manier te leven en werken in het beloofde land. Volgens de Joodse overlevering is Deuteronomium door Mozes geschreven.
We lezen dit weekend dat Mozes tot het volk zegt dat de Heer uit het eigen volk een profeet zal doen opstaan zoals Mozes dat is naar wie ze moeten luisteren. Dat heeft het volk zelf aan de Heer gevraagd. Ze willen de stem van de Heer niet meer horen en zijn vuur niet meer zien omdat ze dan sterven. De Heer heeft het volk gelijk gegeven en zal een profeet doen opstaan en hem Zijn woorden in de mond leggen. De profeet zal aan het volk zeggen wat de Heer hem opdraagt. De Heer zal rekenschap vragen van diegenen die geen gehoor geven aan de woorden die de profeet in naam van de Heer spreekt. Als een profeet uit naam van de Heer spreekt zonder dat Hij daarvoor opdracht heeft gegeven of uit naam van andere Goden spreekt, dan zal die profeet sterven.Ook in onze tijd zijn er profeten, mensen die het Woord van de Heer vertolken, die opkomen voor de zwakken, die ons de weg proberen te wijzen. Maar die andere groep is er ook nog steeds. Mensen die ons verleiden om verkeerde keuzes te maken, die doen alsof ze het beste met ons voor hebben maar in werkelijkheid alleen aan zichzelf denken. Mensen die ergens toe oproepen maar zelf heel anders handelen of die ons naar de mond praten in plaats van ons aan te spreken op onze fouten. Steeds opnieuw hebben we de keuze. Als we bij onze keuze steeds Jezus voor ogen houden, dan kiezen we voor wat licht geeft in ons leven en het leven van anderen. Dan kiezen we ervoor om de weg van Jezus te maken tot onze eigen weg.Samen nadenken over de weg die Jezus ons is voorgegaan? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 27 januari 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 28 januari 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger Diaken Ton Hekkenberg
Vrijdag 2 februari 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 4 februari 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 11 februari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Woensdag 14 februari 19:30 uur Aswoensdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
In memoriam
Op maandag 22 januari is op 94-jarige leeftijd Johannes Hendrikus Willems overleden. Jan Willems woonde in Blaricum en was daar van 1989 tot 1996 pastoor. Na zijn emeritaat bleef hij in Blaricum wonen en ging hij nog geregeld voor, soms ook in Huizen. Pastoor Willems wordt op maandag 29 januari om 11:00 uur uitgeleide gedaan vanuit de Vituskerk in Blaricum.
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 28 januariEigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Misdienaars:
De misdienaars helpen wekelijks tijdens de viering. Met Pasen en Kerstmis krijgen ze een kleine attentie als dank voor hun inzet. We willen dit jaar ook weer een misdienaarsuitje organiseren. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Misdienaars.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 27 januari om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen dat Jezus een onreine geest uitdrijft. De man waarbij dit gebeurt roept wel dat Jezus de heilige Gods is. Dat lijkt een bijzondere uitroep voor iemand die in de war is. Daarover willen we graag verder met u nadenken. U bent van harte welkom.
Peuterviering
Zondag 28 januari om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Vituskerk in Blaricum. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een mooi verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. Iedereen is van harte welkom! Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Eerste vrijdagviering
Vrijdag 2 februari om 10.15 uur wordt tijdens de viering stilgestaan bij Maria Lichtmis. Met Maria Lichtmis, wordt de kersttijd afgesloten. Die dag, brachten Maria en Jozef hun kind, 40 dagen na zijn geboorte, naar de tempel om het daar aan God toe te wijden. Daarbij werd Jezus door de oude Simeon herkend als de Messias, het Licht van de wereld, het Licht dat straalt over alle volkeren. In de kerken is het al eeuwen gebruikelijk om op deze dag een lichtprocessie te houden en kaarsen te zegenen. Zeker zo oud is ook het gebruik om op deze dag, de Blasiuszegen uit te delen ter nagedachtenis aan de heilige Blasius. Deze zegen moet de gelovigen beschermen tegen keelaandoeningen en andere kwalen. Tijdens de viering worden enkele kaarsen gezegend die aan het eind van de viering gebruikt worden bij de Blasiuszegen. U bent van harte welkom.
Familieviering
Zondag 4 februari om 9:30 uur vieren we weer ‘Maria Lichtmis’. Dit feest luidt na veertig dagen het einde van de kersttijd in. Het wijst ons voorzichtig op het stijgende licht van de zon en zo op de komende lente, ook al merk je daar nu nog niet veel van. Vanouds wordt in de kerk dan het verhaal gelezen dat Jozef en Maria naar de tempel in Jeruzalem gaan om Jezus op te dragen aan God. Dat opdragen wil zeggen: als het ware aan God teruggeven. Want wij hebben het leven van onze ouders ontvangen die het zelf ook weer van hún ouders hebben gekregen enz. Niemand heeft zichzelf gemaakt. Niemand. Wat doe je met je leven, of, met een mooi woord: aan welk doel wijd je je bestaan? Tijdens deze viering worden ook de 1e communicantjes voorgesteld.
Bijbelleesavond
Maandag 5 februari van 20.00 uur tot 22.00 uuris er een bijbelleesavond in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. Dit jaar lezen we tijdens de bijbelleesavonden verder in het boek Samuel. Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com.
Verhaal halen
Al heel veel jaren ben u, van oktober t/m maart, iedere tweede zondag van de maand welkom in de Thomaskerk. Aan het eind van de middag kunt u daar even schuilen voor regen, kou en invallende duisternis om op verhaal te komen. Verhalen en wijsheid uit oude tradities komen tot leven in de kunst van het vertellen en muziek maken. In februari is Jetse Jaarsma onze verteller. Zijn verhaal heeft als titel: Wolven. In het noorden van Canada zijn de winters lang en koud. Overleven is voor alle dieren moeilijk, veel wolven sterven vaak van de honger of verongelukken in hun poging voedsel te bemachtigen … Maar toch…? Voor, tijdens en na het verhaal verzorgen Marjolijn L’Herminez en Marion Schaap de live muziek op verschillende instrumenten. Zondag 11 februari, 16.00-17.00 uur. Kosten: € 3,50 inclusief koffie of thee. Ook na afloop wordt u van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje nog even na te praten.
Sobere maaltijd
Volgens traditie is er woensdag 14 februari om 18:00 uur voorafgaand aan de Aswoensdagviering een sobere maaltijd. U kunt dan genieten van heerlijke, vegetarische soep gemaakt door mede-parochianen. Als u wilt deelnemen aan deze gezellige maaltijd kunt u zich opgeven bij Juliette Basmaci (06-36194402).
Aktie Kerkbalans
De afgelopen weken deden we mee aan de Actie Kerkbalans!  Heeft u uw bijdrage al toegezegd? Dan willen we u daardoor hartelijk bedanken! Zo niet, dan vragen we u dit alsnog te doen. De kerk kan alleen bestaan dankzij de financiële steun van haar leden. Uw bijdrage is onmisbaar voor onze parochie om ook in de toekomst van betekenis te zijn voor mensen die verdieping en ontmoeting zoeken. Om uitnodigend te zijn voor jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben. Door vandaag te geven, kan de kerk blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat. Uw geld wordt onder andere besteed het opknappen van de keuken, aan benodigdheden voor de vieringen zoals boekjes, kaarsen en hosties en aan activiteiten als de nieuwjaarsreceptie, het kerkwijdingsverjaardagsfeest, kindercatechese en de rouwgroep. De inkomsten uit Actie Kerkbalans zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van onze parochie. Tenslotte een dankwoord aan alle vrijwilligers die de Actie dit jaar mogelijk hebben gemaakt. Hartelijk bedankt voor jullie inzet! Zonder jullie was dit niet gelukt.
Rouwgroep voorjaar 2024
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 5 maart is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 8 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Koppertjesavonden
In het nieuwe jaar kan er weer worden gekaart. U bent welkom op: dinsdag 30 januari; 6 en 13 februari in de koffiekamer van de Vituskerk in Blaricum.
Gebedsweek voor de eenheid
Dit weekend wordt de gebedsweek van de eenheid afgesloten. Het thema van deze week luidt ‘Heb God lief en je naaste als jezelf’. Het is ontleend aan de parabel over de barmhartige Samaritaan, waarin Jezus laat zien wat het betekent om je naaste lief te hebben (Lucas 10 vers 25-37). In Huizen is er iedere dag een gebedsbijeenkomst steeds in een andere kerk. Op zich is dat al een teken van Eenheid. U bent van harte uitgenodigd voor de vieringen dit weekend:
Zaterdag 27 januari 10.30 – 11.30 uur Pinkstergemeente de Fontein, Keizer Otto 1
Zondag 28 januari 20.00 – 21.30 Celebration Church Huizen, Piersonlaan 2
Gebed om vrede
In deze internationale Week van gebed
voor de eenheid van christenen
bidden we als broeders en zusters in Christus
dat we God in alles liefhebben en de naaste
– wie hij of zij ook is – als onszelf,
opdat de vrede in de wereld mag groeien,
en juist daar waar vrede en gerechtigheid

verder weg zijn dan ooit.
(www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl)
Voorstelling ‘In Gods naam’  
Op donderdag 11 april om 20:00 uur organiseert HOI (Huizen Ontmoet Interkerkelijk) de voorstelling ‘In Gods naam’  door Bastiaan Ragas in De Nieuwe Kerk in Huizen. Hoe ga je in Godsnaam met het leven om? In een tijd vol onzekerheden en veranderingen zoekt Bastiaan Ragas naar antwoorden in de Bijbel. Is er in deze schreeuwende wereld nog plek voor liefde, stilte en twijfel? In een tijd vol onzekerheden, onrust en verandering zoekt Bastiaan Ragas naar antwoorden in een eeuwenoud verhaal. Bas neemt jou mee door de Bijbel met muziek van Bach tot Presley, humor, ontwapende kwetsbaarheid en confronterende dialogen. Een reis door het meest geciteerde en misschien wel onbegrijpelijkste boek ter wereld. Bestel hier je tickets à € 22,50. Vanwege de enorme belangstelling adviseren we u om snel kaarten te boeken.
Ter bemoediging
Koekjes
Een vrouw stond te wachten op het vliegveld. Ze kocht een boek en een zak met koekjes. En ze vond een plek om rustig te gaan zitten.Ze begon met lezen en het boek greep haar aandacht. Naast haar kwam een stevige man zitten. De man pakte een koekje uit de zak, die tussen hen in lag. De vrouw probeerde dit te negeren om een scène te vermijden. Ze nam zelf ook wat koekjes. De man naast haar, de koekjesdief, bleef ook lekker dooreten.
De vrouw raakte geïrriteerd. Ze dacht: ‘het is dat ik zo’n aardig persoon ben, anders zou ik hem eens goed de les lezen…’
Met elk koekje dat ze at, nam de man ook een koekje. Toen er uiteindelijk nog één koekje over was, pakte de man het koekje en brak het in twee stukjes. Hij bood haar de ene helft en at zelf de andere helft op. De vrouw werd nijdig. ‘Ahh, wat is hij onbeleefd, ongelofelijk. Hij toont niet eens een klein teken van dankbaarheid…’
De vrouw zuchtte van opluchting toen haar vlucht werd omgeroepen. Ze stond zonder blikken of blozen op en liep snel weg. Eenmaal in het vliegtuig ging de vrouw zitten in haar stoel. Ze pakte haar boek en wat vond ze in haar tas… haar eigen zak met koekjes. Vol verdriet realiseerde ze zich: ‘Ohh, het was te laat voor excuses. Ze was zelf de dief geweest. En nog wel een hele ondankbare ook…’
(www.voorpositiviteit.nl)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.