Kontaktpunten 4 feb

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Job 7, 1-4. 6-7, 1 Korintiërs 9, 16-19. 22-23, Matteüs 1, 29-39
We lezen dit weekend uit Job, een boek uit de wijsheidsliteratuur. Het boek Job houdt zich bezig met de vraag naar het waarom van lijden en de rol van God daarbij. De rechtvaardige Job is door satan – met toestemming van God – getroffen door rampspoed en ziekte. In lange poëtische toespraken klaagt Job zijn nood. Deze toespraken worden afgewisseld door redes van zijn vrienden die twijfelen aan Jobs rechtvaardigheid. God zal hem niet voor niets hebben gestraft. Job is het daar niet mee eens. Hij blijft ondanks alles vertrouwen op God. Uiteindelijk blijkt Jobs onschuld. Op zijn vraag waarom er lijden is, krijgt Job geen antwoord. Wel wordt Job rijkelijk beloond voor zijn trouw, krijgt hij zijn bezittingen terug en krijgt hij een groot gezin. Wij lezen een kort fragment waarin Job zijn leed uitschreeuwt.Job klaagt dat de mens zwoegt op aarde. Hij kent vruchteloze maanden en tobt nachten lang. ’s Avonds verlangt hij naar de morgen en ’s morgens naar de avond. Overdag is hij ziek van onrust. Zijn dagen verschieten sneller dan een weversspoel, ze lopen af, de draad is ten einde. Zijn leven is een ademtocht en zijn ogen zullen het geluk niet meer zien.Net als Job zijn er veel mensen wiens leven van de ene op de andere dag verandert door een nare gebeurtenis: plotselinge ziekte, een overlijden of noem maar op. Job laat zien dat een mens dan mag klagen, zijn nood mag uitschreeuwen naar God. In die zin kunnen deze woorden als troost worden opgevat. Job klaagt zijn nood bij God. We mogen ook met onze nood en ellende bij God komen.Op de vraag waarom het noodlot ons treft krijgen wij net zomin als Job antwoord. Er is geen antwoord op. Als het gaat om ziekte, tegenslag en lijden kunnen we alleen maar hopen dat we buiten schot blijven. Belangrijker dan de waarom vraag is de vraag: Hoe ga je om met lijden, met je eigen lijden, maar ook dat van anderen? Vermijd je het, maak je je ervan af of biedt je steun? Soms bestaat wat je kunt doen uit heel kleine dingen, soms ook is het heel indringend, heel zwaar. Maar van mensen die het moeilijk hebben, hoor je heel vaak hoe fijn ze het vinden als mensen bij hen komen met hun eerlijk meeleven, zie je hoe ze opknappen van de aandacht. Van degenen die het doen hoor je bijna altijd hoe blij ze zijn dat ze het hebben kunnen doen. Is dat niet wat het leven zin geeft?Samen Maria Lichtmis vieren? Kom danzondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 4 februari 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 11 februari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Zondag 11 februari 12:40 uur peuterviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Woensdag 14 februari 19:30 uur Aswoensdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Zondag 18 februari 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 4 februari
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Friersdale:
Met de opbrengst van de Kerstactie voor Friersdale, Zuid-Afrika komen van februari tot en met mei van dit jaar elke maand op één zaterdag vrijwilligers bij elkaar in de keuken van de school in Friersdale. Daar maken ze dan maaltijden klaar voor de kinderen, waarna ze die zelf thuis gaan bezorgen omdat de kinderen op zaterdag vrij zijn.
Zo krijgen de kinderen ook die zaterdag een warme maaltijd, want de armoede onder de kleurlingbevolking is nog steeds enorm. We collecteren voor Friersdale tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Friersdale.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Familieviering
Zondag 4 februari om 9:30 uur vieren we weer ‘Maria Lichtmis’. Dit feest luidt na veertig dagen het einde van de kersttijd in. Het wijst ons voorzichtig op het stijgende licht van de zon en zo op de komende lente, ook al merk je daar nu nog niet veel van. Vanouds wordt in de kerk dan het verhaal gelezen dat Jozef en Maria naar de tempel in Jeruzalem gaan om Jezus op te dragen aan God. Dat opdragen wil zeggen: als het ware aan God teruggeven. Want wij hebben het leven van onze ouders ontvangen die het zelf ook weer van hún ouders hebben gekregen enz. Niemand heeft zichzelf gemaakt. Niemand. Wat doe je met je leven, of, met een mooi woord: aan welk doel wijd je je bestaan? Tijdens deze viering worden ook de 1e communicantjes voorgesteld.
Wereldwinkel
Op zondag 4 februari kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, mooie en originele cadeaus. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken. Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank.
Bijbelleesavond
Maandag 5 februari van 20.00 uur tot 22.00 uuris er een bijbelleesavond in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. Dit jaar lezen we tijdens de bijbelleesavonden verder in het boek Samuel. Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com.
Peuterviering
Zondag 11 februari om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Stil zitten is er niet bij, want er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Verhaal halen
Al heel veel jaren ben u, van oktober t/m maart, iedere tweede zondag van de maand welkom in de Thomaskerk. Aan het eind van de middag kunt u daar even schuilen voor regen, kou en invallende duisternis om op verhaal te komen. Verhalen en wijsheid uit oude tradities komen tot leven in de kunst van het vertellen en muziek maken. In februari is Jetse Jaarsma onze verteller. Zijn verhaal heeft als titel: Wolven. In het noorden van Canada zijn de winters lang en koud. Overleven is voor alle dieren moeilijk, veel wolven sterven vaak van de honger of verongelukken in hun poging voedsel te bemachtigen … Maar toch…? Voor, tijdens en na het verhaal verzorgen Marjolijn L’Herminez en Marion Schaap de live muziek op verschillende instrumenten. Zondag 11 februari, 16.00-17.00 uur. Kosten: € 3,50 inclusief koffie of thee. Ook na afloop wordt u van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje nog even na te praten.
Sobere maaltijd
Volgens traditie is er woensdag 14 februari om 18:00 uur voorafgaand aan de Aswoensdagviering een sobere maaltijd. U kunt dan genieten van heerlijke, vegetarische soep gemaakt door mede-parochianen. Als u wilt deelnemen aan deze gezellige maaltijd kunt u zich t/m 4 februari opgeven bij Julliette Basmaci (06-36194402) of Francien Ehlert (035-5262579)
Koppertjesavonden
U kunt nog twee keer komen klaverjassen. U bent welkom op dinsdag 6 en 13 februari in de koffiekamer van de Vituskerk in Blaricum.
Gebed om vrede
Heer onze God,
om brood en vrede vragen wij U
en Jezus uw Zoon is het antwoord;
brood is Hij
voor het leven van de wereld,
onze hoop is Hij en onze vrede.
Wij bidden U
dat Hij van kracht mag blijven
in ons midden
en dat wij onze vreugde mogen vinden
in deze Mens, die Gij gegeven hebt
hier en nu en tot in eeuwigheid.
(Huub Oosterhuis, Bid om vrede)
SamenKerk
In de hal van de kerk ligt de nieuwe SamenKerk met onder andere aandacht voor Bernadette Soubirous, die op 14-jarige leeftijd verschijningen van Maria zag in Lourdes  Haar relieken komen in april tijdelijk van Lourdes naar Nederland. Ook is er in SamenKerk aandacht voor Valentijnsdag en Aswoensdag, die beiden op 14 februari zijn. Neemt u gerust een exemplaar mee of lees hem digitaal via deze link
Ter bemoediging
Gloeiende plaat
De vloed had duizenden zeesterren op het strand geworpen. Omdat zeesterren op het droge maar korte tijd in leven blijven, waren ze dus ten dode opgeschreven. Een meisje dat op het strand aan het spelen was en ze zag liggen, begon ze één voor één in zee terug te gooien.

‘Wat voor zin heeft dat?’ vroeg een man die haar bezig zag. ‘Het strand ligt kilometers ver bezaaid met zeesterren, wat maken die paar uit die jij redt?’
Het meisje keek naar de man en toen naar de zeester die ze op dat moment in haar hand hield. Toen zei ze: ‘Voor u maakt het misschien niks uit, maar voor hem wel.’ En ze wierp de zeester in het water.
(Koornstra, J., in: Een zoutkorrel voor elke dag)