Kontaktpunten 18 feb

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Genesis 9, 8-15, 1 Petrus 3, 18-22, 1, Marcus 1, 12-15
Tijdens de veertigdagentijd zijn de eerste lezingen niet zo gekozen dat ze aansluiten bij de evangelielezing, maar brengen ze belangrijke momenten uit de heilsgeschiedenis. Dit jaar staat het verbond van God met de mensen centraal. We lezen achtereenvolgens over Gods verbond met Noach, het offer van Abraham, het Sinaïverbond met de tien Woorden, de Babylonische ballingschap en de profetie van Jeremia over de vernieuwing van het verbond
Dit weekend lezen we uit Genesis het laatste deel van het verhaal van de zondvloed. We lezen dat God tegen Noach en zijn zonen zegt dat hij een verbond met hen en hun nageslacht en met alle levende wezens aangaat. Hij gaat het verbond aan met de vogels, en alle dieren van de aarde die met Noach in de ark zijn gekomen. Een verbond dat nooit meer een levend wezen door de vloed zal worden uitgeroeid en de aarde daardoor nooit meer verwoest zal worden. Als teken van het verbond van de Heer met Noach en alle levende wezens zet Hij zijn boog in de wolken. Als de boog zichtbaar wordt zal de Heer denken aan het verbond met alles wat leven heeft.De Heer sluit opvallend genoeg een verbond, niet alleen met de mens, maar met alle levende wezens, met heel de aarde. Wij zien onszelf als kroon op de schepping en denken dat God de zondvloed niet meer wil omwille van ons mensen, maar het omgekeerde is het geval. De Heer wil niet dat de aarde slachtoffer wordt van de mens. Dat lezen we een hoofdstuk eerder waar staat: “Nooit weer zal ik de aarde vervloeken vanwege de mens, want alles wat de mens uitdenkt, van zijn jeugd af aan, is nu eenmaal slecht.” Het gaat God bij zijn verbond dus om de aarde.Het teken van het verbond is de regenboog die de verbinding tussen hemel en aarde verbeeldt. De regenboog herinnert niet alleen de Heer, maar ook ons aan het verbond. Dat verbond daagt ons steeds weer uit verantwoordelijkheid te nemen voor de schepping. Juist in deze tijd is dat actueel nu wereldwijd het klimaat, de natuur, de gezondheid en veiligheid onder druk staan. Laten we kijken naar de regenboog!Samen op weg gaan naar Pasen? Kom danzondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 18 februari 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 24 februari 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 25 februari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Vrijdag 1 maart 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 3 maart 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 18 februari
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Livestream:Vrijwel alle vieringen zijn via de livestream te volgen. Niet alleen voor de wekelijkse vieringen in het weekend is het fijn dat de viering zo gevolgd kan worden, maar ook bij bijvoorbeeld een doop of begrafenis zeker als er familie en vrienden ver weg wonen. Ook andere activiteiten in de kerk zijn soms op die manier te volgen.
Om dit mogelijk te maken hebben we apparatuur aangeschaft en een abonnement bij Kerkdienstgemist. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Livestream.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 24 februari om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen
hoe God Abraham opdraagt zijn zoon Izaäk te offeren en hoe Petrus, Jacobus en Johannes op een hoge berg Jezus, Mozes en Elia samen zien en horen dat de mensenzoon uit de doden zal opstaan en dat ze dit aan niemand mogen vertellen. Twee zonen, twee offers? Daarover willen we graag verder met u nadenken. U bent van harte welkom.
Familieviering
Maart is in de Katholieke kerk de maand van Sint Jozef, de man van Maria, de moeder van Jezus. Op 19 maart vieren we zijn feestdag. Wij kennen hem gewoonlijk als “de Goede Sint Jozef”: de wat oudere, grijze man op de achtergrond om de kerststal. Maar…. hij was de daadkrachtige vader die zijn vrouw en kind naar Egypte in veiligheid bracht, heen en weer. Jozef was timmerman! Een gewoon beroep. Geen geldwisselaar of tollenaar, waar het in het evangelie van deze zondag over gaat. Waarom heette hij Jozef? Was dat zomaar een naam? Vast niet! U hoort hier meer over in de familieviering op zondag 3 maart om 9:30 uur.
Vastendoek
Ook dit jaar hangt er voor het altaar een zogenaamd ‘Hongerdoek’. We kunnen het ook Vastendoek noemen of Vastenactiedoek. Onze MOV-groep zorgt voor dit doek en voor de vastenactie: dit jaar voor Zimbabwe. Elk jaar zien we een andere afbeelding op het doek. Dit jaar plaatst de afbeelding onze aarde in het middelpunt. Twee paar handen omringen haar. Voorzichtig. Beschermend. De achtergrond toont een versnipperde wereld. Hier en daar een tekst. Om over na te denken!!
Rouwgroep
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 5 maart is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 8 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Fonkelingen van de geest
Donderdag 22 februari van 20.00-22.00 uur is er in De Duif een lezing over de glasramen van Marc Chagall in de Kathedraal van Metz aan de hand van afbeeldingen van deze ramen door Ruud Bartlema. De glasramen die deze Franse schilder van Russische afkomst maakte getuigen stuk voor stuk van zijn grote inspiratiebron: de Bijbelse verhalen.  Ruud Bartlema vertelt aan de hand van een aantal afbeeldingen over de betekenis van deze unieke glasvensters van Chagall. Bartlema is beeldend kunstenaar en studeerde theologie, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall. Hij is bekend door zijn cursussen en lezingen over Joodse mystiek en kunst. U kunt zich voor de lezing aanmelden via ontmoeten.inspireren@protestantshuizen.nl of bij Lenie van den Ende 06 1229 8410. Kosten € 7,50.
Kruisweg
Net zoals vorig jaren wordt in de Vituskerk in Blaricum in de veertigdagentijd iedere vrijdag de kruisweg gebeden. Op deze manier herinneren wij ons de lijdensweg die onze lieve Heer voor ons heeft willen ondergaan.  U bent van harte uitgenodigd om iedere vrijdag om 14.30 uur de kruisweg te komen bidden.
Pausboodschap veertigdagentijd
Paus Franciscus spreekt in zijn boodschap voor de Veertigdagentijd over hoop en vrijheid. Hij citeert uit Exodus een tekst die Mozes hoort op de berg Sinaï: “Ik ben de Heer uw God, die u heb weggeleid uit Egypte, het slavenhuis”. Het volk ontvangt de tien geboden als een weg naar vrijheid. Geboden benadrukt de kracht van de liefde waarmee God zijn volk opvoedt, aldus de paus. Ook vandaag de dag moeten we de knellende banden in ons loslaten. De Veertigdagentijd is een tijd van bekering, een tijd van vrijheid. Om de Veertigdagentijd concreet te maken moeten we de werkelijkheid willen zien. Bereikt de kreet van onderdrukte medemensen ons? Het is tijd om te handelen. In de veertigdagentijd is handelen ook stilstaan in gebed om het woord van God te ontvangen en stilstaan bij de gewonde medemens. Het is een tijd van gemeenschappelijke beslissingen, van keuzes tegen de stroom in die het alledaagse leven veranderen. Het is een tijd van hoop. De Paus roept op om te zoeken en risico’s te nemen. Om de huidige, moeilijke situatie te zien als het begin van iets nieuws, van bekering. U kunt de brief lezen via deze link.
Matthäus-Passion Huizen
Op woensdagavond 20 maart 2024 om 19:30 uur zal de Stichting Matthäus-Passion Huizen in de Nieuwe kerk de Matthäus-Passion van J.S. Bach met een projectkoor van inwoners uit Huizen uitvoeren. Naast het projectkoor zingen er zes profesionele solisten, het Maasstedelijk kinderkoor en het Barokorkest Cappella Maria Barbara mee. De dirigent is Wouter Verhage. Kaarten kosten €39,- voor volwassenen en €24,- voor jongeren tot 25 jaar. Meer informatie en kaarten via https://matthauspassionhuizen.nl
Gebed om vrede
God van vrede,
God van shalom,
God van salaam,
herenig ons in de roep om vrede.

Een verlangen volgen we,
zo diep, zo intens,
naar herstel van verhoudingen
die verstoord zijn door onze angsten.
Laat ons toch handelen naar uw wet van liefde,
van tien woorden van trouw.

Wees met uw Geest van troost aanwezig
bij kinderen die slachtoffer zijn,
bij mensen die hun geliefden begraven,
bij leiders die zich herkennen in de pijn van hun volk.

Wees met uw Geest van nabijheid aanwezig
bij ouders die hun kinderen missen,
bij mensen die in ziekenhuizen schuilen,
bij leiders die bouwen aan vrede, tegen de haat in.

Wees met uw Geest van wijsheid aanwezig
bij kinderen die voor het leven zijn getekend,
bij mensen die bang zijn voor de nacht,
bij leiders die zich laten drijven door vergelding.

God van vrede,
God van shalom,
God van salaam,
herenig ons in ons werk voor vrede.

Verzacht de harde harten,
vorm de gespierde kaken en de gebalde vuisten om
tot vrede en vertrouwen.
Laat ons toch handelen naar uw wet van liefde,
van tien woorden van trouw.
Amin, Amen
(door ds. Marieke Meiring)
Vastenactie
Steeds meer mensen hebben de laatste jaren direct of indirect te maken met de gevolgen van klimaatverandering. In Zimbabwe is het patroon van natte en droge seizoenen veranderd waardoor de voedselvoorziening sterk onder druk is komen te staan. Vastenactie helpt gezinnen met extra waterputten met kranen, inheemse gewassen en gemeenschappelijke moestuinen. Ook wordt mensen in de gemeenschap naaien geleerd om zo extra inkomsten te verwerven. Wilt u ook bijdragen aan dit project? Maak uw bijdrage over naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie. Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Terugblik sobere maaltijd
Ook dit jaar ging aan de Aswoensdagviering een sobere maaltijd vooraf. De MOV-groep had het weer tot in de puntjes georganiseerd met gezellig aangeklede tafels, heerlijke soepen, brood en ook nog een kleine attentie van de vastenactie. Er werd verteld over het vastenactieproject voor Zimbabwe, waarvoor ook een vrijwillige bijdrage werd gevraagd. De verschillende vegetarische soepen waren bereid door medeparochianen. Er werd gezellig gepraat aan de verschillende tafels en geregeld heen en weer gelopen om een tweede, derde of soms zelfs vierde of vijfde keer op te scheppen. Na de maaltijd volgde een mooie viering waarin met de askruisjes de Veertigdagentijd officieel werd ingeluid. Een prachtige traditie!
Ter bemoediging
Aarde wordt vruchtbaar gemaakt door as,
door wat er overblijft als het groen verdord en verbrand is,
als het leven gestorven is
en toch weer nieuw leven doet groeien.
Onze aarde, de grond waarop en waarvan we leven,
vernieuwt zich voortdurend en blijft een bron van leven.
als wij het tenminste bemesten
met onze goede voornemens
en vruchtbaar maken door onze arbeid
Daarom bidden wij aan het begin van de veertigdagentijd:
Heer, meer dan anders roept U ons op tot bezinning,
opdat wij steeds beter gaan beseffen
hoe wij samen uw volk op aarde kunnen zijn.
Schenk ons uw Geest van kracht
opdat we kunnen groeien
in verbondenheid en saamhorigheid,
en samen een vruchtbare gemeenschap kunnen zijn
een gemeenschap die zorg draagt voor het kleine
en waarin niemand wordt buitengesloten.
Help ons om met goede moed op weg te gaan
naar Pasen, het feest van licht en leven. Amen
(www.theobaldusparochie.nl)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.