Kontaktpunten 25 feb

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Genesis 22, 1-2a.9a.10-13.15-18, Romeinen 8, 31b-34, Marcus 9, 2-10
Net als vorige week lezen we dit weekend uit het eerste boek van het Oude Testament, Genesis. We lezen over het offer van Abraham. Ook in andere godsdiensten speelt dit een rol. In de Islam is het de basis voor het Offerfeest en in Het Jodendom wordt dit verhaal de binding van Jitschak genoemd wat duidelijk moet maken dat God geen mensenoffers wil. Jitschak wordt weliswaar vastgebonden, maar niet geofferd.

We lezen dat God Abraham op de proef stelt. De Heer zegt tot Abraham dat hij met Isaäk naar het land van Moria moet gaan en daar zijn enige, geliefde zoon op een berg als brandoffer moet opdragen. Als Abraham en Isaäk daar aankomen bouwt Abraham een altaar, stapelt het hout op, bindt Isaäk vast en legt hem op het hout. Als Abraham zijn mes wil pakken om zijn zoon de keel af te snijden, wordt hij gestopt door een engel van de Heer. De engel zegt hem de jongen niet aan te raken. De engel weet nu dat Abraham God vreest omdat hij zijn zoon wil offeren. Abraham kijkt om zich heen en ziet een ram die vastzit in het struikgewas. De engel zegt vervolgens dat omdat Abraham zijn zoon wilde offeren, de Heer hem en zijn nakomelingen overvloedig zal zegenen en een groot nageslacht zal geven. Omdat Abraham naar de Heer heeft geluisterd komt door zijn nakomelingen zegen over alle volken.
Wat een vreemde opdracht is dit toch. Het zal je maar overkomen. Maar misschien is dit verhaal, niet alleen een verhaal over vertrouwen op God, maar ook over loslaten. Abraham moet zijn zoon Isaäk loslaten. Hij moet zijn zoon, en daarmee zijn toekomst uit handen geven. Dat wordt extra benadrukt als we het hele verhaal lezen. Het slot is dat Abraham met zijn knechten terugkeert. Isaäk blijft achter, toevertrouwd aan de Heer.Voor ouders zal dit herkenbaar zijn. Stukje bij beetje moet je je kind steeds verder loslaten. Maar op meer gebieden moeten we loslaten. Als we niet willen dat geld en bezittingen ons gaan beheersen, moeten we loslaten. Als we ouder worden, ziek worden of beperkingen krijgen, moeten we leren loslaten. We hebben ons leven niet in eigen hand. Loslaten is moeilijk. Ons geloof, het vertrouwen dat we de beproevingen die we moeten ondergaan kunnen dragen en dat de Heer altijd nabij is, kan ons hierbij helpen.Samen de nabijheid van de Heer zoeken? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 24 februari 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 25 februari 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Vrijdag 1 maart 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 3 maart 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić 
Zondag 10 maart 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 25 februari
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Solidariteitsfonds:
In veel parochies in ons bisdom lopen de aantallen parochianen en kerkgangers terug, maar ook in ons bisdom zijn er parochies die juist groeien of die nieuw worden opgericht. Deze parochies kunnen vaak financieel niet gelijk op eigen benen staan. Via het bisdom ondersteunen wij deze nieuwe hoopvolle initiatieven. 
We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Solidariteitsfonds. 
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 24 februari om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen
hoe God Abraham opdraagt zijn zoon Izaäk te offeren en hoe Petrus, Jacobus en Johannes op een hoge berg Jezus, Mozes en Elia samen zien en horen dat de mensenzoon uit de doden zal opstaan en dat ze dit aan niemand mogen vertellen. Twee zonen, twee offers? Daarover willen we graag verder met u nadenken. U bent van harte welkom.
1e vrijdagviering
Vrijdag 1 maart om 10:15 uur staan we in de aanloop naar het hoogfeest van de heilige Jozef op 19 maart stil bij de persoon van de heilige Jozef. Het feest van Sint Jozef in 2013 was de start voor paus Franciscus als bisschop van Rome. Zijn preek was hoofdzakelijk gewijd aan de taak die Jozef tijdens zijn leven zo trouw behartigd heeft. Jozef had de opdracht te zorgen voor Jezus en Maria. Hij beschermde hen. Zij waren hem toevertrouwd. Deze taak ging gepaard met twijfel, angst en verantwoordelijkheid. Steeds in vertrouwen en geloof vervulde Jozef zijn taak in bescheidenheid, in stilte en door voortdurend attent te zijn. Wat kunnen wij daarvan leren? Daarover willen wij in de viering op 1 maart 2024 verder nadenken.Wees welkom in deze viering.
Familieviering
Maart is in de Katholieke kerk de maand van Sint Jozef, de man van Maria, de moeder van Jezus. Op 19 maart vieren we zijn feestdag. Wij kennen hem gewoonlijk als “de Goede Sint Jozef”: de wat oudere, grijze man op de achtergrond om de kerststal. Maar…. hij was de daadkrachtige vader die zijn vrouw en kind naar Egypte in veiligheid bracht, heen en weer. Jozef was timmerman! Een gewoon beroep. Geen geldwisselaar of tollenaar, waar het in het evangelie van deze zondag over gaat. Waarom heette hij Jozef? Was dat zomaar een naam? Vast niet! U hoort hier meer over in de familieviering op zondag 3 maart om 9:30 uur.
Rouwgroep
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 5 maart is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 8 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Verhaal halen
Op zondag 10 maart om 16:00 uur is de feestelijke afsluiting van dit seizoen “Verhaal halen”. Dat betekent dat de verschillende vertellers van dit seizoen ieder een kort verhaal vertellen. Dit wordt afgewisseld met live muziek door Duo Astoria, Ruud Wagemakers op viool en Theo Henrichs op piano. Kosten: € 3,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Vanaf 15.30 uur is de kerk open en na afloop is er een drankje met een hapje. 
Vastenactie
Het zijn in Zimbabwe de vrouwen die het voedsel produceren. De afgelopen jaren lieten droogte en hevige regen echter de oogsten mislukken en de familie moest ’s avonds vaak zonder eten gaan slapen. Volgens het Wereld Voedsel Programma leeft 63% van de bevolking van Zimbabwe – die uit ruim 15 miljoen mensen bestaat – onder de armoedegrens. Vastenactie richt zich op vrouwen, jongeren en mannen met beperkte bestaansmiddelen in de twee districten van Zimbabwe met het grootste gebrek aan water en andere middelen van bestaan. Vastenactie gaat vier waterpunten installeren voorzien van een pomp die op zonne-energie werkt en een opslagtank van 5000 liter water die vijf dorpen met gemiddeld 80 inwoners van water voorzien. Dit zorgt voor betere oogsten voor eigen gebruik en voor de verkoop. Helpt u mee dit te realiseren? Maak uw bijdrage over naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie. Hartelijk dank voor uw bijdrage. 
Matthäus-Passion Huizen
Op woensdagavond 20 maart 2024 om 19:30 uur zal de Stichting Matthäus-Passion Huizen in de Nieuwe kerk de Matthäus-Passion van J.S. Bach met een projectkoor van inwoners uit Huizen uitvoeren. Naast het projectkoor zingen er zes profesionele solisten, het Maasstedelijk kinderkoor en het Barokorkest Cappella Maria Barbara mee. De dirigent is Wouter Verhage. Kaarten kosten €39,- voor volwassenen en €24,- voor jongeren tot 25 jaar. Meer informatie en kaarten via matthauspassionhuizen.nl
Kruisweg
Net zoals vorig jaren wordt in de Vituskerk in Blaricum in de veertigdagentijd iedere vrijdag de kruisweg gebeden. Op deze manier herinneren wij ons de lijdensweg die onze lieve Heer voor ons heeft willen ondergaan.  U bent van harte uitgenodigd om iedere vrijdag om 14.30 uur de kruisweg te komen bidden.
Stille Omgang
Op zaterdag 16 maart 2024 vindt de jaarlijkse Stille Omgang plaats in Amsterdam. Het thema is dit jaar “Pelgrims van hoop, biddend voor vrede”.De bus met pelgrims vertrekt op zaterdag 16 maart vanuit Achterveld en gaat via Hooglanderveen, Hoogland en Laren naar Amsterdam, waar er eerst een eucharistie is en daarna de “Stille Omgang” wordt gelopen. In Laren stopt de bus om 21.30 uur voor de Sint Jansbasiliek en komt daar na afloop aan rond 01.30 uur. Voor informatie/aanmelding Marten Meijer: 06-43498452, dr.marten.meijer@gmail.com.Er is ook een speciaal jongerenprogramma tijdens deze stille omgang. Zie voor meer informatie: www.jongekerk.nl 
Gebed om vrede
Een gebed naar aanleiding van twee jaar oorlog in Oekraïne, om hoop op een wereld van recht en vrede.

Goede God,
vanuit alle duisternis van oorlog, van hardheid, van geweld
komen we bij U met ons gebed om vrede, om zachtheid, om liefde.
Vanuit duisternis en kou
komen we bij U met ons gebed om licht en warmte.

God,
koester en verwarm de hoop in ons,
in de ziel van ieder die zich bij Oekraïne betrokken weet
en uiteindelijk in de ziel van ieder op aarde.
Koester en verwarm de hoop in ons
op een wereld van recht en vrede
waarin Uw wil geschiede
Uw Koninkrijk kome.

Dat er een tijd zal zijn
aan angst en pijn voorbij.

Dat er een tijd zal zijn
aan vijandschap en strijd voorbij.

Dat er een tijd zal zijn
van licht en van liefde.

Zo bidden wij U.
In Jezus’ Naam.
Amen  
(Ds. René de Reuver / ds. Karin van den Broeke)
Ter bemoediging
Ooit al eens gedacht?
Vandaag haast ik me niet,
voor niets of voor niemand.
Vandaag wil ik de mens zien
en wil ik glimlachen,
ja… ook naar de kleine, dwaze dingen.

Vandaag wil ik ook in jou het licht zien.
Maar mijn wil is niet genoeg…
ik moet er iets aan doen
Jezus’ licht breekt door
en daar wil ik getuige van zijn.
Mijn dagelijkse bezigheden,
het haastig gaan van hier naar daar
steeds meer en meer
en verder…

Neen,
Mijn adem roept me halt toe
zo kan het niet verder.

Het licht breekt door
en daar wil getuige van zijn!
Hij geeft ons het licht.
En door even terug stil te staan,
af en toe eens neen durven te zeggen
aan een dagelijkse routine
kan ik terug Zijn licht aan anderen doorgeven.

Soms is het maar een kleine lantaarn op je weg.
Maar als je even blijft stil staan
en zo het licht in je binnenlaat,
merk je dat ook dit Gods warmte en liefde geeft.

En zo komen alle lichtstralen
van ieder van ons
van elke gelovige christen samen tot één lichtbundel.
Zijn Rijk! 
(www.kuleuven.be
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.