Kontaktpunten 3 maart

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Exodus 20, 1-17, 1 Korintiërs 1, 22-25, Johannes 2, 13-25
Dit weekend lezen we uit boek van de uittocht, Exodus en wel de tekst van de tien geboden of misschien beter, de woorden van de Heer. Het aantal van tien wordt in deze tekst niet genoemd, maar verderop in Exodus en in Deuteronomium gaat het wel over tien woorden die God tot Mozes heeft gesproken. Dat aantal van tien is nog best ingewikkeld. De tekst bestaat uit meer dan tien woorden en heeft ook meer dan tien zinnen, dus waar leg je precies de grens. Verschillende religieuze stromingen hebben dan ook verschillende indelingen van de tien woorden. Bij katholieken horen Gij zult geen andere goden hebben ten koste van Mij en Gij zult geen godenbeelden maken samen tot het eerste gebod. Bij andere stromingen zijn dit soms twee afzonderlijke geboden.
De tien woorden kun je in twee categorieën verdelen. De meesten (zoals Gij zult niet doden of Gij zult geen echtbreuk plegen) zijn verboden. Alleen Denk aan de sabbat en Eer uw vader en uw moeder zijn geboden. Doordat de meeste woorden negatief van toon zijn zien wij ze vaak als een inperking van onze vrijheid. Maar is dat wel zo? De verboden geven grenzen aan die nooit overschreden moeten worden. Als je die grenzen niet overschrijdt heb je volop vrijheid. Dat blijkt ook uit de zin waarmee de lezing begint: Ik ben de Heer uw God, die u heb weggeleid uit Egypte, het slavenhuis. De Heer heeft zijn volk bevrijd en biedt het nu een verbond aan: Tien woorden, wegwijzers naar een vrijmakend bestaan. Erken God als de Schepper. Laat je niet verleiden door afgoden als macht, geld of roem. Trakteer de Heer en jezelf op een vrije dag, waardeer je ouders, koester het leven, wees eerlijk, wees tevreden met wat je hebt en gun de ander het allerbeste. Deze woorden nodigen juist uit tot een positieve levenshouding. Dat maakt het volgen van deze wegwijzers echter niet makkelijker. Ze zijn een levenslange opgave, maar ook een belofte. Gij zult.. betekent immers ook: Zo zal het u vergaan, zo zal het gaan gebeuren. Daarmee zijn de tien woorden ook een visioen voor een rechtvaardige en menselijke samenleving. De realisatie van die samenleving is aan ons mensen toevertrouwd.Inspiratie vinden tijdens de vasten? Kom dan
zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 3 maart 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić 
Zondag 10 maart 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Zondag 17 maart 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 3 maart
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Kaarsen:
Over enkele weken ontsteken we de nieuwe Paaskaars en zal ook de nieuwe catechesekaars worden gezegend die we aansteken bij de jongerenactiviteiten in onze kerk. In de collecte van deze week vragen we uw bijdrage voor de kosten van deze kaarsen, maar ook de kaarsen die elke zondag op het altaar branden. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizeno.v.v. Kaarsen 
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Familieviering
Maart is in de Katholieke kerk de maand van Sint Jozef, de man van Maria, de moeder van Jezus. Op 19 maart vieren we zijn feestdag. Wij kennen hem gewoonlijk als “de Goede Sint Jozef”: de wat oudere, grijze man op de achtergrond om de kerststal. Maar…. hij was de daadkrachtige vader die zijn vrouw en kind naar Egypte in veiligheid bracht, heen en weer. Jozef was timmerman! Een gewoon beroep. Geen geldwisselaar of tollenaar, waar het in het evangelie van deze zondag over gaat. Waarom heette hij Jozef? Was dat zomaar een naam? Vast niet! U hoort hier meer over in de familieviering op zondag 3 maart om 9:30 uur.
Bijbelleesavond
Maandag 4 maart van 20.00 uur tot 22.00 uuris er een bijbelleesavond in de Thomaskerk. Dit jaar lezen we tijdens deze avonden verder in het boek Samuel. Iedere avond is een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat wel op zich en u kunt altijd instromen. Meer info bij Cuno Lavaleije ( 035–8886946  /  06-24699485, cuno66@gmail.com
Rouwgroep
Als iemand met wie je relationeel nauw verbonden bent sterft, wordt je leven door elkaar geschud. Niets is meer hetzelfde. Je komt voor nieuwe vragen te staan en blijft achter met een veelheid aan emoties. Wat rouw met een mens doet is moeilijk in woorden te vatten. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies en aanmoedigen tot het zoeken naar een nieuwe levensbalans. Dinsdagmiddag 5 maart is de eerste van zes bijeenkomsten in de Thomaskerk voor mensen die langer dan een half jaar geleden een naaste verloren hebben. Er zijn geen kosten aan verbonden. De groep wordt begeleid door Hanneke Henrichs, Carla Schaap en Henk Veerman vanuit de Protestantse gemeente en de Thomaskerk in Huizen. Er is ruimte voor maximaal 8 personen. Neem voor meer informatie een folder mee uit de kerk of neem contact op met Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com, 06 1263 9287), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Henk Veerman (veermanh@hotmail.com). Graag ook bij een van hen aanmelden.
Peuterviering
Zondag 10 maart om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De viering duurt ongeveer 20 minuten 
Verhaal halen
Op zondag 10 maart om 16:00 uur is de feestelijke afsluiting van dit seizoen “Verhaal halen”.Dat betekent dat de vijf verschillende vertellers van dit seizoen ieder een kort verhaal vertellen. Dit wordt afgewisseld met live muziek door Duo Astoria, Ruud Wagemakers op viool en Theo Henrichs op piano. Kosten: € 3,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Vanaf 15.30 uur is de kerk open en na afloop is er een drankje met een hapje. 
Palmpaasstokken maken
Wil je óók een Palmpaasstok maken? Kom dan zaterdag 23 maart naar de Thomaskerk. We beginnen om 15:00 uur het duurt tot 16.00 uur. Iedereen is welkom. Neem gerust een vriendje en vriendinnetje mee.
Wat moet je meenemen? iemand om te helpen en het liefst ook een houten kruis. Wij zorgen indien nodig voor een kruis, voor materialen om het kruis te versieren en voor een broodhaantje.
Kost het wat? Nee
Kom je ook? Laat het even weten! Geef je op via de website www.rkhuizen.nl of het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Geef dan ook aan als je nog geen houten kruis hebt.
En dan?Kom zondag 24 maart om 9:30 uur naar de Thomaskerk voor de Palmpasen-optocht door de kerk tijdens de viering. Neem na de viering je stok mee naar huis óf geeft hem aan iemand die ziek is of een aardig gebaar kan gebruiken.
 
Vespers tijdens de Goede Week
Waardoor laat je je leiden? Dat is het thema van de drie vespers tijdens de Stille Week. Je bent welkom om samen deze vraag te ontdekken. We worden stil, keren naar binnen en zoeken onze weg door de week waarin we het lijden, sterven en de opstanding van Jezus herdenken. We ontmoeten Hem in verhalen over zijn leven. In de dingen die Hij zegt en doet, de mensen die Hij ontmoet, de manier waarop Hij met hen omgaat. We ervaren de bevrijding die Hij Zacheüs, de vrouw bij de bron en de werkers in de wijngaard brengt. Jezus verandert mensenlevens. In de vieringen zoeken we in het spanningsveld tussen hebzucht en delen, jaloezie en tevredenheid, en onderdrukking en bevrijding naar hoe dit voor ons werkt. We heten je van harte welkom in deze Vespers in De Duif die op maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 maart beginnen om 19.30u.
De voorbereidingsgroep met leden uit de Thomasparochie en De Duif.
Projectkoor oecumenische viering
Op 21 april 2024 is er opnieuw een gezamenlijke, oecumenische viering van de Thomaskerk en De Duif. De viering is deze keer om 10:00 uur in de Thomaskerk. Ook dit keer formeren we een projectkoor om een deel van de muziek te verzorgen. Iedereen kan meedoen. Het projectkoor zal onder leiding staan van Eric Bakker. Het projectkoor heeft een grote rol in zes liederen. Deze liederen zijn meerstemmig en kennen een actieve afwisseling tussen koor en kerkgangers. Er zijn moderne en klassieke werken bij. Zo laten we kerkmuziek in de volle breedte klinken! Meer informatie vindt u op de website www.rkhuizen.nl. Ter voorbereiding ontvangen alle deelnemers de bladmuziek en opnames om zich al een beetje te kunnen voorbereiden. We gaan uit van drie repetities. Die zijn voorlopig gepland op:
Woensdagavond 3 april om 19:30 uur,
Zondagmiddag 7 april om 15:30 uur,
Donderdagavond 18 april om 19:30 uur.
Opgeven kan hier: https://www.rkhuizen.nl/?p=7511
Mikel Palić, Marjan de Vries, Ruud Hehenkamp, Coby Wouda, Marion Brouwers en Eric Bakker.
Vastendoek
Aan de altaartafel hangt de hele vastenperiode een hongerdoek of vastendoek, een kunstwerk dat ons aan het denken wil zetten over onze omgang met de aarde. In de versnipperde aarde op het vastendoek zijn krantensnippers verwerkt met flarden tekst. ‘Het kost de aarde’ is een van de teksten die te lezen is. De werkelijke prijs van de goederen is hoger dan wat we zien bij de kassa van de supermarkt. Daarmee vraagt Emeka Udembam, de maker van het vastendoek ons Wat voor ons heilig is? Wat raken we niet aan? Wat is het leven ons waard? Horen we Gods stem nog spreken in onze medeschepselen? Hoe kunnen wij een bijdrage leveren zodat onze wereld intact blijft en wij het heilige van de Schepping behouden?
Kruisweg
Net zoals vorig jaren wordt in de Vituskerk in Blaricum in de veertigdagentijd iedere vrijdag de kruisweg gebeden. Op deze manier herinneren wij ons de lijdensweg die onze lieve Heer voor ons heeft willen ondergaan.  U bent van harte uitgenodigd om iedere vrijdag om 14.30 uur de kruisweg te komen bidden.
Concert “Klinkende Iconen”
Op zondag 3 maart om 15:00 uur zal het Hoorns Byzantijns Mannenkoor tezamen met Projectkoor ‘En Chantant’ in de Mariakerk, Brinklaan 42, Bussum een uniek concert ten gehore brengen: gezangen, die verbonden zijn met de iconen, wierook, gewaden en eeuwenoude gebruiken van de (Slavisch) Byzantijnse ritus. Onder leiding van dirigent Grigori Sarolea wordt u meegenomen in deze spiritueel rijke wereld. Kaarten à € 25 p.p. (Kinderen tot 12 jaar gratis) zijn te koop bij de ingang van de kerk. De opbrengst komt geheel ten goede aan een kind gericht goed doel.
Choral Evensong
Op zaterdag 2 maart bent u om 17:00 uur van harte welkom bij de ‘Choral Evensong’ in De Duif. Een mooi moment op de grens van dag en avond om even tot rust te komen en te genieten van fraaie koormuziek uit de Engelse traditie. Ds. Marjan de Vries is voorganger/cantor en muziek wordt gespeeld door Joost Veerman, Willem Boersma en Christianne Reijnders.
Het projectkoor van 22 zangers staat onder leiding van Eric Bakker en zingt werken van o.a. Stephen Paulus en Philip Stopford. De composities voor de vaste onderdelen van de Evensong zijn van eigen hand. Mocht u verhinderd zijn en de Evensong toch graag ‘live’ willen meemaken, dan is er een herkansing op zondag 3 maart in de Pieterskerk aan de Straatweg 59 in Breukelen. Om 17:00 uur wordt dezelfde Evensong uitgevoerd, onder leiding van ds. Mariëlle Rodenburg en organist Jan Pieter Karman.
Europese Eucharistische gebedsestafette
De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) organiseert dit jaar tijdens de Veertigdagentijd voor de vierde keer een gebedsestafette door Europa. Alle 39 Europese landen die aangesloten zijn bij de CCEE is gevraagd de mis op te dragen voor de synode en voor de slachtoffers van de oorlogen in Oekraïne en in het Heilige land. Het gebed is op Aswoensdag, 14 februari van start gegaan in Albanië. Het gaat door heel Europa, en in Nederland wordt gebeden op 9 maart. De afsluiting vindt plaats op 28 maart in Hongarije. Het is voor de vierde keer dat de CCEE een dergelijke gebedsestafette, gericht op vrede, organiseert. Meebidden voor vrede en voor de synode kan thuis, maar ook in alle Nederlandse bisdommen. In ons bisdom is de viering 9 maart om 17:00 uur in de Mariakerk in Bussum. Celebrant: Mgr. Hendriks.
Stille Omgang
Op zaterdag 16 maart 2024 vindt de jaarlijkse Stille Omgang plaats in Amsterdam. Het thema is dit jaar “Pelgrims van hoop, biddend voor vrede”.De bus met pelgrims vertrekt op zaterdag 16 maart vanuit Achterveld en gaat via Hooglanderveen, Hoogland en Laren naar Amsterdam, waar er eerst een eucharistie is en daarna de “Stille Omgang” wordt gelopen. In Laren stopt de bus om 21.30 uur voor de Sint Jansbasiliek en komt daar na afloop aan rond 01.30 uur. Voor informatie/aanmelding Marten Meijer: 06-43498452, dr.marten.meijer@gmail.com.Er is ook een speciaal jongerenprogramma tijdens deze stille omgang. Zie voor meer informatie: www.jongekerk.nl 
Midden in de Matthäus-Passio
nZaterdag 9 maart van 15:30 tot 17:00 uur (inloop vanaf 15:00 uur) is er in De Krachtcentrale een bijeenkomst over de  Matthäus-Passion. Dirigent Wouter Verhage, theoloog Bas van der Graaf en theatermaker Johan Verheij nemen je mee in de historie en de schoonheid van de Matthaüs-Passion. Ze gaan dieper in op de verschillende interpretaties die er muzikaal en tekstueel mogelijk zijn en duiken in de mystiek van het verhaal. Ze bekijken de inhoud van de aria’s in het licht van de 18e eeuw, maar gaan ook dieper in op de mogelijke betekenis en boodschap van de teksten voor ons in 2024.  Er wordt afgesloten met een Quiz, waarbij bijzondere wetenswaardigheden over de Matthaüs-Passion en Bach op een speelse manier belicht worden. Het geheel zal muzikaal ondersteund worden door violiste Rehana de Vries en een ensemble van acht zangers van het Huizer Projectkoor.  De toegang is gratis. Vol is Vol. Zorg dat je erbij bent!
Matthäus-Passion Huizen
Op woensdagavond 20 maart 2024 om 19:30 uur zal de Stichting Matthäus-Passion Huizen in de Nieuwe kerk de Matthäus-Passion van J.S. Bach met een projectkoor van inwoners uit Huizen uitvoeren. Naast het projectkoor zingen er zes profesionele solisten, het Maasstedelijk kinderkoor en het Barokorkest Cappella Maria Barbara mee. De dirigent is Wouter Verhage. Kaarten kosten €39,- voor volwassenen en €24,- voor jongeren tot 25 jaar. Meer informatie en kaarten via matthauspassionhuizen.nl
Gebed om vrede
Machtige God, Schepper van deze wereld,

U die uw uitverkoren volk hebt bijgestaan,
U die als baby bent gevlucht,
geef kracht aan hen die op de vlucht zijn.


Help hen die alles wat ze hadden moesten achterlaten,
die zijn ontworteld uit hun eigen land.
Genees hun wonden,
geef ze kracht in hun wanhoop.

Verlicht wereldleiders zodat conflicten worden beëindigd.
Zegen allen die zich inzetten voor de bescherming van vluchtelingen,
die de woorden van uw evangelie in praktijk brengen.

Geef vrede aan de wereld, zodat we allen uw glorie prijzen,
met één mond en één hart.
Amen  
(Father Panteleimon Papasynefakis (directeur Synyparxis, hulporganisatie Grieks-Orthodoxe Kerk))
Vastenactie
Gemeenschappen in het zuiden van Zimbabwe zijn afhankelijk van gewassenteelt met regenwater. Als er onvoldoende regen valt, vertrouwen de mensen op waterbronnen als rivieren en putten. In januari 2023 waren er in grote delen van het land echter lange droge periodes, met grote risico’s voor de oogsten. Om de toegang tot schoon water te verbeteren gaat de Vastenactie, voor zowel thuisgebruik als voor het land en de dieren, vier waterpunten installeren. Bij de vier waterpunten worden ook vier gemeenschappelijke tuinen aangelegd. De lokale bevolking draagt actief bij aan het project door mee te helpen bij de installatie van de waterpunten en tuinen en door lokale kennis van natuurlijke landbouw en lokale zaden in te brengen voor de moestuinen. De gemeenschappen zullen na de oplevering van de tuinen zelf zorgen voor het onderhoud en de beveiliging. Helpt u mee dit te realiseren? Maak uw bijdrage over naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie. Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Ter bemoediging
De woestijn is het land van onzekerheid, je verdwaalt, je loopt gemakkelijk in cirkels zonder echt vooruit te komen, letterlijk en figuurlijk. De woestijn is een gebied waar bijna geen water te vinden is, de droogte en dorheid maken dat je dorst lijdt, letterlijk en figuurlijk. De woestijn is een situatie waarin je op jezelf teruggeworpen wordt en geconfronteerd wordt met eigen kleinheid, eigen zwakheid, letterlijk en figuurlijk. De woestijn is ondanks alle uitzichtloosheid toch blijven hopen dat je eens het beloofde land bereikt, het land waar je je zelf kunt zijn, letterlijk en figuurlijk. Om die woestijn goed door te komen moet je blijven kijken naar de sterren van hoop, moet je steeds verder willen in het leven, letterlijk en figuurlijk
(www.theobaldusparochie.nl
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.