Kontaktpunten 10 maart

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen 2 Kronieken 36, 14-16. 19-23, Efeziërs 2, 4-10, Johannes 3, 14-21
Dit weekend lezen we uit 2 Kronieken. Kronieken geeft een overzicht van de geschiedenis van Israël te beginnen met het geslachtsregister van Adam en eindigend met een oproep om de tempel van Jeruzalem te herbouwen. Hierbij valt op dat er vooral aandacht is voor Juda en Jeruzalem en veel minder voor het Noordrijk Israël. Belangrijke thema’s in Kronieken zijn de koningen die God trouw zijn en de eredienst in de tempel. We lezen uit het laatste hoofdstuk van Kronieken over de ballingschap en die oproep om de tempel te herbouwen.

In die dagen maken ook de voornaamste priesters en het volk zich schuldig aan gruweldaden van de heidenen en ze ontheiligen de tempel. Alle gezanten die de Heer stuurt worden veracht en bespot. Uiteindelijk barst de toorn van de Heer los en worden de tempel en alle paleizen in brand gestoken en de muur van Jeruzalem afgebroken. Wie niet gedood wordt, wordt meegenomen in ballingschap naar Babel. De ballingen dienen daar als slaven tot het Perzische rijk aan de macht komt. In het eerste regeringsjaar van koning Cyrus van Perzië kondigt deze af dat de Heer hem heeft opgedragen om voor de Heer in Jeruzalem een tempel te bouwen. Iedereen die tot het volk van de Heer hoort mag onder de hoede van de Heer terugkeren naar Jeruzalem.
Deze zondag heet zondag Laetare. 
Het is de Latijnse intredezang en verwijst naar Jesaja 66: “Verheug u, Jeruzalem, ja laat allen die haar liefhebben, juichen om haar”. We zijn over de helft van de vastentijd en Pasen komt in zicht. De priester mag een roze kazuifel dragen. Roze is tussen het rood van de dood en het wit van de opstanding in.De deportatie naar Babel was voor de Israëlieten een nachtmerrie, een donkere periode van onderdrukking en verschrikkingen. Het was echter ook een periode van bezinning. Ze luisterden weer naar profeten, lieten de Eeuwige weer toe in hun leven, gingen weer bidden en gingen weer oprecht met elkaar om. Uiteindelijk gloort er dan licht, een nieuwe toekomst uit onverwachte hoek door een heidense koning. Ook nu zijn het donkere tijden met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Ook persoonlijk ervaren we van tijd tot tijd duisternis en dorheid. Reageren wij dan net als de Israëlieten? Horen wij de roep van de Heer, nemen we de tijd om ons te bezinnen, om aandacht te besteden aan onze naaste? Staan wij open voor het licht, voor een nieuw begin?Samen halfvasten vieren? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 10 maart 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Zondag 17 maart 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Donderdag 21 maart 19:30 uur. Boete- en verzoeningsviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 24 maart 9:30 uur Palmzondagviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Intenties
Graag vragen we u onderstaande intentie mee te nemen in uw gebeden.Om kracht en sterkte voor de moeder van pastoor Carlos FabrilTer herinnering Samuel BiyaciyanU kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 10 maart
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Vastenactie:
Dit jaar is de vastenactie voor mensen in het zuiden van Zimbabwe. Om de toegang tot schoon water te verbeteren gaat de Vastenactie vier waterpunten installeren. Bij de vier waterpunten worden ook vier gemeenschappelijke tuinen aangelegd. Daar leren de mensen hoe ze op basis van ecologische landbouw hun voedsel kunnen verbouwen.
Om de vrouwen in staat te stellen extra inkomen te verdienen, krijgen ze naailes en worden naaimachines en materialen beschikbaar gesteld. Helpt u mee dit te realiseren? We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:
Zondag om 09:30 uur vanuit de Thomaskerk
Zondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk in Blaricum
De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Peuterviering
Zondag 10 maart om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De viering duurt ongeveer 20 minuten 
Verhaal halen
Op zondag 10 maart om 16:00 uur is de feestelijke afsluiting van dit seizoen “Verhaal halen”. De vijf vertellers van dit seizoen: Hans Koster, Saskia Turk, Ute van Luyn, Marjon Bosch en Jetse Jaarsma vertellen ieder een kort verhaal. Hans Koster vertelt zelfs twee verhalen naar het zich laat aanzien. Saskia Turk vertelt over Jochum de Tovenaar, een wonderdokter uit de Heerlijkheid Hoevelaken. Jetse Jaarsma vertelt over Moellah: Het is ook niet gauw goed… En dan zijn daar nog Ute van Luyn en Marjon Bosch. Zij zorgen voor een verrassing en houden het nog geheim. De verhalen worden afgewisseld met muziek door Duo Astoria, Ruud Wagemakers op viool en Theo Henrichs op piano. Kosten: € 3,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Vanaf 15.30 uur is de kerk open en na afloop is er een drankje met een hapje. 
Verzoeningsviering
Paus Franciscus beschreef het sacrament van de biecht als volgt: Maar al te vaak denken we dat de biecht gaat over naar God gaan met neerslachtige blikken (schaamte, verslagenheid). Toch is het niet zozeer dat we naar de Heer gaan, maar dat Hij naar ons toe komt, om ons te vullen met zijn genade, om ons te vullen met zijn vreugde. Het sacrament gaat over God, die ons bevrijdt en weer op de been brengt. Op donderdag 21 maart om 19:30 uur is er een boete-/verzoeningsviering in de Thomaskerk. U bent van harte uitgenodigd om deze viering bij te wonen om zo de liefdevolle en barmhartige hand van God te ervaren. Na afloop van de viering is er voor wie dit wenst gelegenheid tot biechten
Palmpaasstokken maken
Wil je óók een Palmpaasstok maken? Kom dan zaterdag 23 maart naar de Thomaskerk. We beginnen om 15:00 uur het duurt tot 16.00 uur. Iedereen is welkom. Neem gerust een vriendje en vriendinnetje mee.
Wat moet je meenemen? Iemand om te helpen en het liefst ook een houten kruis. Wij zorgen indien nodig voor een kruis, voor materialen om het kruis te versieren en voor een broodhaantje.
Kost het wat? Nee.
Kom je ook? Laat het even weten! Geef je op via de website www.rkhuizen.nl of het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Geef dan ook aan als je nog geen houten kruis hebt.
En dan?Kom zondag 24 maart om 9:30 uur naar de Thomaskerk voor de Palmpasen-optocht door de kerk tijdens de viering. Neem na de viering je stok mee naar huis óf geef hem aan iemand die ziek is of een aardig gebaar kan gebruiken.
Vespers tijdens de Goede WeekWaardoor laat je je leiden?
Dat is het thema van de drie vespers tijdens de Stille Week. Je bent welkom om samen deze vraag te ontdekken. We worden stil, keren naar binnen en zoeken onze weg door de week waarin we het lijden, sterven en de opstanding van Jezus herdenken. We ontmoeten Hem in verhalen over zijn leven. In de dingen die Hij zegt en doet, de mensen die Hij ontmoet, de manier waarop Hij met hen omgaat. We ervaren de bevrijding die Hij Zacheüs, de vrouw bij de bron en de werkers in de wijngaard brengt. Jezus verandert mensenlevens. In de vieringen zoeken we in het spanningsveld tussen hebzucht en delen, jaloezie en tevredenheid, en onderdrukking en bevrijding naar hoe dit voor ons werkt. We heten je van harte welkom in deze Vespers in De Duif die op maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 maart beginnen om 19.30u.
De voorbereidingsgroep met leden uit de Thomasparochie en De Duif.
Uitnodiging vervolg synode
Twee jaar geleden zijn we met parochianen uit Huizen, Blaricum en Laren samengekomen om na te denken rond het thema: samen onderweg zijn. We spraken over drie kernthema’s: vieren, medeverantwoordelijkheid in de zending en dialoog in kerk en maatschappij. Van deze bijeenkomst is een verslag naar het bisdom gestuurd en via een Nederlandse samenvatting en een Europese samenvatting is dit meegenomen in het eerste deel van de wereldwijde bisschoppensynode afgelopen oktober. Een verslag van deze bijeenkomst kunt u vinden op de site van ons bisdom: www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/download.php?ids=20231128_slottekst_synode.
Daarmee is de tweede fase aangebroken waarin paus Franciscus ons opnieuw oproept om in gesprek te gaan. Er is een nieuw document opgesteld waarin ons gevraagd wordt om in gesprek te gaan rond het thema “Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn?” Dit is vertaald in vier gespreksonderwerpen:Ons gedoopt-zijn als basis van ons Kerk-zijn (sacramenten als moment van samen op weg zijn met de Heer, spreken en denken over onze eigen roeping, verrijking parochie door nieuwe leden)Vorming in een missionaire kerk (ervaring bij voorbereiden mensen op sacramenten, mooie kanten van katholieke gezinsleven, ervaring met missionaire kerk, inzet voor de samenleving)Deelname aan een verwelkomende Kerk (voel je je welkom, heb je je wel eens niet welkom gevoeld, invloed van verschillende culturen/visies)Vrouwen in het leven en de zending van de Kerk (wat is je roeping in de kerk, wordt deze erkend, persoonlijke negatieve ervaringen met mede-gelovigen of gewijde beambten)Graag nodigt het bestuur alle parochianen van Huizen, Blaricum en Laren uit voor een bijeenkomst hierover op donderdag 4 april om 20:00 uur in de Thomaskerk. We zullen dan in vier groepen over een van deze onderwerpen praten. De avond duurt tot ongeveer 22:00 uur. Een verslag van de avond wordt naar het bisdom gestuurd als bijdrage voor de tweede wereldwijde bisschoppensynode later dit jaar. Daarnaast hopen we dat er ideeën bij zijn die we in onze eigen parochies kunnen toepassen. Om de avond goed te laten verlopen is het belangrijk u voor te bereiden door de handreiking voor het gesprek te lezen (www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=news&id=5990&t=Landelijke+handreiking+voor+synodale+gesprekken). U kunt het document ook opvragen bij het secretariaat. We vragen u zich aan te melden voor deze avond bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). We hopen u 4 april te ontmoeten. 
Projectkoor oecumenische viering
Op 21 april 2024 is er opnieuw een gezamenlijke, oecumenische viering van de Thomaskerk en De Duif. De viering is nu om 10:00 uur in de Thomaskerk. Ook dit keer formeren we een projectkoor om een deel van de muziek te verzorgen. Iedereen kan meedoen. Het projectkoor zal onder leiding staan van Eric Bakker. Het projectkoor heeft een grote rol in zes liederen. Deze liederen zijn meerstemmig en kennen een actieve afwisseling tussen koor en kerkgangers. Er zijn moderne en klassieke werken bij. Zo laten we kerkmuziek in de volle breedte klinken! Meer informatie vindt u op de website www.rkhuizen.nl. Ter voorbereiding ontvangen alle deelnemers de bladmuziek en opnames om zich al een beetje te kunnen voorbereiden. We gaan uit van drie repetities. Die zijn voorlopig gepland op: woensdagavond 3 april om 19:30 uur, zondagmiddag 7 april om 15:30 uur en donderdagavond 18 april om 19:30 uur. Opgeven kan hier: https://www.rkhuizen.nl/?p=7511.
Mikel Palić, Marjan de Vries, Ruud Hehenkamp, Coby Wouda, Marion Brouwers en Eric Bakker.
Vastendoek
Ook dit jaar hangt er voor het altaar een zogenaamd ‘Hongerdoek’. We kunnen het ook Vastendoek noemen of Vastenactiedoek. Onze MOV-groep zorgt voor dit doek en voor de vastenactie: dit jaar voor Zimbabwe. Het vastendoek heeft een afbeelding onze aarde in het middelpunt. Twee paar handen omringen haar. Voorzichtig. Beschermend. De achtergrond toont een versnipperde wereld. Hier en daar een tekst. Om over na te denken!!
Kruisweg
Net zoals vorig jaren wordt in de Vituskerk in Blaricum in de veertigdagentijd iedere vrijdag de kruisweg gebeden. Op deze manier herinneren wij ons de lijdensweg die onze lieve Heer voor ons heeft willen ondergaan.  U bent van harte uitgenodigd om iedere vrijdag om 14.30 uur de kruisweg te komen bidden.
Europese Eucharistische gebedsestafette
De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) organiseert dit jaar tijdens de Veertigdagentijd voor de vierde keer een gebedsestafette door Europa. Alle 39 Europese landen die aangesloten zijn bij de CCEE is gevraagd de mis op te dragen voor de synode en voor de slachtoffers van de oorlogen in Oekraïne en in het Heilige land. Het gebed is op Aswoensdag, 14 februari van start gegaan in Albanië. Het gaat door heel Europa, en in Nederland wordt gebeden op 9 maart. De afsluiting vindt plaats op 28 maart in Hongarije. Het is voor de vierde keer dat de CCEE een dergelijke gebedsestafette, gericht op vrede, organiseert. Meebidden voor vrede en voor de synode kan thuis, maar ook in alle Nederlandse bisdommen. In ons bisdom is de viering 9 maart om 17:00 uur in de Mariakerk in Bussum. Celebrant: Mgr. Hendriks.
Stille Omgang
Op zaterdag 16 maart 2024 vindt de jaarlijkse Stille Omgang plaats in Amsterdam. Het thema is dit jaar “Pelgrims van hoop, biddend voor vrede”.De bus met pelgrims vertrekt op zaterdag 16 maart vanuit Achterveld en gaat via Hooglanderveen, Hoogland en Laren naar Amsterdam, waar er eerst een eucharistie is en daarna de “Stille Omgang” wordt gelopen. In Laren stopt de bus om 21.30 uur voor de Sint Jansbasiliek en komt daar na afloop aan rond 01.30 uur. Voor informatie/aanmelding Marten Meijer: 06-43498452, dr.marten.meijer@gmail.com.Er is ook een speciaal jongerenprogramma tijdens deze stille omgang. Zie voor meer informatie: www.jongekerk.nl 
Midden in de Matthäus-Passion
Zaterdag 9 maart van 15:30 tot 17:00 uur (inloop vanaf 15:00 uur) is er in De Krachtcentrale een bijeenkomst over de  Matthäus-Passion. Dirigent Wouter Verhage, theoloog Bas van der Graafen theatermaker Johan Verheijnemen je mee in de historie en de schoonheid van de Matthaüs-Passion. Ze gaan dieper in op de verschillende interpretaties die er muzikaal en tekstueel mogelijk zijn en duiken in de mystiek van het verhaal. Ze bekijken de inhoud van de aria’s in het licht van de 18e eeuw, maar gaan ook dieper in op de mogelijke betekenis en boodschap van de teksten voor ons in 2024.  Er wordt afgesloten met een quiz, waarbij bijzondere wetenswaardigheden over de Matthaüs-Passion en Bach op een speelse manier belicht worden. Het geheel zal muzikaal ondersteund worden door violiste Rehana de Vriesen een ensemble van acht zangers van het Huizer Projectkoor.  De toegang is gratis. Vol is Vol. Zorg dat je erbij bent!
Matthäus-Passion Huizen
Op woensdagavond 20 maart 2024 om 19:30 uur zal de Stichting Matthäus-Passion Huizen in de Nieuwe kerk de Matthäus-Passion van J.S. Bach met een projectkoor van inwoners uit Huizen uitvoeren. Naast het projectkoor zingen  zes profesionele solisten, het Maasstedelijk kinderkoor en het Barokorkest Cappella Maria Barbara mee. De dirigent is Wouter Verhage. Kaarten kosten €39,- voor volwassenen en €24,- voor jongeren tot 25 jaar. Meer informatie en kaarten via matthauspassionhuizen.nl
Gebed om vrede
Vader,
Bescherm ons
Niet “hen”
Want “hen”, dat zou een ander zijn
Maar ons
Want wat een ander raakt,
Raakt ons ook
Niet ver van ons bed
Maar tot aan ons bed

Vader,
Bescherm ons
Ons allemaal
De wij die angstig is
De wij die redt wat er te redden valt
De wij die vlucht
De wij die verscheurd is
De wij die weent
De wij die niet begrijpen kan
De wij die om hulp vraagt
Hoor onze roep,
Van ons allemaal,
Want wat een ander raakt,
Raakt ons ook
Help ons, Vader
En bescherm ons
Allemaal
Amen  
(www.pastoralezorg.be)
Ter bemoediging
Een legende uit de middeleeuwen vertelt, hoe God eens medelijden had met iemand, die zich over zijn kruis beklaagde. Hij bracht hem naar een ruimte waar alle mogelijke kruisen uitgestald waren en zei: ‘Kies maar!’ De mens ging op zoek. Daar zag hij een heel dunne, maar het was lang en groot. Hij zag een heel kleine, maar toen hij het wilde optillen, bleek het zwaar als lood. Toen zag hij er een die hem beviel en hij legde het op zijn schouder. Maar hij merkte dat dat kruis, net op de plaats waar het op zijn schouder lag, een scherpe punt had, die in zijn schouder drong. Zo had elk kruis wat onaangenaams. Toen hij alle kruisen bekeken had, had hij nog steeds geen passend kruis gevonden. Toen ontdekte hij er nog één, die verdekt was opgesteld en die hij over het hoofd had gezien. Het was niet zo zwaar, niet zo licht, gemakkelijk te hanteren… als voor hem geschapen. Dat kruis wilde hij in het vervolg dragen. Maar toen hij het van nabij bekeek, merkte hij, dat dit het kruis was, dat hij tot nu toe had gedragen.
(www.theobaldusparochie.nl
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.